Teknik Arıcılık Bilgi Paylaşma Forumu

ARI ÜRÜNLERİ => Arı Sütü => Konuyu başlatan: Halil BİLEN - Aralık 06, 2009, 12:54:18

Başlık: Arı Ürünlerini Bizler Nasıl Tüketiyoruz?
Gönderen: Halil BİLEN - Aralık 06, 2009, 12:54:18
Arı ürünleri tüketimi konusunda en şanslı grubun biz arıcılar olduğu sanırım tartışmaya gerek yoktur.

Birçok değişik tüketim şekli olduğunu görüyor, duyuyoruz ve bizlerde bir çok değişik yöntem kullanıyoruz.

Kendi adıma özellikle bağışıklık sistemimizi güçlü tutmak adına yaptığım uygulamadan bahsedeyim.

Bahar aylarında arı sokmalarının vücuduma yaptığı katkılar olduğuna inandığımdan o aylarda çok önemsemiyoruz ama ya bu günlerde.

Bir tarafta koparılan gripti / aşıydı yaygaraları bir tarafta rant peşinde ürün pazarlamaları...

Bir de üstüne üst düzey siyasetçilerin tükettiği kürlerin basında yer alması...

Arıcılık üst düzey yöneticileri bu fırsatı değerlendiremese de bu anlamda arı ürünlerinin tanıtımı için iyi bir fırsattı.

Bayan Obama'nın Beyazsaray bahçesindeki kovandan elde edilen bal ile fotoğrafını gördükten sonra daha çok kat edecek mesafemiz olduğunu söylemeye de gerek yok.

Teneke bal fiyatı ile uğraşıp duracağımıza...

Nereden nereye geldik konunun özüne geleyim.

Bal zaten hepimiz tüketiyoruz.

Bugünlerde balın içerisine arı sütü katmakta gerekiyor.

Ben 1/2 kg. balın içerisinde 11 gr.lık tüplerden 1 tane katıyorum.

Bu şekilde hazırda tutuyoruz.

Sabah kahvaltıya aile fertleri ne kadar bal tüketecekse tabağına alıyor ve poleni de üzerine serpiyoruz.

Poleni tam yemeden önce katmak gerekiyor ki görüntü nefaseti bozulmasın.

Önceden katılan polen eriyerek görüntüyü etkiliyor.


(http://img690.imageshack.us/img690/2498/img2411w.jpg) (http://img690.imageshack.us/i/img2411w.jpg/)

Ne diyelim zaten arıcılığı bu ürünlere kolay ulaşalım diye yapmıyor muyuz?

Afiyet olsun bana.
Başlık: Ynt: Arı Ürünlerini Bizler Nasıl Tüketiyoruz?
Gönderen: HÜSEYİN AVNİ ÖZCAN - Aralık 06, 2009, 16:59:54
Halil abi afiyet olsun.Abicim bizde sizinkine benzer bir durumvar tek farkımız poleni bilendır da toz haline getirip bala karıstırıyorum hafif bir acılık geliyor ama olsun hani polenli bal mevzusu varya işte oluyor bizimkisi polenli bal yanına azıcıkta kaymak sonrası akşama kadar hararetle koştur dur.
Başlık: Ynt: Arı Ürünlerini Bizler Nasıl Tüketiyoruz?
Gönderen: Murat AKIN - Aralık 06, 2009, 20:04:30
Sayın Hüseyin Bey:

Sizin çiçek tozlu balınızın akşama kadar değil 24 saat yeteceğini düşünüyorum.

Şaka bir yana

Halil beyin Yaptığı uygulama göz zevki için iyi bir durum.

Ama çiçek tozunun insan vücudunda işe yarar duruma geçmesi için çok iyi çiğnenip ağızda parçalanması gerekir.
Çocuklara verilince çok çiğnemeleri söylenmeli.
Başlık: Ynt: Arı Ürünlerini Bizler Nasıl Tüketiyoruz?
Gönderen: bekir albaş - Aralık 06, 2009, 21:02:02
afiyet olsun gecen ay izmirde hayvancılık fuarı acılmıştı gezerken arıcılık birliginin masaya tabaklar icinde görünce tadına orda bakmıştım bayagı hoştu yeni oldugum için polen alamdım inş bahara kendi polenimi alabilirsem deymeyin keyfime:):) ;D
Başlık: Ynt: Arı Ürünlerini Bizler Nasıl Tüketiyoruz?
Gönderen: hatkobi - Eylül 10, 2010, 00:34:15
 Çinde arı sütü ithal edilip satılıyormuş.Yerli üretim ihtiyacı karşılıyamıyor herhalde.Veya fiat farkı var
 11.gramlık tüpler nerede ve nasıl satılır.Soğuk zincir uygulanıyor herhalde.
Başlık: Ynt: Arı Ürünlerini Bizler Nasıl Tüketiyoruz?
Gönderen: mehmet uslu - Eylül 10, 2010, 23:46:54
                                                                         afiyet olsun halil abi
Başlık: Ynt: Arı Ürünlerini Bizler Nasıl Tüketiyoruz?
Gönderen: hatkobi - Eylül 11, 2010, 20:11:12
 Baharda bademlere kırağı vurmazsa birde menüye ballı badem eklersiniz inşallah.
Başlık: Ynt: Arı Ürünlerini Bizler Nasıl Tüketiyoruz?
Gönderen: GURCELL35 - Mayıs 08, 2011, 16:58:08
Ben sabahları küçük kızım için 1,5 çorba kaşığı Arı sütlü kestane balını (1kg bal'a 40 gr arı sütü oranı) bardağa döküp yarım çorba kaşığıu polenle iyice,ezerek karıştırıyorum.Bardağın üzerine süt koyup iyice erittikten sonra tadını bastırması için bolca kakao döküyorum içine.Ama doğrumu yapıyorum yanlış mı yapıyorum bilmiyorum.Kakao etkisini arttırır mı,azaltır mı bir bilene sormak lazım.
Başlık: Ynt: Arı Ürünlerini Bizler Nasıl Tüketiyoruz?
Gönderen: Hüseyin İncesakal - Mayıs 18, 2011, 11:32:18
Arısütü saklanırken dondurmakmı gerekiyor. Donan sütün özelliğini kaybetmesi gibi bir durum mümkünmü.
Başlık: Ynt: Arı Ürünlerini Bizler Nasıl Tüketiyoruz?
Gönderen: AbdulCELİL - Mayıs 18, 2011, 11:41:46
Uzun süre saklanacaksa derin dondurucuda tutmak lazım. Kısa süreli kullanımlar için +5 derece civarı öneriliyor.
Başlık: Ynt: Arı Ürünlerini Bizler Nasıl Tüketiyoruz?
Gönderen: INGILIZ TEYFIK - Temmuz 25, 2011, 13:56:42
SLM ARICI ARKADASLAR ALLAH BERKETINI KOYSUN INSALLAH BU SEZON ICIN...AMIN

1.ARI SÜTÜN HEMEN BAŞINI KESİP İÇE BİLİRMİYİZ?
2.ARI SÜTÜNÜ MUDAFASIZ NASIL OLUR, ÖRNEK 10 TANE ARI MEMSİNDEN SÜT ALDIM ANADOLU'DAN İSTANBULA KARDEŞİM YOLLMAK İSTİYORUM NASIL OLUR BU?

SAYGILAR
Başlık: Ynt: Arı Ürünlerini Bizler Nasıl Tüketiyoruz?
Gönderen: Halil BİLEN - Temmuz 25, 2011, 14:34:44
Arı sütünün başını kesmek?

Arı sütü nakli...

Soğuk zincirde taşınmalı...

En uygunu 40-50 ml. bal içine koyun sütü öyle gönderin.
Başlık: Ynt: Arı Ürünlerini Bizler Nasıl Tüketiyoruz?
Gönderen: A. Ziya Akacık (esem48) - Ağustos 10, 2011, 11:03:10
bal, kaymak, ceviz ve muz :))

saniyesinde enerji kaynağı ,of konumundaki göstergeleri anında full konumuna çıkartır...
Başlık: Ynt: Arı Ürünlerini Bizler Nasıl Tüketiyoruz?
Gönderen: Mehmet Ulucay - Aralık 19, 2011, 22:53:52
Merhaba arkadaşlar

Aramızda doktor arkadaşlar da var. Bu konuda bilgi birikimi olanlarda vardır .

Arı sütü ile ilgili bir sorum olacak.

Ballı Arı sütünün sindirim sistemi ile ilişkisi nedir. Acaba mideye dokunma ihtimali varmıdır ?
Başlık: Ynt: Arı Ürünlerini Bizler Nasıl Tüketiyoruz?
Gönderen: Ahmet Arslan - Aralık 19, 2011, 22:57:31
bal, kaymak, ceviz ve muz :))

saniyesinde enerji kaynağı ,of konumundaki göstergeleri anında full konumuna çıkartır...

Dokunur onlar insana... ;D
Başlık: Ynt: Arı Ürünlerini Bizler Nasıl Tüketiyoruz?
Gönderen: kepsutlu1 - Aralık 21, 2011, 11:27:02
Manda kaymağı, muz, polen ,bal harmanla ye afiyet olsun
Başlık: Ynt: Arı Ürünlerini Bizler Nasıl Tüketiyoruz?
Gönderen: erdal yatkın - Aralık 21, 2011, 11:36:08
     Yoğurt üzerine bal  vur kaşığı.
Başlık: Ynt: Arı Ürünlerini Bizler Nasıl Tüketiyoruz?
Gönderen: Murat Çakır - Aralık 21, 2011, 11:48:23
Merhaba arkadaşlar

Aramızda doktor arkadaşlar da var. Bu konuda bilgi birikimi olanlarda vardır .

Arı sütü ile ilgili bir sorum olacak.

Ballı Arı sütünün sindirim sistemi ile ilişkisi nedir. Acaba mideye dokunma ihtimali varmıdır ?

Arı sütünü bilmiyorum, fakat balın mideye dokunma ihtimali var.

2003 yılında çok şiddetli bir mide kanaması geçirdim.

Ülser kanaması olmuş.

Çok iyi bir bal tüketicisi olmama rağmen böyle bir rahatsızlık yaşamış olmama şaşırdım.

Apiterapi bilgisi olan bir hocamıza konuyu sordum.

Hocanın verdiği cevap, bütün şekerli gıdalarda olduğu gibi, bal tüketimi de mide asiti salgısını artırır.

Ülser rahatsızlığında iyileştirici etkisinden çok, sorunu artırıcı etkisi olabilir.

Ülser durumunda en iyi yöntem sabahları soğuk süt içmektir demişti.

Eğer kullandıktan sonra mide rahatsızlığı yaşıyorsanız, bal ile ilişkisi olabilir.
Başlık: Ynt: Arı Ürünlerini Bizler Nasıl Tüketiyoruz?
Gönderen: Hüseyin KAYA - Aralık 21, 2011, 13:35:27
Merhaba arkadaşlar

Aramızda doktor arkadaşlar da var. Bu konuda bilgi birikimi olanlarda vardır .

Arı sütü ile ilgili bir sorum olacak.

Ballı Arı sütünün sindirim sistemi ile ilişkisi nedir. Acaba mideye dokunma ihtimali varmıdır ?

Arı sütünü bilmiyorum, fakat balın mideye dokunma ihtimali var.

2003 yılında çok şiddetli bir mide kanaması geçirdim.

Ülser kanaması olmuş.

Çok iyi bir bal tüketicisi olmama rağmen böyle bir rahatsızlık yaşamış olmama şaşırdım.

Apiterapi bilgisi olan bir hocamıza konuyu sordum.

Hocanın verdiği cevap, bütün şekerli gıdalarda olduğu gibi, bal tüketimi de mide asiti salgısını artırır.

Ülser rahatsızlığında iyileştirici etkisinden çok, sorunu artırıcı etkisi olabilir.

Ülser durumunda en iyi yöntem sabahları soğuk süt içmektir demişti.

Eğer kullandıktan sonra mide rahatsızlığı yaşıyorsanız, bal ile ilişkisi olabilir.
Murat bey, internette balın faydaları hakkında mide ilgili olarak "Mideye kuvvet verir: Baldaki şeker emilimi en kolay olan şeker olması ve Hazmı gerektirmediğinden kolayca kana geçer. Ve midedeki fazlalıkları dışarı atar." şeklinde bir bilgi var. Balın zararları ile ilgili olarak da "Mide ameliyatlarından sonra "damping sendromu" denilen durumlar için de bal uygun değildir. Bal sindirimi gerektirmedi­ğinden aniden kana geçerek kan şekerinin önce yükselmesine, son­ra da düşmesine neden oiur." şeklinde bir bilgi var.

Başlık: Ynt: Arı Ürünlerini Bizler Nasıl Tüketiyoruz?
Gönderen: Hüseyin KAYA - Aralık 21, 2011, 13:47:40
Balı zaten çok severim. Bal hasatından bu yana tek başıma aşağı yukarı 8-10 kg bal tükettim. Poleni de taze iken, kurutmadan derin dondurucuya atmıştım. Aklıma geldikçe sabah akşam birer kaşık atıyorum ağzıma. Şu kadarını söyleyebilirim, önceleri gribe yakalandığımda en az bir gün istirahat etmeden, ilaç almadan iyileşemezken şimdi hastalığı ilaçsız ve ayakta geçiriyorum. Bunun dışında kimbilir ne faydaları oluyor biz farketmeden...
Başlık: Ynt: Arı Ürünlerini Bizler Nasıl Tüketiyoruz?
Gönderen: Murat Çakır - Aralık 21, 2011, 14:08:14
İnternette binlerce şehir efsanesi bilgi var.

Ben de iyi bir bal tüketicisiyim. Aile çevresinde gripal enfeksiyonları en hafif ben atlatıyorum.

1998'li yıllarda başlayıp, 2003 yılında şiddetli bir mide kanamasıyla sonuçlanan, sindirim sistemi ile ilgili sağlık sorunumda balın faydası değil, bir ihtimal şiddetini artırıcı etkisi oldu.

Bu söylediğim bilgiyi de yurtdışında apiterapi eğitimi görmüş, sertifikasını almış, arıcılık konusunda yetkin bir akademisyenden aldım.

Daha sonra da, sindirim sistemi rahatsızlıklarımın aşırı stresten kaynaklandığı anlaşıldı.

Kafayı formatlayınca, sorun kendiliğinden düzeldi.

Ben o dönemde, mide rahatsızlıklarıma iyi gelsin diye bala epey yükleniyordum.

Fakat edindiğim bilgi, tam tersi olduğu.

Aşırı stres mide asit salgısını yükseltiyor, bu yüzden sorunlar çıkıyor.

Şekerli gıda ya da bal tüketimi de asit salgısını yükselttiği için sorun düzelmek yerine daha da artıyor.

Balın sindirilmeden doğrudan kana karışması glikoz ile ilgili.

Canlı organizmalar çay şekeri yani sakkaroz ve benzeri kompleks şekerleri doğrudan kullanamıyor.

Sakkaroz aldığımız zaman, vücudumuz bunu glikoza parçalamak için uğraşıyor.

Fakat glikoz aldığımız zaman doğrudan değerlendiriliyor.

Sonuç itibariyle, doğru teşhis edilmiş sağlık sorunlarında, sebep sonuç ilişkilerini bilirsek, daha faydalı kullanımlar olabilir.

Ama doğru teşhisi konulmamış olan rahatsızlıkları genelleyerek, mide rahatsızlığına bal iyi gelir deyip, bununla tedavi etmeye kalkarsak, istenmeyen sonuçlara ulaşabiliriz.
Başlık: Ynt: Arı Ürünlerini Bizler Nasıl Tüketiyoruz?
Gönderen: Ahmet Arslan - Aralık 21, 2011, 14:22:55
Çocukluğumdan beri mide rahatsızlığım var. Mide için kullanılan bütün ilaçları bilirim,koyun kuzu güderken bile yanımda süt olurdu.
1980 li yılların ortalarında bilim teknik dergisi obonesi idim,her ay okurdum.
O yıllarda çıkan bir sayıda bal konusu işleniyordu, şimdi hatırlamıyorum ama yanılmıyorsam ayda 12 kg.bal tüketen birisininin midesinde ülser olmaz diyordu.
Ben ondan sonra hep kalite bal aradım yurdun değişik yerlerinden tanıdığım kişiler aracılığı ile bal aldım,aşırı bal tükettim.
Sonuçta midem eskiye göre çok çok iyi.
Gene ufak tefek ekşime oluyor ama uykudan uyandıran ağrılar kalmadı.
Çocukluğumda bir komşudan yediğim balın tadı damağımda duruyordu,aynı tadı arıcılığa başlayınca kendi balımda buldum.Selamlar.
Başlık: Ynt: Arı Ürünlerini Bizler Nasıl Tüketiyoruz?
Gönderen: Murat Çakır - Aralık 21, 2011, 14:54:46
Ahmet Bey,

Bende tam tersi etki yaptı.

Sonuçta rahatsızlığın sonucu ülser. Fakat ülsere sebep olan şey nedir?

Durup dururken midede ya da 12 parmak bağırsağında yara açılmıyor.

Bende ülsere sebep olan şeyle çakıştı ve daha da tetikledi.

Sizin ülserinize sebep olan şeyinizde tam tersi etki yapmış olabilir.

Önceki yazımda da söylediğim gibi, hastalık isimlerini genelleyip, şu şu şifadır bilgisini genelleyip sonuca ulaşmak her zaman çözüm olmuyor.

Ülsere sebep olan şey bilinirse, hangi sebebe iyi geldiği hangi sebebi tetiklediği anlaşılabilir.

Sebep ve sonuç ilişkilerini iyi tahlil etmek gerekiyor.

Atıyorum, bende zaten aşırı stres kaynaklı fazla mide asiti salgısı sonucunda ülser oluşmuşsa, bunda faydadan çok zarar veriyor.

Ama diyelim ki, sizde bakteri kaynaklı ülser oluşmuşsa, bakteriyi yok ettiği için ülser olma sebebini ortadan kaldırmış olabilir.

Daha önceki yazılarımızda da arı ürünleri ve hastalık tedavisi konusunu tartıştık.

Sağlık konularında genellemeler yapmak ve bu genellemelere bakarak şu iyidir demek riskli bir olay.

Karnı ağrıyan birisine, doktorun bana  verdiği ilaç çok iyi geldi, sana da tavsiye ederim demek nasıl riskliyse, bal karın ağrısına çok iyi geliyor tüketin şifa bulursun demek de o kadar riskli.

Çünkü önce o karın ağrısının sebebini bilmek gerekir.

Örneğin birisinin karın ağrısı ülser kaynaklı, Allah muhafaza öbürününkisi kanser kaynaklıysa, iki karın ağrısının da tedavisinin aynı olmayacağını hepimiz biliriz.

Ülsere iyi geldiği varsayılan bir şeyi, bilmeden kanserde kullanmaya başlayıp iyileşeceğimizi umut ederek sadece tedavimizi geciktirmiş oluruz.
Başlık: Ynt: Arı Ürünlerini Bizler Nasıl Tüketiyoruz?
Gönderen: Şefik BAL - Aralık 21, 2011, 16:22:15
Herkese geçmiş olması ve birdaha tekrarlamaması dileğimle...

Bende Şeker hastası olmama rağmen kendi üretimimiz balı kontrollü olarak sabahları 1 kaşık şeklinde yiyorum şekerimi ölçüyorum normal ölçülerde çıkıyor... Ne zaman stresli olsam bal yesem şeker yükseliyor...
Demekki stres önemli bir etken... Pek aldırmam ama ameliyatlar öncesi stres yok, Tansiyon şımarıyor :D

Diyeceğim şu ki; kişi kendini tanımalı ve ona göre yiyeceklerine dikkat etmeli...
Bereket tv de Arıcılık Proğramında Avni bey Arı ürünlerinin kişinin kilosuna göre değiştiğini tekrar tekrar örneklerle anlattı... Öyle kafama göre takılayım olmuyor...Bilen kişilerin tavsiyelerine dikkat etmek gerekir diyorum...

sevgilerimle...
Başlık: Ynt: Arı Ürünlerini Bizler Nasıl Tüketiyoruz?
Gönderen: Salim Esen - Aralık 21, 2011, 19:27:54
Tükettiğim arı ürünleri

 Bal: Kahvaltı çayımı tatlandırmak için kristalize olmuş şekli ile, toplamda bir kaşık/gün gibi..

Polen: Alındığı günlerde taze olarak, kışın ise; derin dondurucudan, bir tahta tatlı kaşığı/gün gibi..

Arı zehiri: Faaliyet mevsiminde, birdir ikidir almadan dölmem gibi.. Bazen sıfır ise de, bazen birkaç olur. ;)

Arı sakızı: Yaz bakımlarında bazen; temiz yeni getirilmiş sakızlardan bir gramlık parça alıp;
               gün boyu çiklet gibi çiğnerim, (dişleri sapsarı yapıyorsa da..) yutmam.

Arı sütü: Ana yüksüğü zorunlu bozmaların da;
            dondurma tutacağı tahtası çubuğu yardımı ile bir yüksük/gün gibi..

Arı ekmeği: Arı ekmeği; Arıların doğadan toplayıp getirdiği çiçek tozlarının,
             petek gözlerine depo edilirken, kattığı enzimler sonucu mayalanmış, işlenmiş ve    
             silindirik preslenmiş hâlidir.
             petek gözlerine arıların kendi yavrularını beslemek için stokladığı arı ekmeği somunlarından,
             kürdan ile çıkarıp yediğim de olur. Bazen..
             İğne ile kuyu kazma gibi bir işlem olsa da; kıymetini bilen için, değer.
            
            
Başlık: Ynt: Arı Ürünlerini Bizler Nasıl Tüketiyoruz?
Gönderen: Şefik BAL - Aralık 22, 2011, 00:47:00
Salim kardeşim, Arı ekmeğini ilk defa duydum, bu  sizin tabiriniz mi? ama güzel bir tabir.. :)
iki yıldır hemen hemen yazılanları okuyorum hiç karşılaşmadım...

sevgilerimle...
Başlık: Ynt: Arı Ürünlerini Bizler Nasıl Tüketiyoruz?
Gönderen: M. Cahit SÜMER - Aralık 22, 2011, 03:08:31
Arı Ekmeği

Arılar için protein kaynağı olduğu düşünülürse ekmek demek, pek de uygun düşmüyor...  :)
Arılar için çiçektozu; bizim için et, balık, yumurta, süt v.b.


https://www.aricilik.gen.tr/index.php/topic,4846.msg54377.html#msg54377

https://www.aricilik.gen.tr/index.php/topic,5403.msg65423.html#msg65423

https://www.aricilik.gen.tr/index.php/topic,2398.0.html

https://www.aricilik.gen.tr/index.php/topic,2446.msg21953.html#msg21953
Başlık: Ynt: Arı Ürünlerini Bizler Nasıl Tüketiyoruz?
Gönderen: Rserkan - Aralık 22, 2011, 04:53:43


Ülser durumunda en iyi yöntem sabahları soğuk süt içmektir demişti.

Eğer kullandıktan sonra mide rahatsızlığı yaşıyorsanız, bal ile ilişkisi olabilir.
[/quote]


Murat hocam,
Ülser konusunda tedavi sürecini bende yaşadım. Fakat doktor tarafından süt ve yoğurt tüketiminde dikkatli olmam söylendi. Anlattıklarından hatırladığım kadarı ile, süt ve yoğurt, ülsere neden olan Helicobacter Pylori adlı bakterinin midede üremesini hızlandırıyor.

Ayrıca sayın Ballıbaba aracılığı ile okuduğum KTÜ'nün kestane balına dair yayınladığı bir raporda bu balın Helicobacter Pylori adlı bakteriyi öldürdüğü belirtilmişti.

Saygılar...

Başlık: Ynt: Arı Ürünlerini Bizler Nasıl Tüketiyoruz?
Gönderen: Şefik BAL - Aralık 22, 2011, 07:05:55
Arı Ekmeği

Arılar için protein kaynağı olduğu düşünülürse ekmek demek, pek de uygun düşmüyor...  :)
Arılar için çiçektozu; bizim için et, balık, yumurta, süt v.b.


https://www.aricilik.gen.tr/index.php/topic,4846.msg54377.html#msg54377

https://www.aricilik.gen.tr/index.php/topic,5403.msg65423.html#msg65423

https://www.aricilik.gen.tr/index.php/topic,2398.0.html

https://www.aricilik.gen.tr/index.php/topic,2446.msg21953.html#msg21953


Zahmetine teşekkürler Cahit kardeşim...
Arıcı sözlüğünü de okudum hatta Kenan beye önerilerde bulundum ama demekki gözden kaçmış...e e e yaşlanıyoruz demekki... :D  ( Günlük yumurtayı göremeyen arılğa girmesin diyordu Halil bey...Arı Ekmeğini bilmeyen de açkalsın diyecek şimdi... :D)

Yukarıdaki linkleri okudum Hayret nasıl atlamışım :o
sevgilerimle...
Başlık: Ynt: Arı Ürünlerini Bizler Nasıl Tüketiyoruz?
Gönderen: Salim Esen - Aralık 22, 2011, 09:03:57
Sayın BAL Şefik ağbi ; Yazılarınız bal gibi :D
Söz konusu terimini hangi kaynaktan olduğu şimdi bulamadım. Eski arıcılık kitaplarından, kurslardan,
 belki de TKV nin dergilerinde olabilir.
Ama içerik bilgileri Muhsin DOĞAROĞLU hocanın polenle ilgili yazılarından benim hafızamda bıraktığı şekli olsa gerek.
 2004 lerde polenle ilgili bilgiler toplarken;
"polen arının vazgeçilmezidir. Onunla yavrularını besler, arının ekmeğidir." diye notlarım var.

Arının doğadan topladığı çiçek tozuna sadece "çiçek tozu" terimi de yetmiyor bence.
Çiçek tozunu arı alıp sepetçiğine toplarken (yapıştırırken) de bazı enzimler katıyormuş.
Yani; çiçek tozu bir işlem geçiriyor ilaveler alıyor.
Kovana gelip tuzağa düşen "çiçek tozu" ile doğada çiçek tepesinde bulunan çiçek tozu arasındaki farkı belirlemek için " Arı çiçek tozu" terimi daha doyurucu.
Keza;
Arı tarafından peteklere depolanmış, işlenmiş çiçek tozu maddelerinin, çıkarılmış haline de "Arı ekmeği somunu" terimi daha doyurucu olacak bence..

Arı ürünlerinin güvenilir üreticilerce usulüne uygun üretilmiş, korunmuş, muhafaza edilmiş olması ve de bilinçli tüketicilerin ne özellikte ürün aradıklarını biliyor olmaları;
doğadan ve arıdan faydalanmayı kolaylaştıracaktır.


Başlık: Ynt: Arı Ürünlerini Bizler Nasıl Tüketiyoruz?
Gönderen: hüseyin61 - Aralık 22, 2011, 09:35:28
kahvaltıda balı teryağ kaymakla yemenin yanında açkarnına sabah namazına kalkınca bazanda tam yatarken midemin boş olmasına dikkat ediyorum ılık bbirbardak sütle bir talı kaşıgı balı karıştırıp içiyorum mide boş ve bal sulandırılınca 20 dakikada emiliyormuş tüm vitaminleri ile ama kahvaltıda tükettigimiz balların bir kısmı sindirilemeden malesef vücüdu terk ediyor boşaltım sistemimizle
Başlık: Ynt: Arı Ürünlerini Bizler Nasıl Tüketiyoruz?
Gönderen: Şefik BAL - Aralık 22, 2011, 09:48:55
Salim kardeşim,
iltifatına ve açıklamalarına teşekkür ederim...Daha öğreneceğimiz çok şeyler var...öğrenmenin yaşı yoktur...yeterki açık olalım...

Hüseyin kardeşim,
afiyet olsun Allac C.C. kımsenin sağlığını bozmasın... Herkese afiyetler dilerim...
Başlık: Ynt: Arı Ürünlerini Bizler Nasıl Tüketiyoruz?
Gönderen: Hasan YAVUZ - Aralık 22, 2011, 10:01:42
Saygıdeğer dostlar;" Arı ürünleri'mi yoksa,Arı ürünlerini'mi " bizler nasıl tüketiyoruz.
Amacım konu başlığını eleştirmek değil, benim algılamamda'mı bir yanlışlık var diye düşünüyorum.
Güzel konular paylaşılıyor, tüm paylaşımçılara candan teşekkürler, Allah uzun ömürler versin............
Başlık: Ynt: Arı Ürünlerini Bizler Nasıl Tüketiyoruz?
Gönderen: Şefik BAL - Aralık 22, 2011, 10:54:36
Bence; Arı Ürünlerini diye olmalı, algılamada yanlışlık yok...cümle düşüklüğü, gözden kaçan bir durum... ;)

Demekki göden kaçıyor... ;) Bu başlık benimki kadar tuhaf değil yani... :D
Bende konu başilığını ''günlük yumurtayı göz ile görme problemi yaşayan varmı?'' diye açmıştım..
Halil beyin dikkatinde kaçmamış; başka neyle görülürki? diye kafa yormuş... ; :D
Rezil olduk sanal aleme... ;D
Neyseki düzellti de az madara olduk... :D

Halil bey de başlığı düzeltir...:)

sevgilerimle...
Başlık: Ynt: Arı Ürünlerini Bizler Nasıl Tüketiyoruz?
Gönderen: Halil BİLEN - Aralık 22, 2011, 12:05:07
Başlıkta olması gereken nedir?

Tam olması gerektiğini bir yazın hele...
Başlık: Ynt: Arı Ürünlerini Bizler Nasıl Tüketiyoruz?
Gönderen: Şefik BAL - Aralık 22, 2011, 14:00:42
Başlıkta olması gereken nedir?

Tam olması gerektiğini bir yazın hele...


Düzeltilmişin düzeltilmesi olmaz üstat... ;)
Sevgilerimle
Başlık: Ynt: Arı Ürünlerini Bizler Nasıl Tüketiyoruz?
Gönderen: Hasan YAVUZ - Aralık 22, 2011, 16:40:53
Sevgili, Bilen yanlış yazmışsın demedik, sadece cümle düşüklüğü olmuş, hepimizin yaptığı küçük eksiklikler.
 Ben dün farkettim ama bir yazan çıkmadı, dünden beri sanırım bir çok kişi farketmiştir.
 Konuyu Halil bey başlatıça.................
Başlık: Ynt: Arı Ürünlerini Bizler Nasıl Tüketiyoruz?
Gönderen: Halil BİLEN - Aralık 22, 2011, 17:14:27
Allah Allah...

Ayet mi yahu bu?

Doğrusu neyse bir yazın hele...

Bizler Arı Ürünlerini Nasıl Tüketiyoruz?

Olması gereken bu mu?

O zaman adama sorarlar Gizli Özne ile de hallolur diye...

Yani...

Arı Ürünleri Nasıl Tüketiyoruz?

******************

Halil Bey Başlatınca ne demek ayrıca?

Siz başlattınız da biz hayır mı dedik?
Başlık: Ynt: Arı Ürünlerini Bizler Nasıl Tüketiyoruz?
Gönderen: Şefik BAL - Aralık 22, 2011, 17:31:22
Sevgili, Bilen yanlış yazmışsın demedik, sadece cümle düşüklüğü olmuş, hepimizin yaptığı küçük eksiklikler.
 Ben dün farkettim ama bir yazan çıkmadı, dünden beri sanırım bir çok kişi farketmiştir.
 Konuyu Halil bey başlatıça.................

hasan yavuz kardeş ben siz yazıncaya kadar farketmemiştim...( İhale üstüne kaldı... :D :D :D)

Affınıza sığınarak,

Halil bey de beşer, gün gelir şaşar.
Yanlışı düzeltmek, görene düşer. ;)
Arıcılık hakkında, bildiğimiz ne ki, bizim
Ahkam kesmek mi, asla, haddimizi aşar

Binlerce cevap yazıyor, o da hatamı?
Cevap vermese de, sırtüstü yata mı?
Biz de, iş yapan kişi ortada görünür derler
İkaz ettin diye, kaşlarını çata mı? ;)



Ben bunu yazdığım sırada Halil bey yukarıdaki yazıyı göndermiş...kızmamış ;)

Bizler Arı Ürünlerini Nasıl Tüketiyoruz?  cümlesi de doğru,
Arı Ürünleri Nasıl Tüketiyoruz? yerine, Arı Ürünlerini Nasıl Tüketiyoruz? olması gerekir...Gizli özne Biz..

sevgi ve muhabbetlerimle...
Başlık: Ynt: Arı Ürünlerini Bizler Nasıl Tüketiyoruz?
Gönderen: M. Cahit SÜMER - Aralık 22, 2011, 18:06:51
Ben de karışayım ki konu tamamen karman çorman olsun. Sonunda en güzelini buluruz nasılsa.

Ben, sen, o, biz, siz, onlar.
Bunlar, ilgili fiili yapacak olanlar.
 
Fiil ne olsun; tüketmek mi, kullanmak mı?

Arı ürünleri nasıl kullanılıyor? (Edilgen cümle, özne yok; kim kullanıyor sorusuna cevap yok.)

Arı ürünlerini nasıl kullanıyoruz? (Özne biz; kim kullanıyor sorusuna cevap son hecede gizli: …uz)

Arı ürünlerini biz nasıl kullanıyoruz? (Özneye vurgu yapılmış; soruya 'başkaları nasıl kullanırsa kullansın, biz nasıl kullanmalıyız' gibi bir anlam yüklenilmiş.)

Arı ürünlerini bizler nasıl kullanıyoruz? (Özneye şairane bir vurgu yapılarak 'bizler' denmiş.) 

Afiyetle kullanılsın, afiyetle tüketilsin...
Afiyetle kullanalım, afiyetle tüketelim...
 :)
Başlık: Ynt: Arı Ürünlerini Bizler Nasıl Tüketiyoruz?
Gönderen: Zafer CURA - Aralık 22, 2011, 18:32:44
kardeşlerim kırk senedir siz nerdesiniz ben türkçeden hep zor geçerdim 4.5 tan 5 biraz gayret ederseniz sayenizde öğrenip okula yeniden başlıyacağım. Yazdıklarınızı okudukça heralde 10 üzerinden 10 alırız
Başlık: Ynt: Arı Ürünlerini Bizler Nasıl Tüketiyoruz?
Gönderen: Şefik BAL - Aralık 22, 2011, 19:15:47
kardeşlerim kırk senedir siz nerdesiniz ben türkçeden hep zor geçerdim 4.5 tan 5 biraz gayret ederseniz sayenizde öğrenip okula yeniden başlıyacağım. Yazdıklarınızı okudukça heralde 10 üzerinden 10 alırız

Zafer kardeşim merhaba,
Amaç ahkam kesmek değil, bildiklerimizi paylaşmaktır...yanlışlarmız varsa düzeltmektir...
Bazen insan konunun içine balıklama dalıyor... :D  Aynen arı işine balıklama daldığım gibi... ;D
Sevgilerimle...
Başlık: Ynt: Arı Ürünlerini Bizler Nasıl Tüketiyoruz?
Gönderen: Zafer CURA - Aralık 22, 2011, 19:20:00
Şefik kardeşim çook bal aldık nasıl tüketiriz diye öğrenmeye çalışıyorum. Sevgiler, saygılar,hürmetler
Başlık: Ynt: Arı Ürünlerini Bizler Nasıl Tüketiyoruz?
Gönderen: özcan güleç - Aralık 22, 2011, 20:10:47
Edebiyat dersine nokta koyduk.Biz arıcılar,arı ürünlerinin kaymağını yeme ayrıcalığına sahip şanslı kişileriz.Nerede okuduğumu hatırlamıyorum fakat hatırlayan arkadaşlar çıkacaktır.Mesleği arıcılık olan bir kişi diğer insanlardan yaklaşık 10 yıl daha uzun yaşıyormuş. :)Ben polenin tazesini  (tabiri caiz ise ) daha dumanı tüterken yerim.Bir tatlı kaşığını geçmem çünkü fazlası karaciğeri yorar.Arılar getirdikleri poleni peteğe yerleştirmeden önce ağızlarındaki enzim ile yoğurup yavrularına yedirmeye hazır hale getirirler.Mart ayının içinde bol polenli bir çıta seçer buzluğa atar ve kış boyu polenleri çıkarıp çıkarıp (sabır ister) sabahları 3-4 adet ağzıma atarım.Mart ayında almamın nedeni;polenlerin en lezzetli hali erken baharda başlar ve yaza doğru gittikçe acılaşan bir seyir izler.Bal akımı zamanlarında kovanlardaki ballı dalakları toplar evde biriktirir ve o güzelim gofret tazeliğindeki ballı dalaklar yıl boyunca kahvaltı soframızdaki protokoldeki yerini alır.Mademki güllerimizden bu kadar diken yemeyi göze alıyoruz,Bu ayrıcalıkta hakkımız.Yeri gelmişken yıl içinde bol bol aşılandığımdan (arı hemşireler tarafından  :) Kışları asla grip falan olmam.En iyi ve bol ürünler hepimizin olsun. İyi akşamlar.
Başlık: Ynt: Arı Ürünlerini Bizler Nasıl Tüketiyoruz?
Gönderen: Polenika - Mart 16, 2012, 18:14:32
Arısütü derin dondurucuda ışık görmeyecek koyu renkli şişelerde saklanıyor.Bu mümkün değilse balla karıştırıldığında da bozulma süresi uzatılabilir.

Polende C vitamini hariç hemen her vitamin ve 16 farklı amino asit varlığından söz ediliyor.Vitaminler bilindiği gibi yağda ve suda eriyenler olarak 2 ye ayrılır.Dolayısı ile polen yedikten sonra su içmek ve bir tatlı kaşığı zeytinyağı içmek polenden yararlanmamızı artırır.

Arı sütü ve polen ergenlik öncesi kız çocuklarına pek tavsiye edilmiyor.Nedeni kız çocuğunun gelişimini hızlandırarak erken ergenleşmesine neden olması ve bunun neden olabileceği psikolojik sorunlar.Tersine erkek çocuklarda kas yapısına ve fiziğine olan etkisi nedeniyle özellikle veriliyor.

Ayrıca 1 yaşından küçük çocuklara da arı ürünleri verilmesi sakıncalıdır ve bu ibareyi kavanozlarımıza yazmamız bir zorunluluk bildiğim kadarıyla.
Hangi başlığa yazılacak bilmiyorum ama bal sirkesi Türkiyede üretilmiyor ve tüketici bilmiyor ama bunuda üretip yavaş yavaş topluma kabul ettirmemiz yararımıza olacaktır.
Başlık: Ynt: Arı Ürünlerini Bizler Nasıl Tüketiyoruz?
Gönderen: Halil BİLEN - Mart 16, 2012, 18:20:08
Bal sirkesi üretiliyor...

Dayımın eşi, ailenin büyükannesinde bidonlar dolusu var.

Kime lazımsa doldurur, gider...

Bizler yıllardır bal sirkesi kullanırız.

Yapıyor muyuz?

Bidonlarda dolu olunca gerek duymadık. :D
Başlık: Ynt: Arı Ürünlerini Bizler Nasıl Tüketiyoruz?
Gönderen: Polenika - Mart 16, 2012, 18:27:29
bizim damak tadımıza uygun birşey mi.Para eder mi yani.
Başlık: Ynt: Arı Ürünlerini Bizler Nasıl Tüketiyoruz?
Gönderen: Halil BİLEN - Mart 16, 2012, 19:33:22
Bal sirkesi ile tanıştıktan sonra başka sirke kullanılmıyor.

Para etmez.
Başlık: Ynt: Arı Ürünlerini Bizler Nasıl Tüketiyoruz?
Gönderen: Şevket Topal - Mart 16, 2012, 20:46:03
Vallahi süper bir fikir balsirkesi geçenlerde marketten elmasirkesi aldım biçeşit asit nerde dedim eski insanların üzüm sirkeleri ilkbaharda yeşil soğan sirkelerdik çorbanın yanına deyme keyfine fakirin
Başlık: Ynt: Arı Ürünlerini Bizler Nasıl Tüketiyoruz?
Gönderen: Halil BİLEN - Mart 16, 2012, 20:55:43
Hocam, yaparız ilçede uygun zaman da bal sirkesi eğitim çalışması... :D
Başlık: Ynt: Arı Ürünlerini Bizler Nasıl Tüketiyoruz?
Gönderen: Şevket Topal - Mart 16, 2012, 21:14:14
İnşallah sirkeyide öğreniriz sayende.Bir sözvardır halkarasında kırkından sonra...diye ben bu bilgisayarda ileti yazdımya birde şu resim işini öğreneyim bizi neresi temizler bakalım
Başlık: Ynt: Arı Ürünlerini Bizler Nasıl Tüketiyoruz?
Gönderen: Ahmet Arslan - Mart 16, 2012, 21:17:15
Hocam ben sizden yaşlıyım,
Halil Arkadaşımız tarif ede ede ben bile öğrendim resim yüklemeyi.Meğerse çok basitmiş ,biz gözümüzde büyütmüşüz.
Başlık: Ynt: Arı Ürünlerini Bizler Nasıl Tüketiyoruz?
Gönderen: msceylan - Mart 16, 2012, 21:20:13
honey mead için düşünceleriniz nedir?
Başlık: Ynt: Arı Ürünlerini Bizler Nasıl Tüketiyoruz?
Gönderen: Şevket Topal - Mart 16, 2012, 21:25:42
Ahmet hocam insanlar bilmediği konunun cahilidir benim kızımın biri uludağ bilgisayar mezunu bize gelince torundan bukonuda bidersalacağım