Gönderen Konu: ana arı yumurta atmıyor  (Okunma sayısı 19200 defa)

0 Üye ve 2 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Zeki EYÜBOĞLU

• Larva
  • **
  • Yer: Rize
  • Arıcılık Şekli: Meraklı
  • Arıcılık Tecrübesi: 1-5 yıl
  • Kovan Sayısı: 6 oldu şimdilik
Ynt: ana arı yumurta atmıyor
« Yanıtla #30 : Kasım 05, 2012, 08:27:28 »
Zeki bey;
Sizin şartlarınızda eylül ayında bir kovanım vardı.Yeni boyalı anayı verdiğim kovanıma memeyi gözden kaçırmış olmalıyım ki boyalı anayı kesti.Memesinden yaptığı ana yumurtlamadı ve kovan söndü.Şimdilerde 2011 tarihli yumurtlamayan 2 kovanım var.Kapalı takviyesi ile idare ediyorum.Bakalım nereye kadar.
aynı  durumdayız birader  benim kovanın birisi sönmeye mahküm bir hafta daha bekleyeceğim eğer üstatlardan  bir fikir gelmesse  diğer kovanla birleştireceğim galiba başka çarede yok  bal ve polende sorun yok hatda bayramın 3. günü verdiğim boş çerçeveye bile  göz balı koymuşler anası sanki döllü görünüyor ama  yumurta atmıyor  bir ay önce 6 çerçeve arı şimdi 2 çerçeve  var yada yok busaatden sonrada döllü ana  nerede bulunurki bulunsa bile  anayı değişmek nekadar doğru bilmiyorum artık  üstatlarda bişey yazmıyor
bu kovanın anasını alsam hemen  kapalı kutusunda yeni anayı versem biriki gün sonrada ananın kafesini açsam  anayı kabul ederlermi  ana memesi yapma şansları yok çünkü  yavru yok (tabii döllü ana bulabilirsem) bu çare olurmu
EYÜBOĞLU

Çevrimdışı Halim Pehlivanlar

• Pupa
  • Yer: istanbul
    • Halim Pehlivanlar
  • Arıcılık Şekli: Amatör
  • Arıcılık Tecrübesi: 10-15 yıl
  • Kovan Sayısı: 42
  • Rakım: 160 metre
« Yanıtla #31 : Kasım 05, 2012, 13:42:27 »
      Zeki bey, Rize şartlarında iki çerçeve arının bahara çıkması çok çok zor ihtimal, hemen birleştirin derim.

Bilginin olduğu yerde bilenler, aklın olduğu yerde düşünenler vardır.
Başkalarının bilgisi ile bilgin olsak bile ancak kendi aklımızla akıllı olabiliriz.

Çevrimdışı Göksel PEKYUREK

• Ana Arı
  • Yer: Ankara
  • .
  • Arıcılık Tecrübesi: 5-10 yıl
  • Kovan Sayısı: 60
  • Rakım: 1000
« Yanıtla #32 : Kasım 05, 2012, 21:07:37 »
Arının ne zaman ne yapacağını kestirmek zor.Biz ne düşünürsek düşünelim onlar her seferinde süpriz de yapabiliyorlar.Amatör olarak beşinci senemdeyim çok az sayıda koloni bulunduruyorum buna rağmen hiç bir şey bildiğimi sanmıyorum.Fakat arıcı hatalarının çok fazla olduğuna inanıyorum.Arıların her yaptığı davranış sonucunda bir uygulama yapmak bazen iyi oluyor bazende hezimet ile sonuçlanıyor.Çiçek özü bol bal var her şey var ana yumurtlamıyor bu sorun gerçekten sorunmu ana her ay her hafta yumurtlayacak diye bir şey yok mevsim uygun mu varova durumu nasıl mevcut ne kadar daha çok sayıda neden ananın yumurtlamasını bir süreliğine erteleyebilir bu hiç bir zaman yumurtlamayacağı anlamına gelmez.Eylül başında benim arılarımda yumurtlamayı kestiler başka bir arılıktan getirdiğim kovandan dolayı yoğun varova baskısı yaşadım iyi mücadele ettiğimi düşünyorumki şu an kovanlarımın hepsi üçer dörder çerçeve kapalıyavrulu.Arıcı kararlı olacak sabırlı olacak gerektiği zaman zaman geçirmeden müdahele edecek bazende sabırlı olacak bütün bunları nasıl öğreneceğiz derseniz üstadlar bilirler arı  ders vererek öğretiyor. sonbaharda arıyla fazla oynamak iyi değildir.
varova mücadelesini yap gerekli beslemeyi yap kovanı sıkıştır çiçek özüde geliyorsa bu değilse değilse yarın yumurtlar tabi çiçek özü gelmeye devam edecek mi bunu bilemiyoruz

tural55

• Ziyaretçi
« Yanıtla #33 : Kasım 05, 2012, 22:21:48 »
sayın lodos,bendeki kovanlar hasat yapınca belli bir süre yumurta atmadı forumdada bu konu fazlasıyla yeraldı,demekki analar  sonbaharda belli süre yumurtayı kesebiliyor yani anormal bir durum yok.

Ancaaaaak,bir ana bir aydır yumurta atmıyorsa petekteki gözlerin dipleri bir aydır cilalı duruyorsa anada hala naz yapıp fazla değil bir avuç içi kadar yeter, hadi okadarda çok diyorsa bir tane yumurta atmıyorsa ne yapılır,

forumdaki ustalara danışılır veya konuyla ilgili bölümler okunur,gereği düşünülür ve
KARAR:çerçeveler arısıyla birlikte dağıtılır ve anaya sürpriz yapılır.

böyle kovanlar genelde  bizlere ilkbaharda sönmüş arı kovan balı yedirerek süpriz yapabiliyorlar.

Çevrimdışı Göksel PEKYUREK

• Ana Arı
  • Yer: Ankara
  • .
  • Arıcılık Tecrübesi: 5-10 yıl
  • Kovan Sayısı: 60
  • Rakım: 1000
« Yanıtla #34 : Kasım 05, 2012, 22:53:58 »
Hemen hemen aynı fikirdeyiz her kovanın davranışı her ananın davranışı aynı olmuyor hastalık sistemikte olsa tedavilerdeki lokal olma durumu ister istemez oluyor.sizin dedikleriniz ilkbahar için çok geçerlide sonbaharda müdahele edeyim derken tıpkı dimyata pirince giderken evdeki bulgurdan olmak gibi durumlarla karşılaşıyoruz.
Hızlı öğrenen birisiyim ama arıların işine akıl sır ermiyor desem yeridir sanırım.
Ana arı ısrarla yumurtlamıyorsa o zaman üstadların fikirlerini bekleyelim ne dersiniz.

tural55

• Ziyaretçi
« Yanıtla #35 : Kasım 05, 2012, 23:02:53 »
https://www.aricilik.gen.tr/index.php?topic=8065.0

evet aynı fikirdeyiz sayın lodos,ustalara sormadan böyle işler olmaz zaten,

ustalar aynı soru değişik versiyonda sorulduğu zaman bazen konuyu es geçebiliyorlar bununda sebebi forumda daha önceden tartışılmış olması bize pişmiş aşı yemek kalıyor.saygılar yaşınızı göremiyorum benden küçükseniz sevgiler.

Çevrimdışı İbrahim ÖZTÜRK(BOLU)

• Ana Arı
  • Yer: BOLU
  • BOLU/Yeniçağa Rakım:726 Yaş:40 Öğretmen
  • Kovan Sayısı: 27+20 Ana Çiftleştirme Kutusu
  • Rakım: 726
« Yanıtla #36 : Kasım 05, 2012, 23:20:20 »
.sizin dedikleriniz ilkbahar için çok geçerlide sonbaharda müdahele edeyim derken tıpkı dimyata pirince giderken evdeki bulgurdan olmak gibi durumlarla karşılaşıyoruz.
Valla korkunun ecele faydası yok.Eğer bir operasyon gerekiyorsa bu sonbahar da olsa yapılmalı.
Düşünsenize koloninin anası yok,ya da dölsüz ana yumurtlamıyor.Fakat dışarıdan bakıldığı zaman herşey normalmiş gibi görünüyor(bazen dışarıdan gözlemler herşeyin normal gittiği hissini verebiliyor.Ancak dikkatli bir gözlemle yine de bir anormallik olduğunu seziyorsunuz)Mevsim sonbahar.Biz bulgurdan olmayalım diye kontrollerimizi güzelce yapmazsak baharda ne bulgur ne de pirinç kalacak.
Dediğiniz gibi arıların dünyası gerçekten çok ilginç.Bir örnekleme benzer başka bir olaya uygun gelmeyebiliyor.
Bu sezon şuna kesin kanaat getirdim.
Ritimli besleme gerçekten çok önemli.Hasat sonrası ana yumurtlamayı bir süre ya kesiyor ya azaltıyor.Bunu stok kaygısı ile mi yapıyor bilemiyorum ama düzenli bir besleme ile tekrar işler yoluna giriyor.
Düzenli beslediğinizde poleni bile bir şekilde buluyor. :-\

Çevrimdışı Halil BİLEN

• Administrator
  • Ana Arı
  • Yer: Mustafakemalpaşa
    • http://www.halilbilen.com/
  • Arıcılık Şekli: Profesyonel
  • Arıcılık Tecrübesi: 20 yıl üstü
  • Kovan Sayısı: 350
  • Rakım: Rakım Kirmasti Çayı ile bir.
« Yanıtla #37 : Kasım 05, 2012, 23:48:05 »
Ritim mi dediniz?  ???
http://www.halilbilen.com/

http://halilbilen.blogspot.com/

http://www.facebook.com/halilbilen

[email protected]

Yola Çıktıklarını, Yolda Bulduklarına Değişirsen; Yolunu Kaybedersin.

Yanlış trene bindiysen, koridorda ters yöne koşmanın bir faydası yoktur.

• Ana Arı
« Yanıtla #38 : Kasım 06, 2012, 00:02:44 »
Ritim mi dediniz?  ???
Eeeee evet.Ne oldu ki? :( :( ???

tural55

• Ziyaretçi
« Yanıtla #39 : Kasım 06, 2012, 00:23:34 »
Eeeee evet.Ne oldu ki? :( :( ???

:D ibrahim bey, demin ben sana diyecektim de demedim,bak böyle yazıyoruz ama ustaların nefesini ensemde hissediyorum diye :D :D  hadi buyur cevapla bakıyım. :D

• Ana Arı
« Yanıtla #40 : Kasım 06, 2012, 00:26:51 »
:D ibrahim bey, demin ben sana diyecektim de demedim,bak böyle yazıyoruz ama ustaların nefesini ensemde hissediyorum diye :D :D  hadi buyur cevapla bakıyım. :D
Eeee olacak o kadar.Ustalar yetiştirecek.Artık çıraklar,kalfalar da yeri geldiğinde olaya müdahale edecek.Ustalar da usta olmanın tadını çıkaracak.Bak yetiştirdiğimiz kalfalar,çıraklar ne güzel işler yapıyorlar diye.Haksız mıyım? :-\ :-\

tural55

• Ziyaretçi
« Yanıtla #41 : Kasım 06, 2012, 00:29:14 »
birazdan göreceğiz bakalım öylemiymiş :D

Çevrimdışı Halil BİLEN

• Administrator
  • Ana Arı
  • Yer: Mustafakemalpaşa
    • http://www.halilbilen.com/
  • Arıcılık Şekli: Profesyonel
  • Arıcılık Tecrübesi: 20 yıl üstü
  • Kovan Sayısı: 350
  • Rakım: Rakım Kirmasti Çayı ile bir.
« Yanıtla #42 : Kasım 06, 2012, 11:14:26 »
Zevkle izleniyor, bilesiniz...

Ritim önemli...

Alın yükleri artık...
http://www.halilbilen.com/

http://halilbilen.blogspot.com/

http://www.facebook.com/halilbilen

[email protected]

Yola Çıktıklarını, Yolda Bulduklarına Değişirsen; Yolunu Kaybedersin.

Yanlış trene bindiysen, koridorda ters yöne koşmanın bir faydası yoktur.

Çevrimdışı Zeki EYÜBOĞLU

• Larva
  • **
  • Yer: Rize
  • Arıcılık Şekli: Meraklı
  • Kovan Sayısı: 6 oldu şimdilik
« Yanıtla #43 : Kasım 21, 2012, 15:06:12 »
yumurta atmayan ananın arılarını diğer kovana vereceğim  de pazar günü baktığımda  kovanda bir huzursuzluk gözlemledim sanırım anayı kestiler  diğer kovan çok sakindi hatda şüphelendim içerisinde arı yokmu diye üst kapağı hafif araladım baktı sorun yok  diğeri ise  dişarda  epeyi bir arı var giriş deliğinin orda  kvandada uğultu açmadan önce  giriş deliğinden duman verdim sankı kovan kalkıp gidecek  sanırım anasını kestiler  yumurtaya zorladılar atmayınca  kafasını kopardılar  birleştirmeği anca hafta sonu yapacağım  tabii hava güzelse
tespitim doğrumu üstatlar burdan okuduğum bilgiler eşiğinde bu karara vardım
Kolay gelsin
EYÜBOĞLU