Gönderen Konu: ana arı yumurta atmıyor  (Okunma sayısı 19201 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Zeki EYÜBOĞLU

• Larva
  • **
  • Yer: Rize
  • Arıcılık Şekli: Meraklı
  • Arıcılık Tecrübesi: 1-5 yıl
  • Kovan Sayısı: 6 oldu şimdilik
Ynt: ana arı yumurta atmıyor
« Yanıtla #15 : Ekim 29, 2012, 15:46:18 »
Zeki bey bundan sonra hazır yumurta koysanız bile durumu değiştirme şansınız pek yok.

Ana arının değişmesi sorun değil, bahsettiğiniz olay mevsim şartlarından kaynaklanıyor.

Havalar ılık gittiği, çiçek tozu geldiği müddetçe az da olsa kuluçka faaliyeti sürer.

Bunu desteklemek için azar azar, arının günlük tüketebileceği miktarda sıvı besleme yapmak sorunu çözecektir.
üstat keşke oyle olsa ikigünde bir gider şerbet veririm ama petekler  dolu bir kısmı sırlanmış bal diğer yerlerde polen dolu 10,15 gün önce bakmıştım kovanları  bayaa bir arı  vardı  şimdi neredeyse arıların 3 te biri kalmış bu sene benim ilk senem  hevesim kırıldı  yemden sorunları yok ben korkuyordum açlıktan olürler diye   başka sorun  oldu  bir aydan fazla oldu anayi değiştiğim    keşke değişmeseydim  ne yapacağımı bilemiyorum
diğer kovandada sanki yavru çürüğü var  çikamayan  ölü yavru  gördüm birkaçtane (Burda okudum)
ümidim kırıldı  kara kara düşünüyorum arntık  anayımi değissem  bilmemki
EYÜBOĞLU

Çevrimdışı dkc57

• Pupa
  • Yer: sinop
arlarda yumurta yok
« Yanıtla #16 : Ekim 30, 2012, 15:03:41 »
arkadaşlar yaklaşık 20 gundur arılar yumurtlamayı kestı.mevsim burada hala yaz gıbı.paraça parçada olsa arılar bal getırıyor.azık problemı kesınlıkle yok.anaların yaşları sıfır ila bir yaşında.yanı analar genç.tek kusur buldugum burada yogun bır varroa vardı amıtrazı fazla kulllandım ona mahna buluyorum.takvıye olarak kekte verdım hala yavru yok.yorumlarınızı beklıyorum

Çevrimdışı Mehmet Gençünal

• Ana Arı
  • Yer: Orhangazi / Bursa
    • Oksalik Asit Buharlaştırma Aparatı
  • Arıcılık Şekli: Profesyonel
  • Arıcılık Tecrübesi: 10-15 yıl
  • Kovan Sayısı: 40
  • Rakım: 290
« Yanıtla #17 : Ekim 30, 2012, 15:53:08 »
Yoğun varroa baskısı doğacak yavruların hasarlı doğmasına sebep olduğu için ana arı yumurtlamayı keser.

Buna fark edemediğimiz mevsim şartları da sebep olabilir.

Fazla çerçeveleri alıp sıkıştırma işlemini yapın.

Hava şartları uygun ve çiçektozu bulabiliyorsa nektar gelse bile azar azar şuruplamaya başlayın.

Kolonilerin normale döndüğünü göreceksiniz.

http://www.oxalicacidvaporizer.com
http://mgencunal-mgencunal.blogspot.com/
http://www.gurlearicilik.com
Olgun bir adamı dost edinmek isterseniz, eleştirin; basit bir adamı dost edinmek isterseniz methedin.

Çevrimdışı Zeki EYÜBOĞLU

• Larva
  • **
« Yanıtla #18 : Ekim 30, 2012, 16:06:25 »
Yoğun varroa baskısı doğacak yavruların hasarlı doğmasına sebep olduğu için ana arı yumurtlamayı keser.

Buna fark edemediğimiz mevsim şartları da sebep olabilir.

Fazla çerçeveleri alıp sıkıştırma işlemini yapın.

Hava şartları uygun ve çiçektozu bulabiliyorsa nektar gelse bile azar azar şuruplamaya başlayın.

Kolonilerin normale döndüğünü göreceksiniz.
üstat
peteklerde ne şurup ne polen  koyacak yerleri yok hertaraf sırlı bal ve  polen dolu şerbet versem yavru atarmı ben bir boş petek verdim yavru atsın diye  şerbetle besleyimmi
EYÜBOĞLU

Çevrimdışı dkc57

• Pupa
  • Yer: sinop
« Yanıtla #19 : Ekim 30, 2012, 18:05:14 »
evet benım arılarda öyle.yumurta atacak yerler bal dolu kımısı sırlı kımısı sırsız

Çevrimdışı Mehmet Gençünal

• Ana Arı
  • Yer: Orhangazi / Bursa
    • Oksalik Asit Buharlaştırma Aparatı
  • Arıcılık Şekli: Profesyonel
  • Arıcılık Tecrübesi: 10-15 yıl
  • Kovan Sayısı: 40
  • Rakım: 290
« Yanıtla #20 : Ekim 30, 2012, 21:31:37 »
Görünüşe göre ana ana arı yavru defterini kapatmış görünüyor.

Elinizde örülü boş petek varsa bal veya şurup doldurulmuş petekleri alın, yerine var ise örülü esmer petek girin ve azar azar kesintisiz şuruplamaya devam edin.

Bölme tahtası koyduysanız altından arının geçebileceği miktarda boşluk bırakıp aldığınız petekleri bölmenin dışına koyabilirsiniz.

Eğer arı çiçektozu buluyor, hava şartları da iyi gidiyorsa, yumurta atacak boş yer de varsa ana arının yumurta atmaması için bir sebep yok.
http://www.oxalicacidvaporizer.com
http://mgencunal-mgencunal.blogspot.com/
http://www.gurlearicilik.com
Olgun bir adamı dost edinmek isterseniz, eleştirin; basit bir adamı dost edinmek isterseniz methedin.

Çevrimdışı yalçın meriç

• Ana Arı
  • Yer: kdz.ereğli
  • Arıcılık Şekli: Amatör
  • Arıcılık Tecrübesi: 20 yıl üstü
  • Kovan Sayısı: 15+3 kutu
  • Rakım: 100m.
« Yanıtla #21 : Ekim 30, 2012, 21:52:42 »
   Galiba bu yıl arıları erken daralttık ki analar yumurta kesiyorlar, balları ve polenleri var neden yavru keserler anlayan varsa beri gelsin diyorum. ???
Eğer bir güzelliğin yoksa,ben sana nasıl derim çok güzelsin diye.!

Çevrimdışı Yeşil Çay'lı

• Ahmet BAŞKURT
  • Ana Arı
  • Yer: Kütahya
  • Kovan Sayısı: 7
  • Rakım: 969
« Yanıtla #22 : Ekim 31, 2012, 09:23:36 »
   Galiba bu yıl arıları erken daralttık ki analar yumurta kesiyorlar, balları ve polenleri var neden yavru keserler anlayan varsa beri gelsin diyorum. ???

arıcılığa geçen sene başladım.ordan burdan topladığım bilgilerle bir şeyler yaptım.daha sonra bu forumla tanıştım.bir çok şeyi zamansız ve yanlış yaptığımı fark ettim.
bu sene daha iyi olmasını beklerken baharda arı yumurta atmayı kesti,daha sonra tekrar başladı ama nektar zamanı geçti...kışa girerken yine yumurtayı kesti.
tüm bunlar benden mi kaynaklanıyor derken yurdun çeşitli yerlerindeki arıcılardan aynı sitemi duymak beni mevsimsel olduğunu sanki ay olarak biraz geç gittiğini fark ettim.
havalar mevsimlerin üzerinde sıcak gidiyor kütahyada.bu öngörülerden hareketle sabırla beklersek,üstadların dediklerinide uygularsak önümüzdeki günlerde yumurta atımı olacağını tahmin ediyorum.
EY KENDİNİ İNSAN BİLEN İNSAN ! KENDİNİ OKU...

Çevrimdışı Zeki EYÜBOĞLU

• Larva
  • **
« Yanıtla #23 : Ekim 31, 2012, 10:12:39 »
Görünüşe göre ana ana arı yavru defterini kapatmış görünüyor.

Elinizde örülü boş petek varsa bal veya şurup doldurulmuş petekleri alın, yerine var ise örülü esmer petek girin ve azar azar kesintisiz şuruplamaya devam edin.

Bölme tahtası koyduysanız altından arının geçebileceği miktarda boşluk bırakıp aldığınız petekleri bölmenin dışına koyabilirsiniz.

Eğer arı çiçektozu buluyor, hava şartları da iyi gidiyorsa, yumurta atacak boş yer de varsa ana arının yumurta atmaması için bir sebep yok.
üstat bende oyle yaptım ballı petekleri almadım  zaten 6 petek vardı  aralarına birtane boş  kabarmış petek koydum  diğer petekler  bırkısmı sırlı bırkısmıda  açık bal ve polenle dolu  yavru atacak yeri yok duşüncesiyle  boş petek verdim  yarım kg da kek verdim kapadım kovanı  hayırlısı artık seneye ya çıkarda ya çıkmaz zaten  ilk  kışlatmam  seneye bırazdaha tecrubeli gireriz  arı işine  hayırlısı olsun yapacak bişeyde yokmuş anayı yeni değişmiştim 1,5 ay falan oluyor kolonı  baya  kalabalıktı  ama şimdi bayaa azaldı mart ayını ya  görürde ya  görmez bir kovanım daha var seneye iki kovanla girmeyi düşünürken yine tek kovana talım  inşallah  atlatır  hayırlısı olsun  ne diyelim kovanı sardım sarmaladım kapattım
Kolay gelsin
EYÜBOĞLU

tural55

• Ziyaretçi
« Yanıtla #24 : Ekim 31, 2012, 21:46:16 »
zeki bey,bence araya koyduğun kabarmış boş çerçeveyi geri al kışın o çerçeve sıkıntı yarabilir,ayrıca forumda ne söylendiyse tersini yapmışsın kovanların sarılıp sarmalanacağını bu forumda kimse tavsiye etmemiştir.çünkü arılar üşümez,hele sizinki hiç üşümez.

Çevrimdışı Zeki EYÜBOĞLU

• Larva
  • **
« Yanıtla #25 : Kasım 01, 2012, 11:12:45 »
zeki bey,bence araya koyduğun kabarmış boş çerçeveyi geri al kışın o çerçeve sıkıntı yarabilir,ayrıca forumda ne söylendiyse tersini yapmışsın kovanların sarılıp sarmalanacağını bu forumda kimse tavsiye etmemiştir.çünkü arılar üşümez,hele sizinki hiç üşümez.
ibrahim bey, sardım sarmaladım derken petekleri bir tarafa toplamıştım onları tekrar sardım üzerlerinede  ince bir battaniyem vardı onu kesim üzerlerine örttüm onu kastettim
boş peteği  gidip çikartayım  geriside allaha kalmış kısmetimiz varsa seneye sağ çikar yoksa >Allah bereket versin
EYÜBOĞLU

Çevrimdışı Zeki EYÜBOĞLU

• Larva
  • **
« Yanıtla #26 : Kasım 04, 2012, 08:16:36 »
üstatlar bendeki bir kovan ana arı yumurta atmiyordu sebebini öğrendim  e  bu saatten sonrada  döllenir atarmı artık
bir aydan fazla oldu ben anayı değişmiştim  ben anlamadığım için  anlayan ustalar kovanı baktı ana memeleri dedikleri memeleri bozdular  ondan sonra iki peteğin çerçevenin arasına kapalı bir şekilde anayı koydular  iki gün sonra veya üç gün sonra kekli bölümün  telini açtım  işçi arılar keki yiyip anayı aldılar  yaklaşık 10,15 gün sonra  kovanı açtık ben boyalı ana arıyordum ama malesef  bulamadım ustalara danıştım birkaçgün sonra gelip baktılar ve anayı buldular ama üzerinde boya yoktu  geçenlere anayı aldığım yere gittim ananın üzerindeki boya özel bir boya olduğunu oyle kolay kolay çikmeyeceğpini söyledi bende diğer kovanı açtım onun anasına baktım  ondaki ananın boyası duruyordu  demekki bizim verdiğimiz anayı kestiler birtane ana memesini kaçırdılar sanırım ben zaten anlamıyorum  ondaki ana memesini ana yaptılar çıkardılar benim verdiğim anayıda keip yediler hetalde :))
şimdi bunların çıkardığı ana  (hemenki 1,5 aylık) nezaman döllenir de yumurta atamaya başlar çünkü bayramda baktiğımızda  ne günlük nede kapalı nede yavru vardı hertarafı  polen ve sırlı bal ve göz balı vardı  bu saatten sonra  döllü ana bulmak  biraz şans işi  döllü bulsam bile  anayı değişmek doğrumu acaba ana değişilirmi  acaba  şuandaki ana döllenir yumurta atarmı ne önerirsiniz  havalar çok güzel gitti  pastırma yazları burda  baya uzun sürdü bu sene
Kolay gelsin
EYÜBOĞLU

Çevrimdışı Ali Doğaner

• Ana Arı
  • Yer: Kıbrıs
« Yanıtla #27 : Kasım 04, 2012, 08:33:35 »
Ramazan bayramında sağımı yaptım güçlü 1 kovanı böldüm 2 güçlü kolonininde anasını sağımda hallettim  :( 6 adet bölmem oldu... Analarını yaptılar ve sadece 1 tanesi döllendi...

Köyde usta bir arıcı var durumu anlattım ve ağustostan sonra döllenmenin olmadığını kasım da döllenmenin tekrar başlıyabileceğini söyledi... Bu durumda (kıbrıs şartlarında) eylül ve ekim de döllenme olmuyor... Ne kadar doğruluk payı var bilemem... Ustalar belki bu konuda bizi aydınlatırlar...
Sanırım hayal kurarken malzemeden çalıyoruz,
Çünkü sürekli yıkılıyor...

Çevrimdışı Rüşdü ORDU

• Rüşdü
  • Ana Arı
  • Yer: konya- çeltik
  • Kovan Sayısı: 45
  • Rakım: 1355
« Yanıtla #28 : Kasım 04, 2012, 20:45:12 »
Zeki bey;
Sizin şartlarınızda eylül ayında bir kovanım vardı.Yeni boyalı anayı verdiğim kovanıma memeyi gözden kaçırmış olmalıyım ki boyalı anayı kesti.Memesinden yaptığı ana yumurtlamadı ve kovan söndü.Şimdilerde 2011 tarihli yumurtlamayan 2 kovanım var.Kapalı takviyesi ile idare ediyorum.Bakalım nereye kadar.
Mükemmel ırklar yoktur, mükemmel flora ve ileri arıcılık teknikleri vardır.(alıntı)

Çevrimdışı Ahmet DİKMETAŞ

• Ana Arı
  • Yer: ERDEMLİ / MERSİN
  • EMEKLİ
  • Kovan Sayısı: 200
  • Rakım: 50
« Yanıtla #29 : Kasım 04, 2012, 22:09:07 »
Köyde usta bir arıcı var durumu anlattım ve ağustostan sonra döllenmenin olmadığını kasım da döllenmenin tekrar başlıyabileceğini söyledi... Bu durumda (kıbrıs şartlarında) eylül ve ekim de döllenme olmuyor...
döllenmenin hava sıcaklığı ve açı hava ile alakalı olduğunu biliyorum ay ile alakası yok.
kanatlı hayvan beslemeye önce tavuktan mı başlasaydım acaba:))