Kısaç ya da benzeri işlevi gören kerpeten benzeri aletler tek elle çerçeve tutmaya yarayabilir.
Fakat bizim kovan açarken asıl ihtiyacımız olan şey el demiri. Sadece tutma fonksiyonu olan bir alet bizim ihtiyacımızı karşılamaz.
Tutma fonksiyonundan daha önce, manivela (kaldıraç) ve kazıma fonksiyonu gerekiyor.
İki katlı kovanların katını ayırmak için, propolisle sabitlenmiş çerçevelerin kilidini kırıp gevşetmek için, bu işe yönelik üretilmiş alet gerekiyor.
Tutma ve çekme en son süreç. Propolis kilidi kırılarak gevşetilmemiş çerçeveyi, diş söker gibi yerinden çekme şansınız yok.
Bu açıdan arıcıların büyük çoğunluğu, ele iyi oturan, çerçeve aralarını kolayca gevşetebildikleri, çerçeve başlarının altına sokabildikleri, kazıma özelliği olan, mümkün olduğunca küçük ve hafif olan el demiri modellerini tercih ediyor.
Çerçeveyi sorunsuz çıkarılabilir hale getirdikten sonra, tek elle tutma ihtiyacınız varsa, bu tür kıskaç özelliği olan bir alet işe yarayabilir.
Böyle bir ihtiyaç yoksa, çerçeveyi alırken, yerine koyarken iki elle tutma kadar hassas ve dikkatli olunabilir mi? Kullanmadığım için bilmiyorum.
Ama arıcıların genel tercihlerine bakınca, sanki bu alet el demirinin bütün fonksiyonlarını görmez ve el demirini de hazır tutmak gerekir.
Yaygın talep görmeyişinin ve yaygın üretilmeyişinin sebebi bu olsa gerek.