Gönderen Konu: Adım Adım Arı Sütü Üretimi  (Okunma sayısı 30321 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Hüseyin Basri ÇALIŞKAN

  • Hüseyin Basri ÇALIŞKAN
  • Ana Arı
  • *****
  • İleti: 2487
  • Yer: AYDIN ÇİNE
    Yaş: 37
    • Arıcılık bilgi paylaşımı bloğum
  • Arıcılık Şekli: Amatör
  • Arıcılık Tecrübesi: 10-15 yıl
  • Kovan Sayısı: 90
  • Rakım: 90
Adım Adım Arı Sütü Üretimi
« : Haziran 05, 2011, 00:11:52 »
Bu yazıda yaşadıklarımıza değinerek arı ürünleri içerisinde fiyat olarak en değerli ancak üretim olarak en kısıtlısı olan arı sütünün üretimini anlatmak istiyorum. Uygulama kısmını yazarken biz ne yaptık nasıl ürettik başımıza neler geldi sorularını birçok kez sordum kendime. Bu konuda okulda çekmiş olduğum fotoğrafları saklayamamış olmam üzücü olsa da elimizdekiler ile idare edeceğiz.

Arı sütü nedir? Bunu direk bir alıntı ile açıklayalım.
 
Arı sütü
 
Arıların ana arı ve larvalarını beslemede kullandıkları harika besin olan arı sütü normalde koşullarda 6-12 günlük işçi arıların yutak üstü salgı bezlerinden salgıladıkları bir maddedir. Arı sütünün kovan içerinde kullanım amacına bağlı olarak farklı bileşimde ve dolayısıyla farklı kalitede olabilir. Kovanda en yüksek değerde arı sütü ana arı ve ana arı larvalarının beslenmesinde kullanılır. Bu farklı besleme sonucu ana arı hastalıklara karşı direnç kazanmakta, günde kendi ağırlığının iki katı kadar yumurta üretebilmekte ve yıllarca yaşayabilmektedir. Buna karşın işçi arılar kolayca hastalanabilmekte, dişi olduğu halde döl vermemekte ve üretim sezonunda 4-5 hafta yaşayabilmektedirler. Arı sütü süt beyazına yakın krem renkte olup, yapışkan, kendine has bir kokuya ve yakıcı ekşimtrak bir tada sahiptir. Arı sütünde mevcut 10- hydroxy 2- decanoic asit, insan sağlığı için birçok zararlı virüs, bakteri ve fungusa karşı geniş spektrumlu doğal antibiyotik etkisi göstermektedir. Bakteri ve virüslerin gelişmesi ve hastalık yapması, bu serbest yağ asidinde bulunan ‘’ gamma globülin ’’ maddesinin tesiri ile önlenmektedir. Böylece çeşitli viral ve bakteriyel orijinli hastalıklara karşı vücut direnci arttırılmakta ve hastalık yapan mikroorganizmaların gelişmesine engel olunmaktadır.
Bedensel ve zihinsel yorgunluğun giderilmesinde,
Kolestrol, lipid, trigliserid seviyelerin düşürülmesinde,
Bağışıklık sistemini desteklenmesi ve kanser ile hepatit de dahil bütün hastalılara karşı vücudun korunmasında,
Mide ve barsak ile ilgili ülser v.s hastalıkların iyileştirilmesinde,
Kan basıncı düzenleyici etkisi nedeniyle düşük ve yüksek tansiyonun ayarlanmasında,
Salgı sisteminin düzenlenmesinde,
Prostat tedavisinde,
Çocukların zekâ gelişimini hızlandırmada,
Yetişkinlerde unutkanlık ve erken bunama gibi sorunların giderilmesinde,
Sporcuların enerji ihtiyacını karşılamada,
Kozmetikte, cilt hastalıklarının iyileştirilmesinde,
Kansızlıkta, cinsel sorunların, üreme ile ilgili problemlerin giderilmesinde,
Zayıflığı önlemede ve daha birçok rahatsızlıkta son derece yararlı sonuçlar verir.
 
Arı sütünün depolanması ve kullanımı;
Arı sütü taze olarak satılabilir, işlenmeden dondurulabilir veya soğutularak diğer ürünlere karıştırılabilir ya da farklı kullanım amaçları için liyofilize edilebilir. Liyofilize arı sütü oldukça higroskopik bir tozdur. Bu ürün vakum ile dondurulmuş üründeki suyun buharlaştırılması ile elde edilir. Bu yöntem ile ürünün orijinal karakteristiği korunabilmektedir.
Arı sütünün raf ömrü oldukça kısadır. Arı sütü kısa süreli 0 oc ile 4 oc arasında saklanabilir. En iyi depolama ev dondurucularında ulaşılabilen –17 oc’ nin altındaki depolama koşullarıdır. Ortalama depolama süresi 18 ay olarak tavsiye edilir. Saf arı sütü buzdolabında 7 günden daha fazla tutulmamalıdır. Liyofilize arı sütü ve arı sütünün temel ürünleri genel olarak oda sıcaklığında bazen birkaç yıl depolanabilir.
Mustafa kösoğlu1                 banu yücel2
 
1 öğr. Gör., adnan menderes üniversitesi çine meslek yüksekokulu, 9500 çine /aydın
2 doç.dr., ege üniversitesi ziraat fakültesi zootekni bölümü 35100 bornova / izmir
 
Hasad hayvancılık dergisi 2009, sayı 295 de yayınlanmıştır.


Arı sütü üretimi

Arı sütü üretimi dışarıdan bakıldığında kolay gibi görülse de ticari anlamda üretim oldukça zor ve meşakkatlidir. Karşılaşılacak zorlukları, konu içerisinde dilim döndüğünce sizlere aktarmaya çalışacağım.

Üretim mevsimi ve şartları
Arıların yeterince geliştiği, oğul vermek için hazırlandığı bahar ayları arı sütü üretmek için uygundur. Sıcaklıklar arıda çalışmak ve larvaları arılık içinde taşıyabilmek için uygun olmalıdır. Polen arı sütü üretilecek kovanlar için oldukça önemlidir. Yeterli polen olmadığında istenilen verimi almak imkânsızdır. Zamansız arı sütü üretimine kalkışmak aşırı besleme maliyeti getireceği gibi, elde edilen ürün için bir kontrol mekanizması olmadığından kalite düşüklüğü, olması gereken içerikte değişimler gibi sorunları göze almak demektir. Arı sütünün içeriği çok çabuk değişebilmektedir.

Üretim esnasında metal bir nesnenin ürün ile temasından kaçınılmalı. Direk güneş ışığı ve sıcak hava ile temas yok edilmeli ya da en aza indirilmeli ayrıca hasat sonrasında ürün hızla soğuk zincire alınmalıdır.

Üretim için hazırlanacak kolonilerin özellikleri
Üretim için hazırlanacak koloni bulunmaktadır. Bu koloniler sırası ile başlatıcı ve bitirici kolonilerdir.

1.başlatıcı koloni

Bu koloni aşılanacak larvalara bir gün süre ile bakıcılık yapacak olan anasız kolonidir.

Bu koloniyi zayıf kolonilerden seçmeyiniz. 7 çerçevenin üzerinde olması, yavru beslerken larvalara bol süt veren ırklardan tercih edilmesi çok iyi olur.

Bana kızacak muğla arısı fanatiğisin diyecekler olabilir ama pek çok araştırmada muğla arılarının arı sütü verimi yüksek bulunmuş. Dünyada italyan arısı çok süt veren arı olarak bilinir. İtalyan arısı ve melezleri arasında süt verimi yönünden seleksiyona tabi tutulmuş hatlar var. Çinliler de genellikle italyan arıları kullanıyor bildiğim kadarı ile.

Muğla arısının larva bakma gücünü ise pek çok arıcı biliyor. Hatta bazı uyanık geçinenler muğla arısını melez diye kötülerken kendi pahalı ve sakin arılarının larvalarını muğla arısına emanet ederek kutu dolduruyor.

Neyse konumuz arı sütü. Hızlı gelişen çok yavru yapan ırkları tercih ederseniz başarılı olma şansınız artıyor diyelim.

A) hazırlanışı
Bu koloni aşılama yapılacak tarihten 2 gün önce anasız bırakılmalıdır. Ana arısı alınırken yapılacak en büyük hata ana arıyı bulunduğu çerçeve ile kovandan almaktır. Ana arının bulunduğu çerçevede genç arılar bulunacağından onları kovandan uzaklaştırmak istemeyiz. En iyisi sadece ana arısı alınır ve uygun şekilde değerlendirilir. Bu koloni beslemeye tabi tutulmalıdır.

Peki, bu kolonide çerçeve dizilişi nasıl olmalı.

Duvardan başlayarak

Ballı polenli - kapalı yavrulu - ballı polenli - aşılama için boşluk - açık yavrulu - aşılama için boşluk – ballı polenli

Açık yavruları almak görüşünde olanlar da var. Tüm açık yavruları alabilirsiniz. Ancak bu durumda koloniyi anasızlık stresi kadar birde yavrusuzluk stresine sokmak gereksiz geliyor bana. En az bir açık ve bir kapalı yavrulu çerçeveyi burada tutmakta fayda var.


Bu kolonimizin poleni yeterli olmalı. Arı sütü üretecek arkadaşlara tavsiyem taze polen stoklamaları, bunu az ile karıştırıp kek kıvamına getirerek üst yemlikten koloniye verebilirsiniz.

2) bitirici koloni

Bu koloniler her bir başlatıcı kolonimiz için iki adet hazırlanacaktır.

Bu kolonide kaliteli, iyi yumurtlayan bir ana arı mevcut olup, bolca genç kadrosu bulunan bir koloni olursa isteklerimize cevap verebilir. Bu koloni arı sütü üretimine hazırlanmadan önce yeterince beslenmeli, en az 5- 6 gün önce bir çıkmaya başlamış yavrulu bir çerçeve ile desteklenmelidir.
Kata çıkacak güçte kolonimiz olursa çok iyi olur. Ancak erken baharda 8 çerçevesi arı dolu 3-4 kapalı yavrusu bulunan bir koloni ile başlayabiliriz.

1 kuluçkalık
1 ballık
1 ana ızgarası
Bu koloniyi hazırlamakta kullanacağımız malzemeler.

Kuluçkalık düzeni

Ana arıyı kuluçkalıkta bulunduracağız.
Bu yüzden ona yumurtlayacak yer vermek zorunda olduğumuzu unutmadan işe koyulalım.
Duvarda bir ballı mümkünse ballı – polenli çerçevemiz olmalı.
Daha sonra ana arının yumurtlamasına müsait bir çerçeve
3 numara içinse gözden çıkan yavruların olduğu bir çerçeve ki boşalan yerlere yeniden yumurtlaya bilsin ana arımız. 9 çerçeve arımız var ise alt kata bir ballı çerçeve koyarak yumurta atmakta sıkışa bilecek arıya bir ihtiyat verebiliriz. Yolsa 3 çerçevede bırakıyoruz kuluçkalığı. Tabi ki 4. .çerçeve olarak bölme tahtasını ekleyeceğiz. Arımızı kuluçkalık içerisinde derli toplu tutmakta fayda var.
Ana arı ızgaramızı ekledikten sonra katımızı koyuyoruz.

Duvarda yine ballı ve polenli bir çerçeve.

Askı ( aşılama )  çerçevesi.

Açık yavrulu çerçeve
Askı ( aşılama )  çerçevesi.
Ballı polenli bir duvar çerçevesi
Bu koloni en alt sınırlar düşünülerek yazılmıştır. Koloni daha güçlü olduğu durumlarda kuluçkalık 4 ya da daha fazla çerçeve, ballık 2 tane açık yavrulu çerçeve içerebilir.  Ancak zayıf koloniler kadar gereğinden güçlü koloniler ile çalışmanın da zorlukları olduğunu bilmekte fayda var. Hem arı mevcudunu iyi değerlendirmek adına, hem de yüksük kontrolü yaparken geçecek zaman, aşırı güçlenecek koloninin yüksüklere güvenip anayı kesmesi ya da oğul’a gitmesi gibi sıkıntılar adına kolonileri aşırı güçlendirmekten de kaçınmak gerekiyor bu tür uygulamalarda.

Kısaca toplayalım

Kullanacağımız malzemeden önce kovanları hazırladık.
Başlatıcı anasız, açık yavrusu az aşılama tarihinden en az beş gün önce bir çıkmakta olan yavru ile desteklenmiş. Besin sıkıntısı olmayan bir koloni.

Bitirici ana arısı kuluçkalıkta hapsedilmiş. Yumurtlayacak yeri olan, açık yavruları azaltılarak ballıkta toplanmış kovan içi boşlukları uygun şekilde daraltılmış bir koloni. Ballıkta yeterli besin olmasına dikkat ediyoruz.

Konuyu her şeyi ile bitirip öyle açacaktım ama yinede eksik yanlarını tamamlayan olur, eleştirisi olan ya da fikir veren olur diyerek ilk olarak bu şekilde açtım. Aşılama – Larva Transferi- ile üretim yapılacağı için gerekli malzemeleri de bir liste yaparak yazacağım en kısa zamanda.
Adnan Menderes Üniversitesi Çine Meslek Yüksek Okulu Arıcılık Proğramı 2010 mezunu .. Arıcılık Teknikeri.

Çevrimdışı Hüseyin Basri ÇALIŞKAN

  • Hüseyin Basri ÇALIŞKAN
  • Ana Arı
  • *****
  • İleti: 2487
  • Yer: AYDIN ÇİNE
    Yaş: 37
    • Arıcılık bilgi paylaşımı bloğum
  • Arıcılık Şekli: Amatör
  • Arıcılık Tecrübesi: 10-15 yıl
  • Kovan Sayısı: 90
  • Rakım: 90
Ynt: Adım Adım Arı Sütü Üretimi
« Yanıtla #1 : Haziran 05, 2011, 01:55:13 »
Öncelikle larvayı koyacağımız yüksükleri hazırlamak gerekiyor ki ticari anlamda üretim için günlük 2 bin civarı larva aşılayacaksak bize en az 8 bin yüksük gerekliç


Bu yüksük takozlarının özelliklerinden bahsetmek gerekirse uç çapı 9 mm ye getirilmiş ve yuvarlatılmış  şimşir ağacından yapılmış takozlar. Kullanmadan önce suda bekletiyoruz. Şimşirin özelliği şişmemesi olarak geçiyor.

Mumu ben mari usulu eriteceğiz. Ardından soğuk suya soktuğumuz takozu havada bir iki salladıktan sonra 9-10 mm kadar erimiş mumun içine sokuyoruz. Amaç ana memelerinin bir benzerini yapmak. Mum çok sıcak olmayacak.  Takozu soktuğumuzda üzerindeki mum donacak. Mum istediğimiz kalınlıkta olunca tekrar suya sokuyoruz. Çok kalın olmasın yüksükler. Suya soktuktan sonra elimizle çok rahat çıkıyor yüksük.



Dikkat edilecek nokta takozlar 0 zımpara ile iyice zımparalanacak, pürüzsüz olacak. Ben matkaba bağladım ve orta bir devirde zımpara çektim kendi takozuma.
Bu yüksüklerin dibinde delik olmamalı. Takozda damla halinde su olmaz ise güzel oluyor. Bu yüzden onu iyi silkelemek gerek.  Daha sonra çok uzun yapmaya gerek yok. 5-6 mm yükseklik yetiyor artıyor bile. Fazlasını kesiyorsunuz zaten ama uzun olunca eğilip bükülüyor zor oluyor.
Adnan Menderes Üniversitesi Çine Meslek Yüksek Okulu Arıcılık Proğramı 2010 mezunu .. Arıcılık Teknikeri.

Çevrimdışı Hüseyin Basri ÇALIŞKAN

  • Hüseyin Basri ÇALIŞKAN
  • Ana Arı
  • *****
  • İleti: 2487
  • Yer: AYDIN ÇİNE
    Yaş: 37
    • Arıcılık bilgi paylaşımı bloğum
  • Arıcılık Şekli: Amatör
  • Arıcılık Tecrübesi: 10-15 yıl
  • Kovan Sayısı: 90
  • Rakım: 90
Ynt: Adım Adım Arı Sütü Üretimi
« Yanıtla #2 : Haziran 05, 2011, 02:57:10 »
Bu çerçeveleri kullanacağız. Ama sizler isterseniz bir normal çerçeveye iki tane çerçeve alt çıtasını dönecek şekilde monte ederek de hazırlaya bilirsiniz.

Bu çerçeve üzerindeki takozlar ana arı üretimi için hazırlanmış. Arı sütü üretiminde kovan başına 80 ila 120 arasında yüksük aşılayabilmek için ve yüksükleri söküp transfer etmeyeceğimiz için altlarındaki ufak takoza gerek yok. Sadece yüksükleri çıta üzerine bal mumu ile yan yana tutturursanız yeterli, erimiş bal mumunu 3 numara sulu boya fırçası ile sürebilirsiniz. Dikkat edin çok sıcak olmasın yüksükleri deliveriyor.

Elimizin alıştığı her ne varsa larva aktarımında kullanıla bilir. Biz 0 numara en küçük sulu boya fırçası kullanıyoruz. Siz ister Çin kaşığı, isterseniz başka bir şey kullanın.

Aktarma esansında larvaların kurumamasına özen göstermek gerekiyor. Bu yüzden bu işi nemli bir yerde yapmak, çerçeveleri ıslak bez ya da havlu içinde tutmak önemli. Eliniz alışana kadar peteği tıraş etseniz de olur larvalar çok daha kolay alınıyor

Adnan Menderes Üniversitesi Çine Meslek Yüksek Okulu Arıcılık Proğramı 2010 mezunu .. Arıcılık Teknikeri.

Çevrimdışı Hüseyin ŞEN

  • İşçi Arı
  • ****
  • İleti: 387
  • Yer: ÇORUM
    Yaş: 40
  • Arıcılık Şekli: Meraklı
  • Arıcılık Tecrübesi: 1-5 yıl
  • Kovan Sayısı: 18
  • Rakım: 800-1200
Ynt: Adım Adım Arı Sütü Üretimi
« Yanıtla #3 : Haziran 05, 2011, 11:16:51 »
Saolasın adaş inş birgün bizde beceririz ,ellerin dert görmesin güzel paylaşım.

Çevrimdışı AbdulCELİL

  • İşçi Arı
  • ****
  • İleti: 386
  • Yer: Kahta \ Adıyaman
    Yaş: 42
  • Memleket: Ürgüp - Çaykara
  • Arıcılık Şekli: Amatör
  • Arıcılık Tecrübesi: 1-5 yıl
  • Kovan Sayısı: 8
  • Rakım: 675
Ynt: Adım Adım Arı Sütü Üretimi
« Yanıtla #4 : Haziran 05, 2011, 12:00:03 »
Allah c.c. razı olsun ,çok faydalı bir çalışma olmuş hocam.  Ben bu işi yapmak istiyorum ama 2 kolonim var. Bal hasadından sonra , eylül ayı gibi

arısütü üretimi yapılabilirmi. Bulunduğum yerde Kasım ortalarına kadar havalar ılıman gidiyor.
Bilmez misin ki, göklerde ve yerde ne varsa hepsinin mülkiyeti Allah'a aittir; (Maide 40)

Çevrimdışı Hüseyin Basri ÇALIŞKAN

  • Hüseyin Basri ÇALIŞKAN
  • Ana Arı
  • *****
  • İleti: 2487
  • Yer: AYDIN ÇİNE
    Yaş: 37
    • Arıcılık bilgi paylaşımı bloğum
  • Arıcılık Şekli: Amatör
  • Arıcılık Tecrübesi: 10-15 yıl
  • Kovan Sayısı: 90
  • Rakım: 90
Ynt: Adım Adım Arı Sütü Üretimi
« Yanıtla #5 : Haziran 05, 2011, 13:08:54 »
Merhaba. Elimizden geldiğince bişeyler paylaşmaya çalışıyoruz. Örnek olanlara, bilgisini esirgemeden sunan herkese teşekkür ediyorum.

Sayın Abdülcelil

Son bahar da hasat sonrası hava sıcaklıkları uygun olsa bile, koloni gücünü yitirmiş olacak. Siz o tarihlerde varroa mücadelesini ve kış için hazırlıkları iyi yapın. Arı sütü üretimi en iyi bahar aylarında yapılır. Bu yazmış olduğum yöntem de üretim için 2 koloni yeterli değil. Bu yöntem için belirli tecrübe ve alt yapı olması gerekli.

Bahar aylarında 3 ila 4 yüksükten 1 gram arı sütü alınıyor. Ticari düşününce bir koloniye 80 yüksük aşılarsanız 20 gram arı sütü eder. Ama tüm yüksükler tutmayacağı için koloni başı 70 ortalama kabul edersek daha net olur. Buda ilk bir kaç aşılamada yakalanamaz. İlk aşılamalarda tutma oranı düşüktür.
Adnan Menderes Üniversitesi Çine Meslek Yüksek Okulu Arıcılık Proğramı 2010 mezunu .. Arıcılık Teknikeri.

Çevrimdışı AbdulCELİL

  • İşçi Arı
  • ****
  • İleti: 386
  • Yer: Kahta \ Adıyaman
    Yaş: 42
  • Memleket: Ürgüp - Çaykara
  • Arıcılık Şekli: Amatör
  • Arıcılık Tecrübesi: 1-5 yıl
  • Kovan Sayısı: 8
  • Rakım: 675
Ynt: Adım Adım Arı Sütü Üretimi
« Yanıtla #6 : Haziran 05, 2011, 15:55:13 »
Eliniz alışana kadar peteği tıraş etseniz de olur larvalar çok daha kolay alınıyor


Tıraşlama işini nasıl yapıyorsunuz.
Bilmez misin ki, göklerde ve yerde ne varsa hepsinin mülkiyeti Allah'a aittir; (Maide 40)

Çevrimdışı Hüseyin Basri ÇALIŞKAN

  • Hüseyin Basri ÇALIŞKAN
  • Ana Arı
  • *****
  • İleti: 2487
  • Yer: AYDIN ÇİNE
    Yaş: 37
    • Arıcılık bilgi paylaşımı bloğum
  • Arıcılık Şekli: Amatör
  • Arıcılık Tecrübesi: 10-15 yıl
  • Kovan Sayısı: 90
  • Rakım: 90
Ynt: Adım Adım Arı Sütü Üretimi
« Yanıtla #7 : Haziran 05, 2011, 16:11:22 »
Isıtılmış maket bıçağı bu iş için harika.
Adnan Menderes Üniversitesi Çine Meslek Yüksek Okulu Arıcılık Proğramı 2010 mezunu .. Arıcılık Teknikeri.

Çevrimdışı Ferit DAL

  • dağlıoğlu
  • İşçi Arı
  • ****
  • İleti: 328
  • Yer: AYDIN
    Yaş: 45
  • Tozlaşmada, bal arılarının değerini bir bilsen...
  • Arıcılık Şekli: Amatör
  • Arıcılık Tecrübesi: 1-5 yıl
  • Kovan Sayısı: Değişmezse inşallah 39
  • Rakım: Yanlış bilmiyorsam 100 m
Ynt: Adım Adım Arı Sütü Üretimi
« Yanıtla #8 : Haziran 05, 2011, 21:56:21 »
Sizden Allah c.c. razı olsun ,çok faydalı bir çalışma olmuş hocam.Bende gelecek sene yapmak istiyorum.Fakat larvalar kaç günlük olduğu önemli mi yada hangileri daha iyi olur?
selam ve dua ile...

Çevrimdışı Hüseyin Basri ÇALIŞKAN

  • Hüseyin Basri ÇALIŞKAN
  • Ana Arı
  • *****
  • İleti: 2487
  • Yer: AYDIN ÇİNE
    Yaş: 37
    • Arıcılık bilgi paylaşımı bloğum
  • Arıcılık Şekli: Amatör
  • Arıcılık Tecrübesi: 10-15 yıl
  • Kovan Sayısı: 90
  • Rakım: 90
Ynt: Adım Adım Arı Sütü Üretimi
« Yanıtla #9 : Haziran 05, 2011, 23:10:05 »
Yazacağım nasipe. larvaları  ve üretimin geriye kalan kısmını da yazacağım. Konuyu tamamlamadan yazmayı bu yüzdne istemiyordum. Ama yazdık artık. Gerisinide yazacağım.
Adnan Menderes Üniversitesi Çine Meslek Yüksek Okulu Arıcılık Proğramı 2010 mezunu .. Arıcılık Teknikeri.

Çevrimdışı Ferit DAL

  • dağlıoğlu
  • İşçi Arı
  • ****
  • İleti: 328
  • Yer: AYDIN
    Yaş: 45
  • Tozlaşmada, bal arılarının değerini bir bilsen...
  • Arıcılık Şekli: Amatör
  • Arıcılık Tecrübesi: 1-5 yıl
  • Kovan Sayısı: Değişmezse inşallah 39
  • Rakım: Yanlış bilmiyorsam 100 m
Ynt: Adım Adım Arı Sütü Üretimi
« Yanıtla #10 : Haziran 06, 2011, 13:38:40 »
Tamam Hüseyin hocam dikkatle takip ederiz inşaALLAH...
selam ve dua ile
selam ve dua ile...

Çevrimdışı Hüseyin Basri ÇALIŞKAN

  • Hüseyin Basri ÇALIŞKAN
  • Ana Arı
  • *****
  • İleti: 2487
  • Yer: AYDIN ÇİNE
    Yaş: 37
    • Arıcılık bilgi paylaşımı bloğum
  • Arıcılık Şekli: Amatör
  • Arıcılık Tecrübesi: 10-15 yıl
  • Kovan Sayısı: 90
  • Rakım: 90
Ynt: Adım Adım Arı Sütü Üretimi
« Yanıtla #11 : Haziran 08, 2011, 18:20:45 »
Gelelim konunun devamına.
Üretime başlama tarihinden 4 gün önce eldeki temiz yumurtlamaya hazır çerçeveleri de uygun kolonilere vererek yumurta attırdık. Mevsime göre daha önce vermek gerekiyorsa ya da bu çerçevenin verildiği kolonide düzensizlik var ise bunlar giderilmeli. Bu çerçeveleri işaretler ile belirledik. Çünkü en az 2 bin yüksük için larva ararsak çok sıkıntılı bir durum olur. Üretim anında hemen işaretli, gerektiğinde üzerinde tarih yazan çerçeveyi alıyoruz ve aşılamaya geçiyoruz. Bu uygulamayı yapmazsanız ticari anlamda arı sütü üretme şansınız yok diyebilirim. Bu aşamaya oldukça özen gösterilmeli. Dikkatli bir kayıt ve verilen çerçevelere yumurta atılmasını sağlamak yine bunu takip ederek gerektiği kadar günlük larvayı aşılamaya hazır bulundurmak çok önemli.
Larva transferi zaten pek çok başlık altında paylaşıldı.
Başlatıcı ve bitiricilerimizi hazırladık. Bunun yanında larva transferi içinde gerekli hazırlıklar tamam.
1. gün işimiz sadece larva transferi aşıladığımız larvaları başlatıcı koloniye veriyoruz. Bu esnada güneş görmeyecek, çok yüksek ısıya maruz kalmayacak, aşırı sarsılmayacaklar. Bir çerçevede 40 yüksük olmak üzere 2 çerçeve için 80 yüksük düşünülse de bu sayıyı mevsimsel şartlara ve hazırladığınız başlatıcı kolonilerin durumuna göre arttırabilirsiniz.  Fazla sayıda yüksük aşılandığında tutma oranı ve yüksük başına verim düşecek ancak üretim sonunda elde edilen arı sütü miktarı artacaktır.
2.  gün öncelikle başlatıcıdaki tüm aşılama çerçevelerini 1.ci bitirici kolonimize aktarıyoruz.  Aşılama işlemine başlamadan önce tutan larvalar bitirici koloniye aktarılmalı ve başlatıcı kolonide tüm çerçeveler silkelenerek yüksük kontrolü de tam anlamıyla yapılmalıdır. Eğer tutma oranımız çok düşük ise bu aşılama yok sayılmalı bu yüksüklerdeki arı sütü ikinci aşılamada yüksükleri ıslatmak için kullanılmalıdır.  Eğer tutma oranınız ilk aşılamada yüksüklerin yarısından fazla ise bu çok iyidir. Yine burada tutan birkaç yüksükten alınan arı sütü yeni aşılanacak yüksükleri ıslatmada kullanılırsa çok daha iyi olur.
Adnan Menderes Üniversitesi Çine Meslek Yüksek Okulu Arıcılık Proğramı 2010 mezunu .. Arıcılık Teknikeri.

Çevrimdışı Halil BİLEN

  • Administrator
  • Ana Arı
  • *****
  • İleti: 22803
  • Yer: Mustafakemalpaşa
    Yaş: 50
    • http://www.halilbilen.com/
  • Arıcılık Şekli: Profesyonel
  • Arıcılık Tecrübesi: 20 yıl üstü
  • Kovan Sayısı: 350
  • Rakım: Rakım Kirmasti Çayı ile bir.
Ynt: Adım Adım Arı Sütü Üretimi
« Yanıtla #12 : Haziran 08, 2011, 22:34:27 »
Besleme ne ile ve nasıl yapılmalı başlatıcı ve bitirici kolonide?
http://www.halilbilen.com/

http://halilbilen.blogspot.com/

http://www.facebook.com/halilbilen

halilbilen2@hotmail.com


Yola Çıktıklarını, Yolda Bulduklarına Değişirsen; Yolunu Kaybedersin.

Yanlış trene bindiysen, koridorda ters yöne koşmanın bir faydası yoktur.

Çevrimdışı Hüseyin Basri ÇALIŞKAN

  • Hüseyin Basri ÇALIŞKAN
  • Ana Arı
  • *****
  • İleti: 2487
  • Yer: AYDIN ÇİNE
    Yaş: 37
    • Arıcılık bilgi paylaşımı bloğum
  • Arıcılık Şekli: Amatör
  • Arıcılık Tecrübesi: 10-15 yıl
  • Kovan Sayısı: 90
  • Rakım: 90
Ynt: Adım Adım Arı Sütü Üretimi
« Yanıtla #13 : Haziran 08, 2011, 23:04:57 »
Merhaba Ağabey.

Başlatıcı ve bitirici koloniler üretim boyunca sürekli sıvı besleme ile desteklenmeli.
Miktar ise koloninin bir gecede tüketeceği kadar yani koloni başı 1 ila 1,5 litre koyu şerbet verilmelidir.

Polen durumuna göre yedekte polenli çerceve var ise onu vermekte fayda var.

Biz genelde anasız kalmış yada kuluçkalığı polen ile dolmuş olup yumurta atamayan kolonilerden alınan polenli çerceveleri veriyoruz.

Ancak polen takviseyi anlamında polen ilave edilmiş kek veren üreticilerde mevcut.

Adnan Menderes Üniversitesi Çine Meslek Yüksek Okulu Arıcılık Proğramı 2010 mezunu .. Arıcılık Teknikeri.

Çevrimdışı Halil BİLEN

  • Administrator
  • Ana Arı
  • *****
  • İleti: 22803
  • Yer: Mustafakemalpaşa
    Yaş: 50
    • http://www.halilbilen.com/
  • Arıcılık Şekli: Profesyonel
  • Arıcılık Tecrübesi: 20 yıl üstü
  • Kovan Sayısı: 350
  • Rakım: Rakım Kirmasti Çayı ile bir.
Ynt: Adım Adım Arı Sütü Üretimi
« Yanıtla #14 : Haziran 08, 2011, 23:07:21 »
Hüseyin, bu konuda bir şerh düşeyim...

Eğer arı sütü üretiyorsak, koloniyi mutlaka balla beslemeliyiz derim ben...
http://www.halilbilen.com/

http://halilbilen.blogspot.com/

http://www.facebook.com/halilbilen

halilbilen2@hotmail.com


Yola Çıktıklarını, Yolda Bulduklarına Değişirsen; Yolunu Kaybedersin.

Yanlış trene bindiysen, koridorda ters yöne koşmanın bir faydası yoktur.