7- Ana memesi dağıtımı ve ana arı çiftleştirme kutusu kontrolü Ana memesi dağıtımı Memeleri artık doğum öncesi çiftleştirme olarak kullanılacak kolonilere vereceğiz.

Tekrar hatırlamak gerekirse...

Strafor çiftleştirme kutuları.

4-5 çerçevelik ruşet kovanlar, normal kovanlar.
Sonuçta ana arısı olmayan koloniler ya da kolonicikler.
Bunların nasıl oluşturulduğunu daha önce anlatmıştık.
Ancak dikkat edilmesi gereken birkaç konu daha…
Eğer meme vereceğimiz koloni yeni oluşturulmadı ise ve uzun süredir bir şekilde ana arı üretiminde kullanılıyorsa, daha önceki turda verdiğimiz ana arı uçuştan dönemedi, uzun süredir anasız veya yavrusuz kaldı ise, yalancı ana oluşma riski açısından mutlaka kontrol edilmelidir.
Yalancı ana yapmış kolonilere meme verilmemelidir.

Yavrulu kolonilere meme verilecekse mutlaka ana arı alındıktan sonra yapması muhtemel ana arı memesi açısından kontrol edilmeli ve ana arı memesi var ise imha edilmelidir. Doğal memesi olan koloniye bizim vereceğimiz memeyi koloni kesmese bile, doğal ana erken doğarsa vereceğimiz memeyi bozar.
Ayrıca memeleri kolonilere dağıtacağımıza göre önümüzde bir seçenek daha var.
Tüm memeleri kullanacaksak ana arı memesi üretim kolonisi boşa çıkacak. Bu koloniyi ya parçalayarak memeler vereceğiz ya da daha önceden yedeğe aldığımız bu koloninin ana arısını kafese koyarak tekrar koloniye geri vereceğiz. Dağıtma işleminde böldüğümüz kovanları uzağa götürmeden önüne, arkasına, sağına, soluna bölebiliriz. Ana arı memesi verilen koloninin doğacak ana arıyı kabul etmeme gibi bir durumla karşılaşmadık. Koloniye doğan her ana eğer bir fiziki problemi yoksa kabul ediliyor.

Memelerin dağıtımını tek başımıza yapmak biraz zor oluyor, 2 kişi olunduğunda çok daha rahat dağıtılıyor.
Memelerin verileceği kutuları önceden belirliyoruz. İşçi arı yoğunluğu, meme kontrolü ve yalancılama kontrolü yapıyoruz. Kutuları kolay açılabilir halde kapatıyoruz.
Memeleri bulundukları üretim kolonisinden alıyoruz. Yine ters çevirmeden tek tek kutulara veriyoruz.

Memeyi arının en yoğun olduğu 2 çerçeve arasına takıyoruz sarsmadan.
Tüm verdiğimiz memeli kutuları kayıt altına alıyoruz.

2 çerçeve arasındaki fazla kabartılmış petekleri parmağımızla bastırmak suretiyle memeye yer açılması gerekiyor. Bunu yapmazsak ana memesini her iki peteğe de yapıştırıyorlar, ananın çıkmadığı doğum kontrollerinde memenin yapıştırılan yerinden bozulmasına sebep olabiliyoruz.
Ya da çerçevenin ön veya arka kulağına en yakın bölgeye koyarak bu riski en aza indiririz.

Memeleri dağıttık, artan memeler oldu.
Artanları korumaya almamız gerekir.
Bu iş için üretilmiş olan “tüp”’ü kullanıyoruz.

Memelerin çıkmasına en yakın zamanda takılması gerekiyor. Çünkü arılar memeye artık ulaşamıyorlar. Dolayısı ile üşüme riski var memelerin. Ancak ana arı üretim kolonisinde diğer memeler gittiğinden az kalan tüplülere daha çok ilgi gösteriyorlar. Tüplerin etrafını komple sarıyorlar.
Ana arılar, memeler kapandıktan 7 gün sonra doğacağından, memelerin kapanma tarihini görmek önemli, buna göre doğmadan önce tüplerin takılması gerekir.

Tüpleri takmadan önce alt kapaklarında bulunan oyuklara da bal koyuyoruz. Ana arılar hepsi birden doğduklarında bazı anaları beslemeyebiliyorlar. Dolayısı ile ana arı o baldan faydalanıyor.
Memeleri dağıttık kutulara ve doğacakları tarihi biliyoruz. Ananın doğmadığı memelere zarar vermemek için, kontrolleri tahmini doğum tarihinden 1 gün sonra yapacağız.
Ana arı doğumlarını test etmenin en güzel yolu da üretim kolonisindeki tüpteki memelerdir.
Arılığa gittiğimizde bakarız tüplere… Doğumlar tamamlanmış veya çok ise… Artık kontrol zamanıdır.
Memelerin kapandığı günden sonraki 8’inci günde doğum kontrolü yapacağız kısacası.
Kutuyu açıyoruz, memenin bulunduğu çerçeveleri aralıyoruz yavaşça ve memenin pozisyonunu bozmadan doğumu kontrol ediyoruz.
Ana arı doğmuş memelere örnekler.

Ana arı doğmuş bir memenin alt bölümü çok düzgün biçimde kesilmiş halde oluyor.
Memeyi alıyoruz ve kutuda doğum sonrası mutlaka genç ana arıyı arıyoruz.

Ana arılar ilk doğduklarında daha kül renginde ve buğulu bir tonda ve daha tüylü oluyorlar.

Ana arıya gösterilen ihtimam görülmeye değer.

Ana arı görüldükten sonra dikkatlice kapatılıyor kutu ve kayıt altına alınıyor.
Kontrollerde memelerin bazılarında doğum gerçekleşmiyor. Doğmayan memeler bozularak sebebi araştırılmalıdır. Doğmayan ana arıların pupaları (büyük kurtçuklar) kahverengi renk tonunda ise genelde üşümeden kaynaklanan ölüm olduğunu söyleyebiliriz. Varroa hasarını görmek zaten çok kolay ki ana arıların kanatları hiç gelişemiyor.
Biraz tecrübe edindikten sonra kutuda ananın olup olmadığı, kutu açıldığında anlaşılabiliyor. Ana doğdu ise arılar sessiz ve sakin işlerine bakıyorlar, memeden ana arı doğmadı ise, arılar telaşlı ve hareketli oluyorlar.

İlk oluşturduğumuz kutularda ana doğmadığında kutuda yavru da yoksa yalancılama süreci başlıyor. Anası doğmayan kutuların yalancılamalarını önlemek için diğer kutulardan veya destekleme kovanından yavrulu çerçeve vermek gerekir.
Ana arı çiftleştirme kutularında yeni doğmuş ana olsa dahi, ananın çiftleşme uçuşundan gelip yumurtlayıncaya kadar geçen sürede kutuları yavrusuz bırakmamak gerekir.
Ana arının doğmadığı kutulara yavrulu çerçeve verdiğimizde hemen yeniden meme yapmaya uğraşırlar, bize yeni ana arı memelerinin yetişmesi için gereken süreyi kazandıracaktır, bu kutuya yeni meme verdiğimizde kendi yaptıkları memeleri temizlememiz gerekir.
Diğer kutularda yavrulu çerçevede yoksa bu kutuda ana üretmekten vazgeçip, diğer kutuların önlerine silkeleyeceğiz azar azar ve kutuyu yerinden kaldıracağız.
Ana arıların doğduklarını gördükten sonra, 5 gün hiç rahatsız edilmemeli.
5 günden sonra kutudaki ana varlığını kontrol etmek gerekir.
Bu kontrolde biraz erken olsa da ananın çiftleşme uçuşuna çıktığının işaretleri de görülebilir.

Çiftleşmeden dönmüş ana arının çiftleşme sonrası getirdiği çiftleşme işareti.

Bazen de çok uzun iplik halinde görülen çiftleşme işaretleri görülebiliyor.

Arılıkta ana arı üretimi arttıkça karşılaşacağınız manzaralarından birisi de çiftleşme uçuşundan dönen arıların görülmesidir.
İşaretli görülen ana arılar 4 - 5 gün içinde yumurtlamaya başlayacaktır.
Bu aşamada kutuyu kontrol ettik ve ana arıyı göremediysek, ana çiftleşme uçuşunda olabileceğinden kayıt altına alarak ertesi gün tekrar kontrol edilmeli.
2’nci kontrolde de ana arı görülemez ise, diğer kutulardan açık gözlü yavrulu bir çerçeve vererek ana arı kaybı konusunda emin olmalıyız.