Gönderen Konu: YAĞMALAMAYA KARŞI NASIL ÖNLEM ALABİLİRİM..  (Okunma sayısı 48281 defa)

0 Üye ve 2 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı azureli

• Larva
  • **
Ynt: YAĞMALAMAYA KARŞI NASIL ÖNLEM ALABİLİRİM..
« Yanıtla #15 : Mayıs 17, 2010, 16:19:42 »
selamlar,
 dün forumda okuduğum yağmalamayla ilgili bilgi sayesinde sürekli geri giden kovanımın sorununun gizli yağma olduğu ortaya çıktı . kovandan çıkan 10 arıdan 7/8 tanesi ön ayaklarıyla antenlerini silip kovanı terk ediyordu. mart ayında 5 çerçeve olan koloni 3/4 çerçeve civarına geriledi ana arısında sorun olduğu kanaatindeydim fakat bu bilgiden sonra ana kendini kurtardı ama ben anayı bu durumdan nasıl kurtarıcam bir bilgim yok. bu aşamadan sonra kovanı nasıl normal düzene getirebilirim.

hayırlı günler herkese.

Çevrimdışı Mehmet Gençünal

• Ana Arı
  • Yer: Orhangazi / Bursa
    • Oksalik Asit Buharlaştırma Aparatı
  • Arıcılık Şekli: Profesyonel
  • Arıcılık Tecrübesi: 10-15 yıl
  • Kovan Sayısı: 40
  • Rakım: 290
« Yanıtla #16 : Mayıs 17, 2010, 17:21:19 »
selamlar,
 dün forumda okuduğum yağmalamayla ilgili bilgi sayesinde sürekli geri giden kovanımın sorununun gizli yağma olduğu ortaya çıktı . kovandan çıkan 10 arıdan 7/8 tanesi ön ayaklarıyla antenlerini silip kovanı terk ediyordu. mart ayında 5 çerçeve olan koloni 3/4 çerçeve civarına geriledi ana arısında sorun olduğu kanaatindeydim fakat bu bilgiden sonra ana kendini kurtardı ama ben anayı bu durumdan nasıl kurtarıcam bir bilgim yok. bu aşamadan sonra kovanı nasıl normal düzene getirebilirim.

hayırlı günler herkese.
İlk önce kovanı başka bölgeye götürerek yağmacılardan koru,başka yere götürme imkanı yoksa mücadeleye arılıkta devam et.
Yapacağın tek şey,içeride kalan arıyı fazla çıtaları alarak sıkıştır ve giriş deliğini mümkün olan en dar konuma getir.
Alan daralırsa müdafa da kolaylaşır,rahat giriş yapamıyan yağmacılar bir müddet sonra vazgeçecektir.
Koloni kendini kurtarsın ana değişimini sonra halledersin,neticede verimsizde olsa faaliyetini sürdüren bir ana var.
http://www.oxalicacidvaporizer.com
http://mgencunal-mgencunal.blogspot.com/
http://www.gurlearicilik.com
Olgun bir adamı dost edinmek isterseniz, eleştirin; basit bir adamı dost edinmek isterseniz methedin.

Çevrimdışı azureli

• Larva
  • **
« Yanıtla #17 : Mayıs 17, 2010, 18:00:24 »
teşekkürler sizin söylemiş olduğunuz şeylerin hepsini yaptım. çünkü zayıftı ve kendi koruyamaz die kovan girişlerini daralttım. şüpyeleniyordum fakat yağmanın bu şekilde de olabileceği ni düşünmemiştim. ana arıyla ilgili durum geçen yılın anası ve kışa gayet iyi girdi fakat baharda ne olduysa ileri doğru adım atamadı, ben zayıf olduğunu düşündüğümden sıkıştırıp kovan girişini daralttım. dünkü bilgiden sonrada olayın farklı boyutta olduğunu anladım.

Çevrimdışı pasam95

• Boş Petek
« Yanıtla #18 : Ağustos 09, 2010, 22:04:52 »
Sayın Üstadlar,
Arıcılığa haziranda  başladım. Bilgim yok denecek kadar az. Yaklaşık 2 haftadır bu siteden kendime yardım aradım. Okuduğum başlıklara göre tek kolonilik kovanımda en iyisini yapmaya çalıştım. Okuduğum konular ve cevaplara göre size kovanımın durumunu anlatıp neyin doğru neyin yanlış olduğunu anlamaya çalışacağım.Ve bu konuda bana yardımcı olacak her arkdaşa şimdiden çok teşekkür ediyorum.
Bu arıları arıcı bir arkadaştan haziran ayında aldım ve kendiside bu koloniyi mayıs ayında oğul olarak  almış.Kovanından çıtaları benim yeni aldığım kovana aktarırken 1-2 çıtada yavru atmış dedi bana.Ben alırken 3 çıtalık bir koloniydi.yanına 2 ham petekli çıta koydu.temmuzun başlarında 'vitamix formula' vitamin katkılı 1,5 lt lik şerbet verdirdi  ve temmuzun ortalarında tekrarlat dı bana şerbeti...ikinci şerbet den sonra 2 ham petekli çıta koydurdu bana. bu formda okuyup edindiğim bilgilere göre son  2 haftadır koloni de sanki bir şeyler yanlış gidiyor sanıyorum. Acaba hastalık mı var diye baktım ve vario ne de yavru çürüklülüğüne rastladım (dış gözlenimlerimde ve kovanı açıp baktığımda ne arıların, peteklerdeki  gözeneklerde bulunan kurtçukların üzerinde vario ya rastladım nede kapalı gözeneklerde çökmüş yada delikli gözeneklere denk geldim nede kovanı açtığımda pis ekşi bir kokuya rastladım. Ancak bugün okuduğum yağmalama konusunda cevabımı buldum  gibi geldi bana.Çünkü 2 aydır koloni de ki gelişmeler bana çok yavaş geldi.Yaptığım kontrolde 1 ve 2 ci çıtalarda ortarından kenarlara doğru  tamamen kullanılmamış ağızları kapatılmış yavru gözenekleri  bazı gözenekler ağızları açık içlerinde kurtçuklar bulununuyordu. Bazıların içleri boştu ve bazıların içi de sanki kalıntı varmış gibi sarı yada beyaz renkte idi, içlerine bişiler depolanmış sanki, ağızları açık olarak.3 çıtada da ise yine yavrulama gözenekleri vardı ama rengi sarımtırak dı, yani 1 ci ve 2 çıtanın peteklerde yayrulama  renkleri koyu sarı kahverengiye yakındı.4 cü çıtayı kabartmışlar ve içlerine bal koymaya başlamışlardı yukarıdan başlayarak.5 çıta ise tamamı bitirilmemiş kabartma vardı. Bugün kü okuduğum  yağmalama konusuna göre yaptığım önceki  gözlemlerimde kovandan çıkan arıların bazılarında ön ayakları ile antenlerini  silenleri gördüm ve bazı günlerde ise kovanın  önünde havarlarda uçuşan  aşırı yığılmaya yapmış arı topluluğu görmüştüm. Ve bunda göre de bugün içinde boş bulunan ve daha üzerlerinde hiç bir şey yapmadıkları  2 çıtayı alıp uçuş deliğini de yarsından fazlasını  kapattım.
Sizden ricam;
Yaptığım ne şekilde doğru yada yanlış? Daha iyisini nasıl yapabilirim? Kuvvetlernsinler diye şerbetleme yine yapayım mı? Yada ne tavsiye edersiniz.
Not. Isterseniz reimde ekleyebilirim. ŞİMDİDEN ÇOOOK TEŞEKKÜRLER
Hayırlı bol kazançlar

Çevrimdışı Murat AKIN

• Genel Moderator
  • Ana Arı
  • Yer: Tekirdağ
  • Arıcılık Şekli: Amatör
  • Arıcılık Tecrübesi: 20 yıl üstü
  • Kovan Sayısı: --- adet kayıtlı
  • Rakım: 74 metre
« Yanıtla #19 : Ağustos 09, 2010, 23:14:34 »
Sayın pasam95:

Yazdıklarından anladığım kadarıyla yavru çürüklüğü var ve kovanınız yağmalanıyor.

Kahverengi yavru olmaz. ölmüş kurumuş kurtçuk olabilir.
Seyrek kapalı yavrulu alan hastalık belirtisi.

Sağlıklı kovanda sarı kurtçukta olmaz.

Yağmalanmış kovanın uçma tahtası pis olur, peteklerin boşaltılmış göz çevresi açık renkli olur.
Uçma tahtasında birbirini çekiştiren arılar olur, yığılma ve telaşla uçan arılar olur.

Normal kovanın çerçevesinde az da olsa bal kemeri olur.

Önlem almadan ve uygun olmayan koşullarda besleme yapmışsınız, yağmaya davet çıkarmışsınız.

Petek gözlerinde hiç çiçek tozu yokmu?

Çevrimdışı pasam95

• Boş Petek
« Yanıtla #20 : Ağustos 10, 2010, 02:02:21 »
Sayın Murat Akın,
Cevabınız için çok teşekkürler.
Birbirimizi doğru anlamak için tekrar yazıyorum.
Kahverengine yakın renk, yavru kurtçuklar değil petekler.aynı petek üzerinde açık yavru gözenekleri var içlerinde, bazılarında küçük bazılarında büyük beyaz kurtçuklar var...ve bazıları da boş...kapalı yavru gözeneklerinde çökme yada küçüklü - büyüklü delikler de yok...kovanı açtığımda ekşi bir kokuda yok...okuduğum bilgilere göre...
ve bir yavru dolu çıtanın üst kısımların da bal dolu gözenekler var...
ve diğer yani 3 cü çıtada sarı olan yine kurtçuklar değil kabartılmış petek. ve yine açık olan gözeneklerde küçüklü büyüklü beyaz kurtçuklar var.
evet uçuş tahtası temiz değil. ve üzerinde işçi arılar gezinip duruyor. dikkat ettim 20 - 30 arı var... ve her biri sanki uçuş tahtası üzerinden bişiler  topluyor yada temizliyor gibi ağızlarını  açıp kapatıyorlar bir pense misali.ama birlerini çekiştiren yada telaşla uçan arı yok...ve yazdıklarım 20-30 arının dışında 2-3-5 tane de kovanın ağzında kovana dönük kanat çırpan arılar var, her gün....buda içerideki oluşsan balı soğutmak için diye okumuştum...
yarın kovanı tekrar açıp boş olan  gözenek çevresinin açık renkli olup olmadığına bakacağım ve birde kahverengi kapalı yavru gözeneklerin bir kaçını küçük bir çöple delip akışgan ve lastik gibi uzanıp uzanmadığını kontrol edeceğim.bu gözenekler,  okuduğum yazılarda ki gibi içine çökmüş ve bazıları delik de değil.
petek gözlerinde çiçek tozu varmı sorusuna da, sabahları kontrol arıların büyük bir bölümü polenli geliyor...ve kontrol  ettiğimde bazı açık gözeneklerin içinde renkli kalıntılar gördüm.bazıları sarı, portakal renginde ve  bazıları beyaz renkteler... bunlar yavrucuk değil belki bahsettiğiniz çiçek tozudur.
bir önceki yazımda belirttiğim gibi...arıları sıkıştrımak için boşta olan çıtaları aldım ve uçuş deliğini yarısından fazlasını kapattım...ve dediğiniz gibi yanlış bir uygulama ile yağmalamaya davetiye çıkardım herhalde çünkü okuduğum yazılarda ki gibi bir kaç gün öncesine kadar kovandan çıkan arıların bazıları ön ayakları ile antenlerini silip öyle uçuyorlardı ve 2 kere de kovanın önünde uçan aşırı yığılmış arı topluluğu gördüm...yarın gözeneklerin çevresinin açık olup olmadığına bakıp ve deştiğim kapalı yavru gözeneklerinin kayganımsı bir sıvı haline gelip lastik gibi uzayıp uzamadığına bakacağım ve size bu konuda tekrar yazıp  bilgi rica edeceğim...isterseniz resimlerinide çekip koyabilirim...

Ayırdığınız vakit için şimdiden teşekkürler...

• Ana Arı
« Yanıtla #21 : Ağustos 10, 2010, 09:41:53 »
Arkadaşım senin kovanında söylediklerinden anladığım kadarıyla hiç bir şey yok,koloni tamamen sağlıklı ve normal seyrinde için rahat olsun.
Açık kurtçuklar yavrulama faaliyetinin devam ettiğini,renkli bölgeler muhtemelen polen stoklaması olduğunu gösteriyor,zaten arıların polen taşıdığını yazmışsın.
Zaman zaman,kovan önündeki arılar,genelde öğleden sonra veya havanın serin olduğu saatlerde,yüzleri kovana dönük olarak kanat çırpıyorlarsa yavru uçurma faaliyetinin işaretidir.
Yağmalamadaki karışıklık içerdeki direnç kırılana kadar,aralıksız, şiddetli taarruz şeklindedir,daha sonra sanki normal koloni giriş çıkışı gibi yavaşlar.
Biraz yıldız falı bakar gibi yorumladım kusura bakma. Selamlar.
Sayın Murat Akın,
Cevabınız için çok teşekkürler.
Birbirimizi doğru anlamak için tekrar yazıyorum.
Kahverengine yakın renk, yavru kurtçuklar değil petekler.aynı petek üzerinde açık yavru gözenekleri var içlerinde, bazılarında küçük bazılarında büyük beyaz kurtçuklar var...ve bazıları da boş...kapalı yavru gözeneklerinde çökme yada küçüklü - büyüklü delikler de yok...kovanı açtığımda ekşi bir kokuda yok...okuduğum bilgilere göre...
ve bir yavru dolu çıtanın üst kısımların da bal dolu gözenekler var...
ve diğer yani 3 cü çıtada sarı olan yine kurtçuklar değil kabartılmış petek. ve yine açık olan gözeneklerde küçüklü büyüklü beyaz kurtçuklar var.
evet uçuş tahtası temiz değil. ve üzerinde işçi arılar gezinip duruyor. dikkat ettim 20 - 30 arı var... ve her biri sanki uçuş tahtası üzerinden bişiler  topluyor yada temizliyor gibi ağızlarını  açıp kapatıyorlar bir pense misali.ama birlerini çekiştiren yada telaşla uçan arı yok...ve yazdıklarım 20-30 arının dışında 2-3-5 tane de kovanın ağzında kovana dönük kanat çırpan arılar var, her gün....buda içerideki oluşsan balı soğutmak için diye okumuştum...
yarın kovanı tekrar açıp boş olan  gözenek çevresinin açık renkli olup olmadığına bakacağım ve birde kahverengi kapalı yavru gözeneklerin bir kaçını küçük bir çöple delip akışgan ve lastik gibi uzanıp uzanmadığını kontrol edeceğim.bu gözenekler,  okuduğum yazılarda ki gibi içine çökmüş ve bazıları delik de değil.
petek gözlerinde çiçek tozu varmı sorusuna da, sabahları kontrol arıların büyük bir bölümü polenli geliyor...ve kontrol  ettiğimde bazı açık gözeneklerin içinde renkli kalıntılar gördüm.bazıları sarı, portakal renginde ve  bazıları beyaz renkteler... bunlar yavrucuk değil belki bahsettiğiniz çiçek tozudur.
bir önceki yazımda belirttiğim gibi...arıları sıkıştrımak için boşta olan çıtaları aldım ve uçuş deliğini yarısından fazlasını kapattım...ve dediğiniz gibi yanlış bir uygulama ile yağmalamaya davetiye çıkardım herhalde çünkü okuduğum yazılarda ki gibi bir kaç gün öncesine kadar kovandan çıkan arıların bazıları ön ayakları ile antenlerini silip öyle uçuyorlardı ve 2 kere de kovanın önünde uçan aşırı yığılmış arı topluluğu gördüm...yarın gözeneklerin çevresinin açık olup olmadığına bakıp ve deştiğim kapalı yavru gözeneklerinin kayganımsı bir sıvı haline gelip lastik gibi uzayıp uzamadığına bakacağım ve size bu konuda tekrar yazıp  bilgi rica edeceğim...isterseniz resimlerinide çekip koyabilirim...

Ayırdığınız vakit için şimdiden teşekkürler...
Olgun bir adamı dost edinmek isterseniz, eleştirin; basit bir adamı dost edinmek isterseniz methedin.

Çevrimdışı ariciahmet

• İşçi Arı
  • Yer: rize
  • Kovan Sayısı: 150
  • Rakım: 350-----2100
« Yanıtla #22 : Ağustos 10, 2010, 10:49:09 »
Yağmalama hastalıklardan sonra arıcılar için en büyük tehlikelerden biridir ,mudahale edilmediği taktırde arılıkda  anasız kovanlardan başlıyarak zayıf kolonıler  ve tum arılkdaki arılar birbirine vurarak birbirlrini kırdıklarına rastlamışım.
Kovanlarda tarlacı arıların fazlaca bulunduğu ,nektar akışının yok denecek kadar az olduğu dönemlerde acemi  arıci arkadaşların arılarını akşama yakın kurcalamalarını ,peşpeşe birkaç kovana bakmamalarını ,kendilerinde olacak bir ölümsüzlüğün çevredeki arıcılarada sıçrayacağını ünütmamalarını rica ederim.

Çevrimdışı pasam95

• Boş Petek
« Yanıtla #23 : Ağustos 10, 2010, 11:34:28 »
Sayın mgencunal,
çok teşekkür ederim vakit ayırdığınız için.
sabah kovanın önüne gidip sadece dıştan kontrol ettiğimde 3 tane arı, kovanın önüne koyduğum kontraplak ın üstünde cansız yatıyordu.
Bu kontraplak' ı arıların dışarı ne atıklarını gözlemlemek için koymuştum.
Arazi çalılık olduğu için rahat göremem diye.
Acaba yaptığım müdahale yani uçuş deliğini daraltmam işe yarayıp gelen yağmalamayı geri mi püskürttüler???
umarım öyledir yoksa şimdiye kadar hiç kovan önünde 3 tane ölü birden bulmadım...
ilerleyen saatlerde ise kovanı açıp boş olan gözeneklerin çevresinin açık renkte olup olmadığına ve kahverengi kapalı yavru gözeneklerin bir kaçını deşip lastik gibi uzayıp sıvılaşıp sıvılaşmadığına bakacağım...ve sizinle yine gözlemlerimi paylaşacağım...
şimdiden çok teşekkürler...

• Ana Arı
« Yanıtla #24 : Ağustos 10, 2010, 12:54:28 »
Eğer şüphelendiğiniz günden bu güne kadar yağmalama olduysa,koloninin işi zaten bitmiş olurdu.

Baktığınızda polen taşıma ve petek gözlerinde kurtçukların bulunması koloninin sağlıklı olduğunun göstergeleridir.

Açık ,kapalı,kurtçukları görüyorsan,olumsuzluk yok demektir.

Yağmalama olan kolonide,kapağı açıp körükle duman verdiğinde yağmacı,yabancı arılar uçuşmaya başlar,arılar sakin sakin geziyorsa,hırçınlık belirtisi yoksa yağmacılık olayı değildir.

Kovan girişini daralttığını söylemiştin,arının sarmadığı çerçeveleri al,kovan içi sıkıştırmayı da yap.

Sağlıklı olduğunu görüp emin olduktan sonra,1/1 şeker şurubuyla azar azar besemeye devam et.

Selamlar.

Çevrimdışı Murat AKIN

• Genel Moderator
  • Ana Arı
  • Yer: Tekirdağ
  • Arıcılık Şekli: Amatör
  • Kovan Sayısı: --- adet kayıtlı
  • Rakım: 74 metre
« Yanıtla #25 : Ağustos 10, 2010, 15:30:42 »
Sayn pasam95:

İlk yazdığınız yazıyla sonraki arasında biraz fark var.

İlk yazınıza göre dikkat çekmek amacıyla bazı önerilerde bulundum.

Ama son yazılarınızda kovanınınzda sorun olmadığı ortaya çıkıyor.

Besleme yaparken bir gecede bitecek kadar olsun çok olursa ve günün erken saatlerinde verilince yağmaya davet çıkarırsınız.

Çevrimdışı pasam95

• Boş Petek
« Yanıtla #26 : Ağustos 10, 2010, 15:49:54 »
Sayın Üstadlar,

bu yazdıklarınızdan sonra kovanı açıp yavru çürüklüğünü kontrol etmedim, yani kapalı yavru hücrelerini deşmedim. Şu an, kovanda dış gözlemlerimde bi anormallik, sabah ki kovanın önünde gördüğüm 3 tane arı ölüsüydü.
yine, daralttığım kovan girişi önünde, uçuş tahtası üzerinde 10-20 tane arı temizlik yaparcasına yada ağızları ile bişi topluyorlarmış gibi yada uçuş tahtasını temizliyorlarmış gibi dolanıp ağızlarını açıp kapıyorlar bunlar ne anlama geliyor acaba...?.ve bunlardan haricinde 3-5 tane arı, kovana dönük kanat çırpıyorlar...
Kovanın önünde uçan bir topluluk yok, kovana dönenlerin 3 te 1 in de polen var.sabah kine göre düştü polen akışı.
Sıkıştırma dan kasıt benim anladığım, kovan içinde arıların sarmadığı petekleri çıkartmak bunun haricinde başka ne şekilde bir daraltma var?
ve sağlıklı olduğuna emin olduktan sonra 1/1 şerbet şurub uile besleyin demişsiniz...bana gösterilen yapım şekli;
1 kg şeker, 1 lt su( su kaynatılıp soğutulurken  ılık hali ile  toz şeker ile iyice karıştırılır) 2, 3 damla limon ve vitamix formula diye bir vitaminden  bir çay kaşığı ilave  yapılan...bu karışım doğrumu?
Birde okuduğum bilgiere bu karışımın oranına göre arıları ;
a) ana arıyı yumurtlamaya
b) bal yada mum yapımına teşvik ediyormuş.
Bunda doğruluk payı ne kadar...?
5 çerçevelik bir kovana ne kadar  bir şerbet şurubu karışımı yapmam gerekir ki bir  gecede bitirebilsinler...?
1 lt...500 gr???
BİLGİLERİNİZ VE YARDIMLARINIZ İÇİN ŞİMDİDEN ÇOK TEŞEKKÜRLER

Çevrimdışı Halil BİLEN

• Administrator
  • Ana Arı
  • Yer: Mustafakemalpaşa
    • http://www.halilbilen.com/
  • Kovan Sayısı: 350
  • Rakım: Rakım Kirmasti Çayı ile bir.
« Yanıtla #27 : Ağustos 10, 2010, 21:04:03 »
Arıcılığa yeni başlayan arkadaşların yaşadığı sendromları yaşıyorsunuz.

Bu sendrom sizleri büyük düşünmeye yönlendiriyor...

Küçücük bir sorunu büyütmek, ya da arının her davranışına bir anlam yüklemeye çalışmak daha çok yoruyor sizleri...

Üstüne üstlük her kafadan da bir ses çıkınca...

Size 1/1 sıvı besleme önerilmiş ama size birilerinin söylediği katkılı sıvı beslemeden bahsetmişsiniz.

Size bu basit öneriyi yapan kişi/kişiler bilmiyor mu sizce limon ve vitamin katmayı...

Sizce neden önermiyorlardır?

Okuduğunuz bilgilerin tamamını yüzlerce kez okumuş olan bizler bile koloni bakımlarında zaman zaman duraksıyoruz.

O yüzden koyu besleme ne için yapılır, sıvı besleme ne için yapılır ve katı besleme ne için yapılır ve bu beslemelerin zamanlamaları nelerdir? sorularına cevabı zaman içerisinde bulacaksınız?

Soru sorma teknikleriniz düzgün cevap almanız için çok önemli...

Bakın bir örnek vereyim...

Kolonimde arıların basmadığı fazla çerçeveleri aldım...

Yeteri kadar bal bıraktım.

Varroa mücadelesini de yaptım.

Bugünlerde erken sonbahar bakımları için besleme konusunda ne önerileriniz olabilir?

İşte bu şekilde sorarsanız cevabı çok daha kolay alırsınız...

Ama karışım oranı ana arıyı yumurtlatmak, bal-mum yapmaya teşvik ediyormuş derseniz bilgileriniz daha oturmadığı için verilecek cevapların çok uzun olması gerektiğinden kimse cesaret etmez yazmaya...

Bu öneriler sizi üzebilir, kırabilir ama zamanı gelince hak verirsiniz.

Bugün için 5 çerçevelik bir koloniye 2 akşamda 1 kez olmak üzere 1/2 litre şurup vermek uygun olacaktır...

Eğer verme imkanınız varsa her akşam 200-250 gr. verirseniz daha hoş olur...

Verilecek sıvı besleme ürünü 1/1 şeklinde hazırlanmalıdır.
http://www.halilbilen.com/

http://halilbilen.blogspot.com/

http://www.facebook.com/halilbilen

[email protected]

Yola Çıktıklarını, Yolda Bulduklarına Değişirsen; Yolunu Kaybedersin.

Yanlış trene bindiysen, koridorda ters yöne koşmanın bir faydası yoktur.

Çevrimdışı pasam95

• Boş Petek
« Yanıtla #28 : Ağustos 10, 2010, 21:13:11 »
Sayın Üstatlar,

'Arı besleme'  konusunda okuyup edindiğim bilgi üzerine  oluşturduğum serbeti her akşam bir bardak vermeye karar verdim. ve bunun üzerine ilk bardak şerbeti 30 dk önce kovana verdim...bu arılar akşamları ne hırçın.
ilk defa defa bu kadar saldırıya uğradım...ve maskeli olduğum halde kot pantolandan 4-5 yerimden soktular...ben gündüz bu kadar hırçın görmemiştim arıları sebebi ne olabilir...hala yağmayamı mağrus kaldılar ve hırçınlar yoksa akşam saatinde rahatsız ettim diyemi...
ben  her akşsam  bunu yaşıcam mı ve bunları  dumanlasam daha sakin olurlar mı.
neremi kaşısam şaşırdım :).
CÜMLEDEN  HAYIRLI RAMAZANLAR

Çevrimdışı Halil BİLEN

• Administrator
  • Ana Arı
  • Yer: Mustafakemalpaşa
    • http://www.halilbilen.com/
  • Kovan Sayısı: 350
  • Rakım: Rakım Kirmasti Çayı ile bir.
« Yanıtla #29 : Ağustos 10, 2010, 21:19:01 »
Siz şerbeti nasıl ve nereye veriyorsunuz?
http://www.halilbilen.com/

http://halilbilen.blogspot.com/

http://www.facebook.com/halilbilen

[email protected]

Yola Çıktıklarını, Yolda Bulduklarına Değişirsen; Yolunu Kaybedersin.

Yanlış trene bindiysen, koridorda ters yöne koşmanın bir faydası yoktur.