Gönderen Konu: balın kristalize olması  (Okunma sayısı 2193 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı kayhanugur

  • Günlük Yumurta
  • *
  • İleti: 49
  • Arıcılık Şekli: Amatör
  • Arıcılık Tecrübesi: 1-5 yıl
  • Kovan Sayısı: 5
  • Rakım: 200
balın kristalize olması
« : Aralık 03, 2011, 19:42:32 »
Merhaba;

Bu mevsimde sağım yaparsak (ayırdığımız petekler vardı onları sağalım dedik, biraz geç kaldık tabi) böyle olıur

herhalde. Önce bal petekten çıkmak istemedi, iki gün boyunca klimayı açtık (inatçıyız) ve odayı sıcak tuttuk daha

sonra döndürmeye başladık kolu, balda akmaya başladı. Peteğin orta kısmındaki bal gözleri şekerlenmiş gibiydi

aslında gibiydi kelimesi fazla. Şekerlenmiş ballar petekten çıkmıyordu, üst sıradaki gözler boşalıyordu ama çünkü üst

kısım şekerlenmemişti.
 
Bu şekerlenmenin nedeni havanın soğukluğundan mıdır?

Çevrimdışı Halil BİLEN

  • Administrator
  • Ana Arı
  • *****
  • İleti: 22803
  • Yer: Mustafakemalpaşa
    Yaş: 50
    • http://www.halilbilen.com/
  • Arıcılık Şekli: Profesyonel
  • Arıcılık Tecrübesi: 20 yıl üstü
  • Kovan Sayısı: 350
  • Rakım: Rakım Kirmasti Çayı ile bir.
Ynt: balın kristalize olması
« Yanıtla #1 : Aralık 03, 2011, 19:50:07 »
Şekerlenme değil kristalleşme... :)

Sıcaklık 14 C altına düştüğünde ve çıktığında...

Yani termometre inip çıkarken 14 C üzerinden geçtiğinde balın içerisindeki polencikler etraflarında balın doğal yapısında bulunan glikozları toplamaya başlıyorlar.

Bu süreç başladığında sıcaklık çok fazla 14 C üzerinden geçince ki bugünlerde geçiyor...

Normal yani...

Havanın soğukluğundan ziyade sıcaklık raksı diyelim...
http://www.halilbilen.com/

http://halilbilen.blogspot.com/

http://www.facebook.com/halilbilen

halilbilen2@hotmail.com


Yola Çıktıklarını, Yolda Bulduklarına Değişirsen; Yolunu Kaybedersin.

Yanlış trene bindiysen, koridorda ters yöne koşmanın bir faydası yoktur.