Gönderen Konu: Balın Kristalleşmesi, Çözülmesi ve Depolanması  (Okunma sayısı 90184 defa)

0 Üye ve 2 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Osman Hocaoğlu

  • Ana Arı
  • *****
  • İleti: 844
  • Yer: Kocaeli
    Yaş: 43
  • Arıcılık Şekli: Amatör
  • Arıcılık Tecrübesi: 5-10 yıl
  • Kovan Sayısı: 100+
  • Rakım: 260
Ynt: Balın Kristalleşmesi, Çözülmesi ve Depolanması
« Yanıtla #90 : Mart 19, 2014, 22:26:14 »
sıcaklık 50-60 civarında
Dünya gıda maddelerinin %90’ı 82 bitki türünden elde edilir. Bu bitki türlerinden 63’ü (%77) arı tarafından tozlaşmaya gereksinim duyar.

Çevrimdışı Bekir ARSAN

  • BEKİR ARSAN
  • Ana Arı
  • *****
  • İleti: 6845
  • Yer: BANDIRMA
    Yaş: 54
  • Arıcılık Şekli: Meraklı
Ynt: Balın Kristalleşmesi, Çözülmesi ve Depolanması
« Yanıtla #91 : Mart 19, 2014, 22:26:47 »
o kavonoz bir kırılırsa vay anam vay millete ne akıl varbe
BEKİR ARSAN  BANDIRMA BEZİRCİ KÖYÜ
DT 03.07.1965   
0Rh +
 beklenen    gün gelicekse cekilenler kutsaldır

Çevrimdışı Önder BOSTANCI

  • Genel Moderator
  • Ana Arı
  • *****
  • İleti: 2286
  • Yer: Ankara - Ortabereket
    Yaş: 55
  • Arıcılık Şekli: Meraklı
  • Arıcılık Tecrübesi: 1-5 yıl
  • Kovan Sayısı: 16
  • Rakım: 1105
Ynt: Balın Kristalleşmesi, Çözülmesi ve Depolanması
« Yanıtla #92 : Mart 19, 2014, 23:25:39 »
Kavanoz keşke kırılsa...
HMF konusunda her arıcı yeterli özeni göstermek zorunda...
Hayvan yularından, adam sözünden tutulur.

Çevrimdışı Bekir ARSAN

  • BEKİR ARSAN
  • Ana Arı
  • *****
  • İleti: 6845
  • Yer: BANDIRMA
    Yaş: 54
  • Arıcılık Şekli: Meraklı
Ynt: Balın Kristalleşmesi, Çözülmesi ve Depolanması
« Yanıtla #93 : Mart 19, 2014, 23:28:20 »
he valla kaynat ver gibi olmuş bu tv de satılan baldan farkı kalmanış
BEKİR ARSAN  BANDIRMA BEZİRCİ KÖYÜ
DT 03.07.1965   
0Rh +
 beklenen    gün gelicekse cekilenler kutsaldır

Çevrimdışı Osman Hocaoğlu

  • Ana Arı
  • *****
  • İleti: 844
  • Yer: Kocaeli
    Yaş: 43
  • Arıcılık Şekli: Amatör
  • Arıcılık Tecrübesi: 5-10 yıl
  • Kovan Sayısı: 100+
  • Rakım: 260
Ynt: Balın Kristalleşmesi, Çözülmesi ve Depolanması
« Yanıtla #94 : Mart 20, 2014, 00:21:14 »
Biraz öyle ama, yaklaşık 40 dk lık ısıl işlem ile hmf miktarı yasal limite yanaşmaz bile (40-80 mg/kg). doğal baldaki sağım anındaki 20 mg olan oranın 2 katına çıkması (yani yerli baldaki yasal limit olan 40 mg/kg a ulaşması için 60 derecede 1-2 günlük bir bekleme süresi gerektirir(Bilimsel veri). Balın kaynar suyun içine atılması veya kaynatılması ile aynı değildir, çünkü sıcaklık ile hmf eğrisi hmf lehine daha dik bir grafiğe sahiptir. Normal şartlarda saklanmış bir balın 1 saatlik bir zaman diliminde 60 c derecelere kadar ısıtılması hmf de tahminim 2-3 puanlık bir artışa sebep olur ki, bu bile yerli ballardaki yasal sınırın yarısının biraz üstüne denk gelir. İthal ballarda ise, arjantin gibi nispeten sıcak ülkelerde o ülkelerin havaların doğal sıcaklıkları nedeni ile henüz pazara girmeden 40mg ın üzerinde bir hmf ile ithal edilmektedir. Bu ballarda ise yasal sınır 80mg dır. Bu nedenle ben kendi tüketimim için bir mahsur görmüyorum. HMF değeri olarak ta 20-30 hatta 40 mg lık değerlerin makul olduğunu düşünüyorum. Çünkü balık en doğalında bile 20 mg ortalaması var. Bu nedenle ihtiyaç duyduğumda 1 şişeyi bulaşık makinesine atıp çözdürüp yaklaşık 15-20 günde de tüketiyorum.

Ama bu teknik; kendini rahatlatma açıklamasından sonra şunu vurgulamamak, balın insan sağlığına olan katkısına hakaret olur; En güzel bal doğal olarak hiç bir işlem görmeden tüketilen baldır. Çoğunlukta da öyle tercih ediyorum.
Dünya gıda maddelerinin %90’ı 82 bitki türünden elde edilir. Bu bitki türlerinden 63’ü (%77) arı tarafından tozlaşmaya gereksinim duyar.

Çevrimdışı Hasan YAVUZ

  • Ana Arı
  • *****
  • İleti: 1204
  • Yer: ISPARTA/Merkez
    Yaş: 62
  • Arıcılık Şekli: Amatör
  • Arıcılık Tecrübesi: 15-20 yıl
  • Kovan Sayısı: 43
  • Rakım: 1043
Ynt: Balın Kristalleşmesi, Çözülmesi ve Depolanması
« Yanıtla #95 : Mart 20, 2014, 16:22:45 »
"Balın ısısı kristallenmeyi tetikleyen önemli bir faktördür. Ballar genellikle 14 °C’de kristalleşir. Balları kristalleşmeden korumak için 10 °C’nin altındaki ısılar idealdir. Kristalleşmeye, sıcaklığın 14 °C altında ve üstünde dalgalandığında,  yani 10-21 °C gibi orta dereceli ısılarda rastlanır. Daha yüksek ısılarda, 21-27 °C’de kristalleşme engellenir. Sıcaklığın 27 °C’nin üzerine çıktığı ısılarda kristalleşme gerçekleşmez ancak bal fermentasyonla bozulabilir. Balları kristalleşmeden korumak için, İşlenmiş balın 18-24 °C arasında depolanması önerilirken, işlem görmemiş balın 10  °C veya daha altında ısılarda saklanması gerekir. "
Teşekkürler Kenan bey.






" Balları krıstelleşmeden korumak için 10 C derecenin altındaki ısılar idaeldir "

ballar 14 C dereceden aşağıya düşünce krıstelleşiyor diye biliyoruz, şimdi bu bilgi yanlışmı yani.

Petekli ballar için derece doğru saklama koşulları 10 C derecenin altında olmalı.

Süzme ballar için bu sıcaklık  negatifmi? yoksa pozitifmi?
İnsan olarak dünya'ya gelen, bunun bilincinde olan, tüm insanlara merhaba.

Çevrimdışı temhemila

  • Boş Petek
  • İleti: 14
  • Yer: k.maraş
  • Arıcılık Şekli: Meraklı
  • Arıcılık Tecrübesi: 1-5 yıl
  • Kovan Sayısı: 2
  • Rakım: 650
Ynt: Balın Kristalleşmesi, Çözülmesi ve Depolanması
« Yanıtla #96 : Temmuz 11, 2014, 16:14:33 »
Arkadaşlar tamam bal kristalleşir. Elimde Hakkariden gelen bir bal var kışın soğukda donmuş fakat şu yaz sıcağında hala içinde kristaller var. erimesi gerekmezmi? Ayrıcada ağzınızda kıtır kıtır bi tad geliyor kokusu gül suyu kokusu gibi..



tural55

  • Ziyaretçi
Ynt: Balın Kristalleşmesi, Çözülmesi ve Depolanması
« Yanıtla #97 : Temmuz 13, 2014, 00:36:54 »
Donmuş bal 40 c de erir,güneş ısısında bu biraz zor.



Çevrimdışı hamravat

  • Ana Arı
  • *****
  • İleti: 1188
  • Yer: Yapraklı--Ergani
    Yaş: 38
  • Arıcılık Şekli: Amatör
  • Arıcılık Tecrübesi: 1-5 yıl
  • Kovan Sayısı: 9
  • Rakım: 950
Ynt: Balın Kristalleşmesi, Çözülmesi ve Depolanması
« Yanıtla #98 : Temmuz 13, 2014, 00:42:36 »
Donmuş bal yemek hoş gelmeyebilir.

sizde arılarınıza vererek geri dönüşümünü sağlayınız. ;)

Çevrimdışı temhemila

  • Boş Petek
  • İleti: 14
  • Yer: k.maraş
  • Arıcılık Şekli: Meraklı
  • Arıcılık Tecrübesi: 1-5 yıl
  • Kovan Sayısı: 2
  • Rakım: 650
Ynt: Balın Kristalleşmesi, Çözülmesi ve Depolanması
« Yanıtla #99 : Temmuz 13, 2014, 17:44:42 »
 ;) Peki balın tamamı nerdeyse erimiş sadece kenarda ve dibinde kristaller görünmekte bunun sebebi ne olabilir? :-[

Çevrimdışı IbrhmAkgl

  • Ana Arı
  • *****
  • İleti: 1202
  • Yer: Çarşamba / Samsun
    Yaş: 36
  • Arıcılık Şekli: Amatör
  • Arıcılık Tecrübesi: 1-5 yıl
  • Kovan Sayısı: 17
  • Rakım: 30 Metre
Ynt: Balın Kristalleşmesi, Çözülmesi ve Depolanması
« Yanıtla #100 : Temmuz 13, 2014, 23:55:52 »

Çevrimdışı Murat AKIN

  • Genel Moderator
  • Ana Arı
  • *****
  • İleti: 12199
  • Yer: Tekirdağ
    Yaş: 73
  • Arıcılık Şekli: Amatör
  • Arıcılık Tecrübesi: 20 yıl üstü
  • Kovan Sayısı: --- adet kayıtlı
  • Rakım: 74 metre
Ynt: Balın Kristalleşmesi, Çözülmesi ve Depolanması
« Yanıtla #101 : Temmuz 14, 2014, 00:34:57 »
Donmuş bal yemek hoş gelmeyebilir.


Donmuş bal veya kremleşmiş bal yemek güzeldir.

Nem oranı yüksek, yanı akışkanlığı çok olan, kaşık üzerinde bile zor duran bal olacağına donmuş bal olması daha iyidir.


Çevrimdışı temhemila

  • Boş Petek
  • İleti: 14
  • Yer: k.maraş
  • Arıcılık Şekli: Meraklı
  • Arıcılık Tecrübesi: 1-5 yıl
  • Kovan Sayısı: 2
  • Rakım: 650
Ynt: Balın Kristalleşmesi, Çözülmesi ve Depolanması
« Yanıtla #102 : Temmuz 15, 2014, 10:52:16 »
Bunun bal olduğundan emin misiniz?
evet ibrahim bey resimde geçen seneden kalma hakkariden gelen bir bal var..Bende şüphelendim ancak çiçek balı olduğundan emin olamadın.

Çevrimdışı BillKara

  • Pupa
  • ***
  • İleti: 162
  • Yer: Tekirdag
    Yaş: 40
  • Bilge Karabay
  • Arıcılık Şekli: Meraklı
  • Kovan Sayısı: 60
Ynt: Balın Kristalleşmesi, Çözülmesi ve Depolanması
« Yanıtla #103 : Aralık 19, 2014, 23:35:40 »
Elimdeki bir donmuş balda hala donmamış kısımlar var ama belli beliirsiz, tıpkı sulu yeek olmayan kavurmanın dibinde biriken yemek suyu gibi. Doğal mıdır?
Insanin en son ogrenecegi cahilligidir; bunu ogrenebilmek gercek bilginin ilk harfini ogrenmektir.

Çevrimdışı Bekir ARSAN

  • BEKİR ARSAN
  • Ana Arı
  • *****
  • İleti: 6845
  • Yer: BANDIRMA
    Yaş: 54
  • Arıcılık Şekli: Meraklı
Ynt: Balın Kristalleşmesi, Çözülmesi ve Depolanması
« Yanıtla #104 : Aralık 21, 2014, 23:21:44 »
Elimdeki bir donmuş balda hala donmamış kısımlar var ama belli beliirsiz, tıpkı sulu yeek olmayan kavurmanın dibinde biriken yemek suyu gibi. Doğal mıdır?
doğal deyil bence ters çevirince su gibi akıyorsa onda bir hal var
BEKİR ARSAN  BANDIRMA BEZİRCİ KÖYÜ
DT 03.07.1965   
0Rh +
 beklenen    gün gelicekse cekilenler kutsaldır