Gönderen Konu: Temizlik, Sağlıklı Temizlik, Dezenfeksiyon, Sterilizasyon, İlaçlar…  (Okunma sayısı 8748 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı M. Cahit SÜMER

  • mcsumer
  • Genel Moderator
  • Ana Arı
  • *****
  • İleti: 3337
  • Yer: Amasya
    Yaş: 73
  • Arıcılık Şekli: Amatör
  • Rakım: 533

Hastalıklarla Mücadele denildiğinde ilk akla gelen, ilaçlar oluyor. Oysa, ''mücadele temizlikle başlar''.
Kovanların ve tüm arıcılık malzemesinin temiz olması gerekir… Sorun, temizlik kavramını algılama farklarından kaynaklanıyor; dolayısıyla kirletici etmenleri değerlendirirken uygulama farklılıklarından… Örneğin, ''akan su kir tutmaz'' ve ''bal en iyi mikrop öldürücüdür'' gibi iki yanlış sözümüz var. Balda hiçbir mikrobun barınamayacağı gibi bir yanlış kanı oluşmuş… (Bu konuda umutluyum; akan su kir tutmaz sözünü ciddiyetle ve samimiyetle söyleyen birine yıllardır rastlamadım. Bu konudaki en bağnaz kişi bile ancak, 'o kadar kire akan su ne yapsın' diyebiliyor.)


Aşama aşama incelemeye çalışalım. Böyle bir sıralamanın bilimsel bir sıralama olmadığının farkındayım yine de bir fikir oluşturmada yararlı olabileceğini düşünüyorum:

İlk aşama, tüm malzemenin görünüş olarak temiz olmasını sağlamak; çamurdan, tozdan, görebildiğimiz tüm yabancı maddelerden arındırmak.

İkinci aşama, gözle görünmeyen kirleticileri de ortamdan uzaklaştırmak.

Üçüncü aşama, gözle görünmeyen tüm kirleticileri ve zamanla kirletici olabilecek olan etmenleri temizlemek.

Dördüncü aşama, ortamdaki gözle görülemeyen her tür mikrobik canlıyı uzaklaştırmak, uzaklaştıramadıklarımızı da öldürmek.
Sterilizasyon özel bir işlem… Bunu temel petek üreticilerinin yapması gerekir. Arıcılar olarak bizim yapabileceğimiz, olsa olsa üst kalitede bir dezenfeksiyon olabilir.


***

Önemsenen arı hastalıkları için tek tek konu başlıkları açılmış durumda…
Arkadaşlarımız bu konu başlıkları altında yazılanları inceliyor, kendi görüşlerini, yorumlarını paylaşıyor, yeni sorular sorarak yeni bakış açıları geliştirmek açısından katkı sağlıyorlar… 

Temizlik ve dezenfeksiyon konusu özellikle yavru çürüklüklerinde önem kazanıyor; bu nedenle ''Yavru Çürüklükleri'' konu başlığı altında tartışılmakta…

İlaç kullandığımız tek durum (neredeyse tek durum diyelim) varroa mücadelesi olduğu için ilaçlar hakkındaki bilgilere, yorumlara, önerilere, ''Varroa'' konu başlığından ulaşılabilir. 

Doğaldır ki, konular birbiriyle iç içe, her konu bir başka konuyla bağlantılı... Bu nedenle ''Genel Konular'' ana başlığı altındaki tartışmaların incelenmesi de yararlı olacaktır.

Tüm Arıcılara Saygıyla…
''Bu kış arılarım soğuktan donacak, açlıktan sönecek endişesiyle arıcılık yapılmaz.'' 
''Arıcılıkta da bilimsel bilgi çoğaldıkça gizemler azalır.''
http://mcsumer.blogspot.com/

Çevrimdışı Ali Doğaner

  • Ana Arı
  • *****
  • İleti: 2373
  • Yer: Kıbrıs
    Yaş: 48
  • Arıcılık Şekli: Meraklı
Arıcılıkta dezenfeksiyon önemli...

Her arıcı sistemli bir şekilde periyodik olarak malzeme temizliği, bakımı ve dezenfeksiyonunu ihmal etmeden yapmayı alışkanlık haline getirmeli...

Arıcılıkta geleneksel yöntem olan pürmüz ile yeni kovanları yakmak benim içime pek sinmiyor...

Bu bağlamda aklımda yeni bir fikir var...

Evde kullandığımız kek, börek yaptığımız fırınların çalışma prenibini baz alarak kovanı içine alabilecek ebatta kabin içerisine eski fırınların termosttat, element, fan sistemlerini monteleyip kuru ısı ile dezenfeksiyon sağlıyabiliriz...

Fırınlar 250 C hatta daha fazla ısı sağlıyabiliyor...

Isıtılan fırına kovan yada malzemeler konarak uygun sıcaklıkta ve uygun zaman biriminde hızlı, güvenilir ve ekonomik biçimde dezenfeksiyon ve temizlik sağlarız diye düşünüyorum...

Bu konuda teknik bilgi ve deneyimi olan arkadaşlar fikirlerini yazarsa sevinirim...



Sanırım hayal kurarken malzemeden çalıyoruz,
Çünkü sürekli yıkılıyor...

Çevrimdışı mustafa kemal alkoç

  • Ana Arı
  • *****
  • İleti: 5973
  • Yer: istanbul
    Yaş: 59
  • Arıcılık Şekli: Amatör
  • Arıcılık Tecrübesi: 5-10 yıl
  • Kovan Sayısı: Bir adet teknik kütük kovan, 82 adet dolu 50 adet boş
  • Rakım: 61
Ali ısı ile dezenfeksiyonu düşünürken plastikleride göz önünde bulundurulmalı malum artık kovanlarda plastikler kullanılmaya başladı.

 Fıcı içerisinde mikrop öldürüçülerle su karışımı kovanlar için daldırma yöntemiylede olabilir.
SADECE VAZGEÇENLER KAYBEDER.

İNSAN ÖZLEMEMELİ.

HAYAT BANA ARICILIK, ARICILIK BANA HAYAT VERDİ.

Arı diye bir derdim var bin dermana değişmem

Çevrimdışı Murat AKIN

  • Genel Moderator
  • Ana Arı
  • *****
  • İleti: 12788
  • Yer: Tekirdağ
    Yaş: 77
  • Arıcılık Şekli: Amatör
  • Arıcılık Tecrübesi: 20 yıl üstü
  • Kovan Sayısı: --- adet kayıtlı
  • Rakım: 74 metre
Yavru çürüklüğü mikrobu 117 derece öldüğüne göre; bu sıcaklığını biraz üzeri yeter herhalde.

Ağacın serbest ortamda alev alma sıcaklığı 250 derecenin biraz üzerindedir, eğer sizin belirlediğiniz sıcaklığa kadar ısıtırsanız uygun olmaz.

Sıcaklık yükseldikçe; o sıcaklığa çıkmak için daha süre gerekir.
50 dereceye belki 2 dakikada çıkarsınız ama 250 dereceye çıkmak için yarım saat gerekebilir.
*************************************************************************

Köylerde tuğladan ekmek fırınları var, ekmek pişirdikten sonraki sıcaklığı kullamak için  demet halinde çerçeve atılabiliyor, çerçeveler tertemiz oluyor.

Benim fotolardaki bazı kara çerçevelerin durumu bundan.

Çevrimdışı Ali Doğaner

  • Ana Arı
  • *****
  • İleti: 2373
  • Yer: Kıbrıs
    Yaş: 48
  • Arıcılık Şekli: Meraklı
Mustafa abi varilde su kaynatıp çamaşır sodası katıp kovanları daldırdım güzel oluyor ama 2 kovan içinde olsa varille su kaynatmak zaman ayırmak zor olduğundan daha pratik arayışlar içindeyim...


Murat hocam  150-200 derecede ısıtılmış fırında  5-10 dakika tutmak fazlasıyla yeterli sanırım...
Sanırım hayal kurarken malzemeden çalıyoruz,
Çünkü sürekli yıkılıyor...

Çevrimdışı Caner Büyükçoban

  • Ana Arı
  • *****
  • İleti: 750
  • Yer: Balçova/İzmir
    Yaş: 49
  • Arıcılık Şekli: Amatör
  • Arıcılık Tecrübesi: 5-10 yıl
  • Kovan Sayısı: 34+39+5 aktif ana kutusu
  • Rakım: 0-100
Mustafa abi varilde su kaynatıp çamaşır sodası katıp kovanları daldırdım güzel oluyor ama 2 kovan içinde olsa varille su kaynatmak zaman ayırmak zor olduğundan daha pratik arayışlar içindeyim...


Murat hocam  150-200 derecede ısıtılmış fırında  5-10 dakika tutmak fazlasıyla yeterli sanırım...

Isı tabancan biçilmiş kaftan. :)
Hangi taşın altına bakacağını bilmiyorsan eğer, aradığını bulamazsın...

Çevrimdışı Ali Doğaner

  • Ana Arı
  • *****
  • İleti: 2373
  • Yer: Kıbrıs
    Yaş: 48
  • Arıcılık Şekli: Meraklı
Caner bey, iç dış eşit ısıda yapmak gibisi yoktur...

Isı kovanın derinliklerine fırınlama ile işler...

Alta konan tepsiyede propolis ve mumlarda akar...
Sanırım hayal kurarken malzemeden çalıyoruz,
Çünkü sürekli yıkılıyor...

Çevrimdışı ugursana

  • İşçi Arı
  • ****
  • İleti: 444
  • Yer: Ordu/Kumru
    Yaş: 41
  • Arıcılık Şekli: Amatör
  • Arıcılık Tecrübesi: 5-10 yıl
  • Kovan Sayısı: 30+
  • Rakım: 465-1475
Isı tabancası da bir nevi hürmüz değilmi?

Çevrimdışı Caner Büyükçoban

  • Ana Arı
  • *****
  • İleti: 750
  • Yer: Balçova/İzmir
    Yaş: 49
  • Arıcılık Şekli: Amatör
  • Arıcılık Tecrübesi: 5-10 yıl
  • Kovan Sayısı: 34+39+5 aktif ana kutusu
  • Rakım: 0-100
2 kovan içinde olsa varille su kaynatmak zaman ayırmak zor olduğundan daha pratik arayışlar içindeyim...

Dediğin doğru tabiki, ben yukarıdaki kısım için yazmıştım :)
Hangi taşın altına bakacağını bilmiyorsan eğer, aradığını bulamazsın...

Çevrimdışı mustafacubuk

  • Günlük Yumurta
  • *
  • İleti: 43
  • Yer: BURSA
    Yaş: 51
  • [email protected]
  • Arıcılık Şekli: Amatör
  • Arıcılık Tecrübesi: 1-5 yıl
  • Kovan Sayısı: 9
  • Rakım: 200
Kaynar su içinde bir miktar doğal üzüm sirkesi katılarak plastik tabanların dezenfekte edilebileceği söyleniyor, deneyeceğim inşallah faydalı olur.

Çevrimdışı mustafa kemal alkoç

  • Ana Arı
  • *****
  • İleti: 5973
  • Yer: istanbul
    Yaş: 59
  • Arıcılık Şekli: Amatör
  • Arıcılık Tecrübesi: 5-10 yıl
  • Kovan Sayısı: Bir adet teknik kütük kovan, 82 adet dolu 50 adet boş
  • Rakım: 61
Bazı kovanlar bunun gibi özellikle dezenfekte istiyor.
SADECE VAZGEÇENLER KAYBEDER.

İNSAN ÖZLEMEMELİ.

HAYAT BANA ARICILIK, ARICILIK BANA HAYAT VERDİ.

Arı diye bir derdim var bin dermana değişmem

Çevrimdışı ismail koca

  • Ana Arı
  • *****
  • İleti: 546
  • Yer: Eskişehir
    Yaş: 60
  • Arıcılık Şekli: Meraklı
  • Arıcılık Tecrübesi: 10-15 yıl
  • Kovan Sayısı: 50+
  • Rakım: 800
Bazı kovanlar bunun gibi özellikle dezenfekte istiyor.


Böyle kovanı olana yazmayacaktım.işin bilincinde olan birisi nasıl dezenfekte edeceğini biliyor olduğunu düşünüyorum.

Kazındıktan sonra pürmüzle yakıp,kalıntılar tekrar  kazınsa yeterlidir.
Ömür,umut dan önce bitmeli

Çevrimdışı gencer

  • Pupa
  • ***
  • İleti: 236
  • Yer: Kaş
    Yaş: 48
    • Kayra'nın Arıları
  • Arıcılık Şekli: Amatör
  • Arıcılık Tecrübesi: 1-5 yıl
  • Kovan Sayısı: 2+2 Ruşet
  • Rakım: Sıfır.
Alınacak sıfır bir kovana (ahşap yada plastik) yapılması gereken ilk işlem nedir ?
Aldığımız çıtaları hemen yerleştirip maceraya başlayabilir miyiz?
Teşekkürler.

tural55

  • Ziyaretçi
Alınacak sıfır bir kovana (ahşap yada plastik) yapılması gereken ilk işlem nedir ?
Aldığımız çıtaları hemen yerleştirip maceraya başlayabilir miyiz?
Teşekkürler.

Kovan sıfırda olsa pürmüzle güzelce içini yakmak her zaman iyidir.