Gönderen Konu: Ana Arı Üretim Ekipmanları Dezenfeksiyonu  (Okunma sayısı 3141 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Halil BİLEN

  • Administrator
  • Ana Arı
  • *****
  • İleti: 22803
  • Yer: Mustafakemalpaşa
    Yaş: 50
    • http://www.halilbilen.com/
  • Arıcılık Şekli: Profesyonel
  • Arıcılık Tecrübesi: 20 yıl üstü
  • Kovan Sayısı: 350
  • Rakım: Rakım Kirmasti Çayı ile bir.
Ana Arı Üretim Ekipmanları Dezenfeksiyonu
« : Haziran 24, 2012, 23:55:25 »
Süreç içerisinde hem kendi uygulamalarımızda hem de yakın çevremizdeki geri beslemeler sonucu bir konuya önem vermemiz gerektiğini düşünüyorum...

Sterilizasyon.

Çanakları, aktarım kaşıklarını ve diğer üretim ekipmanlarını sterilize etmeliyiz.

Ama nasıl?

Öğrenmek istediğim çok açık aslında ama seçenek sanırım çok fazla...

Plastik ekipmanlarımızı nasıl sterilize ederiz?

Çözeltiler nasıl ve hangi oranlarda hazırlanır?

Hazırlanan çözeltiler ne kadar süre ile kullanılır?
http://www.halilbilen.com/

http://halilbilen.blogspot.com/

http://www.facebook.com/halilbilen

halilbilen2@hotmail.com


Yola Çıktıklarını, Yolda Bulduklarına Değişirsen; Yolunu Kaybedersin.

Yanlış trene bindiysen, koridorda ters yöne koşmanın bir faydası yoktur.

Çevrimdışı M. Cahit SÜMER

  • mcsumer
  • Genel Moderator
  • Ana Arı
  • *****
  • İleti: 3337
  • Yer: Amasya
    Yaş: 68
  • Arıcılık Şekli: Amatör
  • Rakım: 533
Ynt: Ana Arı Üretim Ekipmanları Dezenfeksiyonu
« Yanıtla #1 : Haziran 25, 2012, 13:37:35 »
Anaarı üretiminde kullanılacak olan tüm malzemenin her çeşit bakteri, bakteri sporları ve viruslerden arındırılması elbette ki verimliliği yükseltir.
Bu ''arındırma'' işlemlerini üç aşamada ele alabiliriz:
Genel temizlik, dezenfeksiyon, sterilizasyon.

Amacımız mutlak arındırma (sterilizasyon) olursa herhalde hayal kırıklığına uğrarız. Çünkü her malzeme bizim uygulayabileceğimiz arındırma yöntemlerine karşı dayanıklı değildir.

(Sterilizasyon yöntemleri denildiğinde aklıma gelen iki yöntem var ki, ikisinin de arılıklarda uygulanması çok zor.
Birinci yöntem klasik otoklav yöntemi: Bir atmosferlik basınç, su buharı, 121 °C sıcaklık sağlayacak ısı ve bu sıcaklığın 20 dakika süreyle korunması.
İkinci yöntem, etilen dioksit uygulaması.)


Kullanacağımız mumların steril olması, diğer ekipmanın dezenfekte olması yeterli  olur değil mi?
Bu durumda, tüm malzemenin sterilizasyonundan vazgeçip şöyle bir yol izleyebilir miyiz?

1\ Sağlıklı temizlik (hijyen) kurallarına uyacağız;
2\ Dışarıdan alacağımız malzeme mümkünse sterilize edilmiş, mümkün değilse dezenfekte edilmiş olacak; o da olmazsa temiz olacak;
3\ Kullanacağımız tüm malzemeyi kirletici etmenlerden uzak tutacağız ve kullanımdan önce yeniden temizleyecek, mümkünse dezenfekte edeceğiz;
4\ Kullanımdan sonra kesinlikle temizleyip saklayacağız.

''Bu kış arılarım soğuktan donacak, açlıktan sönecek endişesiyle arıcılık yapılmaz.'' 
''Arıcılıkta da bilimsel bilgi çoğaldıkça gizemler azalır.''
http://mcsumer.blogspot.com/

Çevrimdışı delidumrul

  • KADİR ERGÜN
  • Ana Arı
  • *****
  • İleti: 614
  • Yer: Ankara
    Yaş: 45
  • Ankara-Akyurt-Teberik köyü
  • Arıcılık Şekli: Amatör
  • Arıcılık Tecrübesi: 5-10 yıl
  • Kovan Sayısı: 40
  • Rakım: 1200
Ynt: Ana Arı Üretim Ekipmanları Dezenfeksiyonu
« Yanıtla #2 : Haziran 25, 2012, 14:36:07 »
Birinci yöntem klasik otoklav yöntemi: Bir atmosferlik basınç, su buharı, 121 °C sıcaklık sağlayacak ısı ve bu sıcaklığın 20 dakika süreyle korunması.
İkinci yöntem, etilen dioksit uygulaması.)


Cahit hocam  birinci yöntem bizim için zor bi yöntem ama ikinci yöntmi birz açarmısınız..

yada kovan dezenfektesind olduğu gibi bildiğimiz çamaşır suyu etkenmidir ?
''ALLAH ARAMAKLA BULUNMAZ LAKİN BULANLAR ARAYARAK BULMUŞLARDIR''

Çevrimdışı Fethi H

  • İşçi Arı
  • ****
  • İleti: 275
  • Yer: Marmaris
    Yaş: 51
  • Arıcılık Şekli: Amatör
  • Arıcılık Tecrübesi: 1-5 yıl
  • Kovan Sayısı: 5-
  • Rakım: 40
Ynt: Ana Arı Üretim Ekipmanları Dezenfeksiyonu
« Yanıtla #3 : Haziran 25, 2012, 14:45:46 »
Çook ucuz ve etkili yöntemler var...
1. Plastikler için ; 10 ppm lik klor solusyonunda malzemeleri 5 dk bekletin, sonra güneşte kurumasını sağlayın, klor kokusuda kalmaz uçar gider. Bizim marketlerdeki klorak % 4 lük solusyon olup, 1 litre suya bundan 25 cc koyduğunuzda yaklaşı 10 ppm bulursunuz...

2. Metalleri ise sıcaktan etkilenmeyeceklerse kaynatın, 120 derecede 20 dk da steril olurlar...

3. Zefiran; Hem metal hem de plastikleri dezenfekte edebilirsiniz. 10 cc zefiranı bir litre suya koyun, malzemeler yarım saat kalsın, sonra güneşte kurumaya bırakın. Eğer koku kalırsa ki kalmaz, kaynamış soğumuş su ile yıkayıp kurutun.

Yukarıda yazdıklarımla içiniz rahat olsun.
Zefiranı cerrahi malzemeleri dezenfekte etmekte, kloru da 0.5 ppm ile içme sularında kullanıyoruz. Kaynatma yöntemini yıllarca iğneciler kullandı..

Bu yukarıdaki yöntemlerle çok ciddi bir dezenfeksiyon sağlamış olursunuz. Sizin sterilizasyona ihtiyacınız yok.
F e t h i   H

Çevrimdışı M. Cahit SÜMER

  • mcsumer
  • Genel Moderator
  • Ana Arı
  • *****
  • İleti: 3337
  • Yer: Amasya
    Yaş: 68
  • Arıcılık Şekli: Amatör
  • Rakım: 533
Ynt: Ana Arı Üretim Ekipmanları Dezenfeksiyonu
« Yanıtla #4 : Haziran 25, 2012, 16:23:41 »
Soru sahibi Halil Bey, kesin bilgiler, kesin oranlar, orantılar istese de biz kendi bildiklerimizi yazalım… Nasıl olsa o, kendisi için en uygun sonuçları çıkarıp, yapacağı ve yaptığı uygulamaları bizimle paylaşacaktır.   :)

Kadir Bey,
Sözünü ettiğim ikinci yöntem bizim için birinciden de zor… Plastik injektörler ve benzeri malzemenin (üretim aşamalarındaki) sterilizasyonunda kullanıldığını biliyorum. Bu yöntemlerin zorluklarını vurgulayarak Halil Bey'i sterilizasyondan vazgeçirip, dezenfeksiyona razı etmeye çabalıyordum...
Fethi Bey kestirmeden söylemiş: ''Bu yukarıdaki yöntemlerle çok ciddi bir dezenfeksiyon sağlamış olursunuz. Sizin sterilizasyona ihtiyacınız yok.''


Dezenfeksiyon konusu için şuraya da bakılabilir:
https://www.aricilik.gen.tr/index.php?topic=4981.0


Biraz da latife:
Ankara'daki ''Şaşmaz'', yazının yabanın ortasında, İstanbul Yolu üstünde, AİBMK ve Hava Hastanesi'ne dönen yolun kavşağında bir baraka iken, bir de ''Ozon'' varmış Ankara'da… Eskişehir'de, Adana'da ''Hypo'', İzmir’de de ''Klorak''. Hattâ, ''kloraklamak'' diye bir sözcük bile türetilmiş.
''Bu kış arılarım soğuktan donacak, açlıktan sönecek endişesiyle arıcılık yapılmaz.'' 
''Arıcılıkta da bilimsel bilgi çoğaldıkça gizemler azalır.''
http://mcsumer.blogspot.com/

Çevrimdışı yalçın meriç

  • Ana Arı
  • *****
  • İleti: 2391
  • Yer: kdz.ereğli
    Yaş: 73
  • Arıcılık Şekli: Amatör
  • Arıcılık Tecrübesi: 20 yıl üstü
  • Kovan Sayısı: 15+3 kutu
  • Rakım: 100m.
Ynt: Ana Arı Üretim Ekipmanları Dezenfeksiyonu
« Yanıtla #5 : Haziran 25, 2012, 17:45:34 »
   En güzeli malzemeleri şimşir ağacından kendimiz üretelim. Ağaçtan üretilen malzemeyi istediğimiz gibi kaynatıp sterlize edebiliriz.Mumlar da kaynatılılır, stok içinde cam şişe kullanıldığından bunlarda kaynatılıp sterlize yapılır,yani en normali su sterlizasyonu olmalı diyorum.  Arı sütüne bulaşabilecek kimyasallardan kaçınmakta fayda vardır.
Eğer bir güzelliğin yoksa,ben sana nasıl derim çok güzelsin diye.!

Çevrimdışı Halil BİLEN

  • Administrator
  • Ana Arı
  • *****
  • İleti: 22803
  • Yer: Mustafakemalpaşa
    Yaş: 50
    • http://www.halilbilen.com/
  • Arıcılık Şekli: Profesyonel
  • Arıcılık Tecrübesi: 20 yıl üstü
  • Kovan Sayısı: 350
  • Rakım: Rakım Kirmasti Çayı ile bir.
Ynt: Ana Arı Üretim Ekipmanları Dezenfeksiyonu
« Yanıtla #6 : Haziran 25, 2012, 20:50:43 »
Sterilize gerçekten ağır olmuş... :P

Dezenfeksiyon olarak düzeltiyorum... :-[

************************

Konu tarafımdan anlaşılmıştır...

Alacağız 1 litre hypo. :P

************************

Ana arı üretiminde ekipmanları dezenfekte etmenin gerekliliği düşüncelerim var, uygulamalarda artıları ya da eksileri görmek çok zor...

Arılar farklı davranıyorlar.

Mevsim tam zirveye çıktı neredeyse ana arı üretimi sürecini yavaşlatacağız, jenterlere full yumurtlamaya yeni başladı ana arılar... Ulen aklınız şimdi mi başınıza geldi?
http://www.halilbilen.com/

http://halilbilen.blogspot.com/

http://www.facebook.com/halilbilen

halilbilen2@hotmail.com


Yola Çıktıklarını, Yolda Bulduklarına Değişirsen; Yolunu Kaybedersin.

Yanlış trene bindiysen, koridorda ters yöne koşmanın bir faydası yoktur.

Çevrimdışı Önder BOSTANCI

  • Genel Moderator
  • Ana Arı
  • *****
  • İleti: 2286
  • Yer: Ankara - Ortabereket
    Yaş: 54
  • Arıcılık Şekli: Meraklı
  • Arıcılık Tecrübesi: 1-5 yıl
  • Kovan Sayısı: 16
  • Rakım: 1105
Ynt: Ana Arı Üretim Ekipmanları Dezenfeksiyonu
« Yanıtla #7 : Haziran 25, 2012, 20:59:16 »
Ulen aklınız şimdi mi başınıza geldi?

Anadolu arısı...  ::)
Bize benziyor...
Hayvan yularından, adam sözünden tutulur.