Gönderen Konu: Anadolu Irkını Kaybetmek...  (Okunma sayısı 133749 defa)

0 Üye ve 2 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Murat AKIN

  • Genel Moderator
  • Ana Arı
  • *****
  • İleti: 12408
  • Yer: Tekirdağ
    Yaş: 73
  • Arıcılık Şekli: Amatör
  • Arıcılık Tecrübesi: 20 yıl üstü
  • Kovan Sayısı: --- adet kayıtlı
  • Rakım: 74 metre
Ynt: Anadolu Irkını Kaybetmek...
« Yanıtla #465 : Kasım 06, 2019, 19:58:11 »

 aldığım anaların hepsi aynı verimi gösteremedi, bazıları yerinde saydı, bazıları ana değiştirdi, bazıları 10 çerçeve dolu dolu bal verdi.


Üretilen ana arıların ancak belli sayıda iyi özelliğe sahiptir.

Kurtçuk aktarma yoluyla da olsa ne kadar dikkat etsek de istenilen gün yaşta kurtçuğu alınması gerçekleşemiyor.

O yüzden ana arıların iyi özellikte olması için ilk basamak gözle ayıklama sonra doğan ana arıların ağırlıkları göz önünde bulunduruluyor.

Dışarıdan alınan ana arılar için yumurtlama durumu ve hizmet durumları düşünülüyor.

Çevrimdışı timuti

  • Pupa
  • ***
  • İleti: 224
  • Yer: Amasya
    Yaş: 41
  • Arıcılık Şekli: Amatör
  • Arıcılık Tecrübesi: 1-5 yıl
  • Kovan Sayısı: 25
  • Rakım: 810
Ynt: Anadolu Irkını Kaybetmek...
« Yanıtla #466 : Kasım 06, 2019, 20:52:08 »
Üretilen ana arıların ancak belli sayıda iyi özelliğe sahiptir.

Kurtçuk aktarma yoluyla da olsa ne kadar dikkat etsek de istenilen gün yaşta kurtçuğu alınması gerçekleşemiyor.

O yüzden ana arıların iyi özellikte olması için ilk basamak gözle ayıklama sonra doğan ana arıların ağırlıkları göz önünde bulunduruluyor.

Dışarıdan alınan ana arılar için yumurtlama durumu ve hizmet durumları düşünülüyor.
Aynen Murat Hocam, amaç burada çok ana arı üretmek, çok para kazanmak. İşin niteliğiyle ilgilenen yok.

Çevrimdışı gultekin18

  • Pupa
  • ***
  • İleti: 141
  • Yer: ÇANKIRI/ELDİVAN
    Yaş: 42
  • Arıcılık Şekli: Amatör
  • Arıcılık Tecrübesi: 1-5 yıl
  • Kovan Sayısı: 10
  • Rakım: 1170
Ynt: Anadolu Irkını Kaybetmek...
« Yanıtla #467 : Kasım 07, 2019, 10:32:01 »
Murat Hocam kendimiz ana arı üretirken kurtçuk transferi değilde günlük yumurtalı petekleri keserek ana arı üretsek daha doğru bir seçim olur diyebilir miyiz?
Ahmet GÜLTEKİN

Çevrimdışı Murat AKIN

  • Genel Moderator
  • Ana Arı
  • *****
  • İleti: 12408
  • Yer: Tekirdağ
    Yaş: 73
  • Arıcılık Şekli: Amatör
  • Arıcılık Tecrübesi: 20 yıl üstü
  • Kovan Sayısı: --- adet kayıtlı
  • Rakım: 74 metre
Ynt: Anadolu Irkını Kaybetmek...
« Yanıtla #468 : Kasım 07, 2019, 20:22:42 »
Murat Hocam kendimiz ana arı üretirken kurtçuk transferi değilde günlük yumurtalı petekleri keserek ana arı üretsek daha doğru bir seçim olur diyebilir miyiz?

Arıların yavruya çevirecek hiç açık yavrulu göz olmayacak şekilde yalnızca özel olarak kesip o kovana koyduğunuz istediğiniz sonucun birazını kontrol altına almış olursunuz.

Böyle olmasına rağmen çıkacak ana arıların bazıları yine de istenilen özellikleri sağlamaz.

Bazı yumurtalarda genetik bozukluklar aktarılmış olabilir.

Ana arı yetiştirirken iyi özellikleri göz önünde tutup özenerek üretim yapılırsa, iyiler çoğunlukta olur emeğiniz boşa gitmez.

Bir kaç yıl ara vermeden, kendi bölgenizin yerli arılardan, ana arıları kendiniz üretirseniz, arılıktaki arıların istediğiniz bazı iyi özellikleri kazandığını görürsünüz.

Çevrimdışı gultekin18

  • Pupa
  • ***
  • İleti: 141
  • Yer: ÇANKIRI/ELDİVAN
    Yaş: 42
  • Arıcılık Şekli: Amatör
  • Arıcılık Tecrübesi: 1-5 yıl
  • Kovan Sayısı: 10
  • Rakım: 1170
Ynt: Anadolu Irkını Kaybetmek...
« Yanıtla #469 : Kasım 11, 2019, 16:15:09 »
teşekkür ederim hocam. Bu yıl başlatıcı hazırlayıp deneyeceğim. transfer işlemini beceremedim. arı sütü eklememiştim. sanırım ondan oldu
Ahmet GÜLTEKİN

Çevrimdışı Muhammet23

  • Boş Petek
  • İleti: 12
  • Yer: Elazığ
    Yaş: 27
  • Arıcılık Şekli: Meraklı
  • Kovan Sayısı: 70
Ynt: Anadolu Irkını Kaybetmek...
« Yanıtla #470 : Şubat 14, 2020, 14:01:27 »
Selamün aleyküm halil abi ben Elazığ'da arıcılık yapıyorum daha önce anadolu arısı ile çalışıyordum.bal alımı normal düzeylerde idi.ve farkli  ırk arı bal verir diye bı düşüncem yoktu.taki yotubda bir abimizin kafkastan 65 diğer arılardan 35 kg bal aldığını duyup merak edene kadar.ve camili köyünden aldığım saf Kafkas bir arının ertesi sene diğer arılarıma göre %200 daha çok bal verene kadar düşüncem böyle idi.suan tüm arılarım Kafkas ve bal verimi diğer senelerde aldığım bal miktarına göre çok yüksek.yalniz tek sıkıntı arılar çok tez yavru çürüklüğü ne yakalanıyor.ve şuan italyan lucistika  arı var birtane elimde çok gelişiyor ama bal hiç alamıyorum bunun nedenini çok merak ediyorum

Çevrimdışı Acemiarici4806

  • Pupa
  • ***
  • İleti: 233
  • Yer: Artvin
    Yaş: 34
  • Arıcılık Şekli: Meraklı
  • Arıcılık Tecrübesi: 1-5 yıl
  • Kovan Sayısı: 54
  • Rakım: 800-2000 metre civarı
Ynt: Anadolu Irkını Kaybetmek...
« Yanıtla #471 : Şubat 16, 2020, 18:18:26 »
Bal vermemesi italyada olmadığı içindir.Kafkas belli ki bölgenize uyumlu ve verimi yüksek.İtalyan anayı öldürüp o kovanıda komple kafkasa çevirin derim.

Çevrimdışı Muhammet23

  • Boş Petek
  • İleti: 12
  • Yer: Elazığ
    Yaş: 27
  • Arıcılık Şekli: Meraklı
  • Kovan Sayısı: 70
Ynt: Anadolu Irkını Kaybetmek...
« Yanıtla #472 : Şubat 19, 2020, 16:28:44 »
İnşallah öyle yapacağım.

Çevrimdışı Pendorya

  • Hakan BOZKURT
  • İşçi Arı
  • ****
  • İleti: 456
  • Yer: Manisa-Alaşehir
    Yaş: 51
  • Vatanını çok seven, işini en iyi yapandır
  • Arıcılık Şekli: Amatör
  • Arıcılık Tecrübesi: 10-15 yıl
  • Kovan Sayısı: 12
  • Rakım: 245
Ynt: Anadolu Irkını Kaybetmek...
« Yanıtla #473 : Mart 19, 2020, 23:51:55 »
Selamün aleyküm halil abi ben Elazığ'da arıcılık yapıyorum daha önce anadolu arısı ile çalışıyordum.bal alımı normal düzeylerde idi.ve farkli  ırk arı bal verir diye bı düşüncem yoktu.taki yotubda bir abimizin kafkastan 65 diğer arılardan 35 kg bal aldığını duyup merak edene kadar.ve camili köyünden aldığım saf Kafkas bir arının ertesi sene diğer arılarıma göre %200 daha çok bal verene kadar düşüncem böyle idi.suan tüm arılarım Kafkas ve bal verimi diğer senelerde aldığım bal miktarına göre çok yüksek.yalniz tek sıkıntı arılar çok tez yavru çürüklüğü ne yakalanıyor.ve şuan italyan lucistika  arı var birtane elimde çok gelişiyor ama bal hiç alamıyorum bunun nedenini çok merak ediyorum

İtalyan arısı sizin bölgeler için uygun bir arı ırkı değildir. Kafkasa devam edin bence. Yavru çürüklüğü kış şartlarının ağırlığından oluşur genelde. Eğer yapabiliyorsanız kışlatmayı kapalı bir mekanda yapın. Olmuyorsa kovanları çok iyi izole edin. Alt tarafta küçük bir havalandırma bırakmayı ihmal etmeyin. Kovan kapaklarını çok iyi izole edin.