
İnci kutularının kışlatılmasında orta bölmeleri ile 2 gözlü olan bu kutularda kışlatılma orta bölmesiz 6 çerçeveli olarak gerçekleştiriliyor.
Bu kutularda belli bir süre 2 ana arı olur, ama sonbaharda çok fazla ana arı ihtiyacı, kutu terkleri, eşe dosta ana arı lazım olur ve yağmaya maruz kalacaklarından, iki bölümlü kullanılan bu kutular kışa girişte tek bölme haline getirilmeli.
Her 2 bölmede ana arı olursa da ana arının birisi alınarak yeni bir kutu stoklamadan doldurulur ve ana arı buraya verilir ama bu seçenek genelde zor.
Kutuda yalancılama varsa, orta bölme kaldırılırken ana arıyı tüpe almakta ve arıları kapı önüne silkelemekte fayda var.
Kışlamaya hazırlanan İnci kutusunun bir gözünün uçuş deliği açık bırakılır ve diğer uçuş deliği kapatılır kendi takozu ile. Yağmalama konusunda iyi bir tedbir oluyor.
İnci kutusunda 2 bölme olarak kışlama seçeneğini hiç düşünmemek gerekiyor. Çünkü bal stoklaması ve yeterli kadro oluşturması konusunda yetersiz kalıyor.
Kışlamaya yönlendirilen İnci kutusu koyu sıvı besleme ile hem stoklama için hem de yavru faaliyeti için destek verilir.
Sıvı beslemeyi ne zaman bitirilmesi gerektiği konusunda söylenecek şey aslında çok basit. Besleme bölümüne dalak örene kadar besleme yapmanın baharda faydası görülüyor ve kışın stok sorunu yaşamıyorlar. Zaten sıvı besleme kesildikten sonra devamlı katı besleme ürünü besleme bölümünde bulunduruluyor.
Varroa konusunda da özen gösterilmelidir.
En başarılı ana arı üretiminin ve kışlatmanın İnci kutularında olduğunu söylemek mümkün.
İnci kutularının kışlama sonrası baharda sunduğu avantajlarda var.
6 çerçeve ile kışlayan koloniden ana arıyı alıp, orta bölmeyi taktığımızda 2 bölme ana arı yetiştirmeye hazır hale geliyor.
Edinme maliyetleri uygun olsa, aslında başka arayışlara girmeye gerek yok.
Ancak sonbaharda yaşanan sıkıntıları çözmek ve ana arıları kışa taşımak adına bol miktarda ucuz maliyetli ana arı kutusu gerekiyor. Bu sorunu da 4 çerçevelik kendi imal ettiğimiz kutularla aştık.
Büyük koloniler ile kışlatma farkları var mı diye düşündüğümde büyük kolonilere göre besleme konusunda daha özen gösterilmesi gerektiğini söyleyebiliriz.
Gelelim sıkıntılı taraflarına.
Özellikle kaynakları kıt olan bölgelerde bu kutular kışlatma için daha erken tarihlerde güçlendirilmeli ve 6 çerçeveli hale getirilmelidir. Yağmalamanın zirve yaptığı dönemlerde bu kutuları beslemek büyük sıkıntılar doğuruyor.
Kutuları kışlatmada en önemli konu ise, kışlatmaya hazırlanmış kutular mutlaka arılıklardan uzak mümkünse gölge ve sakin yere nakledilmelidir. Yağmaya hiç maruz kalmadan ve bu rahatlıkla bol bol beslenen kutuların kışlamaması için hiçbir sebep yok.
Destekleme kovanları dolu.
Elimizdeki İnci kutuları da dolu.
Elimizdeki tüm kendi imalimiz olan 4 çerçevelik strafor kutularında hepsi dolu olsun.
Bu biraz zor.
Mutlaka ana arı veya kolonicik kayıpları oluyor.
Tüm ana arı üretimi yapılmış kutuların kışlatılabilmesi mümkün değil.
Çok farklı sıkıntılar yaşanabiliyor.
4 çerçevelik kutularda en büyük sıkıntı yavrunun devam ettiği uzun süreçte arıya kışlayacağı yerde stok yaptırabilmek.
Bu maksatla destekleme kovanlarında ballı petek bulundurmak ya da destekleme kovanlarını bu anlamda etkin kullanmak çok önemli.
2 duvar çerçevesini güzelce stokluyor ama ortadaki 2 çerçevede güzel kemer yapma şansı yok.
Sonbaharda zaman zaman stoğu olmayan kutulara stoklamalardan takviyeler yapılması gerekiyor.
Aslında bu kutulara kışlatma için yapılanlar İnci kutularına yapılanlardan farklı değil, sadece besleme-stoklama konusuna biraz dikkat etmek gerekir.
Bu kutunun resmi 02 Ocak 2011'e ait.
Besleme olarak kek ile devam edilirken kadrosu bu kutu için fazla sayılabilecek güçte olduğundan kek yiyerek dalak örme cesaretini göstermiş.
Bu kutular için şu ana gördüğüm negatif unsurları söylemek gerekiyor. Daha doğrusu olması gerekenleri. Bazı hatalar yaptık, sonra düzelttik.
Üst örtü olarak daha önce şeffaf permoşitler kullandık. Altlarında delik ve tel ızgara olmasına rağmen nem çok fazlalaştı.
Sonra beze döndük iş düzeldi.
Bazı kutulara yağmurdan sonra içeriye üst kapaktan su sızdırmış.
Üstten vidaladığımız için vida yuvalarından su içeriye sızıyor. Bir daha ki sefere o vidaların üzerine birer damla deniz tutkalı damlatacağız.