Gönderen Konu: Balda nem oranı:  (Okunma sayısı 9646 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Murat AKIN

  • Genel Moderator
  • Ana Arı
  • *****
  • İleti: 11626
  • Yer: Tekirdağ
    Yaş: 72
  • Arıcılık Şekli: Amatör
  • Arıcılık Tecrübesi: 20 yıl üstü
  • Kovan Sayısı: --- adet kayıtlı
  • Rakım: 74 metre
Balda nem oranı:
« : Ağustos 12, 2013, 15:11:31 »
Bal tanımlarında eskiden içinde % 17 su bulunan deyip tarif edilirdi.

Günümüzde yapılan değişikliklerle, son zamanlarda yapılan düzenlemelerde için % 20 su bulunan deyip tarif ediliyor.

Ülkemizin bal üretiminin İçindeki % 3 fark, belki yıllık üretimde 10 bin ton karşılığı olabilir.

Bal içindeki nemin % 20 ye çıkarılması belki "sirkecilerin" baskısıyla olmuştur.

Şimdi gelelim işin aslına; Borsa açılışında Türkiye Arı Yetiştiriciler Birliği Balınızı 190 tl alırım dedi.
Alıyor ama, içinde nem oranı % 18 den çok olmayacak diyor.
Ölçümlerde bir çok arıcının balı bu oranı tutturamayınca balları geri veriliyor.

Tanımlamadaki %20 oranının bir anlamı kalmıyor.

Tüccarlar bunu duyunca fiyat kırmak amacıyla bu uygulamayı yapıyor.

Sanırım arıcılar elindeki balın nemini nasıl azaltırız derdine düşmüşlerdir.


Çevrimdışı istemi pektaş

  • Ana Arı
  • *****
  • İleti: 2457
  • Yer: Ankara
    Yaş: 54
  • Ankara - Ayaş - Başayaş Köyü 01.01.1965
  • Arıcılık Şekli: Amatör
  • Arıcılık Tecrübesi: 5-10 yıl
  • Kovan Sayısı: 100 + ( 1 Ortak )
  • Rakım: 1200
Ynt: Balda nem oranı:
« Yanıtla #1 : Ağustos 12, 2013, 16:13:55 »
Murat abi

İnşallah ısıtarak nemi azaltmaya çalışmazlar.
Dünyayı sarmalayan hastalığın ilacı sevgidir. Bu reçete oldukça sık verilir ama, çok ender kullanılır.

Çevrimdışı Adem ALTINOK

  • Ana Arı
  • *****
  • İleti: 3292
  • Yer: Ankara Ayaş
    Yaş: 44
  • Kan Grubu BRh+
  • Arıcılık Şekli: Profesyonel
  • Arıcılık Tecrübesi: 10-15 yıl
  • Kovan Sayısı: 70
  • Rakım: Kızılcahamam-Sazak 1220 m;Ayaş- 1000 m
Ynt: Balda nem oranı:
« Yanıtla #2 : Ağustos 12, 2013, 18:38:47 »
Nem oranını azaltma hızında kovanın havalanma seviyesi etkili olur mu?
aa
Problemi anlamak çözümün yarısıdır.

Çevrimdışı Halil BİLEN

  • Administrator
  • Ana Arı
  • *****
  • İleti: 22802
  • Yer: Mustafakemalpaşa
    Yaş: 50
    • http://www.halilbilen.com/
  • Arıcılık Şekli: Profesyonel
  • Arıcılık Tecrübesi: 20 yıl üstü
  • Kovan Sayısı: 350
  • Rakım: Rakım Kirmasti Çayı ile bir.
Ynt: Balda nem oranı:
« Yanıtla #3 : Ağustos 12, 2013, 20:03:36 »
TABPARMAK...

Rezil etti herşeyi.

Bizim tuzumuz kuru kardeşim.

Yazık kere yazık.

Millet kan ağlıyor.

Bizlerin o ne ulen o paraya bal mı olur dediğimiz fiyatlardan bal vermek için millet tüccar arar olmuş.

Arıcıya iyilik yapalım derken ellerine yüzlerine bulaştıran TABPARMAK yetkililerini ayakta alkışlıyorum.
http://www.halilbilen.com/

http://halilbilen.blogspot.com/

http://www.facebook.com/halilbilen

halilbilen2@hotmail.com


Yola Çıktıklarını, Yolda Bulduklarına Değişirsen; Yolunu Kaybedersin.

Yanlış trene bindiysen, koridorda ters yöne koşmanın bir faydası yoktur.

Çevrimdışı Murat Çakır

  • Murat Çakır
  • Administrator
  • Ana Arı
  • *****
  • İleti: 3962
  • Yer: İstanbul
    Yaş: 53
    • www.beyazkovan.com
  • Arıcılık Şekli: Amatör
  • Arıcılık Tecrübesi: 10-15 yıl
  • Kovan Sayısı: 20
  • Rakım: 63
Ynt: Balda nem oranı:
« Yanıtla #4 : Ağustos 12, 2013, 22:13:06 »
Murat abi

İnşallah ısıtarak nemi azaltmaya çalışmazlar.

Firmaların yaptıgı pastorizasyon ne işe yarıyor:)

Çevrimdışı Abdullah Özkaya

  • Pupa
  • ***
  • İleti: 208
  • Yer: Kars
    Yaş: 41
  • Arıcılık Şekli: Amatör
  • Arıcılık Tecrübesi: 5-10 yıl
  • Kovan Sayısı: 100
  • Rakım: 780 - 2250 - 2350
Ynt: Balda nem oranı:
« Yanıtla #5 : Ağustos 14, 2013, 17:10:37 »
Son 2 yıldır balım çok sıvı. hatta tamamen sırlı olan petek ballarım bile çok sıvı oldu.

sebebi sizce ne olabilir? yorumlarını bekliyorum.

kovan giriş yerleri bal sağımına kadar hep açık tutarım.

sadece kovan kapak havalandırma deliklerini kağıt ile kapatıyorum. bizim buralarda havalar yazın bile aniden 5-6 dereceye kadar düştüğünden yavru üşümesin diye kapalı tutarım kapak havalandırmalarını. sizce sebep bu olabilir mi?

Çevrimdışı Ali Doğaner

  • Ana Arı
  • *****
  • İleti: 2373
  • Yer: Kıbrıs
    Yaş: 42
  • Arıcılık Şekli: Meraklı
Ynt: Balda nem oranı:
« Yanıtla #6 : Ağustos 14, 2013, 21:19:28 »
Ben, bu sezon kapak havalandırmalarını açık bırakıp örtü tahtası ile kovan üstünün tamamını kapalı tuttum...

Bu sayede önden ve arkadan büyükçe açılan havalandırmalarla kapak ve örtü tahtası arasında hava sirkülasyonu sağlanıp ısının kovan içine geçişi engellendi...

Alttanda telli olan kovanlarımda bal kıvamında bir anormallik olmadı...
Sanırım hayal kurarken malzemeden çalıyoruz,
Çünkü sürekli yıkılıyor...

Çevrimdışı ademselvi

  • İşçi Arı
  • ****
  • İleti: 292
  • Yer: tosya
    Yaş: 55
    • tosyadaaricilik
  • Arıcılık Şekli: Amatör
  • Arıcılık Tecrübesi: 20 yıl üstü
  • Kovan Sayısı: 28
  • Rakım: 900
Ynt: Balda nem oranı:
« Yanıtla #7 : Haziran 25, 2014, 12:16:01 »
Balla ilgili aynı konuda bende arkadaşların tecrübelerinden yararlanmak istiyorum...
Biz arkadaşlarla ballarımızı erken hasad edip, varroa mücadelemizi erken yapalım istiyoruz...
Bu itibarla Tosya'da bu yıl için yaylaya çıkarılmayan arılıklar için 10 temmuzdan sonra, yaylalar için 30 temmuzdan sonra balların alınmasını planlıyoruz...
Bu tarihlerde sırlanmış oluyor..
Fakat erken yapılan hasatta balın curu (su oranı yüksek) olacağını düşünüyoruz...
15 ağustosdan sonra alırsak curuluk sözkonusu olmayacak ama, bu seferde yavrunun azalması, erkek yavruları yapımından vazgeçilmesi gibi sebeplerle arılar mevcut varroalardan ziyadesiyle zarar görecek...
İç anadoluda bu şekilde Temmuzda  ( sırlanınca) önceki yıllar bal  süzen arkadaşlar varsa tecrübelerini bize aktarırsa müteşekkir oluruz..

Çevrimdışı hamravat

  • Ana Arı
  • *****
  • İleti: 1188
  • Yer: Yapraklı--Ergani
    Yaş: 37
  • Arıcılık Şekli: Amatör
  • Arıcılık Tecrübesi: 1-5 yıl
  • Kovan Sayısı: 9
  • Rakım: 950
Ynt: Balda nem oranı:
« Yanıtla #8 : Haziran 25, 2014, 12:39:00 »
Arılarınızda varroa yoğunluğu gözle görebilecek derecede ise,
mücadele için erken davranmakta fayda var.


Çevrimdışı BillKara

  • Pupa
  • ***
  • İleti: 162
  • Yer: Tekirdag
    Yaş: 39
  • Bilge Karabay
  • Arıcılık Şekli: Meraklı
  • Kovan Sayısı: 60
Ynt: Balda nem oranı:
« Yanıtla #9 : Haziran 25, 2014, 23:08:46 »
Bal da nem oranI ne ile baglantIli?
Bal da nemi düsurmek mümkün müdür? Mesela süzülecek bali 1 hafta rüzgar da tutsak?
Insanin en son ogrenecegi cahilligidir; bunu ogrenebilmek gercek bilginin ilk harfini ogrenmektir.

Çevrimdışı hamravat

  • Ana Arı
  • *****
  • İleti: 1188
  • Yer: Yapraklı--Ergani
    Yaş: 37
  • Arıcılık Şekli: Amatör
  • Arıcılık Tecrübesi: 1-5 yıl
  • Kovan Sayısı: 9
  • Rakım: 950
Ynt: Balda nem oranı:
« Yanıtla #10 : Haziran 26, 2014, 10:21:02 »
Balı dinlendirerek baldaki nem düşürülebilir.

Fakat sadece nemi düşürerek balı olgunlaştıramayız.
Kalite düşer kanısındayım.

mesela olgunlaşmayan bir meyveyi ağaçtan koparıp evde olgunlaştırmaya benzer.


Çevrimdışı aliarslanXP

  • Pupa
  • ***
  • İleti: 120
  • Yer: Nilüfer- BURSA
    Yaş: 50
  • Arıcılık Şekli: Amatör
  • Arıcılık Tecrübesi: 1-5 yıl
  • Kovan Sayısı: 6
  • Rakım: 400
Ynt: Balda nem oranı:
« Yanıtla #11 : Ağustos 05, 2015, 23:32:11 »
Bal cinsi karışmasın diye Sanırım Biraz Erken Hasat Yaptık. Bal biraz duru yani akiskan . Ekşime yarar mı? Ne yapmak lazım. Havalandirsam olur mu?

GT-I8190 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi


Çevrimdışı Murat AKIN

  • Genel Moderator
  • Ana Arı
  • *****
  • İleti: 11626
  • Yer: Tekirdağ
    Yaş: 72
  • Arıcılık Şekli: Amatör
  • Arıcılık Tecrübesi: 20 yıl üstü
  • Kovan Sayısı: --- adet kayıtlı
  • Rakım: 74 metre
Ynt: Balda nem oranı:
« Yanıtla #12 : Ağustos 05, 2015, 23:59:07 »
Bal cinsi karışmasın diye Sanırım Biraz Erken Hasat Yaptık. Bal biraz duru yani akiskan . Ekşime yarar mı? Ne yapmak lazım. Havalandirsam olur mu?

GT-I8190 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Eğer hasatı bugünlerde yapmışsanız pek sorun çıkmaz.

Aldığınız bal sıcak olduğundan akışkanlığı fazladır, soğuyunca daha iyi belli olur.

Aldığınız balın ekşimesi için tamamı sırsız ve peteğe yeni konulan ballar olursa belki olur.

Çevrimdışı belliufuk

  • Pupa
  • ***
  • İleti: 184
  • Yer: tarsus
    Yaş: 34
  • Arıcılık Şekli: Meraklı
  • Arıcılık Tecrübesi: 5-10 yıl
  • Kovan Sayısı: 35
Ynt: Balda nem oranı:
« Yanıtla #13 : Ağustos 08, 2015, 21:41:41 »
çukurovanın  en sıcak bölgelerinden birinde tarsusta amatör arıcılık yapıyorum. iki yıldır baya bal aldım. ballar hep gereğinden fazla sıvı idi. son sağımda sırlı olmasına dikkat ettim ve deneme amaçlı birkaç tane 2/3 ü sırlanmış çerçeveden ayrı şekilde bal aldım. fakan sonuç yne aynı. aşırı gevşek bir bal.
balımı az az satmaya başladım gelen tepkileri tahmin edersiniz. "balın tadı çok güzel gerçek olduğu belli. ama neden su gibi?"

bu canımı sıkıyor insanların kafasında şüphe oluşuyor. hileli olduğunu düşündürüyor. oysa çok dikkat ederim balın saf olmasına.
bu işe bir çözüm arıyorum fakat nafile..
bölgemde sabit sayılan arıcılık yapmaya başlarken çok eleştiri almıştım burda bal alamazsın diye ancak öyle görünüyorki kovan ortalaması kesin olarak 20 kg üstünde hatta 30 kg bile bulabilir. ama tek sorunum sıvı olan bal...

tural55

  • Ziyaretçi
Ynt: Balda nem oranı:
« Yanıtla #14 : Ağustos 08, 2015, 21:56:32 »
Havalar serinleyince düzelir takma kafaya.

keşke bizdede olsa sulu olsa :D