Bazen yazılanlar ve Egehanın cevapları gülümsememe neden oluyor.
Arkadaşlar, şu anda kendi bölgem için en yoğun akım ayçiçeğinde olacak. Beraber hesaplayalım. Bir arının yumurta iken arı olarak gözden çıkacağı süre 21 gün. Siz ana bal akımı başladığında (Temmuz-1) iki katlı kovanınızı aşağıda anaya yumurtlayacak boş çerçeveler bırakarak (bana göre en az 3 çerçeve) (ki burada arıların çerçeveyi de sarması gerekiyor) düzenlediğiniz de ve anayı da aşağıda bıraktığınızda yukarı aldıınız çıtalardan son çıkan yavrunun yerine de bal konacak ve sağa bileceksiniz.
Egehan beyin olumsuzluktan kastının aşağıda anaya yer kalmadığından yumurtlamayacağını ve ağır bal akımı sonrası kovanın arısız kalma durumunu anlatmaya çalıştığını düşünüyorum. Bunu da ben ızgara sonrası her 7 günde bir aşağıdan kenar ballı çerçevelerinin alınması ve açık yavru kapalı yavru sınırına yeni çıtalar eklenmesi ile çözüyorum.
Bu arada ızgara temiz petekli bal işine yaradığı gibi, süzme bal da da yavrulu çıtalar ile fazla uğraşmamanıza da faydalı oluyor. Burada arıcının ne şekilde hareket edeceği kendine kalmış...