Teknik Arıcılık Bilgi Paylaşma Forumu

ARI ÜRÜNLERİ => Bal => Konuyu başlatan: Tezel - Aralık 06, 2015, 04:44:12

Başlık: Balın saklanma koşulları
Gönderen: Tezel - Aralık 06, 2015, 04:44:12
Bu yıl elde ettiğim Ayçiçek balını hiç süzmeden 5 kg.lık cam kavanoza ve klasik bal tenekesine koydum. Cam kavanozda olan balın üstüne çıkan tortularını daha sonra aldım. Tenekede olanda ise bu şansım olmadı.

Bal Temmuz'dan Ekim'e kadar gölge ve serin bir yerde tenekede kaldı. Daha sonra onu da cam kavanozlara aktardım. Aktarım esnasında tenekenin üst kapağında siyah yapışkan bir katman oluştuğunu gördüm. Ayrıca balda hafif bir koku vardı, zamanla geçti.

İlk önce tükettiğimiz cam kavanozda olan balı çay ve ıhlamura kattığımızda sıvının rengi az da olsa açılıyordu. Fakat tenekeden olan bal aynı sıvıyı siyaha yakın bir renge büründürüyor. Sizce bu neden olabilir?
Başlık: Ynt: Balın saklanma koşulları
Gönderen: H.Kaya - Aralık 06, 2015, 22:46:01
Tenekeyle ilgili bir sıkıntı olabilir mi acaba
Başlık: Ynt: Balın saklanma koşulları
Gönderen: mustafa kemal alkoç - Aralık 08, 2015, 01:00:38
Bizde teneke kullanıyoruz sağlık bakanlığının kriterlerine uygun olanından böyle bir sorun yaşamadık,eski teneke yada başka mamulün tenekesi olmalı.
Başlık: Ynt: Balın saklanma koşulları
Gönderen: ismail akyüz - Ocak 11, 2018, 15:01:09
bal bir tenekenin içinde ne kadar süre stoklanabilir ustadlar??
Başlık: Ynt: Balın saklanma koşulları
Gönderen: yasinyusufyaman - Ocak 11, 2018, 15:28:14
bal bir tenekenin içinde ne kadar süre stoklanabilir ustadlar??
En az 100 sene ;)
Başlık: Ynt: Balın saklanma koşulları
Gönderen: ffmsahin - Ocak 11, 2018, 16:09:38
Bu yıl elde ettiğim Ayçiçek balını hiç süzmeden 5 kg.lık cam kavanoza ve klasik bal tenekesine koydum. Cam kavanozda olan balın üstüne çıkan tortularını daha sonra aldım. Tenekede olanda ise bu şansım olmadı.

Bal Temmuz'dan Ekim'e kadar gölge ve serin bir yerde tenekede kaldı. Daha sonra onu da cam kavanozlara aktardım. Aktarım esnasında tenekenin üst kapağında siyah yapışkan bir katman oluştuğunu gördüm. Ayrıca balda hafif bir koku vardı, zamanla geçti.

İlk önce tükettiğimiz cam kavanozda olan balı çay ve ıhlamura kattığımızda sıvının rengi az da olsa açılıyordu. Fakat tenekeden olan bal aynı sıvıyı siyaha yakın bir renge büründürüyor. Sizce bu neden olabilir?

arılarınız sadece ayçiçeğine çalışmamış, başka yer çiçeklerine veya ıhlamur, kestane, meyva, dal orman çalı  gibi ağaçların çiçeklerine de nektarına da balına da çalışmış.

tenekede rengi daha koyudur bu yüzden. balı buzdolabına koyarsanız ve 1 hafta kadar bekletirseniz, balın üst kısmının koyu renk, alt kısmının açık renk olduğunu göreceksiniz. bu yıl hava şartlarından dolayı nektarın suyunu tam uçuramamış yada nektarı birbirine arı tam karıştıramamış olduğu tahmin ediliyor.

balda bir anormallik yok.

ayçiçeği alta çökmüş, daha hafif olan nektar kısmı ise üst kısma toplanmış zamanla.

paniğe gerek yok.

normalde birbbirine karıştırılan ballarda görülen bir durum. ama arı bu yıl nektarı tam karıştıramadı kovanda.
Başlık: Ynt: Balın saklanma koşulları
Gönderen: yasinyusufyaman - Ocak 11, 2018, 16:42:01

balda bir anormallik yok.

paniğe gerek yok.


Sen neymişsin be abi. :D :D
Yorumu yazmakta geç kalmışsın adam 3 sene evvel sormuş.
3 yıl evvelki soruya cevap veriyorsunuz. :D
Başlık: Ynt: Balın saklanma koşulları
Gönderen: ffmsahin - Ocak 11, 2018, 17:10:48
Sen neymişsin be abi. :D :D
Yorumu yazmakta geç kalmışsın adam 3 sene evvel sormuş.
3 yıl evvelki soruya cevap veriyorsunuz. :D

yasin bey, "yeni iletileri göster" ekranıma düşüyor bunlar. ben de yeni biri yazdı kimse cevaplamıyor diye küsmesinler diye yazıyodum.

bu nası bişey anlamadım.

soğudum resmen.
Başlık: Ynt: Balın saklanma koşulları
Gönderen: Mustafa Şahin - Ocak 11, 2018, 17:20:20
yasin bey, "yeni iletileri göster" ekranıma düşüyor bunlar. ben de yeni biri yazdı kimse cevaplamıyor diye küsmesinler diye yazıyodum.

bu nası bişey anlamadım.

soğudum resmen.
Bahsettiğiniz şey forumla alakalı bir şey değil
Foruma tapatalk tan giriyorsanız tapatalk sizi sıraya koyuyor
 Yani sizin yeni olduğunuzu ve en başından okumanızı öneriyor
Sizin yapmanız gereken okumak okursanız bir daha önünüze çıkmaz
Siz ne kadar foruma hakim gibi görünsenizde gerçeğin kendiyle sizi tapatalk yüzleştiriyor

Benim 30 gün forum okumuşlugum var
Tekrardan üye olduğum için okuduğum konular yeniden önüme sunuluyor niye ( yeni ) üyeyim
Yeni üye önce forumu hatim ede

mustan

Başlık: Ynt: Balın saklanma koşulları
Gönderen: ffmsahin - Ocak 11, 2018, 17:26:11
Sen neymişsin be abi. :D :D
Yorumu yazmakta geç kalmışsın adam 3 sene evvel sormuş.
3 yıl evvelki soruya cevap veriyorsunuz. :D

yasin bey,

sayfayı incelediğimde ismail akyüz ve sizin benden önce yorum yaptığınızı görüyorum.

o yüzden çıkıyor karşıma sanırım.

bugün yorum yazmış görünüyorsunuz. ya eski yorumu güncellediniz, yada farklı bir sayfaya yazarken buraya yazdınız.

yada yanlış yanıtla tuşuna basıyor olmalıyım.

alışacam alışacam.
Başlık: Ynt: Balın saklanma koşulları
Gönderen: ismail akyüz - Ocak 11, 2018, 17:36:56
En az 100 sene ;)

TENEKEDE??
Başlık: Ynt: Balın saklanma koşulları
Gönderen: ffmsahin - Ocak 11, 2018, 18:28:18
TENEKEDE??

su kacmadigi surece 5-10 sene
Başlık: Ynt: Balın saklanma koşulları
Gönderen: ismail akyüz - Ocak 11, 2018, 18:29:59
su kacmadigi surece 5-10 sene
tenekelerde paslanma özelliği var ama! 304 kalite krom olsa tamm,ama değil!

SM-N950F cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Başlık: Ynt: Balın saklanma koşulları
Gönderen: Murat AKIN - Ocak 11, 2018, 20:12:44

ayçiçeği alta çökmüş, daha hafif olan nektar kısmı ise üst kısma toplanmış zamanla.


Ayçiçeğinin balın içinde ne işi var.

Nektar dediğin balözü onu arılar kovana taşır kovandan bunun işlenmişi hasat edilir.
Başlık: Ynt: Balın saklanma koşulları
Gönderen: mertbozatli - Ocak 11, 2018, 20:41:55
Arılığıma yakın yerlerde ayçiçeği ekiliyor.Hasadı tek seferde yapıyorum diğer ballar'la beraber ayçiçeği balı karışıyor.Sorun değil fakat serin kuru yerde depolamama rağmen kısa sürede donuyor bu süreyi nasıl uzatabiliriz?
Başlık: Ynt: Balın saklanma koşulları
Gönderen: Murat AKIN - Ocak 11, 2018, 20:44:15

En az 100 sene ;)


İnsan sağlığı yönünden teneke içinde bal ortalama olarak 3 yıl saklanabilir, kuru bir ortamda daha fazla saklanbilir.

Neden 3 yıl dedim: iyi bal tenekesinin içi, dışı lak kaplıdır laklı teneke uzun ömürlüdür.

Ama tenekeler ek yerlerinden oksitlenmeye başlıyor zaman içinde içeriye işliyor.

Nemli ortamda teneke kapalı olsa bile bal nemden etkileniyor.
Başlık: Ynt: Balın saklanma koşulları
Gönderen: Mustafa Şahin - Ocak 12, 2018, 12:22:17


İnsan sağlığı yönünden teneke içinde bal ortalama olarak 3 yıl saklanabilir, kuru bir ortamda daha fazla saklanbilir.

Neden 3 yıl dedim: iyi bal tenekesinin içi, dışı lak kaplıdır laklı teneke uzun ömürlüdür.

Ama tenekeler ek yerlerinden oksitlenmeye başlıyor zaman içinde içeriye işliyor.

Nemli ortamda teneke kapalı olsa bile bal nemden etkileniyor.

Gayet açıklayıcı bilgi teşekkür ederim hocam

mustan

Başlık: Ynt: Balın saklanma koşulları
Gönderen: belliufuk - Haziran 30, 2018, 21:12:01
O tenekeler zehir saçıyor arkadaşlar.
Bahsedilen durum benin de başıma geldi siyah zehirli olduğunu düşündüğüm madde açığa çıkıyor. Birdaha asla teneke kullanmam. Bence siz de kullanmayın

C6903 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Başlık: Ynt: Balın saklanma koşulları
Gönderen: Mümün Kula - Haziran 30, 2018, 22:03:41
Benim arı sayım az olduğundan,  ben toptan vermiyorum.

Sağım yaptıktan sonra 20 kg su bidonların da veya kovalarda bir kaç gün dinlendirdikten sonra cam kavonozlara dolduruyorum.

Şu an 5 koli kavonoz hazır ihtiyaca göre tekrar alınacak.

Tabi bazı arkadaşlar teneke bazında isteyebiliyorlar. Onlar içinde teneke alıyorum.

Cam her zaman sağlıktır. Tavsiye ederim.
Başlık: Ynt: Balın saklanma koşulları
Gönderen: TuranSaracoglu - Temmuz 02, 2018, 17:17:36
Benim arı sayım az olduğundan,  ben toptan vermiyorum.

Sağım yaptıktan sonra 20 kg su bidonların da veya kovalarda bir kaç gün dinlendirdikten sonra cam kavonozlara dolduruyorum.

Şu an 5 koli kavonoz hazır ihtiyaca göre tekrar alınacak.

Tabi bazı arkadaşlar teneke bazında isteyebiliyorlar. Onlar içinde teneke alıyorum.

Cam her zaman sağlıktır. Tavsiye ederim.

Mümün abi 20 kg lık bidonlardan ya da kovadan kavanozlara nasıl dolum yapıyorsunuz? Benim de dinlendirme tankım yok. Belki sizin yönteminizi kullanırım
Başlık: Ynt: Balın saklanma koşulları
Gönderen: Mümün Kula - Temmuz 02, 2018, 19:21:32
Mümün abi 20 kg lık bidonlardan ya da kovadan kavanozlara nasıl dolum yapıyorsunuz? Benim de dinlendirme tankım yok. Belki sizin yönteminizi kullanırım

Plastikçilerden benzin koyma bidonu gibi bidonlardan al. Çok rahat kavonozlara doldurabilirsiniz.

Veya bulamazsan ya Hunisi gibi büyükçe huni kullanabilirsin.
Başlık: Ynt: Balın saklanma koşulları
Gönderen: TuranSaracoglu - Temmuz 02, 2018, 21:03:17
Plastikçilerden benzin koyma bidonu gibi bidonlardan al. Çok rahat kavonozlara doldurabilirsiniz.

Veya bulamazsan ya Hunisi gibi büyükçe huni kullanabilirsin.

(https://uploads.tapatalk-cdn.com/20180702/b4e2947959f63e56b2f21f793a864be5.png)


Böyle birley olur mu? Plastik kokusu bala siner mi?
Başlık: Ynt: Balın saklanma koşulları
Gönderen: Murat AKIN - Temmuz 02, 2018, 22:48:02
Plastikçilerden benzin koyma bidonu gibi bidonlardan al. Çok rahat kavonozlara doldurabilirsiniz.

Veya bulamazsan ya Hunisi gibi büyükçe huni kullanabilirsin.

Satamadınız, farkında da değilsiniz: bidonda bal dondu.

Ağzı küçük olduğundan balın boşaltması olamaz.

Su dolu kab içinde ısıtmaya yani eritmeye kalktınız.

Plastik bidonun bozulmasından vaz geçtim, acaba ısınmış plastiğin etkileri ne olur?
Başlık: Ynt: Balın saklanma koşulları
Gönderen: Mümün Kula - Temmuz 02, 2018, 23:12:48
Satamadınız, farkında da değilsiniz: bidonda bal dondu.

Ağzı küçük olduğundan balın boşaltması olamaz.

Su dolu kab içinde ısıtmaya yani eritmeye kalktınız.

Plastik bidonun bozulmasından vaz geçtim, acaba ısınmış plastiğin etkileri ne olur?

Kanolo 3 günden sonra donmaya başlar.

Ayçiçekte yaklaşık 15 gün sonra donmaya başlar. Yani genelde Ağustos 15 inden sonra donmaya başlıyor.

Ben bidonda 1 haftadan fazla tutmuyorum. Hemen cam kaplara koyuyorum. Yani kavonozluyorum.

Plastikte donduracak arkadaşlarda plastiği kesip donmuş balı teneke aktarabilir. Sonra eritir.
Başlık: Ynt: Balın saklanma koşulları
Gönderen: yasinyusufyaman - Temmuz 03, 2018, 07:59:56
Kanolo 3 günden sonra donmaya başlar.

Ayçiçekte yaklaşık 15 gün sonra donmaya başlar. Yani genelde Ağustos 15 inden sonra donmaya başlıyor.

Ben bidonda 1 haftadan fazla tutmuyorum. Hemen cam kaplara koyuyorum. Yani kavonozluyorum.

Plastikte donduracak arkadaşlarda plastiği kesip donmuş balı teneke aktarabilir. Sonra eritir.

Vay be bu kadar kısa sürede donuyor mu bu ballar ya.
Şaştım gerçekten.
Bizim burada olsa kimse almaz benden elimde patlar valla şekerli bal diye.
Başlık: Ynt: Balın saklanma koşulları
Gönderen: Mümün Kula - Temmuz 03, 2018, 09:54:58
Vay be bu kadar kısa sürede donuyor mu bu ballar ya.
Şaştım gerçekten.
Bizim burada olsa kimse almaz benden elimde patlar valla şekerli bal diye.

Yasin şekeri kim kaybetmiş biz bulalım.

Trakyada şu an her yer sapsarı çiçek.

Ben şeker veriyorum desende tüketici inanmaz.

Hiç bir arici o kadar saf değildir.

Şu an kovanlara tabiri yerinde ise bal yağıyor.

Ve dağ taş gezginci arici.

Geç kalsak Bizede nerdeyse yer kalmayacak.
Başlık: Ynt: Balın saklanma koşulları
Gönderen: yasinyusufyaman - Temmuz 03, 2018, 10:13:51
Yok senin koyacağından değil abi.
Donmuş balı bizim burada şekerli derler bı türlü inandıramıyorum hakiki balın donduğunu.
Keşke bizim bölgede sizin ora gibi olsa.
Başlık: Ynt: Balın saklanma koşulları
Gönderen: Mümün Kula - Temmuz 03, 2018, 12:17:32
Yok senin koyacağından değil abi.
Donmuş balı bizim burada şekerli derler bı türlü inandıramıyorum hakiki balın donduğunu.
Keşke bizim bölgede sizin ora gibi olsa.

Yasin Yeterki sen gel senin kovanlara kadar yer her daim var yanımızda.

Bizim yörede gezginci şeker vermiş desende tüketici inanmaz.

Gezginci tercih etmemelerinin sebebi sirlanma dan bal sağmaları.

Başlık: Ynt: Balın saklanma koşulları
Gönderen: yasinyusufyaman - Temmuz 03, 2018, 14:19:33
Allah razı olsun abicim teşekkür ederim.
İnşallah bigun gezmeye geliriz.
Başlık: Ynt: Balın saklanma koşulları
Gönderen: Mümün Kula - Temmuz 03, 2018, 14:56:05
Allah razı olsun abicim teşekkür ederim.
İnşallah bigun gezmeye geliriz.

İnşallah bekleriz Yasin.

Kapımız dostlarımıza her daim açık.
Başlık: Ynt: Balın saklanma koşulları
Gönderen: Arıcıacar - Kasım 30, 2018, 15:29:47
Cam olması daha doğru değil mi? Teneke yerine.
Başlık: Ynt: Balın saklanma koşulları
Gönderen: EMİN ARICI - Aralık 05, 2018, 16:01:12
Tabi ki.
En iyisi cam.
Başlık: Ynt: Balın saklanma koşulları
Gönderen: Murat İlhan - Aralık 05, 2018, 19:38:42
Tabi ki.
En iyisi cam.
En kötüsü cam!
Evi taşırken 10 kg balım gitti. Kavanoz kırıldı.

Lenovo A6020a41 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Başlık: Ynt: Balın saklanma koşulları
Gönderen: Murat AKIN - Aralık 06, 2018, 06:05:27
En kötüsü cam!
Evi taşırken 10 kg balım gitti. Kavanoz kırıldı.


Taşırken değil de saklanırken en sağlıklı olanı camdır çünkü ışık görmedikten sonra bala yan etkisi bulunmaz.

Taşıma halindeyken dikkat etmek gerekir.

Kırılma sonunda insan tarafından tüketilemez duruma gelir ancak arılara verilebilir.
Başlık: Ynt: Balın saklanma koşulları
Gönderen: Murat İlhan - Ocak 02, 2019, 00:14:09
(https://uploads.tapatalk-cdn.com/20180702/b4e2947959f63e56b2f21f793a864be5.png)


Böyle birley olur mu? Plastik kokusu bala siner mi?
Pazarlarda hiç dikkat ettiniz mi mavi fıçı benzeri plastik kaplarda turşu kuruyor ve satıyorlar. Sağlıklı mı, bakanlık izni var mı, vatandaş zaten bilmiyor kendini sorumlu gören de yok. Gözle görülecek pislik yoksa herşeyi temiz kabul ediyor halkımız.

Lenovo A6020a41 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Başlık: Ynt: Balın saklanma koşulları
Gönderen: Murat İlhan - Ocak 02, 2019, 00:19:28
Bir önceki yazımda bahsettiğim bidon/ fıçı. Bir sitede tehlikeli atık bidonu diye satılıyor.(https://uploads.tapatalk-cdn.com/20190101/f046df916eab3365cb017688b2e4b7ca.jpg)

Lenovo A6020a41 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Başlık: Ynt: Balın saklanma koşulları
Gönderen: Murat İlhan - Ocak 02, 2019, 07:39:13
Belki de Bakanlığın izni olabilir. Bilmiyorum. Bilgi sahibi olmadan  yorum yapmış oldum. Ama görüntü hoşuma gitmiyor.

Lenovo A6020a41 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Başlık: Ynt: Balın saklanma koşulları
Gönderen: Murat AKIN - Ocak 02, 2019, 21:16:35
Bir önceki yazımda bahsettiğim bidon/ fıçı. Bir sitede tehlikeli atık bidonu diye satılıyor.(https://uploads.tapatalk-cdn.com/20190101/f046df916eab3365cb017688b2e4b7ca.jpg)

Lenovo A6020a41 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Böyle renkli plastikler genelde, önce nerede kullanıldığı belli olmayan değişik renkli atık plastiklerin  boya karıştırılarak  saydam olmayan şekilde ikinci defa üretilmesinden olan ürünler olabilir.

Böyle lacivert, mavi. kahverengi, siyah, mor benzer mat renkli plastik eşyaya gıda maddesi koymaktan kaçınınız.
Başlık: Ynt: Balın saklanma koşulları
Gönderen: Murat İlhan - Ocak 03, 2019, 01:03:56
Pazarlarda turşu tezgahlarında bu bidonlarin kullanıldığını farkettiniz mı?

Lenovo A6020a41 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Başlık: Ynt: Balın saklanma koşulları
Gönderen: Ruhi EREN - Ocak 03, 2019, 22:38:30
Bir önceki yazımda bahsettiğim bidon/ fıçı. Bir sitede tehlikeli atık bidonu diye satılıyor.(https://uploads.tapatalk-cdn.com/20190101/f046df916eab3365cb017688b2e4b7ca.jpg)

Lenovo A6020a41 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
Ve bu bidon köylerde süt bidonu olarak kullanılıyor
Başlık: Ynt: Balın saklanma koşulları
Gönderen: Murat AKIN - Ocak 04, 2019, 14:44:11

Ve bu bidon köylerde süt bidonu olarak kullanılıyor


Plastikler gıdalarda kısa süreli belki ama uzun süreli veya  mayalı ve ekşiyen gıdalarda kullanmak uygun değil.

O yüzden biz bal süzme ve dinlendirme kaplarını paslanmaz çelik olmasına dikkat ediyoruz.