Gönderen Konu: Organik Arıcılıkda Bal Hasadı, Paketleme ve Etiketleme  (Okunma sayısı 3837 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı GürkanYeniçeri

  • Gürkan Yeniçeri
  • Moderator
  • Pupa
  • *****
  • İleti: 191
  • Yer: Canberra - Avustralya
    Yaş: 48
    • Artizan Peynirci
  • Arıcılık Şekli: Amatör
  • Arıcılık Tecrübesi: 1-5 yıl
  • Kovan Sayısı: 3
  • Rakım: 576
Burada yazılanlar Türkiye Organik arıcılık yönetmeliği ile ilişkili değildir.
Kaynak ing: http://www.naturallygrown.org/documents/Handbook.pdf çeviridir.

Organik bal 4 değişik şekilde satışa sunulabilir.
  • Süzülerek (filtrelenmiş, filtrelenmemiş)
  • Kesilmiş petekler halinde
  • Tam petek halinde
  • Çırpılarak krema kıvamında

Bunlardan başka çeşitli baharatlar ve dondurulmuş meyva parçaları eklenerek krema haline getirilecekse bunlarında organik olması da şarttır.

Bal süzme ve paketleme yeri arılığın yakınında olmalı ve teftişlere açık olmalıdır. Eğer başka bir firma ile anlaşılıp süzme/sağma işlemleri yapılacaksa anlaşmada olması gereken kurallar şunlardır.

Tüm sağma ekipmanı sıcak su kullanılarak temizlenir. Bala temas eden yüzeyler paslanmaz çelik, cam, poliüretan yada besinle temas edebilecek türden kaliteli plastik olmalıdır. "Saf" olarak etiketlenecek balın sağım aşamasında herhangi başka bir madde ile karışmasına izin verilmemelidir. Çam balı, kestane balı vs olarak etiketlenecek balların en az %51 oranında o baldan bulundurması şarttır. Aksi takdirde "çiçek balı" olarak etiketlenmesi gerekir yada herhangi belirleyici etiket barındırmaz. Ancak "Organik" sertifikasını almış arılıklardan çıkan ve zaman zaman kontrol edilerek kanıtlanmış ballar "organik" ibaresini taşıyabilir.0

Arılara kışlama için yeteri kadar bal bırakıldığından emin olmanız gerekir. Hiç besleme yapılmayacağını düşünerek hasadı yapmanız şarttır. Arılıktan çerçeveler hasat edildiğinde en kısa sürede sağıma geçilmelidir ki balın karakteristiğini ve aromasını yansıtan enzimler ve polen tanecikleri bozulmasın. Çerçevelerin depolanması sırasında nem oranın düşük olan bir yer seçilmelidir yada hygrometre ile ölçülmelidir. İstenmeyen arı parçalarını süzecek paslanmaz çelik süzgeçler kullanılabilir. Sağım makinesinin hareketli parçaları sadece insan tüketimi için üretilmiş yağlar ile yapılmalıdır.

Sağım makinelerinin seyrek çamaşır suyu (ozon) çözeltisi ile yıkanması salık verilmiş fakat tavsiye edilmemiştir.

Balın nem oranı %18.6'dan büyük ise kullanılmaz. (Refrakrometre ile ölçümleri)

Ultra filtreleme işlemleri, kimyasal çözeltileri filtrelemek için yapılan işlemler yasaktır.
Saygılar,
Gürkan Yeniçeri
Artizan Arıcılık

Çevrimdışı msceylan

  • M.Sedat Ceylan
  • Moderator
  • Ana Arı
  • *****
  • İleti: 1923
  • Yer: Ankara- Ayaş-Başayaş Köyü
    Yaş: 49
  • Ziraat Y.Müh.
  • Arıcılık Şekli: Amatör
  • Arıcılık Tecrübesi: 1-5 yıl
  • Kovan Sayısı: 100+ 2 ortak
  • Rakım: 1200m.
Ynt: Organik Arıcılıkda Bal Hasadı, Paketleme ve Etiketleme
« Yanıtla #1 : Nisan 19, 2012, 09:09:22 »
Gürkan Bey, Teşekkürler, elinize sağlık.
Yukarıdaki kırmızı uyarılarınızda yerinde olmuş ;)