Bende bu konu ile ilgili tercübemi paylaşmak isterim.
bir ay kadar önce bende 20 kolonimi 300 m ileriye taşımak istedim. kovanları 10 km ileride arkadaşımın arılığına götürdüm 5-6 gün kaldılar , yeni yerlerine getirdim, önlerine çıkışı engelleyecek dal vb. malzeme koymadım . erdesi gün eski yerinde kalan boş kovanlara 2-3 er çıta 5 kovana arı girmişti. bende bunlar bir kovanda birleştirdim.üzerlerine kek verdim , şurup verdim . manzara görülmaye değer , zannedersiniz mütiş bir çalışma var , meğer yağmalanıyormuş.
Günlük yumurtalı bir çıta verdim. 2 gün sonra baktım ana gözü yapmamışlar , hepsi koçamış karı bunlar yapmayacak deyip bir kovanın üzerine sinek teli ile birleştirdim , 3 gün sonra aradaki sinek telini aldım. anayı kestiler

. Verdiğim yumurtalı çıtadan ana gözü yaptılar , ana arı 4-5 gündür yumurluyor , güzelde irileşti.
Bence yaptığım hata 1- arıları uzağa götürmek gerek yoku 2- boş kovanları ağzı açık eski yerlerinde bırakmak 3- yumurtal ıçıtayı vedikten sonra en az 3 gün beklemem gerekirdi, beklemedim huzurevindekilerde ana yapabiliyormuş

. 4- başka kovanla birleştirmek ..
Eski bir arıcı abimize sordum ; " öğle vakti kovanları yeni yerlerine taşıyacaksın , eski yerlerinde kovan -kat bırakmayacaksın , tekrar döne olur ortalık karışır ama kovanlarını bulur , ben defalarca bu şekilde yer değiştirdim " dedi. sanırım doğrusu bu .