“Sayın Arkadaşım,
Aldığım Kafkas melezi arıların ırkından eminim.Nedeni de tema vakfı işbirliği ile üretilen macahel a.ş.'den ana arıları getirttim.Saf kafkas arıların hortumlarının uzun olduğunu biliyorum ama melez kafkas anaların hortumları kısa.
Saygılar
Şeref ULAŞ”
Selamlar
Siz arıların saldırgan olduğundan bahsediyorsunuz.
Kısaca açıklık getirmek gerekiyor konuya.
Kafkas arısının yörenize uygun olduğunu düşünüyorsanız! Kafkas arısı denemek istiyorsanız! Sizlere tavsiyem damızlık olarak Saf Kafkas Ana alarak, Kafkas F1 ana arılarınızı kendiniz yetiştirin.
Gelelim saldırganlığına ve F1’i neden kendimiz yetiştireceğiz. Kafkas arısı genelde sakin, hortumu uzun, siyah renkli, oğul eğilimi az, soğuk iklime dayanıklı ve bal verimi yüksek arıdır. Nerde bal verimi yüksektir? Kendi gen bölgesinde. Her arıcı isterse Kafkas F1 ana arı üreterek deneye bilir. Bu Kafkas F1 analarını saf arıların çok olduğu bölgeden alırsanız genelde saf Kafkas arıya daha yakındır.
Bunu da az açıklayalım. Genel de ana arı üreticileri ana arı yetiştirirler ve sözleşmeli ana arı yetiştiricileri vardır. Kafkas arısı genelde Artvin’den temin edildiğinden o yöredeki arıların diyelim ki 8/10 Kafkas ve 2/10 bilinmeyen arı ırkı. Elde edilen ana arı kaba olarak anlatmak gerekirse. Her koloniden 1 erkekle çiftleşse. Bu ana saf Kafkas anadır. F1 dememizdeki gaye işçi arıları tarif eder. F1 Kafkas deniliyorsa çıkacak işçiler Kafkas melezi demektir.
Bu Kafkas melezi arıların 8 adeti Kafkas kanı taşıyor ve 2 tanesi bilinmeyen ırkın kanını taşıyor. Bu Kafkas melezi işçi arıların çoğu saf Kafkas arısına yakın demektir. Saf Kafkas arı ile bazen melezi zor ayrılır.
Saf Kafkas alır ve F1 ana arılarımızı kendimiz üretirsek. Çiftleşen erkekler, 8/10 yöremize uyum sağlamış ve 2/10 uyum sağlamamış olsun. Bu ana arının işçileri de yarı yarıya sakindir. Dışardan alınan F1 analardan daha çok bal yapar. Bunun nedeni, kendi yörenizin erkekleri ile çiftleştiklerinden. Sizin yörenin arısına daha yakındır. Bu F1 anadan sonraki F2 ana arıları saldırgan olabiliyorlar.
Son zamanlarda ana arılar ne kadar değişik koloniden erkek arılarla çiftleşirse o oranda daha verimli ve dayanıklı olduğu söylenmektedir.
Kafkas arısına nektar devamlı ve az gelmelidir. Nektar aniden gelirse Kafkas gelişemez veya gelişmiş ise kendini yok etme pahasına bal yapar. Ağustos ortasında kışlama durumuna geçer. Bu benim yöremdeki durumu.
Bal verimi yüksek arı ırkı olabilir ama artık sadece bal verimine bakarak, arı ırk tercihi yapmıyoruz.
Ben kendi yöremin arısıyla çalışmaya çalışıyorum.
Öncelikle her arıcı kendi kullanacağı ana arıları üretmeli ve yönetebileceği arı ırkı ile çalışmalıdır.
Saygılarımla