Gönderen Konu: Balın Kristalleşmesi, Çözülmesi ve Depolanması  (Okunma sayısı 90186 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı bucalı1975

  • Pupa
  • ***
  • İleti: 170
  • Yer: gümüldür
    Yaş: 44
  • mesut
  • Arıcılık Şekli: Amatör
  • Arıcılık Tecrübesi: 1-5 yıl
  • Kovan Sayısı: 13 koloni +2 kara kovan +6 boş kovan+1tabut kovan
  • Rakım: 7
Ynt: Balın Kristalleşmesi, Çözülmesi ve Depolanması
« Yanıtla #150 : Şubat 07, 2016, 19:51:37 »
3 seneden beri arıcılık la uğraşıyordum şimdiye kadar hiç bakım kıristelleşmedi

Çevrimdışı H.Kaya

  • İşçi Arı
  • ****
  • İleti: 282
  • Yer: BOZÜYÜK
    Yaş: 47
  • Hüseyin KAYA
  • Arıcılık Şekli: Amatör
  • Arıcılık Tecrübesi: 5-10 yıl
  • Kovan Sayısı: 73
  • Rakım: 1000 m.
Ynt: Balın Kristalleşmesi, Çözülmesi ve Depolanması
« Yanıtla #151 : Şubat 07, 2016, 19:56:08 »
3 seneden beri arıcılık la uğraşıyordum şimdiye kadar hiç bakım kıristelleşmedi

Balınız ne balı?

Çevrimdışı bucalı1975

  • Pupa
  • ***
  • İleti: 170
  • Yer: gümüldür
    Yaş: 44
  • mesut
  • Arıcılık Şekli: Amatör
  • Arıcılık Tecrübesi: 1-5 yıl
  • Kovan Sayısı: 13 koloni +2 kara kovan +6 boş kovan+1tabut kovan
  • Rakım: 7
Ynt: Balın Kristalleşmesi, Çözülmesi ve Depolanması
« Yanıtla #152 : Şubat 07, 2016, 20:09:43 »
İlk aldığım bal narenciye sonra hayıt ve kekik sonrada çam balı. Enson bal akımı püren dağ çileyi bu balı sağım yapmıyorum arıya bırakıyorum kışlaması için..

Çevrimdışı H.Kaya

  • İşçi Arı
  • ****
  • İleti: 282
  • Yer: BOZÜYÜK
    Yaş: 47
  • Hüseyin KAYA
  • Arıcılık Şekli: Amatör
  • Arıcılık Tecrübesi: 5-10 yıl
  • Kovan Sayısı: 73
  • Rakım: 1000 m.
Ynt: Balın Kristalleşmesi, Çözülmesi ve Depolanması
« Yanıtla #153 : Şubat 07, 2016, 20:13:40 »
Çam balı neyse de, diğerleri depolama şartlarına bağlı olarak er ya da geç donar. (Tabii balı öldürecek derecede ısıtmamışsanız.)

Çevrimdışı bucalı1975

  • Pupa
  • ***
  • İleti: 170
  • Yer: gümüldür
    Yaş: 44
  • mesut
  • Arıcılık Şekli: Amatör
  • Arıcılık Tecrübesi: 1-5 yıl
  • Kovan Sayısı: 13 koloni +2 kara kovan +6 boş kovan+1tabut kovan
  • Rakım: 7
Ynt: Balın Kristalleşmesi, Çözülmesi ve Depolanması
« Yanıtla #154 : Şubat 07, 2016, 20:22:32 »
Balları kesinlikle nasıl suzuyorsam o şekil başka bir işlem yapmıyorum ısıtma gibi birde her sağından sonra 350 ğr şişelerde numune ayırıyorum kıyaslamak için

Çevrimdışı H.Kaya

  • İşçi Arı
  • ****
  • İleti: 282
  • Yer: BOZÜYÜK
    Yaş: 47
  • Hüseyin KAYA
  • Arıcılık Şekli: Amatör
  • Arıcılık Tecrübesi: 5-10 yıl
  • Kovan Sayısı: 73
  • Rakım: 1000 m.
Ynt: Balın Kristalleşmesi, Çözülmesi ve Depolanması
« Yanıtla #155 : Şubat 07, 2016, 20:25:47 »
Balları kesinlikle nasıl suzuyorsam o şekil başka bir işlem yapmıyorum ısıtma gibi birde her sağından sonra 350 ğr şişelerde numune ayırıyorum kıyaslamak için

Peki son olarak şunu sorayım. Ballarınız ne kadar zaman geçtikten sonra hala kristallenmemiş durumdaydı? Bal az olduğu için henüz kristallenmeden tüketmiş olabilir misiniz?

tural55

  • Ziyaretçi
Ynt: Balın Kristalleşmesi, Çözülmesi ve Depolanması
« Yanıtla #156 : Şubat 07, 2016, 20:26:07 »
Balları kesinlikle nasıl suzuyorsam o şekil başka bir işlem yapmıyorum ısıtma gibi birde her sağından sonra 350 ğr şişelerde numune ayırıyorum kıyaslamak için

O halde donan bal gerçek baldır tezi yanlış.

yada donmayan bal sahtedir tezi yanlış.

Çevrimdışı H.Kaya

  • İşçi Arı
  • ****
  • İleti: 282
  • Yer: BOZÜYÜK
    Yaş: 47
  • Hüseyin KAYA
  • Arıcılık Şekli: Amatör
  • Arıcılık Tecrübesi: 5-10 yıl
  • Kovan Sayısı: 73
  • Rakım: 1000 m.
Ynt: Balın Kristalleşmesi, Çözülmesi ve Depolanması
« Yanıtla #157 : Şubat 07, 2016, 20:28:35 »
Kristallenme çiçek ballarının karakteristik bir özelliğidir. Çiçek balı ise er ya da geç kristallenmek zorunda.

Çevrimdışı hamravat

  • Ana Arı
  • *****
  • İleti: 1188
  • Yer: Yapraklı--Ergani
    Yaş: 38
  • Arıcılık Şekli: Amatör
  • Arıcılık Tecrübesi: 1-5 yıl
  • Kovan Sayısı: 9
  • Rakım: 950
Ynt: Balın Kristalleşmesi, Çözülmesi ve Depolanması
« Yanıtla #158 : Şubat 07, 2016, 20:39:44 »
Kristallenme çiçek ballarının karakteristik bir özelliğidir. Çiçek balı ise er ya da geç kristallenmek zorunda.

Balın kristalize olması balın türüne bağlı olarak değişmekle beraber
balın bulunduğu ortamın sıcaklık değişimine bağlı olarakta değişir.

mesela sürekli buz dolabında kalan bal kristalize olmazken
içeri dışarı yaptığımızda erken kristalize olur.



Sırası ile 2011-2012-2013-2014 yıllarına ait



Çevrimdışı bucalı1975

  • Pupa
  • ***
  • İleti: 170
  • Yer: gümüldür
    Yaş: 44
  • mesut
  • Arıcılık Şekli: Amatör
  • Arıcılık Tecrübesi: 1-5 yıl
  • Kovan Sayısı: 13 koloni +2 kara kovan +6 boş kovan+1tabut kovan
  • Rakım: 7
Ynt: Balın Kristalleşmesi, Çözülmesi ve Depolanması
« Yanıtla #159 : Şubat 07, 2016, 20:40:37 »
Şu anda elimde ki ballar mandalina balı 10 aylık hayıt balı 7 aylık çam balı 5 aylık

Çevrimdışı bucalı1975

  • Pupa
  • ***
  • İleti: 170
  • Yer: gümüldür
    Yaş: 44
  • mesut
  • Arıcılık Şekli: Amatör
  • Arıcılık Tecrübesi: 1-5 yıl
  • Kovan Sayısı: 13 koloni +2 kara kovan +6 boş kovan+1tabut kovan
  • Rakım: 7
Ynt: Balın Kristalleşmesi, Çözülmesi ve Depolanması
« Yanıtla #160 : Şubat 07, 2016, 20:44:01 »
Ballarım  oda sıcaklığında duranda var direk dışarıda duranda var ama hiç birinde kıristalleşme yok

tural55

  • Ziyaretçi
Ynt: Balın Kristalleşmesi, Çözülmesi ve Depolanması
« Yanıtla #161 : Şubat 07, 2016, 20:44:21 »
Şu anda elimde ki ballar mandalina balı 10 aylık hayıt balı 7 aylık çam balı 5 aylık

Yani ilk günkü gibimi?

resim atabilirmisiniz?

Çevrimdışı H.Kaya

  • İşçi Arı
  • ****
  • İleti: 282
  • Yer: BOZÜYÜK
    Yaş: 47
  • Hüseyin KAYA
  • Arıcılık Şekli: Amatör
  • Arıcılık Tecrübesi: 5-10 yıl
  • Kovan Sayısı: 73
  • Rakım: 1000 m.
Ynt: Balın Kristalleşmesi, Çözülmesi ve Depolanması
« Yanıtla #162 : Şubat 07, 2016, 20:49:40 »
Bir kaynakta ipekotu ve tupelo adlı bitkilerden elde edilen balların donmadığı, bunların dışında çiçek ballarının tamamının donduğu yazıyordu. Donma (kristallenme) çiçek ballarının karakteristik özelliği olup depolama şartlarına bağlı olarak değişir. Depolama ortamının sıcaklığı 5-14 derece arası kristellenmenin en hızlı gerçekleştiği aralıktır. Bu sıcaklıkta dalgalanma olması kristallenmeyi daha da hızlandırır. Buzdolabında bal, oda sıcaklığına göre daha hızlı kristallenir. Dondurucuya koyarsanız kristallenme süreci de durur, çıkardıktan sonra tekrar süreç kaldığı yerden devam eder.

Çevrimdışı bucalı1975

  • Pupa
  • ***
  • İleti: 170
  • Yer: gümüldür
    Yaş: 44
  • mesut
  • Arıcılık Şekli: Amatör
  • Arıcılık Tecrübesi: 1-5 yıl
  • Kovan Sayısı: 13 koloni +2 kara kovan +6 boş kovan+1tabut kovan
  • Rakım: 7
Ynt: Balın Kristalleşmesi, Çözülmesi ve Depolanması
« Yanıtla #163 : Şubat 07, 2016, 20:52:13 »
İbrahim abi siteye nasıl foto atmayı bilmiyorum ama sizde vatsap varsa size atayım

Çevrimdışı Murat AKIN

  • Genel Moderator
  • Ana Arı
  • *****
  • İleti: 12199
  • Yer: Tekirdağ
    Yaş: 73
  • Arıcılık Şekli: Amatör
  • Arıcılık Tecrübesi: 20 yıl üstü
  • Kovan Sayısı: --- adet kayıtlı
  • Rakım: 74 metre
Ynt: Balın Kristalleşmesi, Çözülmesi ve Depolanması
« Yanıtla #164 : Şubat 07, 2016, 20:56:33 »
O halde donan bal gerçek baldır tezi yanlış.

yada donmayan bal sahtedir tezi yanlış.

Tezi değişik söyleyelim:

Donan bal sahte değildir.

********************************************************************

Çiçek ballarının donması çiçeğinin cinsine, hasat tarihine, iklimin durumu, balın depolandığı yerin sıcaklığı ve sıcaklık değişimiyle ilgilidir......

********************************************************************* 

Elimde yıllara göre çeşitli ballar var ama dikkatimi çeken bir bal var 2003 haziran hasatı kış aylarında belli belirsiz donuyor yazın donmuş şeklini kaybediyor.