Ana arı çiftleştirme kutusu
Ana arı çiftleştirme kutularının yapımında 2 cm. ve 3 cm.lik, yoğunluğu 30 olan beyaz renkli, yapımında su buharı kullanılan ve hava alabilen EPS. Strafor levhaları kullanmayı tercih ettik.
Yapımında gaz kullanılan ve çeşitli renklerde satılan XPS. Strafor levhalarını tercih etmedik.
2 cm. kalınlığında strafora çok fazla ihtiyacımız olacak.
Kullandığımız straforların ölçüleri 50X100 cm.
Straforlar maket bıçağı ile kesilebilse de, ölçü standardının ve kesim yüzey kalitesinin daha iyi olması açısından yatar testerelerde kesilmeleri daha iyi oluyor.
Straforları keserken ölçülerin standart olmasına özen gösterilmesinde fayda var.
2 cm.lik 1 paket straforda 25 adet plaka oluyor.
1 paket strafordan 30 adet kutu çıkıyor.
30 adet kutu için 2 adet 3 cm.lik strafor plaka olması yeterli.

Kesim işlemi bittikten sonra, yan parçaların arkaya gelecek bölüme 9 ve 11 cm. arası 2 cm.lik bölümü işaretliyoruz. Buraya orta bölme sabitleneceğinden işaretlemenin yapılması montaj sırasında kolaylık sağlıyor.
Montajda straforları yapıştırmak için Poliüretan Deniz Tutkalı ve sabitlemek için sunta vidası kullanıyoruz. Poliüretan deniz tutkalını daha önce kullanmayan arkadaşlara bazı uyarılar yapmakta fayda var.
Poliüretan deniz tutkalı hava ile temas ettiğinde şiştikten sonra katılaşarak yapıştırıyor, elimize bulaştığında fazla bekletmeden selülozik tiner ile temizlenebiliyor. Kutuları yapıştırırken eldiven kullanmakta fayda var.
Montajda vida kullanmak şart değil fakat vidalama yapmak montajın seri olarak yapılmasını sağlıyor. Vida kullanmadan yapıştırmak için, yapıştırıcı şişerek yapıştırdığından sertleşinceye kadar, kutuların üzerine ağırlık koyarak beklemek gerekiyor.
Dip parçasına, maket bıçağı yardımıyla 3x6 cm. ölçüsünde havalandırma deliği açıyoruz ve sinek telini keserek yapıştırıyoruz.
Ayrıca tabana havalandırma yapmamız gerektiğinden sinek teli gerekli. Sinek teli olarak, kovanlarda polen kapanlarında kullandığımız baklava dilimli alüminyumların ufak delikli olanlarını kullanırsak daha dayanıklı olur.
Sinek telini kutunun iç kısmına gelecek şeklinde tutkal ile yapıştırıyoruz. Tutkal şişerken teli de kaldırdığından, tutkalın bulaşmayacağı şekilde üzerine ağırlık koymakta fayda var.
Eğer fazla sayıda kutu monte yapıyorsanız tüm dip parçaların bu havalandırma işlemini bitirin ki sağa sola bulaşmasın.
Hatta ilk kesim yapılan gün bu işlemi yaparsanız monte yapacağınız zaman çok rahat oluyor.
Arka parça ve dip parçasının montajı ile başlıyoruz.