Gönderen Konu: Balın Kristalleşmesi, Çözülmesi ve Depolanması  (Okunma sayısı 90180 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Hakan TURNA

  • Ana Arı
  • *****
  • İleti: 2591
  • Yer: Arılık>>BURSA-Nilüfer-Tahtalı Köyü(mahallesi)
    Yaş: 39
  • Öğretmen
  • Arıcılık Şekli: Profesyonel
  • Arıcılık Tecrübesi: 5-10 yıl
  • Kovan Sayısı: 35
Ynt: Balın Kristalleşmesi, Çözülmesi ve Depolanması
« Yanıtla #135 : Ocak 27, 2015, 10:58:53 »
**Arılarımın bulunduğu bölgede bol miktarda meşe basrası oluyor. Bu balı sürekli buzdolabında da tutsanız donma olmuyor.
http://www.balcihoca.com

hturna7@hotmail.com

Çevrimdışı H.Kaya

  • İşçi Arı
  • ****
  • İleti: 282
  • Yer: BOZÜYÜK
    Yaş: 47
  • Hüseyin KAYA
  • Arıcılık Şekli: Amatör
  • Arıcılık Tecrübesi: 5-10 yıl
  • Kovan Sayısı: 73
  • Rakım: 1000 m.
Ynt: Balın Kristalleşmesi, Çözülmesi ve Depolanması
« Yanıtla #136 : Ocak 27, 2015, 11:40:32 »
Arıcılar bilmeden de olsa birbirlerine zarar veriyor. Salgı balı üretenler hakiki bal kristallenmez diye bilgi verirken, çiçek balı üretenler de hakiki bal kristallenen baldır şeklinde söylüyorlar. Bu da müşteride kafa karışıklığına sebep oluyor.

Çevrimdışı Murat AKIN

  • Genel Moderator
  • Ana Arı
  • *****
  • İleti: 12199
  • Yer: Tekirdağ
    Yaş: 73
  • Arıcılık Şekli: Amatör
  • Arıcılık Tecrübesi: 20 yıl üstü
  • Kovan Sayısı: --- adet kayıtlı
  • Rakım: 74 metre
Ynt: Balın Kristalleşmesi, Çözülmesi ve Depolanması
« Yanıtla #137 : Şubat 05, 2015, 09:01:32 »
Şu beyaz sözünü sonlandıralım:

Bu masalı bal tüketicileri için yazıyorum, bal üreticileri için asla değil.

Beyaz gül masalı:

Arıcılar ne yaptıklarını bilmeseler bile kokusundan anlarlar, bir yere toplanırlar.

Her il ve ilçede arıcıların toplandığı yerler vardır.

Bizim toplandığımız yer; olan arıcılık malzemesi satan yerde oturuyordum, içeriye biri girdi kendini tanıttı, buyur ettik.

Emekli bir öğretmenmiş, arıcılık yapıyormuş.

Çenemiz düştü ya:

Arıları ürettik.

Anaları inceledik.

Balları ürettik.

Sıra satmaya geldi;

Adam demez mi:
Bizim balları toptancı almıyor biz çok para istiyoruz.

Adam arada bir beyaz gül lafı ediyor.

Biz de çok biliyoruz beyaz gül balı nedir soramıyoruz.

Arada düşünüyorum:

Beyaz gül nasıl diyorum.

Arılar gülü konmaz, acaba yabani bir bitkinin adı mı?

Düşün, düşün; yok bulamadım.

Neyse bir arada kolayını bulup sordum.

Adam gilikoz balı deyiverdi.




Çevrimdışı eskiadam

  • Pupa
  • ***
  • İleti: 141
  • Yer: istanbul
    Yaş: 44
  • Arıcılık Şekli: Meraklı
  • Kovan Sayısı: 4
Ynt: Balın Kristalleşmesi, Çözülmesi ve Depolanması
« Yanıtla #138 : Şubat 05, 2015, 09:03:54 »
Şu beyaz sözünü sonlandıralım:

Bu masalı bal tüketicileri için yazıyorum, bal üreticileri için asla değil.

Beyaz gül masalı:

Arıcılar ne yaptıklarını bilmeseler bile kokusundan anlarlar, bir yere toplanırlar.

Her il ve ilçede arıcıların toplandığı yerler vardır.

Bizim toplandığımız yer; olan arıcılık malzemesi satan yerde oturuyordum, içeriye biri girdi kendini tanıttı, buyur ettik.

Emekli bir öğretmenmiş, arıcılık yapıyormuş.

Çenemiz düştü ya:

Arıları ürettik.

Anaları inceledik.

Balları ürettik.

Sıra satmaya geldi;

Adam demez mi:
Bizim balları toptancı almıyor biz çok para istiyoruz.

Adam arada bir beyaz gül lafı ediyor.

Biz de çok biliyoruz beyaz gül balı nedir soramıyoruz.

Arada düşünüyorum:

Beyaz gül nasıl diyorum.

Arılar gülü konmaz, acaba yabani bir bitkinin adı mı?

Düşün, düşün; yok bulamadım.

Neyse bir arada kolayını bulup sordum.

Adam gilikoz balı deyiverdi.

"Adam gilikoz balı deyiverdi." değilde ağzından kaçırıverdi olabilirmi?

Çevrimdışı Velibey

  • Ana Arı
  • *****
  • İleti: 570
  • Yer: Antalya
    Yaş: 50
  • Arıcılık Şekli: Amatör
  • Arıcılık Tecrübesi: 1-5 yıl
  • Kovan Sayısı: 17
  • Rakım: 20 m
Ynt: Balın Kristalleşmesi, Çözülmesi ve Depolanması
« Yanıtla #139 : Ağustos 01, 2015, 21:38:42 »
Bu yıl ilk kez petekli bal satmak için bir kaç tane ayırdık. Ancak oda sıcaklığında bekletince güvelenme oluyor. Bunu önlemek için Streç film ile sarıp buzdolabının buzluk kısmında 2 3 saat bekletip çıkardım.Bir kaba dizerek oda sıcaklığında beklemeye bıraktım. Gerçi Antalya şartlarında oda sıcaklığı malum .
    Acaba bir yanlışım var mı?
   Önerileriniz için şimdiden teşekkür ederim .
Umut, yarına zinde uyandırır.

mnevsehir

  • Ziyaretçi
Ynt: Balın Kristalleşmesi, Çözülmesi ve Depolanması
« Yanıtla #140 : Ağustos 01, 2015, 21:47:23 »
Bu yıl ilk kez petekli bal satmak için bir kaç tane ayırdık. Ancak oda sıcaklığında bekletince güvelenme oluyor. Bunu önlemek için Streç film ile sarıp buzdolabının buzluk kısmında 2 3 saat bekletip çıkardım.Bir kaba dizerek oda sıcaklığında beklemeye bıraktım. Gerçi Antalya şartlarında oda sıcaklığı malum .
    Acaba bir yanlışım var mı?
   Önerileriniz için şimdiden teşekkür ederim .


-15 °C ısıda 2 saat

-12 °C ısıda 3 saat

- 7 °C ısıda 4,5 saat

https://www.aricilik.gen.tr/index.php?topic=3706.msg36882#msg36882


https://www.aricilik.gen.tr/index.php?topic=3706.msg36884#msg36884

Çevrimdışı İsmail Gümüş

  • Ana Arı
  • *****
  • İleti: 1164
  • Yer: Ankara
    Yaş: 35
  • Arıcılık Şekli: Amatör
  • Arıcılık Tecrübesi: 1-5 yıl
  • Kovan Sayısı: 90
  • Rakım: Kışlatmada 800, bal sezonunda 1200
Ynt: Balın Kristalleşmesi, Çözülmesi ve Depolanması
« Yanıtla #141 : Ağustos 03, 2015, 16:31:01 »
Merhabalar,
Bu sene kovan sayımız az ve verim de düşük olduğu için bal süzme makinesi almadık. Petekli balları muhafaza etme noktasında tavsiyeniz nedir?

tural55

  • Ziyaretçi
Ynt: Balın Kristalleşmesi, Çözülmesi ve Depolanması
« Yanıtla #142 : Ağustos 03, 2015, 16:34:51 »
Merhabalar,
Bu sene kovan sayımız az ve verim de düşük olduğu için bal süzme makinesi almadık. Petekli balları muhafaza etme noktasında tavsiyeniz nedir?

İsmail bey,

ben kendi uygulamamı söyleyim

hasat yaptığım gün,poşetliyorum ve derin dondurucuya atıyorum 2 gün bekletip alıyorum,

plastik bal kutularına koyuyorum hiç bir sıkıntı olmuyor.

Çevrimdışı İsmail Gümüş

  • Ana Arı
  • *****
  • İleti: 1164
  • Yer: Ankara
    Yaş: 35
  • Arıcılık Şekli: Amatör
  • Arıcılık Tecrübesi: 1-5 yıl
  • Kovan Sayısı: 90
  • Rakım: Kışlatmada 800, bal sezonunda 1200
Ynt: Balın Kristalleşmesi, Çözülmesi ve Depolanması
« Yanıtla #143 : Ağustos 03, 2015, 17:07:12 »
İbrahim Bey teşekkür ederim.

Köyde derin dondurucu olmadığı için Ankara'ya götürmem gerekecek anlaşılan. Peki hasat sonrası 1-2 gün gecikmeli olarak yapsak bu işlemi, sorun olur mu?

Çevrimdışı vedat uzel

  • Ana Arı
  • *****
  • İleti: 535
  • Yer: ankara
    Yaş: 45
  • Arıcılık Şekli: Profesyonel
  • Arıcılık Tecrübesi: 5-10 yıl
  • Kovan Sayısı: 130
  • Rakım: 1150
Ynt: Balın Kristalleşmesi, Çözülmesi ve Depolanması
« Yanıtla #144 : Ağustos 03, 2015, 17:32:59 »
fazla geciktirme

Çevrimdışı eren uçar

  • İşçi Arı
  • ****
  • İleti: 429
  • Yer: kayseri
    Yaş: 41
  • Arıcılık Şekli: Amatör
  • Arıcılık Tecrübesi: 1-5 yıl
  • Kovan Sayısı: 25
  • Rakım: 1400-2100
Ynt: Balın Kristalleşmesi, Çözülmesi ve Depolanması
« Yanıtla #145 : Ağustos 04, 2015, 08:29:27 »
Tam sırlı petek ballarımızı (poşetli) ve süzülmüş ballarımızı (kavanozda) oda sıcaklığında ne kadar muhafaza edebiliriz. (veya kaç yıl.)
Deniz manzaralı evim olacağına arı manzaralı evim olsun.

tural55

  • Ziyaretçi
Ynt: Balın Kristalleşmesi, Çözülmesi ve Depolanması
« Yanıtla #146 : Ağustos 04, 2015, 09:36:58 »
Tam sırlı petek ballarımızı (poşetli) ve süzülmüş ballarımızı (kavanozda) oda sıcaklığında ne kadar muhafaza edebiliriz. (veya kaç yıl.)

Ben en çok 1 yıl muhafaza ediyorum,

fazlasını bilemiyorum,çünkü kendi yiyeceğimizden başka bal kalmıyor

onuda dolapta muhafaza ediyorum,süzmeler tereyağ kıvamına girmiş oluyor zaten.

geçen sene 1 çerçeveyi derin dondurucuda beklettim,

çıkardığımda ilk aldığım günkü gibi oldu,gayet güzeldi.

Çevrimdışı H.Kaya

  • İşçi Arı
  • ****
  • İleti: 282
  • Yer: BOZÜYÜK
    Yaş: 47
  • Hüseyin KAYA
  • Arıcılık Şekli: Amatör
  • Arıcılık Tecrübesi: 5-10 yıl
  • Kovan Sayısı: 73
  • Rakım: 1000 m.
Ynt: Balın Kristalleşmesi, Çözülmesi ve Depolanması
« Yanıtla #147 : Ağustos 04, 2015, 14:14:41 »
Ben en çok 1 yıl muhafaza ediyorum,

fazlasını bilemiyorum,çünkü kendi yiyeceğimizden başka bal kalmıyor

onuda dolapta muhafaza ediyorum,süzmeler tereyağ kıvamına girmiş oluyor zaten.

geçen sene 1 çerçeveyi derin dondurucuda beklettim,

çıkardığımda ilk aldığım günkü gibi oldu,gayet güzeldi.

İbrahim bey, kristallenmesini istemiyorsanız süzme balları da dondurucuda muhafaza edebilirsiniz.

tural55

  • Ziyaretçi
Ynt: Balın Kristalleşmesi, Çözülmesi ve Depolanması
« Yanıtla #148 : Ağustos 04, 2015, 14:18:29 »
İbrahim bey, kristallenmesini istemiyorsanız süzme balları da dondurucuda muhafaza edebilirsiniz.

Sayın H.kaya teşekkür ederim ben bunu bilmiyordum.

normal buzdolabında kristalleştiği için koymuyordum

Çevrimdışı H.Kaya

  • İşçi Arı
  • ****
  • İleti: 282
  • Yer: BOZÜYÜK
    Yaş: 47
  • Hüseyin KAYA
  • Arıcılık Şekli: Amatör
  • Arıcılık Tecrübesi: 5-10 yıl
  • Kovan Sayısı: 73
  • Rakım: 1000 m.
Ynt: Balın Kristalleşmesi, Çözülmesi ve Depolanması
« Yanıtla #149 : Ağustos 04, 2015, 15:02:57 »
Dondurucuda balın kristallenme süreci de donuyor. Dondurucudan çıkardıktan sonra süreç işlemeye başlıyor.