Anaarı üretiminde kullanılacak olan tüm malzemenin her çeşit bakteri, bakteri sporları ve viruslerden arındırılması elbette ki verimliliği yükseltir.
Bu ''arındırma'' işlemlerini üç aşamada ele alabiliriz:
Genel temizlik, dezenfeksiyon, sterilizasyon.
Amacımız mutlak arındırma (sterilizasyon) olursa herhalde hayal kırıklığına uğrarız. Çünkü her malzeme bizim uygulayabileceğimiz arındırma yöntemlerine karşı dayanıklı değildir.
(Sterilizasyon yöntemleri denildiğinde aklıma gelen iki yöntem var ki, ikisinin de arılıklarda uygulanması çok zor.
Birinci yöntem klasik otoklav yöntemi: Bir atmosferlik basınç, su buharı, 121 °C sıcaklık sağlayacak ısı ve bu sıcaklığın 20 dakika süreyle korunması.
İkinci yöntem, etilen dioksit uygulaması.)
Kullanacağımız mumların steril olması, diğer ekipmanın dezenfekte olması yeterli olur değil mi?
Bu durumda, tüm malzemenin sterilizasyonundan vazgeçip şöyle bir yol izleyebilir miyiz?
1\ Sağlıklı temizlik (hijyen) kurallarına uyacağız;
2\ Dışarıdan alacağımız malzeme mümkünse sterilize edilmiş, mümkün değilse dezenfekte edilmiş olacak; o da olmazsa temiz olacak;
3\ Kullanacağımız tüm malzemeyi kirletici etmenlerden uzak tutacağız ve kullanımdan önce yeniden temizleyecek, mümkünse dezenfekte edeceğiz;
4\ Kullanımdan sonra kesinlikle temizleyip saklayacağız.