Gönderen Konu: Balın Kristalleşmesi, Çözülmesi ve Depolanması  (Okunma sayısı 90191 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı eren uçar

  • İşçi Arı
  • ****
  • İleti: 429
  • Yer: kayseri
    Yaş: 41
  • Arıcılık Şekli: Amatör
  • Arıcılık Tecrübesi: 1-5 yıl
  • Kovan Sayısı: 25
  • Rakım: 1400-2100
Ynt: Balın Kristalleşmesi, Çözülmesi ve Depolanması
« Yanıtla #180 : Şubat 09, 2016, 14:03:08 »
Yazın sağdığımız ballar kış girerken donmaya başladı. Donma süreci bir başladı mı
ne kadar sıcak odada tutarsanız tutun engelleyemiyorsunuz.

Balı tekrar çözmek için kalorifer peteğinin üzerine havlu serip balları üzerine yan
şekilde diziyorum. Havlunun kenarda artan kısmınıda üzerine kapatıyorum ve
ballar besin değerini kaybetmeden eski haline geliyor.
Bu şekilde çözülen balı -10 derecede 3 gün dışarıda bekletmeme rağmen tekrar
donma yapmadı.
Deniz manzaralı evim olacağına arı manzaralı evim olsun.

Çevrimdışı eren uçar

  • İşçi Arı
  • ****
  • İleti: 429
  • Yer: kayseri
    Yaş: 41
  • Arıcılık Şekli: Amatör
  • Arıcılık Tecrübesi: 1-5 yıl
  • Kovan Sayısı: 25
  • Rakım: 1400-2100
Ynt: Balın Kristalleşmesi, Çözülmesi ve Depolanması
« Yanıtla #181 : Şubat 09, 2016, 14:25:15 »
Balın donmuş hali.



uygulama





balın çözülmüş hali.

Deniz manzaralı evim olacağına arı manzaralı evim olsun.

tural55

  • Ziyaretçi
Ynt: Balın Kristalleşmesi, Çözülmesi ve Depolanması
« Yanıtla #182 : Şubat 09, 2016, 14:30:08 »
Eren bey

senin ballar tam donmamış,donmuş bal tereyağ kıvamında olur,

tereyağ kıvamında olan ballar,40 derecenin altında çözülmez.

Çevrimdışı eren uçar

  • İşçi Arı
  • ****
  • İleti: 429
  • Yer: kayseri
    Yaş: 41
  • Arıcılık Şekli: Amatör
  • Arıcılık Tecrübesi: 1-5 yıl
  • Kovan Sayısı: 25
  • Rakım: 1400-2100
Ynt: Balın Kristalleşmesi, Çözülmesi ve Depolanması
« Yanıtla #183 : Şubat 09, 2016, 14:38:33 »
İbrahim bey bundan daha fazla donan ballarım vardı onlarıda
bu şekilde çözdüm. Çok güzel ve zahmetsiz oluyor.

Deniz manzaralı evim olacağına arı manzaralı evim olsun.

Çevrimdışı hamravat

  • Ana Arı
  • *****
  • İleti: 1188
  • Yer: Yapraklı--Ergani
    Yaş: 38
  • Arıcılık Şekli: Amatör
  • Arıcılık Tecrübesi: 1-5 yıl
  • Kovan Sayısı: 9
  • Rakım: 950
Ynt: Balın Kristalleşmesi, Çözülmesi ve Depolanması
« Yanıtla #184 : Şubat 09, 2016, 15:02:13 »
Bu şekilde çözülen balı -10 derecede 3 gün dışarıda bekletmeme rağmen tekrar
donma yapmadı.

Niye donsun ki

tural55

  • Ziyaretçi
Ynt: Balın Kristalleşmesi, Çözülmesi ve Depolanması
« Yanıtla #185 : Şubat 09, 2016, 15:05:18 »
İbrahim bey bundan daha fazla donan ballarım vardı onlarıda
bu şekilde çözdüm. Çok güzel ve zahmetsiz oluyor.

Doğrudur,ben sadece resimdeki balların tam krıstalize olmadığını söyledim.

tereyağ kıvamındaki bal,petek üzerinde eski halini alıyorsa güzel bir yöntem.

ama besin değerini kaybetmiyor demek için analiz etmek gerekir.


Çevrimdışı Adem ALTINOK

  • Ana Arı
  • *****
  • İleti: 3293
  • Yer: Ankara Ayaş
    Yaş: 45
  • Kan Grubu BRh+
  • Arıcılık Şekli: Profesyonel
  • Arıcılık Tecrübesi: 10-15 yıl
  • Kovan Sayısı: 70
  • Rakım: Kızılcahamam-Sazak 1220 m;Ayaş- 1000 m
Ynt: Balın Kristalleşmesi, Çözülmesi ve Depolanması
« Yanıtla #186 : Şubat 09, 2016, 18:29:26 »
Kalorifer ısısı uygunsa sorun yoktur.
aa
Problemi anlamak çözümün yarısıdır.

Çevrimdışı HAKAN İNANÇ

  • Ana Arı
  • *****
  • İleti: 1216
  • Yer: kayseri-tomarza
    Yaş: 37
  • Arıcılık Şekli: Amatör
  • Arıcılık Tecrübesi: 1-5 yıl
  • Kovan Sayısı: 20-25 arası
  • Rakım: Erciyes e yakın.
Ynt: Balın Kristalleşmesi, Çözülmesi ve Depolanması
« Yanıtla #187 : Şubat 09, 2016, 23:09:28 »
Bende kaloriferi denedim en ideal ısı diyebilirim.
45-50 derece arası...
Gönül kazanmak istiyorsan, sevgi tohumu ek. Cenneti kazanmak istiyorsan, yollara diken serpmekten vazgeç.!
MEVLANA

Çevrimdışı Cem Şeker

  • Ana Arı
  • *****
  • İleti: 616
  • Yer: Amasya/Gümüşhacıköy
    Yaş: 41
  • Arıcılık Şekli: Amatör
  • Arıcılık Tecrübesi: 5-10 yıl
  • Kovan Sayısı: 30 küsur.
  • Rakım: 800
Ynt: Balın Kristalleşmesi, Çözülmesi ve Depolanması
« Yanıtla #188 : Şubat 10, 2016, 16:41:36 »
Valla ben bu donan bal yüzünden, bu gidişle sadece petek bal vereceğim isteyenlere.

Milletimiz sevmiyor bu donma işini.Yada paraya kıyıp bir ısıtma tankı almak lazım. :o
Arılar galiba mucize canlılar...

G.Hacıköylü arılığı.

Çevrimdışı eren uçar

  • İşçi Arı
  • ****
  • İleti: 429
  • Yer: kayseri
    Yaş: 41
  • Arıcılık Şekli: Amatör
  • Arıcılık Tecrübesi: 1-5 yıl
  • Kovan Sayısı: 25
  • Rakım: 1400-2100
Ynt: Balın Kristalleşmesi, Çözülmesi ve Depolanması
« Yanıtla #189 : Şubat 15, 2016, 11:50:35 »
Niye donsun ki

Yaptığımız denemenin sonucunu yazıyoruz sağdece. Bir sebep aramak için değil.
Deniz manzaralı evim olacağına arı manzaralı evim olsun.

buzul

  • Ziyaretçi
Ynt: Balın Kristalleşmesi, Çözülmesi ve Depolanması
« Yanıtla #190 : Şubat 15, 2016, 14:19:56 »
Benim sağım yaptığım ballar oda sıcaklığında ama henüz donmayla karşılaşmadım.
Hatta 10 gün buz dolabında beklettim yine donmadı.
Bal verdiğim yakın arkadaşlarım benle dalga geçmeye başladılar  :)
O kadar arı sokar bal donar propagandası yaptım ki  ;D
Şimdi benim bala sahte diyorlar  ::)
Acaba benim ballar neden donmuyor?  ???

tural55

  • Ziyaretçi
Ynt: Balın Kristalleşmesi, Çözülmesi ve Depolanması
« Yanıtla #191 : Şubat 15, 2016, 14:29:30 »
Benim sağım yaptığım ballar oda sıcaklığında ama henüz donmayla karşılaşmadım.
Hatta 10 gün buz dolabında beklettim yine donmadı.
Bal verdiğim yakın arkadaşlarım benle dalga geçmeye başladılar  :)
O kadar arı sokar bal donar propagandası yaptım ki  ;D
Şimdi benim bala sahte diyorlar  ::)
Acaba benim ballar neden donmuyor?  ???

Serkan bey

Şekeri çokmu verdin yoksa ;D ;D ;D

buzul

  • Ziyaretçi
Ynt: Balın Kristalleşmesi, Çözülmesi ve Depolanması
« Yanıtla #192 : Şubat 15, 2016, 14:33:43 »
Serkan bey

Şekeri çokmu verdin yoksa ;D ;D ;D
Hocam hiç sorma adımız çıkacak :)
Balları süzdükten sonra 1 hafta kadar ağzı açık bir odada bekletmiştim.
Oda güney cephe doğal yollardan ısınmış olabilir mi?

tural55

  • Ziyaretçi
Ynt: Balın Kristalleşmesi, Çözülmesi ve Depolanması
« Yanıtla #193 : Şubat 15, 2016, 14:49:19 »
Hocam hiç sorma adımız çıkacak :)
Balları süzdükten sonra 1 hafta kadar ağzı açık bir odada bekletmiştim.
Oda güney cephe doğal yollardan ısınmış olabilir mi?

Daha çok çiçek türlerinden kaynaklı,balların donma süreci.

Çevrimdışı AHMET KAYNAR

  • Larva
  • **
  • İleti: 52
  • Yer: KAYSERİ
    Yaş: 40
  • ANA ARI
  • Arıcılık Şekli: Amatör
  • Arıcılık Tecrübesi: 1-5 yıl
  • Kovan Sayısı: 3
  • Rakım: 1330
Ynt: Balın Kristalleşmesi, Çözülmesi ve Depolanması
« Yanıtla #194 : Şubat 15, 2016, 15:35:57 »
sa serkan aman bi hal çaresine bak yoksa adın çıkacak :) :) :) :)