Gönderen Konu: Balın Kristalleşmesi, Çözülmesi ve Depolanması  (Okunma sayısı 82590 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Murat Taşkıran

  • Murat TAŞKIRAN
  • Pupa
  • ***
  • İleti: 220
  • Yer: Kuyucak Aydın
    Yaş: 30
  • Taraftar da değilim, Muhâlif de.
  • Arıcılık Şekli: Amatör
  • Arıcılık Tecrübesi: 1-5 yıl
  • Kovan Sayısı: 7
  • Rakım: 130
Ynt: Balın Kristalleşmesi, Çözülmesi ve Depolanması
« Yanıtla #45 : Şubat 10, 2013, 21:03:02 »
Balın kristalleşmesi ile ilgili Muhsin DOĞAROĞLU hocamızın bir videosu var. Tarım Türk TV Modern arıcılık programında yayınlanmış.

Ben cumartesi günü tekrar yayının birazını izleyebildim.

İnternet üzerinde o videoyu bulamadım.

Bulan varsa paylaşırsa çok sevinirim.


14.01.2013 ü bulabildim bahsettiğiniz video yüklenmemiş.

http://www.youtube.com/watch?v=D-rEoEpyJNE

bu da 19.11.2012 tarihli bölümü

http://www.youtube.com/watch?v=cxQhXTTgSBw
Sevgide güneş gibi ol,dostluk ve kardeşlikte akarsu gibi ol,hataları örtmede gece gibi ol,tevazuda toprak gibi ol,öfkede ölü gibi ol,her ne olursan ol,ya olduğun gibi görün,ya göründügün gibi ol.{Mevlana}

Çevrimdışı Abdullah Taş

  • İşçi Arı
  • ****
  • İleti: 418
  • Yer: ANKARA Çankaya/ kavaklıdere
    Yaş: 43
  • Arıcılık Şekli: Amatör
  • Arıcılık Tecrübesi: 1-5 yıl
  • Kovan Sayısı: 40
Ynt: Balın Kristalleşmesi, Çözülmesi ve Depolanması
« Yanıtla #46 : Nisan 02, 2013, 22:23:56 »
geçen senenin balı

Çevrimdışı Abdullah Taş

  • İşçi Arı
  • ****
  • İleti: 418
  • Yer: ANKARA Çankaya/ kavaklıdere
    Yaş: 43
  • Arıcılık Şekli: Amatör
  • Arıcılık Tecrübesi: 1-5 yıl
  • Kovan Sayısı: 40
Ynt: Balın Kristalleşmesi, Çözülmesi ve Depolanması
« Yanıtla #47 : Nisan 02, 2013, 22:31:24 »
şimdilik depolamayla ilgilenmiyorum yemesi güzel oluyor  :)

Çevrimdışı Bekir ARSAN

  • BEKİR ARSAN
  • Ana Arı
  • *****
  • İleti: 6845
  • Yer: BANDIRMA
    Yaş: 54
  • Arıcılık Şekli: Meraklı
Ynt: Balın Kristalleşmesi, Çözülmesi ve Depolanması
« Yanıtla #48 : Nisan 02, 2013, 22:42:28 »
ankarada donmayan bal bal deyildir zaten millet donuyor o ayazda
ama herkez donuk balı yamesini öyrendiği gün tv de kimse gıram bal satamıcak
BEKİR ARSAN  BANDIRMA BEZİRCİ KÖYÜ
DT 03.07.1965   
0Rh +
 beklenen    gün gelicekse cekilenler kutsaldır

Çevrimdışı zeki haluk

  • Günlük Yumurta
  • *
  • İleti: 46
  • Yer: fransa(Bruxelle'e yakin)
    Yaş: 61
  • Arıcılık Şekli: Amatör
  • Arıcılık Tecrübesi: 20 yıl üstü
  • Kovan Sayısı: 30
Ynt: Balın Kristalleşmesi, Çözülmesi ve Depolanması
« Yanıtla #49 : Haziran 23, 2013, 22:56:49 »
Sayin aricilar
musadenizle bu sene  Istanbul ve Bursa cevresindeki tesbit ettigim son derece olumsuz tecrubemi aktarayim.Fransa'da aricilarla toplanip degisik bal tadimi yapiyoruz.Bu sefer Turkiye'ye geldigimde yaklasik 20 cesit degisik bal kavanozlarini secip iftiharla , ganimet gibi goturdum.Ne yazikki ballarin hepsi isitilmis, hatta kaynamis , bal ozelligini kaybetmis , pekmez ozelliginde idi .Sadece petekte aldigim Erzincan bali takdire degerdi.En garibime giden Bursa  Yalova pazar yerinde buyuk magazasi olan bir ariri hanim kardesimiz oldu.Kendimi tanittim ,arici oldugumu soyledim ama bana en iyisi budur " bu sabah isittim "  diye bana 2 kavanoz balini verdi.Ayrica benim bildigim bal isikta depolanmaz .Her dukkanda ballar vitrinde 24 saat gunese sergilenmis ve hatta  pompali bal havuzlarinda  havalandirilip satiliyor.Eminim Turkiye'de  son derece degerli ballar vardir ama isitip ,dénature edip musteriye sunarsak ne faydasi var.Biliyorum ki musteriyi egitmek zor .Ben sahsen Istanbul'da kendi aileme bal goturmekten vaz gectim zira her seferinde kritalize olmus balima bakip seker varmi diye soruyorlar.Kisaca hepinize sabir 
mail:zeki.ozaydin@wanadoo.fr

Çevrimdışı msceylan

  • M.Sedat Ceylan
  • Ana Arı
  • *****
  • İleti: 1923
  • Yer: Ankara- Ayaş-Başayaş Köyü
    Yaş: 46
  • Ziraat Y.Müh.
  • Arıcılık Şekli: Amatör
  • Arıcılık Tecrübesi: 1-5 yıl
  • Kovan Sayısı: 100+ 2 ortak
  • Rakım: 1200m.
Ynt: Balın Kristalleşmesi, Çözülmesi ve Depolanması
« Yanıtla #50 : Haziran 24, 2013, 11:37:17 »
Donmuş bal, kaymakla beraber çırpılır mikserde afiyetle yenilir ;D

Çevrimdışı guitar junior

  • Boş Petek
  • İleti: 1
  • Yer: Osmaniye
  • Kovan Sayısı: 8
Ynt: Balın Kristalleşmesi, Çözülmesi ve Depolanması
« Yanıtla #51 : Ekim 30, 2013, 13:40:25 »

...

Kristalize olmuş ambalajlı ballar, 45 °C’de sıcaklıktaki havası kuru bir dolapta veya sıcaklığı ayarlanabilen bir kazandaki, ısısı 45 °C’de tutulan su içerisinde bekletilirse tekrar sıvı hale gelirler. Bu işlemi yaparken, balın içerisindeki bazı faydalı özelliklerin kaybolmaması için çözülme tamamlanır tamamlanmaz ısıtma işlemi bitirilmelidir.   

...

Bu işlemle bal çözülse de ilk zamanki berraklığını yitiriyor. İlk berraklığını kazandırmak için ne yapabiliriz?

Çevrimdışı Kemal68

  • Pupa
  • ***
  • İleti: 152
  • Yer: Aksaray
    Yaş: 34
Ynt: Balın Kristalleşmesi, Çözülmesi ve Depolanması
« Yanıtla #52 : Ekim 30, 2013, 16:40:37 »
Elimde 20-25 kg bal var ve 2 aydır dondu. İsteyene böylemi vereyim yoksa kalorifer üzerinde eritipmi. Eritmeye elim varmıyo ama diğer türlüde gelde anlat.  ;D
Arı gibi eri olanın, cennet gibi yeri olur. Atasözü

Çevrimdışı Murat Çakır

  • Murat Çakır
  • Administrator
  • Ana Arı
  • *****
  • İleti: 3962
  • Yer: İstanbul
    Yaş: 54
    • www.beyazkovan.com
  • Arıcılık Şekli: Amatör
  • Arıcılık Tecrübesi: 10-15 yıl
  • Kovan Sayısı: 20
  • Rakım: 63
Ynt: Balın Kristalleşmesi, Çözülmesi ve Depolanması
« Yanıtla #53 : Ekim 30, 2013, 17:06:02 »
Malesef ülkemizde, balın ticari değeri ile sağlıklı olma değeri birbiriyle örtüşmüyor.

Ticari değerini artırdıkça, sağlıklı olma değeri düşüyor. Ya da tam tersi.

Tercihimizi nasıl yapacağımızı şaşırıp kalıyoruz.

Çiçek balı sattığım müşterilerin yüzde 70'i balın donmasından şikayetçi :)

Ne kadar dil döksem de; insanı kusurlu mal satma psikolojisine düşürüyorlar.

Hüseyin KAYA

  • Ziyaretçi
Ynt: Balın Kristalleşmesi, Çözülmesi ve Depolanması
« Yanıtla #54 : Ekim 30, 2013, 17:52:51 »
Balın kristallenmesinin yanlış değerlendirilmesi, biz arıcıların ayıbıdır bana göre. Herkes kendi müşterisini bilgilendirmeli, bilinçlendirmeli.

Çevrimdışı Adem ALTINOK

  • Ana Arı
  • *****
  • İleti: 3292
  • Yer: Ankara Ayaş
    Yaş: 44
  • Kan Grubu BRh+
  • Arıcılık Şekli: Profesyonel
  • Arıcılık Tecrübesi: 10-15 yıl
  • Kovan Sayısı: 70
  • Rakım: Kızılcahamam-Sazak 1220 m;Ayaş- 1000 m
Ynt: Balın Kristalleşmesi, Çözülmesi ve Depolanması
« Yanıtla #55 : Ekim 30, 2013, 18:37:42 »
Başka açıdan görüşüm,

Müşterinin isteğine göre mal arz etmek her üreticinin yaptığı şeydir.

Bizim de müşterinin isteğine göre bal satmamız gerekir.

Çünkü müşteri alışkanlıklarını değiştiremiyoruz.

Sütten ağzım çok yandı, bal satmaya korkar oldum.

Kendi malımı anlatmaya utanıyorum :-[, yalancı diyecekler diye :(.

Krem balın anlatımı bizden çok medyaya düşüyor.

Sabah programlarında övülse, anlatılsa iki senede ancak duyulur.

Kendi malımızı övmemizi yanlış anlayanlar da oluyor.

Artık uygulayabileceğimiz yöntemleri kullanmamız (bulmamız) lazım.

Seneye kendi yöntemimi deneyeceğim tutarsa (ne ısıtma, ne sıfır derecede bekletme, ne de filtreleme).
aa
Problemi anlamak çözümün yarısıdır.

Çevrimdışı ramazanvet

  • Boş Petek
  • İleti: 9
  • Yaş: 39
  • Arıcılık Şekli: Profesyonel
  • Arıcılık Tecrübesi: 5-10 yıl
Ynt: Balın Kristalleşmesi, Çözülmesi ve Depolanması
« Yanıtla #56 : Ekim 30, 2013, 19:09:41 »
Malesef ülkemizde, balın ticari değeri ile sağlıklı olma değeri birbiriyle örtüşmüyor.

Ticari değerini artırdıkça, sağlıklı olma değeri düşüyor. Ya da tam tersi.

Tercihimizi nasıl yapacağımızı şaşırıp kalıyoruz.

Çiçek balı sattığım müşterilerin yüzde 70'i balın donmasından şikayetçi :)

Ne kadar dil döksem de; insanı kusurlu mal satma psikolojisine düşürüyorlar.

aynı dertten bizde muzdaribiz.başkalarıda anlatıyo şekerli bal satıyo diye...


Çevrimdışı Ali Doğaner

  • Ana Arı
  • *****
  • İleti: 2373
  • Yer: Kıbrıs
    Yaş: 43
  • Arıcılık Şekli: Meraklı
Ynt: Balın Kristalleşmesi, Çözülmesi ve Depolanması
« Yanıtla #57 : Ekim 30, 2013, 20:02:00 »
Başka açıdan görüşüm,

Müşterinin isteğine göre mal arz etmek her üreticinin yaptığı şeydir.

Bizim de müşterinin isteğine göre bal satmamız gerekir.

Çünkü müşteri alışkanlıklarını değiştiremiyoruz.

Katılıyorum. İşlem görmüş bal, hiç bir işleme maruz kalmamış bal diye satılabilir...

Balımdan kristallenme ile ilgili şikayet olmadı...

Kristallenmeyen bal talebinde bulunanı bilgilendirdikten sonra başkasına yönlendiriyorum, yönlendirdiğim kişininde kazanda balı kaynattığı yayılmış bikere  :-X
Sanırım hayal kurarken malzemeden çalıyoruz,
Çünkü sürekli yıkılıyor...

Çevrimdışı Murat AKIN

  • Genel Moderator
  • Ana Arı
  • *****
  • İleti: 12007
  • Yer: Tekirdağ
    Yaş: 72
  • Arıcılık Şekli: Amatör
  • Arıcılık Tecrübesi: 20 yıl üstü
  • Kovan Sayısı: --- adet kayıtlı
  • Rakım: 74 metre
Ynt: Balın Kristalleşmesi, Çözülmesi ve Depolanması
« Yanıtla #58 : Ekim 30, 2013, 20:47:18 »


Tekirdağ Arı Yetiştiriciler Birliği iki yıldır Tarım teknoloji günlerine katılıyor.

Ticari hiç bir durum gözetmiyor, yani bal satışı yok.

Amacı kristalize olmuş, halk arasındaki tanımla donmuş balı tanıtmak.

Trakya bölgesindeki arıcılar ve bal tüketicileri donmuş balı en çok tanıyanlar olmasına rağmen anlatım için epey uğraşılıyor.

Bende iki yıldır kısa süreli katılsamda her gelene kristalleşmenin nedenleri anlatmak için epeyce uğraşılıyor.

Anlatımların doyucu olması için biraz bilgili olmak gerekiyor.
Burada en büyük şansımız Başkanımızın gıda mühendisi olması.

zulfu tnk

  • Ziyaretçi
Ynt: Balın Kristalleşmesi, Çözülmesi ve Depolanması
« Yanıtla #59 : Ekim 31, 2013, 03:25:47 »
2 cerceve bal aldim ballar temiz bir dosttan. Biri bana biri kaynanamlara ama onlar istemeden hediye yani.
Benim ki harikaydi 1 ayda bitirdim. Ama bizimkiler sekerlenmis dediler. Gelde anlat kristallesmeyi..
Ne kadar denersen dene , on yargiyi kirmak atomu parcalamaktan zor demis Einstein..
Tabi bala para vermeden kapina gelirse begenmezsin; ) Bu bana iyi ders oldu..
En iyisi sattigindan bu konuda sikayet gelirse anlatamazsan salla gitsin. On yargi ancak toplumsal saglikli bilgi ile asilir. Ornegin okullarda anlatilmasi lazim.. Genc kusaktan..