Bölgemizdeki bir arıcı arkadaşımızın geçen sene tüm kolonileri sönmüş. Analiz sonuçlarında nosema ceranae olduğu söylenmiş.
Biraz araştırdım. Nosema ceranae hakkında bir makalede şunlar geçmekte:
Bu hastalıkta, N.apis'de olduğunun aksine, kovan içi ve çevresinde mikrobik ishale benzer atıklara rastlanmaz.
Ülkemize yeni bulaşan bu hastalığın belirtilerini önceden fark etmek mümkün değildir. N. apis'in erken ilkbahar ve geç sonbaharda soğuk ve nemli havalarda görülmesine karşılık, N. ceranae'nın her mevsim görülmesi, alışılmışın dışında ve şaşırtıcıdır. Arıcıların her mevsim, uçma yeteneğini kaybetmiş, yerde sürünen veya sık sık kovanlarını terk eden kolonilerle karşılaşması mümkündür (Tutkun 2012).
Aydın (2010)'a göre , N. ceranae kolonide yavaş oluşmakta fakat bir süre sonra fazla sayıda ölümlere ve bal veriminde düşüklüğe neden olmaktadır. Bu şekildeki nonspesifik belirtilere, diğer paraziter hastalıklara oranla daha fazla rastlanmaktadır. Nosemosis özellikle ülkemizde Karadeniz ve Marmara bölgelerinde bol yağış alan yörelerde ciddi problemler yaratmaktadır. Sadece kış mevsiminden çıkarken değil, bütün mevsimlerde N. ceranae 'nin belirtilerinin görülme olasılığı vardır.
Sanford (2008)'a göre, Nosema ceranae Güneydoğu Asya'dan Avrupa'ya taşınmış, İspanya'da 2005-2006 yıllarında bal arısı kolonilerinde görülen ağır kayıplarda büyük rol oynamıştır.
Dr. Ertaç TUTKUN
Arı Hastalıkları Uzmanı,