Gönderen Konu: Balsıra balı  (Okunma sayısı 9053 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Mustafa Akdağ

  • Mustafa AKDAĞ
  • Pupa
  • ***
  • İleti: 239
  • Yer: Balıkesir _Gönen
    Yaş: 55
  • Arıcılık Şekli: Amatör
  • Arıcılık Tecrübesi: 1-5 yıl
  • Kovan Sayısı: 30
  • Rakım: 35-100 m
Balsıra balı
« : Temmuz 21, 2011, 23:03:56 »
Merhaba Arkadaşlar
Bu yıl aldığımız ilk balçok farklı idi.Çiçekler bitti ama bizim elemanlar harıl harıl çalışıyorlar.Balsıra balı olduğunu,sıcaklık farkı ile bitkilerin çıkardığı salgılar kullanılarak yapıldıgı söylendi.Bir de kanser önleyici olduğunu söylendi.Tadını ise hiç beğenmedim.Bu bilgiler doğrumudur,balsıra hakkında başka bilgiler var mıdır?
yardımcı olacak arkadaşlara teşekkürler.
Hangi işi yaparsan yap, en iyisini yap.
Vatanını seven kişiler, işinien iyi yapanlardır.

Çevrimdışı Hüseyin Basri ÇALIŞKAN

  • Hüseyin Basri ÇALIŞKAN
  • Ana Arı
  • *****
  • İleti: 2487
  • Yer: AYDIN ÇİNE
    Yaş: 37
    • Arıcılık bilgi paylaşımı bloğum
  • Arıcılık Şekli: Amatör
  • Arıcılık Tecrübesi: 10-15 yıl
  • Kovan Sayısı: 90
  • Rakım: 90
Ynt: Balsıra balı
« Yanıtla #1 : Temmuz 21, 2011, 23:56:08 »
:) Hayırlı işler.

Bir ilaç daha doğdu dünyamıza.

Pamuk ve meşe istediği şartlar olursa, salgı veriyor. Daha bir çok bitki gerek yaprak gerek gövde

kısımlarından çeşitli salgıları bizlere armağan edebilir.

Ama kanser özelliğini söylemek zor. Zira dut, nar, bal, arı sütü hepsi kanser ilacı ama meredi bir

türlü yenemedik.

Ayrıca afit dediğimiz canlılar, tıpkı çam pamuklu koşnili gibi çam dışındaki bitkilerdede öz suyu

emerek bir miktar bal özü, bal çiği sağlayabilir.
Adnan Menderes Üniversitesi Çine Meslek Yüksek Okulu Arıcılık Proğramı 2010 mezunu .. Arıcılık Teknikeri.

Çevrimdışı IbrhmAkgl

  • Ana Arı
  • *****
  • İleti: 1202
  • Yer: Çarşamba / Samsun
    Yaş: 35
  • Arıcılık Şekli: Amatör
  • Arıcılık Tecrübesi: 1-5 yıl
  • Kovan Sayısı: 17
  • Rakım: 30 Metre
Ynt: Balsıra balı
« Yanıtla #2 : Temmuz 09, 2015, 04:07:31 »
Balsıra oluşması için hava şartları nasıl olmalı bilgisi olan ustalarımız var mı?

Her bitki de şartlar farklı mıdır?

Çevrimdışı İsmail Gümüş

  • Ana Arı
  • *****
  • İleti: 1164
  • Yer: Ankara
    Yaş: 35
  • Arıcılık Şekli: Amatör
  • Arıcılık Tecrübesi: 1-5 yıl
  • Kovan Sayısı: 90
  • Rakım: Kışlatmada 800, bal sezonunda 1200
Ynt: Balsıra balı
« Yanıtla #3 : Temmuz 09, 2015, 09:25:04 »
En çok merak ettiğim soruyu sormuşsunuz İbrahim Bey, takipteyim.

Çevrimdışı Şevket Topal

  • Ana Arı
  • *****
  • İleti: 2489
  • Yer: Bursa Mustafakemalpaşa
    Yaş: 56
  • Arıcılık Şekli: Amatör
  • Arıcılık Tecrübesi: 20 yıl üstü
  • Kovan Sayısı: 100 ama arı bu ölürde çoğalırda
Ynt: Balsıra balı
« Yanıtla #4 : Temmuz 09, 2015, 20:22:47 »
Balsıra oluşması için hava şartları nasıl olmalı bilgisi olan ustalarımız var mı?

Her bitki de şartlar farklı mıdır?
İbrahim hocam nem ısı olacak rüzgar olmayacak böcek larvaları çıkıp bitki özsuyunu emecekler ve çıkartacaklar arılarda bu salgıyı toplayacak balolacak
Cefa çekmeden sabır etmeden sahip olduğumuz hiçbirşeyin kıymeti olmaz unutma kolay sahip olunan çabuk kaybedilir.

Çevrimdışı Hakan TURNA

  • Ana Arı
  • *****
  • İleti: 2591
  • Yer: Arılık>>BURSA-Nilüfer-Tahtalı Köyü(mahallesi)
    Yaş: 39
  • Öğretmen
  • Arıcılık Şekli: Profesyonel
  • Arıcılık Tecrübesi: 5-10 yıl
  • Kovan Sayısı: 35
Ynt: Balsıra balı
« Yanıtla #5 : Temmuz 09, 2015, 22:43:37 »
**Hava 2 gündür sıcak ve nemli. Tam balsıra havası. Bakalım balsıra gelmeye başmış mı?Cumartesi gününü iple çekiyorum :)
http://www.balcihoca.com

hturna7@hotmail.com

Çevrimdışı Velibey

  • Ana Arı
  • *****
  • İleti: 570
  • Yer: Antalya
    Yaş: 49
  • Arıcılık Şekli: Amatör
  • Arıcılık Tecrübesi: 1-5 yıl
  • Kovan Sayısı: 17
  • Rakım: 20 m
Ynt: Balsıra balı
« Yanıtla #6 : Ağustos 01, 2015, 21:55:22 »
Bu yıl Aksu da bir bölgede çam Ormanında balsıra olduğunu gözlemledik. Arılar yoğun şekilde çalışıyor. Acaba Fethiye yöresi çam balından farklı mı , aynı mı? Ayrıca ekonomik değerini de merak ediyorum.
   Tecrübeli anıcılardan bilgi almak isterim. ...
Umut, yarına zinde uyandırır.

Çevrimdışı ctct

  • Larva
  • **
  • İleti: 81
  • Yer: İstanbul-Şile
  • Arıcılık Şekli: Amatör
  • Arıcılık Tecrübesi: 5-10 yıl
  • Kovan Sayısı: 30
  • Rakım: 120
Ynt: Balsıra balı
« Yanıtla #7 : Ağustos 11, 2015, 16:48:10 »
Basra, Basura, Balsıra, Bal Çiği hepsi yöresel olarak aynı şeyi ifade eden kavramlar. Ülkemizin batı ve güney bölgelerinde yer alan Kızılçam ağaçlarından elde edilen ve çam pamuklu koşnilinin neden olduğu Basra Balından başka diğer ormanlık alanlarda da zaman zaman arılar özellikle geniş yapraklı bitkilerden bu şekilde bal üretirler.
Meşe, Gürgen gibi yapraklı ağaçlardan arıların bal derledikleri, orman içinde bazen arıların bazı ağaçlardan yoğun olarak  bal derledikleri görülmektedir. Balsıra ve Bal Çiği olarak adlandırılan bu olaya şahit olan arıcılar, yaprakların üzerinde beyaz bir kalıntı gördüklerini ve yaladıklarında tatlı bir lezzet aldıklarını söylerler.
Bu hususu anlamak için fotosentez hakkında bilgi sahibi olmak gerekir. Bilindiği üzere bütün klorofilli bitkiler Fotosentez yapar.
"Güneş Enerjisi + Karbondioksit + Su = Glikoz (şeker) + Oksijen"
Formülden anlaşılacağı üzere iki çıktısı vardır: Glikoz ve Oksijen
İşte Balsıra Balı dediğimiz balın kaynağı bu glikozdur. Aslında Kızılçamlarda çam pamuklu koşnilinin salgıladığı Basra Balının kaynağı da Glikoz'dur.
Peki ne oluyor da, yapraklı ağaçlar zaman zaman Balsıra yapıyor. Yapraklı ağaçlar; toprak suyu, nem, sıcaklık etkisinde terleme yaparlar ve bazı hassas dengeler oluştuğunda terleme yoluyla yapraklarda fotosentez esnasında üretilen Glikoz yaprak yüzeyine çıkar. İşte arıların yapraklı ormanlardan ürettiği Balsıra Balının kaynağı bu glikozdur.
Zaman zaman bazı yaprak bitlerinin ve afitlerininde bitki özsuyunu emerek,çıkardığı salgılardan da arıların Balsıra Balı yaptığı bilinmektedir.
 

Çevrimdışı koreli

  • Günlük Yumurta
  • *
  • İleti: 31
  • Yer: BALA
  • Kovan Sayısı: 51
Ynt: Balsıra balı
« Yanıtla #8 : Ağustos 25, 2015, 00:45:56 »
Ankara daki meşelerde bal olurmu? Bunun içinde koşnil böceği olması gerekiyor mu?

GT-I9060 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Çevrimdışı İsmail Gümüş

  • Ana Arı
  • *****
  • İleti: 1164
  • Yer: Ankara
    Yaş: 35
  • Arıcılık Şekli: Amatör
  • Arıcılık Tecrübesi: 1-5 yıl
  • Kovan Sayısı: 90
  • Rakım: Kışlatmada 800, bal sezonunda 1200
Ynt: Balsıra balı
« Yanıtla #9 : Ağustos 25, 2015, 04:43:51 »
Meşe basrası için koşnil değil "uygun" hava, su, toprak koşulları olmalı diye biliyorum. Nedir bu uygun koşullar derseniz şudur diyemem. Ama bu sene olmadı diyebilirim.

Çevrimdışı bahtiyar

  • Larva
  • **
  • İleti: 58
  • Yer: samsun merkez
  • Arıcılık Şekli: Meraklı
  • Kovan Sayısı: 20
Ynt: Balsıra balı
« Yanıtla #10 : Ağustos 25, 2015, 08:14:04 »
Ben bu sene çok güzel meşe balı aldım. Üzüm pekmezci gibi simsiyah. Akım 3 hafta sürdü.

Çevrimdışı hingivin

  • hingivin
  • Pupa
  • ***
  • İleti: 196
  • Yer: Tekirdağ
    Yaş: 61
  • Arıcılık Şekli: Amatör
  • Arıcılık Tecrübesi: 10-15 yıl
  • Kovan Sayısı: 25
  • Rakım: 100
Ynt: Balsıra balı
« Yanıtla #11 : Ağustos 27, 2015, 03:30:01 »
 
   ctct rumuzlu üyemize, balsıra hakkında verdiği açıklayıcı bilgilerden yararlandığımı belirterek teşekkür ederim.
"Bildiğim bir şey varsa o da hiç bir şey bilmediğimdir."(Sokrates)

Çevrimdışı Özcan DEĞER

  • Pupa
  • ***
  • İleti: 129
  • Yer: Karabük
    Yaş: 40
  • Arıcılık Şekli: Amatör
  • Arıcılık Tecrübesi: 1-5 yıl
  • Kovan Sayısı: 10
  • Rakım: 1120
Ynt: Balsıra balı
« Yanıtla #12 : Ağustos 27, 2015, 10:50:33 »
Platform da her yöreden hatta yurt dışından da katılan arkadaşlar var. Bazıları belli konularda becerilerini geliştirmişken, bazıları gerçekten her konu da profesyonelleşmiş. O yüzden araştırıp litarütürlerde  bulamayacağımız bilgilere burada rahatlıkla ulaşıyoruz. Emeği geçenlere gönülden sevgi ve saygılar.
Önce İnsan!!!

Çevrimdışı Ahmet Arslan

  • Mustafakemalpaşa/Bursa
  • Ana Arı
  • *****
  • İleti: 2096
  • Yer: Biga
    Yaş: 63
  • Arıcılık Şekli: Amatör
  • Arıcılık Tecrübesi: 5-10 yıl
  • Kovan Sayısı: 20
  • Rakım: 72
Ynt: Balsıra balı
« Yanıtla #13 : Ağustos 27, 2015, 21:07:39 »
Basra, Basura, Balsıra, Bal Çiği hepsi yöresel olarak aynı şeyi ifade eden kavramlar. Ülkemizin batı ve güney bölgelerinde yer alan Kızılçam ağaçlarından elde edilen ve çam pamuklu koşnilinin neden olduğu Basra Balından başka diğer ormanlık alanlarda da zaman zaman arılar özellikle geniş yapraklı bitkilerden bu şekilde bal üretirler.
Meşe, Gürgen gibi yapraklı ağaçlardan arıların bal derledikleri, orman içinde bazen arıların bazı ağaçlardan yoğun olarak  bal derledikleri görülmektedir. Balsıra ve Bal Çiği olarak adlandırılan bu olaya şahit olan arıcılar, yaprakların üzerinde beyaz bir kalıntı gördüklerini ve yaladıklarında tatlı bir lezzet aldıklarını söylerler.
Bu hususu anlamak için fotosentez hakkında bilgi sahibi olmak gerekir. Bilindiği üzere bütün klorofilli bitkiler Fotosentez yapar.
"Güneş Enerjisi + Karbondioksit + Su = Glikoz (şeker) + Oksijen"
Formülden anlaşılacağı üzere iki çıktısı vardır: Glikoz ve Oksijen
İşte Balsıra Balı dediğimiz balın kaynağı bu glikozdur. Aslında Kızılçamlarda çam pamuklu koşnilinin salgıladığı Basra Balının kaynağı da Glikoz'dur.
Peki ne oluyor da, yapraklı ağaçlar zaman zaman Balsıra yapıyor. Yapraklı ağaçlar; toprak suyu, nem, sıcaklık etkisinde terleme yaparlar ve bazı hassas dengeler oluştuğunda terleme yoluyla yapraklarda fotosentez esnasında üretilen Glikoz yaprak yüzeyine çıkar. İşte arıların yapraklı ormanlardan ürettiği Balsıra Balının kaynağı bu glikozdur.
Zaman zaman bazı yaprak bitlerinin ve afitlerininde bitki özsuyunu emerek,çıkardığı salgılardan da arıların Balsıra Balı yaptığı bilinmektedir.
.........................................
Balsıra balını biliyoruz da bu bilgileri(fotosentez ve balsıra)ilk defa duyuyorum,şunca yıldır arıcıyız duymadık.Sanki bir yanlışlık var gibi...Ustalar yorumlarını yazarlar ilerki saatlerde.
http://dunyalilar.org/doganin-mucizesi-cam-bali.html
“Halimizi hal eyledik
Yolumuzu yol eyledik
Her çiçekten bal eyledik
Arıya saydılar bizi" Pir Sultan Abdal

Çevrimdışı İdris ÖZDEMİR

  • Ana Arı
  • *****
  • İleti: 542
  • Yer: Ayvalık - BALIKESİR (memleket Dikili-İzmir)
    Yaş: 56
  • Arıcılık Şekli: Amatör
  • Arıcılık Tecrübesi: 1-5 yıl
  • Kovan Sayısı: 4
  • Rakım: 28 m.
Ynt: Balsıra balı
« Yanıtla #14 : Ağustos 27, 2015, 21:33:01 »
ctct rumuzlu arkadaşa katılıyorum.
balsıra balı deyince  sadece çam ve meşe balı geliyordu ama...
2014 (geçen sene ) tam zamanını hatırlamıyorum ama ilkbahar sonrası gibiydi. yapraklar yeşildi.
 evden erkenden arılara çıktım bir arı uğultusu ki sanki oğul var.
sesin nereden geldiğini bulmak için kafamı kaldırdığımda arabamın yakınında komşunun erik ağacında yoğun bal arısı gördüm.
hepside erik ağacının yapraklarına konuyordu. arabamın üzeri de nokta nokta leke oluyordu. bende bu lekeler nedir diye merak etmiştim.
arıları görünce işi çözdüm.
 erikten başka  balçiyi salgılayan ağaçları öğrenmek lazım :)
"bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olunmaz"