Teknik Arıcılık Bilgi Paylaşma Forumu
ARICILIK => Kolonilerin Birleştirilmesi => Konuyu başlatan: aydin_etci - Nisan 19, 2014, 08:17:18
-
Arkadaşlar geçen hafta şöyle bir gözlemim oldu. Zayıf gördüğüm 3 çerceve arılı kovana diğer kovandan bir çerceve kapalı gözlü yavrulu arılı bir çerceve verdim. Çerceveyi yeni kovana takmadan önce arıların üzerine "arı birleştirme spreyi sıktım. Aynı spreyi çerceveyi koyacağım yeni kovanıma da sıktım.
SONUÇ: Kovanın önünde savaşan arılar... Yarın ki gün zayiat 1 su bardağı arı kovanın önünde mefta...
Sizce burada yanlış olan nedir? veya nasıl bir yöntem uygulamam gerekiyordu?
-
Benim yaptığım en basiti, kapalı çıkanlı çerçeveyi arısız veriyorum bölmelere.
-
slm aydın abi ben öylebir durumda normal şekeri kullanıyorum bir sorun olmuyor ama başkabir malzeme kullanırsam pek işe yaramıyor ben anarılı bir çıta arıyı 8çıtalı anasız kovana her iki tarafada bolca şerbet sıkarak kabul ettirdim (200gr su 100 gr şeker şeklinde) Allaha şükür bu birleştirme şekli ile hiç kayıp yaşamadım
-
Sayın Aydın_etci
Arılı olarak takviye verdiğiniz çerçevelerde zayıf kovanlara çok fazla arı yoğunluklu takviye vermeyin ve verdiğiniz destek çerçevelerini arasında ilk etapta 1-1,5 cm boşluk kalacak şekilde boşluklu bırakın başka işlerinize bakın.
Daha sonra çerçeveleri birbirine yaklaştırın.
-
Acemilikte en kolay yöntem arısız olarak vermek.
Bu durumda da zayıf koloninin verilen yavruyu ısıtamama durumu olabilir.
Bu durumda da kapalı arsız zayıfa, günlük arsız güçlüye.
-
Bu sene bende aynı uygulamayı yaptım.
Kapalı yavrulu çerçeveyi arısıyla verdim.
Bir sorun yaşamadım.
Sizden farklı olarak arıların üzerine şerbet püskürtüp gül suyu kullandım.
-
Ben genelde arısız çıkmak üzere olan kapalı yavru takviye ediyorum,
ama illa arılı almam gerekirse taşıyacağım arının üzerine camsil spreyle şerbet püskürtüp 1 çıta boşluk bırakıyorum
1-2 saat içinde kaynaşıyorlar ozaman iyice yaklaştırıyorum.
Bir büyüğüm sade şerbet yerine rendelenmiş limon kabuğu ile şekeri karıştırıp (limonata) yapmamı önermişti ama daha denemedim.
-
Ben şerbet püskürtmeden verdim.4 çıtalık bir koloniye kapalı 1 çıta arısıyla verdim. Sabah 1 bardak arı ölüsü uçuş tahtasında.
Şimdi garanti olsun diye araya gazete kağıdı koyacam.
Bir de vereceğim arıların üzerine şerbet püskürtecem.
-
Birbirlerini kirmislar,tecrube olmus abi sana..
-
ben soğan yada sarımsağı kesip kovana sürüyorum bu şekilde birleştirmede sorun yaşamadım
-
**Arılı çerçeve verirken çerçevenin üzerine körük sıkılıp, biraz beklendiğinde tarlacılar genelde uçup, kovana dönüyor.Daha sonra çerçevede kalan arıların üzerine şerbet püskürtüp, direk yeni kovana veriyorum.
-
tarlacı arıların çerçeveden uçurulması çok önemli bir ayrıntı yağmaya neden olabiliyor yada anayı riske edebilir. Bunun için çerçeveyi hafiften sallamak yada bir dakika civarı kovan dışında bekletmekte yeterli oluyor diye biliyorum.
-
Benim yaptığım en basiti, kapalı çıkanlı çerçeveyi arısız veriyorum bölmelere.
en mantıklısıda öyle bence numan bey gerçi ustalarım daha iyi bilir benimki si sadece bir fikir
-
Arkadaşlar bizde bir gazete kağıdına normal parfüm sıkıyoruz sonra gazeteyi kalem ucu ile delikler açıp kovana koyuyoruz sonrada arılı olan çerçeveyi veriyoruz hiçbir sıkıntı olmuyor
-
Çerçeve üzerindeki arıların birazı silkelenerek uçması sağlanmalı. Kalanlar daha genç arılar.Diğer arıların kabulü daha kolay oluyor.ölüm olsa da az oluyor.
-
Yeni çıkmış ana ile böldüğüm kolonimin mevcudu çok azalmıştı. Güçlü bir kolonimdeki örülmekte olan ham peteği üzerindeki yarım çerçeve arı ile birlikte kovanın diğer köşesine bıraktım. Ertesi günkü kontrolde tek bir ölü arı dahi görmedim. Şimdi nüfus yeterli durumda.
-
arkadaşlar pazar günü formik asit verirken kata çıkmış kovadan birer çerçeve
arılı çerçeve aldım dışarıda 5 dakika bekletip dış duvarın arasını 6,7 cm açtım oraya
koydum.1 saat sonra çerçeveleri birleştirdim. iki kovanımdada hiç bir sorun olmadı.
-
arkadaşlar pazar günü formik asit verirken kata çıkmış kovadan birer çerçeve
arılı çerçeve aldım dışarıda 5 dakika bekletip dış duvarın arasını 6,7 cm açtım oraya
koydum.1 saat sonra çerçeveleri birleştirdim. iki kovanımdada hiç bir sorun olmadı.
zaman tercihi cok önemli kimi zaman şerbet püskürtmeden verilmiyor kimizaman riskli oluyor ben şimdiki dönemde direk veriyorum son bahar yaklaştığında gazeteyle birleştirme yapıyorum
-
vedat bey forumdan ögrendigim kadarıyla erken ilk baharda ve nektar akımında
pek faza bir sorun olmayacagı idi. selamlar..
-
vedat bey forumdan ögrendigim kadarıyla erken ilk baharda ve nektar akımında
pek faza bir sorun olmayacagı idi. selamlar..
dikkat edeceğimiz zamandan kastım nektar akımıdır
-
yani nektar akımıdamı riskli dönem oluyor..
-
yani nektar akımıdamı riskli dönem oluyor..
sayın abicim nektar akımı olmadığı zaman riskli oluyor örneğin sonbaharda dışardan birşey gemiyorsa içerdeki stok polen ve bala ortak istemezler gazeteyle ara bölme yapıyoruz 3*4 kokular karışsın diye bekliyoruz ondan sora birleştirme yapıyoruz
-
vedat bey dikkat edecegimiz zaman nektar akımıdırı ben yanlış anladım.
teşekkür ederim.selamlar..
-
evet yanlız bahar aylarda nektarda ara kesintisi olursa şerbet püskürt öyle ver oda şöyle beli olur petek kabarma yavaşlar
-
anladım vedat bey sagolun.
-
zaman tercihi cok önemli kimi zaman şerbet püskürtmeden verilmiyor kimizaman riskli oluyor ben şimdiki dönemde direk veriyorum son bahar yaklaştığında gazeteyle birleştirme yapıyorum
Vedat bey selamlar. var olan risk çıtayı çektiğim kovandaki ananın durumuyla veya yaşıyla alakalı mı? Hatta aynı şeyi güçlendirme yapacağım kovan için de sormak isterim?
-
Vedat bey selamlar. var olan risk çıtayı çektiğim kovandaki ananın durumuyla veya yaşıyla alakalı mı? Hatta aynı şeyi güçlendirme yapacağım kovan için de sormak isterim?
çıta çektiğin kovan yada verdiğin kovanla alakalı değil örneğin son baharda zayıf kovanları birleştirme yapacaksınız şerbet riskli yağmaya davetiye çıkar o zaman gazeteyle birleştirirsiniz
-
Güçlü koloniden alınmış arılı 1 çerçeve, zayıf koloni için her zaman risk oluşturuyor ve sonucuda çoğunlukla ölümle sonuçlanıyor. Bazen ana bzende gelen arıların. Yavrulu çerçeve vermeyeceksek, çerçevenin üzerine şeker püskürterek zayıf koloninin son çerçevesinin 10-15 cm uzağına koyulması ve bir gün sonra yaklaştırılması ölümleri en aza indiriyor.
-
İki çerçeveli zayıf arıya,; kuvvetli koloniden kapalı yavrulu arılı çerçeveyi :araya ham petekli çerçeve, biraz mesafe,
tekrar ham petekli çerçeve ondan sonra arılı çerçeveyi koydum,bir kaç damla kekik esansı verdim,hiç bir sorun o lmadı.
-
Bu arılı çerçeve verenler birde verdikleri tarihi belirtseler iyi olacak.
Her durumda farklı uygulamalar gerekir.
-
gazete kağıdı ile üstten birleştirin gitsin.
arının üşüyeceğinden veya yağmalanacağından korkuyorsanız, yada üste koyabilecek boş ballık gövdesi yoksa:
kovanın bir tarafında asıl koloni sıkıştırın. öbür uca da getirilen arılı çerçeveleri koyun. ikisinin arasındaki boşluğa da birleştirmede kullanılan bir iki tane elek telini arıların rahatça geçemeyeceği şekilde koyun.
böylece koku rahatça karışır. arılarda yavaşça kaynaşır veya siz eleği alana kadar kaynaşamaz. bir gün sonra teli alın ve çerçeveleri yeniden düzenleyin.
-
Murat hocam iki çıta arısı olan bir koloniye arı takviyesi her zaman risk oluşturmazmı ?
Bunun yerine çıkması yakın bir çıta yavrulu çerçeveyi vermek bana daha mantıklı geliyor, bu mevsimde kapalı çıkması yakın yavruların üşüme olasılığıda olmaz
-
Zayıf olan kovana verilen arılı çerçevedeki arılar baskın çıkıp anayı öldürebilir.
Sayın Osman Ünal sizin dediğiniz gibi kapalı yavrulu çerçeve verilebilir hatta ısıtma süphesi varsa zayıf arının az yavrulu çerçevesini alıp, başka kovandan biraz daha çok sayıda çıkmakta olan kapalı yavrulu çerçeveyle yer değiştirilebilir.
-
Evet hocam bu çok daha başarılı olur .
diğer uygulamalar bence riskli arıları ve anayı en çokta kendimizi sitrese sokmaya hiç gerek yok
-
Haziran başında kestaneye götüreceğim 2 koloniye mecburiyetten taşıma günün de şöyle bir müdahale de bulunduk üst katlara kapalı çıkanlı 5 çerçeve arılı destek yaptık araya gazete altına ana arı ızgarası attık, birkaç çok ince delik açtım, ayrıca gazeteye melisa yağı esansının püskürttüm, 1 hafta sonra ki kontrollerde uçuş tahtası dibinde hiç ölü yoktu belki karınca veya arı uzağa taşımış ta olabilir orasını bilemiyorum fakat o 5 çerçeve kapalı çıkanlı takviyeli koloniler 5 tane de ham petek şişirmişler ve bal stoklamışlar.
Bu arada kata verdiğimiz kapanlı çıkanlı çerçevelerde bulunan kurçuklara ana arının yukarı çıkmamasından ötürü memeler dikilmiş, 1 hafta ara ile 2 kez temizlik yapıldı ve de kattaki tüm yavrular çıktı tertemiz bal alacağız inşallah.
-
geçen gün hazır ana kabul ettirdiğim koloniye arısı az diye daha uygun (standart)kovana aktardım, günlük yumurtalı çerçevesini arılarını çırparak aldım,yerine kapalı gözlü arılı çerçeveyi koku vererek kovanın diğer kenarına koydum. 2 saat sonraki kontrolde eski arılar (hiçbiri tarlacı değil) anaarının üzerinde yumak olmuşlardı. anayı alıp kafese koydum kafesi de peteğe monteledim, akşam şerbetledim.
sabah anayı çıkarıp çerçevelerin üzerine bıraktığım da daha önce kabullenen arılar anaya saldırdı. tekrardan kafesleyip petege monte ettim akşama arılar sakinleşince üzerine bal damlatıp tekrar salıvermeyi planlıyorum. sizce ne yapmalıyım.
-
3 gün kafeste kalsın durum çözülür...
-
koloni tek çerçeveyi sarabilecek arı nüfusuna sahipti bir çerçeve daha eklendi ayrıca kafese kek yada refakatçı arı verilmedi
-
Ana kutusunda sıkışan ariyi köpük ruset ruset çıta larını(kapalı yavru var) boş bir çerçeve ye bağlayarak iki ballı polen cerceve arasına koydum bu ari ya diğer kovanimdan ari siz kapalı yavru versem şu zamanda üşüme olurmu tesekkurler
-
Kapalılar da çıksın ondan sonra tekrar değerlendirin.
-
Tamam sağolun
-
Bende 5-6gün önce 1,5çerçevelik oğul yakaladım kendi oğulum değil
anası dün yumurtaya başlamış bir ballı bir kabarmış çerçeve vardı el kadarlık biryere yumurtlamış
bugun öğleye doğru kapalı tek tük çıkmaya başlamış yavrulu bir çerçeveyi arısıyla birlikte oğulun oldugu kovana koydum koyduktan sonra şerbet püskürttüm kovanın içine arıların üzerine ilk etapta bişey yokmuş gibiydi.
Akşam üzeri tekrar gitttim kovanın önüne baktım arı ölüsü dolmuş içindede aynı şekilde, içerde bi yumak vardı anayı yakalamışlar kendi arılarımı eklediğim çerçevedeki arılarmı bilmiyorum
Anayı ellerinden alıp kafese koydum çerçevelerin arasına sıkıştırıp öylece bırakıp geldim
sonradan verdiğim kapalı yavruluyu geri almalıyım kovanda arı baya azaldı kapalı çıkmaya başlamış çerçevede yavru çürüğü olurmu
eger olursa yavrular boşa telef olmasın arısını kalırsa o da silkeleyip, aldıgım kovana geri vereyim
-
bugün arılara gittim katlı kovandan kapalı ve arılı yavru çektim katı zayıf kovanın üzerine gazete kağıdı koyarak katta zayıf koloniye verdim sorun olmaz diye düşünüyorum. güçlü analı koloninin ansını gördüm tabiki onu vermedim zayıf koloniye kendi kaf3-4 gün sonra katı alıp çerçeveleri aşagıya indiririm.
amca böyle yaptım .
-
İyi akşamlar herkese ariligimda 4 zayıf kolonim birde 20 citalik anayi kesmiş bir kolonim var ben bu 20 citalik koloniyi 5er citayla zayıf kolonilere takviye yapmak istiyorum anasiz kovanda ne gunluklu nede kapalı yavru yok takviye işleminde ne tür olumlu veya olumsuz olay yaşarım birde birleştirme işleminde nasıl bir yol haritası izlemem lazım sizlerden bilgi almak istiyorum
-
İyi akşamlar herkese ariligimda 4 zayıf kolonim birde 20 citalik anayi kesmiş bir kolonim var ben bu 20 citalik koloniyi 5er citayla zayıf kolonilere takviye yapmak istiyorum anasiz kovanda ne gunluklu nede kapalı yavru yok takviye işleminde ne tür olumlu veya olumsuz olay yaşarım birde birleştirme işleminde nasıl bir yol haritası izlemem lazım sizlerden bilgi almak istiyorum
Ben olsam 20 çerçeveliği ikiye bölerim
birertane günlüklü çerçeve veririrm
kendi analarını yaptırırım
sonra birleştirip bala gönderirim.
diğer türlü birleştirme sıkıntı yaratır.
-
Ana arıyı riske atmamak için kafese almadan birleştirme yapmayınız. Araya gazete koyup, ballık katına birleştireceğiniz çerçeveleri koyarak birleştirebilirsiniz.
işin golayına gaçıp tapatalktan gönderivedim
-
20 çerçevelik kovanda yavru yoksa o kovanın arılarının çoğu tarlacıdır dağıtmak ibrahim beyin dediği gibi bencede akıllıca olmaz
-
Bende deneme amaçlı diğer kovandan 1 çıta gunluklu 1 adette meme verdim 3 gün bekleyip sonucu göreceğim birde 20 citalik ariya hazır ana kabul ettirilebilirmi bu tarihte
-
Aslında anasız kalan kolonide günlük ve kapalı yavru kalmadığına göre, arı sütü üretecek genç işçi sıkıntısı olacaktır. Ben olsam, ana arı satın alarak bölme yapardım. Veya birleştirme yapıp, kolonileri 5 km uzağa götürerek tarlacıların geri dönmesini engellerdim.
Zayıf olan kolonileriniz kaçar çerçeve?
işin golayına gaçıp tapatalktan gönderivedim
-
Bende deneme amaçlı diğer kovandan 1 çıta gunluklu 1 adette meme verdim 3 gün bekleyip sonucu göreceğim birde 20 citalik ariya hazır ana kabul ettirilebilirmi bu tarihte
Ana bal akımınız başladıysa denenebilir
ancak madem hazır ana vereceksiniz 2 ye bölün öyle verin.daha garantili olsun
analar kafeste en az 6 gün kalmalı aksi halde keser.
-
Aslında anasız kalan kolonide günlük ve kapalı yavru kalmadığına göre, arı sütü üretecek genç işçi sıkıntısı olacaktır. Ben olsam, ana arı satın alarak bölme yapardım. Veya birleştirme yapıp, kolonileri 5 km uzağa götürerek tarlacıların geri dönmesini engellerdim.
Zayıf olan kolonileriniz kaçar çerçeve?
işin golayına gaçıp tapatalktan gönderivedim
Arıların 3 er ve 4er çerçeve olarak 4 kovan
-
Ana bal akımınız başladıysa denenebilir
ancak madem hazır ana vereceksiniz 2 ye bölün öyle verin.daha garantili olsun
analar kafeste en az 6 gün kalmalı aksi halde keser.
Henüz daha başlamadı ama önümüzdeki hafta havaların duzelmesiyle muhtemelen başlar
-
Olan olmuş siz yarında bekleyin ustalardan daha değişik fikirler gelecektir.
ona göre bir yol haritası belirlersiniz.
20 çerçevelik koloniyi neden bu kadar ihmal ettiniz,buda ayrıca sorgulanması gerekiyor aslında.
-
Olan olmuş siz yarında bekleyin ustalardan daha değişik fikirler gelecektir.
ona göre bir yol haritası belirlersiniz.
20 çerçevelik koloniyi neden bu kadar ihmal ettiniz,buda ayrıca sorgulanması gerekiyor aslında.
Hava mulefetinden dolayi yaklaşık 20 güne yakın havaların soğuk ve yağışlı olmasından dolayı oldu birde ancak isimden dolayi sadece hafta sonları arılarla ilgilene biliyorum ne yapalım kismette ne varsa o olur
-
Olan olmuş siz yarında bekleyin ustalardan daha değişik fikirler gelecektir.
ona göre bir yol haritası belirlersiniz.
20 çerçevelik koloniyi neden bu kadar ihmal ettiniz,buda ayrıca sorgulanması gerekiyor aslında.
İbrahim abi, 20 çerçeve koloni ana kaybı yaşamış ama , memede yapmamış, biraz garip değil mi? Birleştirme yapıp bir iki koloniyi 10 çerçeve yapsa, tarlacılar hazırcılardan çok fazla olacağı için, birde ana bal akımı başladığı için bu kolonilerden bal da alınabilir heralde değil mi?
işin golayına gaçıp tapatalktan gönderivedim
-
İbrahim abi, 20 çerçeve koloni ana kaybı yaşamış ama , memede yapmamış, biraz garip değil mi? Birleştirme yapıp bir iki koloniyi 10 çerçeve yapsa, tarlacılar hazırcılardan çok fazla olacağı için, birde ana bal akımı başladığı için bu kolonilerden bal da alınabilir heralde değil mi?
işin golayına gaçıp tapatalktan gönderivedim
Doğru aslında yalancılaması gerekirdi
belkide içerde ana arı var.
test çerçevesi verilip netleştirilmeli bu koloninin durumu.
-
Doğru aslında yalancılaması gerekirdi
belkide içerde ana arı var.
test çerçevesi verilip netleştirilmeli bu koloninin durumu.
Bir adet test citasi ve 1 adet kapalı çıkmaya yakın meme verdim 3 gün sonunda bakalım sonucu göreceğim
-
20 çerçeve koloni oğula gitmiş olsa, hem nüfus azalması olması lazım hemde, kapalı-açık veya bozulmuş ana memeleri olması lazım. Yalancılamış olsa, gözlerde birden fazla yumurta görülmesi gerekirdi. Bence bu koloni kendi anasını değiştirmiş ve hava şartlarından dolayı genç ana çiftleşememiş. Büyük bir ihtimalle genç ana kolonide geziniyor, kadro yoğun olduğu için görmek zor. Ama bu koloni şuan yalancılama sınırında olması gerekir. Yalancılamış 20 çerçeve koloni ile uğraması zor olur, en kısa zamanda müdahale etmek gerekir.
işin golayına gaçıp tapatalktan gönderivedim
-
Ana arı kaybı ne zaman olduğu belli değil.
Ana arı olmasa yalancı anaya kaçması gerekirdi.
İçerde ana arı vardır yakında yumurtlar.
Belki de havalardan dolayı döllenemedi veya geç döllendi.
Ana arı yoksa yalancı yumurtlayınca birleştirme daha zor olacak.
Birde biz kovanlara ÇERÇEVE koyuyoruz çıta değil.
-
Ana arı kaybı ne zaman olduğu belli değil.
Ana arı olmasa yalancı anaya kaçması gerekirdi.
İçerde ana arı vardır yakında yumurtlar.
Belki de havalardan dolayı döllenemedi veya geç döllendi.
Ana arı yoksa yalancı yumurtlayınca birleştirme daha zor olacak.
Birde biz kovanlara ÇERÇEVE koyuyoruz çıta değil.
Sayın hocam çıta çerçeve fark eder mi ben çıta diyorum sizde çerçeve deyin gitsin ☺ kolay gelsin
-
Sayın hocam çıta çerçeve fark eder mi ben çıta diyorum sizde çerçeve deyin gitsin ☺ kolay gelsin
Fark eder ki yazdım.
Çıta tek parça olan bir şeydir
Çerçeve dört tarafı çevrili olan bir şeydir.
Bazı kovanlara petekli bal üretmek için tek çıta konur .
Ana arı üretim kutularına da küçük olduklarından tek çıta konur.
Bizim kovanlarımız çerçevelidir.
-
Sayın hocam çıta çerçeve fark eder mi ben çıta diyorum sizde çerçeve deyin gitsin ☺ kolay gelsin
Osman kardeşim
Büyüklerinize karşı birazdaha dikkatli konuşmalısınız.haklı bile olsanız.
-
Osman kardeşim
Büyüklerinize karşı birazdaha dikkatli konuşmalısınız.haklı bile olsanız.
İbrahim abi yanlış bişey konustuysam herkesten Özür dilerim kimseyi üzmek aşağılamak gibi bir niyetim yok
-
Doğru aslında yalancılaması gerekirdi
belkide içerde ana arı var.
test çerçevesi verilip netleştirilmeli bu koloninin durumu.
İbrahim abi verdiğim test çerçevesinde bugün yaptığım kontrolde hiç ana memesi görmedim verdiğim memede hala duruyor bu neye işarettir acaba
-
İbrahim abi verdiğim test çerçevesinde bugün yaptığım kontrolde hiç ana memesi görmedim verdiğim memede hala duruyor bu neye işarettir acaba
İçerde ana arı var görünüyor,meme yakın zaman içinde imha edilir.
-
Bakalım kısmet artık
-
Bakalım kısmet artık
Eğer mevcut memeyi yandan bozulmuş olarak görürsen,ana arıyı aramana bile gerek yok,kesin var demektir.
-
Eğer mevcut memeyi yandan bozulmuş olarak görürsen,ana arıyı aramana bile gerek yok,kesin var demektir.
İbrahim abi memede bozulma yok kapalı vaziyette duruyor hala günlük yumurtayı kovanda gördüğüm an ben bozacagum oni bakalım artık ☺
-
İbrahim abi memede bozulma yok kapalı vaziyette duruyor hala günlük yumurtayı kovanda gördüğüm an ben bozacagum oni bakalım artık ☺
Günlük yumurta atıldıktan sonra memeyi göremezsiniz zaten.
siz memeye müdahale etmeyin,gereğini arı yapar.
-
bu gün 18 çıtalık bir kolonimin yalancıladığını gördüm,bende diğer zayıf kovanlara ikincikat ekleyip araya sineklik koyarak her koluniye 5 çıta çeklinde dağıttım sizce sinekliği nezaman kaldırsam?? gazete yoktu aceleden sineklik taktım..fikirleriniz nedir arkadaşlar?
-
Ballıkta yeterli havalandırma sağlanamaması durumunda arıların havasızlıktan ve sıcaktan yanarak telef olmasına sebep olabiliyor sinek teli uygulaması. İnşallah böyle bir sıkıntı yaşamazsın abi, kapağı kaldırıp da öyle bir manzara ile karşılaşmak çok acı oluyor. 3 günde yaşadım ben maalesef bu sorunu 2014'te.
-
bu gün 18 çıtalık bir kolonimin yalancıladığını gördüm,bende diğer zayıf kovanlara ikincikat ekleyip araya sineklik koyarak her koluniye 5 çıta çeklinde dağıttım sizce sinekliği nezaman kaldırsam?? gazete yoktu aceleden sineklik taktım..fikirleriniz nedir arkadaşlar?
2 gün sonra kaldırın kovanlar aynı arılıkdaysa tarlacılar eski kovanlarına döner 5 çerceve arıdan 2 çerceve arı kalır.Kovanları farklı bir arılığa taşırsanız yerinde bir uygulama daha önce denedim.
-
bu gün 18 çıtalık bir kolonimin yalancıladığını gördüm,bende diğer zayıf kovanlara ikincikat ekleyip araya sineklik koyarak her koluniye 5 çıta çeklinde dağıttım sizce sinekliği nezaman kaldırsam?? gazete yoktu aceleden sineklik taktım..fikirleriniz nedir arkadaşlar?
Ismail abi niye böyle birşey yaptın.18 çerçeve az değil .Ben olsam
O kovanı yana kaldırırdım .oraya içinde günlük olan başka kovanlardan aldığım petekleri kovana dizer yalancilayan kovanın yanına koyardım .arıların geneli dönüş yapacaktır .içerde günlük olduğu için hem yeni ana yapma şansı verirdim .ve kovan sakinlesirdi .
Orda KALAN yalancı yumurta atili petekleri ızgara koyup güçlü bir kovana verirdim .
Kovanda KALAN yalancı ana arılar ve genç arılar onlara da ham petek ve yeni ana arı verirdim.kabarmış olmadığı için yalancı yumurta atamaz ana kafesten cikincada beslemeye başlardım.
-
eğer tarlacı her halukarda dnecekse,ne sineklik telin nede gazetenin bir faydası olmaz,ben terlacıları terbiye etmek istiyordum halbuki ;)
-
eğer tarlacı her halukarda dnecekse,ne sineklik telin nede gazetenin bir faydası olmaz,ben terlacıları terbiye etmek istiyordum halbuki ;)
Dönüş kaçınılmaz bu zaman da
-
bu gün iş çıkışı direk arılara gideceğim kutularımdan hazır yumurtlayan bir arıyı işçiler ve kek ile kovana vereceğim..
-
bu gün iş çıkışı direk arılara gideceğim kutularımdan hazır yumurtlayan bir arıyı işçiler ve kek ile kovana vereceğim..ve dönecek arılar yeni oğul şeklinde hazır anayı kabul edecekler..başka kovandan extra kapalı ve günlük yumurta versem,acaba ana arı kabulunde sıkıntı çıkarmı?
-
Arıcılık yapmak çok zor olmuş, arıları taşıyacağın yeri bulmak zor, nedense arıların bal alabilecek yerlerin belirlenmesi için kimselerin bir çabası yok, arıcı kendi başının çaresine bakmak zorunda, halbuki bal milli gelir sayılır, ülkeye katkısı tartışmasız, geçim kaynağı olduğu bilinir, işsizlik için bir yol, her bölgede yada bal alımı için elverişli olan yerlerin yetkililerce belirlenip, buradalarda arıların konaklanması için çaba sarf edilmeli, arıcı ile bazı köy, köylü, yada kim ise bunlar ile karşı karşıya gelmemeleri için önlemlerin alınması gerekir,
Abi tamam sakin ol.
Her yerde aynı sorundan dert yanmışsın.
Bir yerde paylaşsanda aynı yeri bulur, okuyan okur, cevap veren verir.
Bu sorunun çözümü burası değil ayrıca.
BİMER e yazabilirsin, veya bulunduğun il tarım-ilçe tarımdan fikir alabilirsin.
-
eğer tarlacı her halukarda dnecekse,ne sineklik telin nede gazetenin bir faydası olmaz,ben terlacıları terbiye etmek istiyordum halbuki ;)
tarlacılar, 65ini devirmiş evin reislerine benzer tecrübe fazlalığından dolayı, alıştıkları şekilde devam ederlerler hayatlarına, yani alışkanlıklarını değiştirmek istemezler.
tarlacı arılar da aynı. zaten çalışacağımız kadar çalıştık, herşeye biz karar veririz tarzında kovan düzenini yönetmek isterler.
o yüzden tarlacı arıları terbiye edebilmek için, neyi amaçlıyorsanız ona göre çalıştırırsanız daha faydalı olurlar amaca yönelik diye düşünüyorum.
mesela propolis amaçlıyorsanız propolise, nektarsa nektar, polense polen, suysa su.
-
kapalı verirseniz çıkmayabilir belki ancak günlük yumurta verirseniz anayı keserler kabul etmezler.
-
Mesajım bulunsun