Nereden okuduysam veya izlediysem hatırlamıyorum. Arıları naklettikten sonra ön kapaklarının bir gün
açılmamasının gerektiğini öğrenmiştim. Arıları satın aldıktan sonra naklettiğimde sorun olmamıştı.
Polen tuzaklı kovanlardan var bende yani aldım sayılır. Polen tuzağının tahtasını ilkinde de
çıkarmamıştım. Dışarıya yavru attıkları için birkaç kişiye akıl danıştım; "Yavru üşümesi olabilir."dediler.
Polen tuzağının tahtasını takmıyordum; taktım tekrar. Sonraki gün (Yani dün)
arıları bizim incir (Yemiş ağacı) bahçesine gölgeye almak ve yeni yeni açan hâyıt (İffet ağacı) 'a nektar
toplayabilmesi için taşıdım. Taşırken de polen tuzağı tahtasını çıkarmadım yavrular üşümesin diye

Keşke çıkarsaymışım. Bugün akşam üzeri kovanları koyduğum yere gittim. Sıcaktan etkilenmesinler
diyerekten ağacın gölgesine koymuştum.Oradan alıp uygun olacağını düşündüğüm yere dört tane
plastik kasa attım; sehpa niyetine. Üzerlerine kovanları getirip koydum. Su içecekleri yeri hazırladım.
Ön kapakları açtım. Önlerine gelen arılar bütün ölmüşler. Hava giren kısım komple arı ölüleri tarafından
kapatılmış. Kovanlar hava alamamış. 1. kovan dokuz çerçeve idi. Komple ölmüş yaşayan varsa bir iki
arı var. 2. kovan zayıftı; üç çerçeve. Onda da ölen var bir miktar. 3. kovanda ölen arı miktarı az galiba
akşam üzeri olduğundan petekleri oynatmadım.(Üzerinde kanat çırpan arılar vardı.) 4. kovan da beş
çerçeve. Onda da bir miktar ölen arı var. Yarın sabah arıların yanına tekrar gideceğim.
Arılar sabaha kadar kendilerine geleni gelir ölenleri kovandan atmazlarsa temizleyeceğim.
Anaları kontrol etmem gerekiyor. 1. kovandaki kapalı yavrular ölmüştür diye tahmin ediyorum.
Nakilden on beş, yirmi dakika sonra açılması gerekiyormuş. Bu bana iyi bir ders oldu.
Bir gün sonra açılır diye bilenler varsa o bilgi kesinlikle yanlış.