Varroa ile ilgili aliexpres de bir takım ilaçlar var şerit sıvı vb yani aliexpres arama çubuğuna varroa yazınca çıkan biraz ürün var. Fiyat olarak uygun gözüküyor. İnceleyen alan kullanan herhangi bir fikri olan varmı. Teşekkür ederim.
GT-I9500 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
Hayırlı forumlar. Foruma yeni katıldım. Dışarıdan aylardır takip ediyordum gerçi ama içinde olmaya alışmak zaman alacaktır. Bir hatam olur ise affola.
10 çerçeveyi tam doldurmayan bir kovan arım var. Kestane döneminde kestane bölgesine bir tanıdığımın yanına emanete bıraktım. Süreç içerisinde oğul vermiş olan bu kovanı evimin yanına geri getirdim. Yeni ana arının ilk yavruları bir haftaya yakındır çıkıyor.
Danıştığım arıcılar varroa için çalışmalara vakit kaybetmeden başlamamı tavsiye etmişlerdi. Birkaç hafta önce, fotoğrafını paylaşmaya çalıştığım ürünü, arıcılar birliğinden aldım. Birlikteki çalışana durumu anlattım bu ürünü verdi. Ürün diyorum çünkü içinde ilaç yoktur diye belirtilmiş.
Daha önce belki de aynı ürünü belki de bu konuda gördüm. Fakat lazım olunca bulamadım. Bütün sayfaları gezmek için de şu sıralar vaktim yok. Hem bu vesile ile foruma katılmış olmak da işime geldi doğrusu.
Ürün üzerinde, belki bilen için yeterlidir, yeterli açıklama olmadığı kanaatindeyim. 20-25 derece sıcaklıkta etkili olacağı, 8 çerçeve ve üstü arılar için 2 şerit kullanılması gerektiği söyleniyor üzerinde. Ben de kovanı 8 çerçeve üzeri değerlendirdim.
Dün akşam üzeri kovan kontrolünü takiben çerçevelerin üzerine öne ve arkaya gelecek şekilde 2 şerit yatırdım. Gözlemlemeye başladım. Elim ağır olduğu için kovan kontrolü biraz uzun sürüyor. Kovan bal sağımı zamanı yağma teşebbüsüne maruz kalmıştı bu ağırlık yüzünden. Tabi ilk defa tecrübe ediyorum her şeyi. Baktığımda arı girişi kalabalık tutuyor gibiydi fakat bir süre beklememe rağmen kimse kimseyi çekiştirmedi. Şerit yerleştirirken dikkatimi çeken bir konu da arıların şeride yaklaşmaması.
Takiben karanlığa doğru 1e1 şerbet vermek için kovana gittim. Kovan uçuş tahtasında her zaman bulunan nöbetçiler yoktu. Arılar içeride duruyordu. Ölü arı yoktu kovan önünde. Kapağı kaldırdığımda ise uğultu alışık olduğumdan fazla idi. Şerbeti dondurma kabında veriyorum. Şerbete arılar geldi fakat gelen içine düşüp düşüp boğulmadan zor bela çıkıyordu. Üst üste dört. Ayrıca neredeyse tamamen karanlık olacakken arılar birer ikişer uçup gidiyordu. Gidenden az dönen de vardı. Bir aksilik olmamasını ümit ederek geldim.
Bir saat kadar önce kovana tekrar gittim. Aklıma takıldı. Şerbetin yarısından azı duruyor. Boğulan yok. Uğultu akşamkine yakın ve polen gelişi güzel. Uçuş tahtasında 5-6 taneden belki fazla ölü arı. Korkarak kovanı açtım ve şeritleri aldım.
Sorularım şunlar:
Bu ürünü kullanmaya devam edeyim mi?
Uğultunun olma sebebi ne olabilir?
Bu ürün olmaz ise acemi için uygun başka basit yöntem ne olabilir?
Kovan polenliksiz, varroa takibini nasıl yapabilirim? Ya da yapılabilir mi?

GM 5 Plus d cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi