Teknik Arıcılık Bilgi Paylaşma Forumu

ARICILIK => Arıları Besleme => Konuyu başlatan: adem dursun - Nisan 12, 2010, 21:23:06

Başlık: şurup nasıl hazırlanır
Gönderen: adem dursun - Nisan 12, 2010, 21:23:06
sevgili arıcı dostlarım bende arıcılığa yeni başlayanlardanım çok güzel ve seviyeli bir site gerçekten
benim sorum deneyimli abilerime şu olacak:geçen hafta arılarıma şurup verdim geçen hafta hazırladığım şurubun baya bi kısmı arttı artan kısmı sakladım bende o artan şurubu bu hafta tekrar versem olurmu bide sizce ideal olan şurup hazırlama tekniği nedir ve bu zamanlarda şurup verirken vitamin de vermelimiyim vereceksem neyi nasıl verecem şimdiden tşekkürler
Başlık: Ynt: şurup nasıl hazırlanır
Gönderen: Halil BİLEN - Nisan 12, 2010, 21:27:06
Hoşgeldiniz,

Hazırladığınız şurubu nasıl hazırladığınızı belirmenizde fayda var.

Bugün için... Kayseri şartlarında...

1 birim su kaynatılır ve ısı kaynağı kapatılır.

1 birim şeker katılarak eritilir.

Soğumaya bırakılır.

Eğer arılara verdiniz ve arttı ise temiz bir kapta olmak şartıyla bu şurubu ertesi haftada kullanabilirsiniz.

Bizlere şuruplara hiçbir katkı maddesi katmamayı tercih ediyoruz.

En iyi vitamin doğadaki taze polende değil midir?
Başlık: Ynt: şurup nasıl hazırlanır
Gönderen: adem dursun - Nisan 12, 2010, 21:37:49
abi çok teşekkür ederim ya allah razı olsun.abi ben 1/1 oranın da ocağın uzerinde hafif ısıda şeker eriyene kadar karıştırıp sonra soğutuyordum.yani yanlış anlamadıysam once kaynayacak sonra şeker ilave edilecek ve soğutulacak oylemi
Başlık: Ynt: şurup nasıl hazırlanır
Gönderen: Halil BİLEN - Nisan 12, 2010, 21:40:24
Su kaynadı.

Isıyı kapatınız.

Şekeri katıp, karıştırınız.

Soğutup veriniz.
Başlık: Ynt: şurup nasıl hazırlanır
Gönderen: Murat AKIN - Nisan 12, 2010, 23:02:45
Halil Bey soğutup veriniz diyor.

Eğer zamanınız yoksa ılıkta olamasında sakınca yok.

Ilık şerbet kokusunu arılar daha çabuk duyarlar akşam geç saatlarde verilmesinde yarar vardır.
Başlık: Ynt: şurup nasıl hazırlanır
Gönderen: Ali Varol - Nisan 13, 2010, 10:07:29
Alışkanlık, ince şuruba ben tuz da atıyorum. Sayın Hocam 1 litre bire bir şurup içine  1 litre yemeğe atıldığı kadar tuz atılmasının sakıncası var mıdır?
Başlık: Ynt: şurup nasıl hazırlanır
Gönderen: abadile - Nisan 13, 2010, 10:14:12
Sorunun muhatabı ben değilim ama yinede cevap vereceğim.
El cevap : Şerbete tuz katılmasının zararı vardır.
Şimdi ne zararı verdır diyeceksiniz?
Valla unuttum.Geçmişte konu burada konuşulmuş ve yanlış olduğu ifade edilmişti.
Başlık: Ynt: şurup nasıl hazırlanır
Gönderen: Ali Varol - Nisan 13, 2010, 11:10:12
Sorunun muhatabı ben değilim ama yinede cevap vereceğim.
El cevap : Şerbete tuz katılmasının zararı vardır.
Şimdi ne zararı verdır diyeceksiniz?
Valla unuttum.Geçmişte konu burada konuşulmuş ve yanlış olduğu ifade edilmişti.

Erdal Bey,

Muhatap aramaya gerek var mı ki?

Bu forumda sorusu olan soruyor, (çok özel değilse) o sırada cevap verebilecek kim varsa o cevap veriyor. Çok faydalı karşılıklı bir paylaşım oluyor.

Tuz meselesine gelince…

Birçok arıcılık kitaplarında arının tuz ihtiyacından söz edilir ve teşvik için besleme şurubuna tuz atılması önerilir.

Tanıdığım arıcıların çoğu şuruplarına tuz atmaktadır.

Forum sayesinde ezberlediğimiz bazı yanlışları bozuyoruz. Bazı alışkanlıklarımız değişiyor.

Forumda önceden tartışılmış olsa bile tekrarda fayda vardır. Tuz kullanma alışkanlığı olan bazı arıcılarımız yazdığınız bu yazıları görünce bu alışkanlıklarını değiştirebilir.

Ancak “zararlı”  sözcüğü yanına tartışma linki eklenebilirse daha etkili olur sanırsam.
Başlık: Ynt: şurup nasıl hazırlanır
Gönderen: abadile - Nisan 13, 2010, 11:16:53
Ali Ağabey,
Görüşlerinize aynen katılıyorum. cevabı mesajımda da ilettiğim gibi konu tartışıldı ve tuz verilmemesi gerektiği şeklinde ağırlıklı görüş ortaya çıktı.Linki versem iyi olacaktı. Ancak teneffüs saatlerimde  nete  girebilme şansm olduğu için sınırlı zamanda linki bulup  verme şansım olmadı.
Böyle şansım olsaydı bile nasıl link ekleneceğini de bilmiyorum. siz özelden bir zahmet tarif ediverin.Bundan sonra gerektiği zamanlarda kullanalım.
Başlık: Ynt: şurup nasıl hazırlanır
Gönderen: abadile - Nisan 13, 2010, 11:20:25
Link ekleyemedim Ama Murat ÇAKIR Ağabey'in aşağıdaki paylaşımını buldum.
MuratÇakır
Murat Çakır
Administrator
Ana Arı


Puan durumu: 20
[+ puan] [- puan]
 Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 753



    Ynt: arıların tuz gereksimi
« Yanıtla #6 : Ekim 25, 2009, 21:03:33 » Alıntı 

--------------------------------------------------------------------------------

Prof. Dr. Muhsin Doğaroğlu'nun MODERN ARICILIK TEKNİKLERİ kitabının yeni baskısının 140. sayfasından aynen yazıyorum.

Arıların bu dönemde tuzlu suya ilgi göstermeleri nedeniyle arıcılar arıların tuza gereksinim duyduklarını düşünerek suya, şerbete veya keke tuz atarlar. Arı bünyesinde parçalanan tuz sodyum ve klor iyonlarına ayrılır. Klor ise arılara zehirleyici etki yapar. Arıların tuzlu su tüketme isteği onların mineral madde gereksinimi duyduklarını gösterir. Bu durumda su, şerbet veya keke mineral maddeler katılmalıdır.

Arıların tuzlu suya yöneldikleri zamanlar mineral gereksinimlerini karşılamak üzere insanlar veya diğer çiftlik hayvanları için eczanelerde bulunan vitamin mineral karışımları kullanılabilir.
Başlık: Ynt: şurup nasıl hazırlanır
Gönderen: Ali Varol - Nisan 13, 2010, 11:42:13
Erdal Bey ben de bu arada bir iki kitaba baktım.

Arıcıların kitaplarını çok okuduğu bir büyüğümüzün kitabında arıların tuz ihtiyacı için şuruba bir kahve kaşığı tuz atılmasını öneriyor.

TKV yayını Ertaç Tutkun'un yazdığı  Teknik arıcılık kitabının 63. sayfasında tuzun sakıncaları anlatılıyor.

Muhsin Doğaroğlunun sitesini incelemekte de fayda var muhakkak.

Link verme işlemini bir araştırayım, sonra ararım.

Başlık: Ynt: şurup nasıl hazırlanır
Gönderen: Murat Çakır - Nisan 13, 2010, 13:50:49
Ali Bey,

Çok eski arıcılık kitaplarında arıların belli dönemlerde kirli suları tercih etmeleri yüzünden, tuz ihtiyaçları olduğu düşünülmüş ve yapılan şerbete tuz konulması önerilmiş.

Balkan ülkesi arıcıları da tuzu çok kullanırlar. Hatta yavru çürüklüğü olmuş arılara tuzlu su püskürtmenin iyi geldiğini söylerler.

Fakat arıcılık bilgisi, zaman içinde arıcıların gözlemlerinin sonucunda uyguladıkları yöntemlerin, laboratuvar ortamında test edilmesiyle değişiyor.

Nizamettin Kayral'ın yazmış olduğu kitabın ilk baskısı 1960'lı yıllara kadar gidiyor.

Eğer Nizamettin Kayral yaş ve sağlık itibariyle yeniden kitap yazacak olsaydı, büyük ihtimal yeni bilgilerin ışığında bir çok konuda düzeltme yapardı.

Bugün Nizamettin Kayral adına yeni baskısı yapılan kitaplar, eski kitapların özetlenmesiyle oluşturulmuş. Oturulup yeni bilgiler ışığında baştan yazılmamış.

O yüzden entomolog (böcek bilimcisi) olan Ertaç Tutkun ile, akademik kariyerini arıcılık üzerinde yapmış ilk Türk prof olan Muhsin Doğaroğlu hocanın tesbitini tercih etmek lazım.

Ha ne olur, şerbete 1 kaşık tuz attık diye arılarımız kovan önünde dizi dizi ölmez. Belki de olumsuz hiç bir etkisi de olmaz.

Fakat laboratuvarda yapılan analizlerde, sofra tuzunun kimyasal yapısı itibariyle arıların sindirim sisteminde faydadan çok zarara neden olduğu tesbit edilmiş.
Başlık: Ynt: şurup nasıl hazırlanır
Gönderen: Ali Varol - Nisan 13, 2010, 16:20:05
Murat Bey,

Ayrıntılı açıklamanız için teşekkürler. Nizamettin Kayral hakkındaki görüşlerinize kesinlikle katılıyorum.

Tuz örneğini verirken amacım Nizamettin Kayral gibi zamanında arıcılığımıza büyük katkıları olan bir büyüğümüzün yanlışını açığa çıkarmak değil; doğru bildiğimiz bazı bilgilerin bilimsel gelişmeler ışığında değişebileceğini, bunları görebilmek için yenilikleri izlememiz gerektiğini, yani bilgilerimizi, yani kendimizi yenilememiz gerektiğini vurgulamaktır.

Bu gün doğru bildiklerimizin yarın bazı araştırmalar sonucunda değişik bir şekilde yorumlanmayacağını garanti edebilir miyiz?

Vurgulamak istediğim ikinci husus da, çoğu arıcılarımız tuz olayını hala böyle biliyor ve böyle uyguluyor olmaları. Bizim forum çatısı altında yenilikleri paylaşma, kendimizi yenileme şansımız var.
Ancak yeni üyelerimiz için, forumu ziyaret eden ziyaretçiler için böylesi değişikliklerin ve yeniliklerin her vesile ile tekrarlanmasında fayda var.

Bu tekrarlamalar da, sağolsunlar, arkadaşlarımız tarafından yapılıyor.
Başlık: Ynt: şurup nasıl hazırlanır
Gönderen: ariciahmet - Nisan 13, 2010, 22:32:48
Şerbete tuz katma hakkında bilgiler varda LİMON TUZU hakkında bilgisi olan varmı.
Ben şerbet hazırlarken önümdeki birkaç gün hava pek uygun olmadığı zaman zayıf arılar verdiğim şerbeti alamaz ve ekşiler diye  ekşilemeyi önler düşüncesiyle şerbete limon tuzu katıyorum, bilimsel bir yanlışı varmı?
Başlık: Ynt: şurup nasıl hazırlanır
Gönderen: Savaş AKTAŞ - Nisan 13, 2010, 22:38:15
Limon tuzu(sitrik asidin) ekşimeyi önlemez fakat şerbetin şekerlenmesini önler.Limon tuzu zaten şekerin kimyasal yollarla dönüşümüdür.(limondan üretimi maliyetli olduğu için)
Başlık: Ynt: şurup nasıl hazırlanır
Gönderen: Hüseyin.DİNER - Nisan 14, 2010, 14:34:02
MERHABALAR ARANIZA YENİ KATILIYORUM.ARICILIĞADA DOĞAL OLARAK YENİ BAŞLADIM HENÜZ 15 GÜN OLDU.ESKİŞEHİRDE HAVALAR SOĞUK YA DA YAĞIŞLI GİDİYOR. GÜNLÜK ŞURUP İLE BESLEME YAPIYORUM.KOVANIMIN BİRİ ŞURUBU BERGÜN BİTİREMİYOR.GÜÇSÜZMÜ ACABA.VE DE YAPTIĞIM UYGULAMA DOĞRUMU TEŞEKKÜRLER.
Başlık: Ynt: şurup nasıl hazırlanır
Gönderen: Halil BİLEN - Nisan 14, 2010, 19:07:00
Hoşgeldiniz Hüseyin bey...

Eskişehir'desiniz demek. :P

Kovanımın biri dediğinize göre sayı 1'den fazla olmalı...

Besleme konusu özellikle soğuk bölgelerde çok önemli.

Eskişehir bu anlamda çok riskli bir bölge.

Sorularım olacak haliyle...

Şurubu nasıl hazırlıyorsunuz ve şeker/su oranını kaç yapıyorsunuz?

Hergün şurup verdiğinize göre arılarınız yakınınızda bir yerde. Bu büyük avantaj Eskişehir için...

Arılarınızın güçlerini öğrenmeliyiz öneriler için.

Bunu anlamak yeni başlayan birisi için çok zor olabilir ama arının işgal etmediği veya çok az işgal ettiği çerçeveler eğer kovanda ise bu durum Eskişehir'de olmaması gereken bir durum...

Eğer bu şekilde arının az işgal ettiği çerçeve/çerçeveler varsa onları alınız ve bölme tahtası kullanınız. Bölme tahtası olarak straforda kullanabilirsiniz.

Koloniyi sıkışık çalıştırmalısınız erken baharda..

Koloniyi sıkıştırdık.

Varroa mücadelesi ne yapıyorsunuz ya da yaptınız?

Gelelim beslemeye...

Eskişehir için hala sıvı besleme ürününde 1 birim su / 1,5 - 2 birim şeker oranını yani koyu sıvı beslemeyi kullanmalısınız.

Her gün ulaştığınıza göre her akşam 1 su bardağı verebilirsiniz.

15-20 gün sonra sıvıyı daha duru hale yani 1/1 oranında verebilirsiniz.

Eskişehir'de balözü akımı Mayıs 20 gibi yavaş yavaş başlar. Besleme rejimini bu tarihe göre belirleyiniz.

Eğer bir koloni şurubu bitiremiyorsa.

*Zayıftır.
*Kovan içerisinde çok fazla petek vardır.
*Ana arı ile ilgili bir sıkıntı vardır.
*Yavru hastalığı olma ihtimali vardır.

Bu problemlerden hangisi olduğuna ise iyi bir kontrol ile karar verilebilir.

Şurup almayan koloniye çok az verin ve aldıkça arttırın miktarı...

Başlık: Ynt: şurup nasıl hazırlanır
Gönderen: Murat AKIN - Nisan 14, 2010, 21:41:39
Sayın Halil Bilen:

Yeni başladığımda bana bu kadar çok soru sorulsaydı ve cevapları verilseydi şaşırır kalırdım.

Bütün arıcılık bahar proğramını bir yere toplayıp, hap haline getirmişsiniz.
Başlık: Ynt: şurup nasıl hazırlanır
Gönderen: Halil BİLEN - Nisan 14, 2010, 22:01:26
Aslında hocam, o şurubu içmeyen koloni nerde? Gelip bakalım diyecektim ama uzattık gitti işte lafı...
Başlık: Ynt: şurup nasıl hazırlanır
Gönderen: Hüseyin.DİNER - Nisan 15, 2010, 15:04:24
Halil Bey bana döndüğünüz için çok teşekkür ediyorum.Benim 3 kovan arım var.Arılaları bir arkadaş sayesinde aldım.Kovanlarımı ben yokken onlar aktardı.Benim vardğımda havalar hep soğuk oldu kovanların kapağını hiç açamadım.Onların bana dedeği arılar 7 çıta ikisi güzel 3.cüsü bakarsan onlara yetişir cevabı.Ben şuruplama yaparken arının giriş çıkışlardan huylanndım birde şurubu bitiremiyor kaygılarım bu yüzden. Kovanı açıp aıların kontrolünü yapamadım.Bir müdahale yapılacaksa geç kalmak istemiyorum.Arılar şehir kenarında ama ben iş çkışı akşam saatlerinde uğrayabiliyorum.Yanımdaki arıcılar kuluçkalığa ilave peteklerini koymayı tamamladılar ,4 ,5 gündür ballıklarını koymaya başladılar.Yanımdaki amca bir hikaye ile bana ilk sene geli gideceksin,ikinci sene gelip göreceksin, üçüncü sene öğreneceksin dedi.BENİM SABIRSIZLIĞILA ALAY ETTİ.Bu iş gerçekten böylemidir.Onların elide geçenseneden işlenmiş petekler var hatta çıta çıta bal dolu petekler var.zaman zaman bu nlarla arıyı müdahale ediyolar.Ooo biz daha hazır petek alıp takacağız kuluçkalık tamamlanacak ballığı koyacağız KAFAM KARIŞMAYA BAŞLADI.Birde akşam otobüse yetşeyim diye şerbeti kaynatamadan yapıyorum.bir gün önceden kalan şerbetle karıştırıp  veriyorum ertei günde kalanı veriyorum uygunmu.Haftalık şerbet vermek gibi birşeyle okudum sitenizde ulaşımdanmı yoksa böylede beslenebilirmi.
Başlık: Ynt: şurup nasıl hazırlanır
Gönderen: azureli - Nisan 15, 2010, 16:08:47
size bunları söyleyen amca keşke banada söylemiş olsaydı. bir yılı doldurdum bugün ve hala öğreneceğim ve uygulayacağım çok şey var. bir yılda açtığım kapak sayısı bile bir elin parmaklarını geçmedi henüz. en azından gelip gitme faslını geçmiş oluyorum :) .
Başlık: Ynt: şurup nasıl hazırlanır
Gönderen: Hüseyin.DİNER - Nisan 15, 2010, 16:47:22
YANİ BU DENİLENLER DOĞRUMU.BEN BU İŞİN PİRİ OLAYIM DİYE BAŞLAMADIM KENDİ YİYECEĞİM BALI YETİŞTİRSEM YETER.EMEĞİMİ KURTARAYIM O KADAR.
Başlık: Ynt: şurup nasıl hazırlanır
Gönderen: azureli - Nisan 15, 2010, 17:06:20
doğru bir kovan arıya bakmakla 10 kovan arıya bakmak arasında bir fark yok. sonuçta öğrenmek ve tecrübe etmek zorundasın. bende sizin gibi soframa koyacak balım olsa yeter die girdim. o kadar işin içine daldımki forumlar bloglar her yeri araştırıyorum yaptığım birşeyden sonrada acaba yanlışmı yaptım die tereddütlere düşüyorum bunlar geçen yıl daha çoktu bu sene biraz hafifledi sonuçta arı doğal hayatta kendi başına yaşayabilen bir canlı biz sadece ev sahipliği yapıyoruz düzenini bozmadıktan sonra o zaten kendi yolunu çiziyor. ama ne olursa olsun usta arıcıları dinlemekte fayda var tabi işinin ehli usta arıcıları. şurup olayında yardımcı olmak isterdim ama ustalarımıza sahayı bırakıp biz dinleyici kısmına geçelim :)
Başlık: Ynt: şurup nasıl hazırlanır
Gönderen: Murat Çakır - Nisan 15, 2010, 17:43:54
Arıcılık bilgisi okuyarak öğrenilebiliyor fakat arıcılık becerisi için fiili olarak arıcılık yapmak gerekiyor.

Merak etmeyin bir kaç dönem arka arkaya arıcılık yapıp vazgeçmezseniz, bu gün yaşadığınız sıkıntıların hiç birisini yaşamayacaksınız.

Her şeye rağmen etrafınızdaki arıcılarla diyalog içinde olun.

Halil Bilen Eskişehir'de arıcılık yapıyor. Ekip olarak hareket ettikleri bir çok arıcı arkadaşı da var.

Hüseyin bey kendisiyle diyaloga geçerseniz, müsait bir zamanda gelip bir problem olup olmadığına bakar.

Arıcılığa yeni başladığımız dönemlerde bizler de ayrıntılara çok fazla kafa takıyor, gözümüze çarpan bir durumun problem olup olmadığını epey düşünüyorduk.
Başlık: Ynt: şurup nasıl hazırlanır
Gönderen: Halil BİLEN - Nisan 15, 2010, 18:59:59
Halil Bey bana döndüğünüz için çok teşekkür ediyorum.Benim 3 kovan arım var.Arılaları bir arkadaş sayesinde aldım.Kovanlarımı ben yokken onlar aktardı.Benim vardğımda havalar hep soğuk oldu kovanların kapağını hiç açamadım.Onların bana dedeği arılar 7 çıta ikisi güzel 3.cüsü bakarsan onlara yetişir cevabı.Ben şuruplama yaparken arının giriş çıkışlardan huylanndım birde şurubu bitiremiyor kaygılarım bu yüzden. Kovanı açıp aıların kontrolünü yapamadım.Bir müdahale yapılacaksa geç kalmak istemiyorum.Arılar şehir kenarında ama ben iş çkışı akşam saatlerinde uğrayabiliyorum.Yanımdaki arıcılar kuluçkalığa ilave peteklerini koymayı tamamladılar ,4 ,5 gündür ballıklarını koymaya başladılar.Yanımdaki amca bir hikaye ile bana ilk sene geli gideceksin,ikinci sene gelip göreceksin, üçüncü sene öğreneceksin dedi.BENİM SABIRSIZLIĞILA ALAY ETTİ.Bu iş gerçekten böylemidir.Onların elide geçenseneden işlenmiş petekler var hatta çıta çıta bal dolu petekler var.zaman zaman bu nlarla arıyı müdahale ediyolar.Ooo biz daha hazır petek alıp takacağız kuluçkalık tamamlanacak ballığı koyacağız KAFAM KARIŞMAYA BAŞLADI.Birde akşam otobüse yetşeyim diye şerbeti kaynatamadan yapıyorum.bir gün önceden kalan şerbetle karıştırıp  veriyorum ertei günde kalanı veriyorum uygunmu.Haftalık şerbet vermek gibi birşeyle okudum sitenizde ulaşımdanmı yoksa böylede beslenebilirmi.

3 kovan arı…

Başlamak için ideal bir sayı. Yazdıklarınızdan arıcılık konusunda deneyiminiz olmadığı anlaşılıyor.

En güzel dönemdesiniz işte…

Kim ne derse aklınız karışır.

Sabırsızlıkla alay edilmemiş aslında, gerçekler söylenmiş.

Nasıl merak ediyor ve azmediyorsak o kadar da sabırlı olacağız.

Gelelim sıvı besleme olayına…

Yapmanız gerekenin en optimum olanını yazacağım.

Diyelim yarın arıya gideceksiniz.

Şurubu bu akşamdan hazırlayın.

Soğuduktan sonra 1,5 litrelik temiz ve kuru pet şişeye doldurun.

Hatta yanınızda götürün ertesi gün ki otobüse yetişmek gibi durumunuz olmasın.

Dolayısı ile bir akşam hazırlık ertesi akşam servis.

Temiz kaba konulduğu sürece şurup o kadar sürede bozulmaz.

Bir koloninin sıvı beslemeye ilgi azlığı kesinlikle kontrol edilmelidir.

Bunu size yapın desek bile ilk etapta çok zor. Daha az miktarda verin bu koloniye ilk tedbir olarak.

Haftalık besleme tabi ki yapılabilir ama arıya ulaşabiliyorsanız gün aşırı daha verimli olur.

Biz haftalık yapıyoruz ama arılar 55 km. uzaklıkta.

Her şeye rağmen etrafınızdaki arıcılarla diyalog içinde olun.

Halil Bilen Eskişehir'de arıcılık yapıyor. Ekip olarak hareket ettikleri birçok arıcı arkadaşı da var.

Hüseyin Bey, kendisiyle diyaloga geçerseniz, müsait bir zamanda gelip bir problem olup olmadığına bakar.


Fatura kesilmiş bile...

Eğer ulaşırsanız bizlere, ekip olarak hangimiz uygun isek gözümüzün ucuyla bakıveririz anladığımız kadarıyla.

Yani bu denilenler doğrumu. Ben bu işin piri olayım diye başlamadım kendi yiyeceğim balı yetiştirsem yeter. Emeğimi kurtarayım o kadar.

Kendi balınız ise hedef, buna ulaşırsınız şu anda 7 çerçeve ise kolonileriniz.

Emeğimi kurtarayım derseniz bu mümkün değil. 3 koloni ile emek kurtarma gibi bir durum olamaz.

3 koloni ile arıcılık altyapısı geliştirilir.

Bunu 3 yıl sonra anlayacaksınız.

Ben sizin yerinizde olsam, “arıcılık bilgi altyapımı geliştireyim yeter.” derdim.
Başlık: Ynt: şurup nasıl hazırlanır
Gönderen: Hasan Yücel (malkoç22) - Nisan 15, 2010, 19:46:05
       ''Haftalık besleme tabi ki yapılabilir ama arıya ulaşabiliyorsanız gün aşırı daha verimli olur.''
       
       ''Biz haftalık yapıyoruz ama arılar 55 km. uzaklıkta.''

Haftalık besleme yapılıyor deniyor. Peki bu süre içerisinde ekşime olmuyor mu?

Yoksa; şerbet yapılırken ekşimemesi için bilinmeyen bir uygulama mı var?

Başlık: Ynt: şurup nasıl hazırlanır
Gönderen: frnk70 - Nisan 15, 2010, 20:11:53
9 çitalık arılarıma 0,500gr lık şerbet verdimişim bugun gittigimde hiç kalmamiş tekrar verdim 0,500gr normal mi?
Başlık: Ynt: şurup nasıl hazırlanır
Gönderen: Halil BİLEN - Nisan 15, 2010, 20:24:15
      ''Haftalık besleme tabi ki yapılabilir ama arıya ulaşabiliyorsanız gün aşırı daha verimli olur.''
       
       ''Biz haftalık yapıyoruz ama arılar 55 km. uzaklıkta.''


Haftalık besleme yapılıyor deniyor. Peki bu süre içerisinde ekşime olmuyor mu?

Yoksa; şerbet yapılırken ekşimemesi için bilinmeyen bir uygulama mı var?

Akvaryum sahibi olduğumuz zamanlarda tatil yemleri vardı, izine çıkarken o yemlerden takardık akvaryum camına...

Arılar...

Haftalık besleme denildiğinde arılara 7/24 sıvı verdiğimiz mi anlaşıldı?

Cumartesi gidiyoruz, veriyoruz 1 litre civarı...

Ertesi hafta gidiyoruz tekrar...

Buna da kalkıp haftalık besleme diyoruz işte.

Bu 1 litreyi Cumartesi günü vermektense, Cumartesi / Pazartesi / Çarşamba şeklinde aynı miktarı 3'e bölerek versek marjinal faydası çok daha yüksek olur.

Daha da abartayım...

Her gün akşam 150-200 ml. verme imkanı olsa keşke...
Başlık: Ynt: şurup nasıl hazırlanır
Gönderen: Hasan Yücel (malkoç22) - Nisan 15, 2010, 20:54:53
      Gün aşırı besi imkanımız olduğu ve gün aşırı besi yaptığımız için, haftalık besi olayını yanlış algılamışız. Ayrıca, tatil yemleri akvaryum içerisindeki her canlı için geçerli olmayabilir. Biraz abartılı olsa da,aynen arılarda olduğu gibi her gün veya gün aşırı besi yapmak zorunda olabilirsiniz. O zaman tatile çıkarken ya akvaryumu yada evin anahtarını komşuya bırakmak zorundasınız.
Başlık: Ynt: şurup nasıl hazırlanır
Gönderen: Murat Çakır - Nisan 15, 2010, 20:56:11
Arıcılar arasında şurup ekşir mi, ekşimez mi muhabbetinin sebebini çok anlayamıyorum.

Ben şimdiye kadar kendi uygulamalarımda hiç şerbet ekşidiğini görmedim.

Çevremdeki arıcılardan sadece 1 kişi de, ağustos ayında verdiği şerbetlerin ekşidiğini gördüm.

Polen akımı olmadığı bir dönemde, tavuklar için kullanılan vitamini şerbete katarsa arının yavruya yatacağı söylenmiş.

Arkadaşımız şerbete o vitamini atıyordu. Yaptığı şerbet aynı eski hastaneler gibi kokuyordu.

Bu şerbeti arılar çok nazlanarak alıyordu ve 1 litre şerbet bakıyorsunuz 5 gün sonra ekşimiş kokusu daha beter olmuş.

Ekşimeyi sağlayan şey, ortamda yaşayan mikroorganizmalar.

Eğer şerbeti içme suyundan yaparsanız, şerbet yapmadan önce güzelce kaynatırsanız, temiz kaplara ve temiz yemliklere koyarsanız, ekşime olmaz.

Ama arıcılarımızın çoğu şerbetliklerini kirli tutuyor, özellikle üstten verilen şerbetliklerin içi bir süre sonra simsiyah oluyor.

Bu şekildeki şerbetliklere ne koyarsanız koyun kısa sürede ekşir.

Bir de şerbet ekşir mi, kristalleşir mi sorunları aslında Türk arıcısını da çok ilgilendirmiyor.

Çünkü, en baba arıcımız tek seferde arısına 3 litre şerbet veriyor. Güçlü bir koloni zaten 3 litre şerbeti 24 saatte hallediveriyor.

Dikkat ettiyseniz yabancı ülkelerde, arılara 20 litrelik kovalarla servis yapıyorlar.

Arı 20 litre şerbeti 1 haftada belki 10 günde alabileceği için, ekşidi mi kristalleşti mi problemi onları ilgilendiriyor.

Bizler de niyeyse bilgi olarak, orada yapılan uygulamaları değil de, çıkan problemleri alıyoruz ve gündemimize sokuyoruz.
Başlık: Ynt: şurup nasıl hazırlanır
Gönderen: Hüseyin.DİNER - Nisan 16, 2010, 14:02:37
Efendim hepinize çok çok teşekkür ediyorum. Beni aydınlattınız.ESKİŞEHİRLİLERLE yüz yüze görüşüp tanışmak isterim.HALİLİ BEY isminizi çok duydum eskişehili olmanızda tanışabilme açısındanda çok güzel.
Başlık: Ynt: şurup nasıl hazırlanır
Gönderen: Halil BİLEN - Nisan 16, 2010, 20:33:11
Ben Eskişehirli değilim ki. :P

Sadece 11 yıldır Eskişehir'deyim.

Tramvayın kurulma aşamasında zahmeti çekenlerden, şehre denizin getirilişini uzaktan seyreden, Odunpazarı Evlerini hergün önünden geçip daha hiç gezme fırsatı bulamayan ve kısmetse 2 yıl kadar sonra da ayrılmayı planlayan ama Eskişehir'in uzun süre ekmeğini yedikten ve Kalabak suyunu yudumladıktan sonra artık Eskişehirli sayılabilecek birisiyim.

Arıcılık ise bambaşka bir hikaye...

Eskişehir'de öğrendiğim arıcılık tecrübelerini, yaşadıklarımızı yazsak güzel bir kitap olur...

Belki görüşürüz, ne diyelim.
Başlık: Ynt: şurup nasıl hazırlanır
Gönderen: Murat AKIN - Nisan 16, 2010, 22:11:19
Sıcaksu da değmiş artık kolay kolay ayrılamazsın.

ayrılırsanız gece hep rüyanızda görürsünüz.

Rüya stoğunuz tükenirse depolamak için belli zamanlarda yeniden gelirsiniz.
Başlık: Ynt: şurup nasıl hazırlanır
Gönderen: Halil BİLEN - Nisan 16, 2010, 22:15:32
Anlaşılan Murat hocamız Eskişehir'e geliyor bu aralar...
Başlık: arı bölme
Gönderen: Hüseyin.DİNER - Nisan 27, 2010, 08:47:08
23 nisan günü arı böldüm. Ogünden beri kovan kendi halinde kaç gün içinde şurup vermeye başlayacağım.Birde eskişehir şartlarında havalar hiç iç açıcı değil kaygı duyacak bir durum varmı, ekstra yapabileceğimiz tedbir önlem varmı.günlük yada iki günde bir beslemeye özen gösteriyorum nasıl teşekkürler şimdiden.
Başlık: Ynt: şurup nasıl hazırlanır
Gönderen: Halil BİLEN - Nisan 27, 2010, 20:23:50
Bölünmesi gerektiğini kim söyledi?
Başlık: Ynt: şurup nasıl hazırlanır
Gönderen: Hüseyin.DİNER - Nisan 28, 2010, 08:31:55
Halil abi bölünmesi gerekiyor iye değil de koloni sayısını çoğaltmak için böldük.Güçlü gördüğümüz iki koloniden ikişer çıta alıp bıraktık.
Başlık: Ynt: şurup nasıl hazırlanır
Gönderen: ünsal - Nisan 28, 2010, 09:06:35
günaydın arkadaşlar. sizleri okudum. bende kendi yaptığım şerbeti söyleyeyim. 1 ad. kolonim var. çok meraklıyım.pazar-salı,veya pazar perşembe günleri arıya yaklaşık 2 lt. şurup veriyorum 1,5 lt. kavanoza şeker koyup 3/4 sıcak su ile karıştırıp içinede vitamin 1,5 çay kaşığı koyup karıştırıyorum.öyle veriyorum. o plastikten 3 gözlü bir kap var çerçeve ölçüsünde onunla veriyorum. bir gecede alıyorlar.arım da yedi çerçevede.sonbaharda aldım bu güne kadar 25 kg şeker yedirdim.ama bu civarda en önde olanlardan. 
Başlık: Ynt: şurup nasıl hazırlanır
Gönderen: Halil BİLEN - Nisan 28, 2010, 20:05:33
Sonbaharda aldığınızda kaç çerçeveydi ve bal stok durumu ne idi?

Sonbaharda verdiğinizi değil de ilkbaharda verdiğiniz miktarı çok öğrenmek isterdim.
Başlık: Ynt: şurup nasıl hazırlanır
Gönderen: ünsal - Nisan 28, 2010, 20:57:01
sayın BİLEN sonbaharda 5 çerçeve aldım. o zaman da yarım kg. kavanozla veriyordum. aynı şekilde haftada 2 kere yeriyordum.her çerçevede bal vardı.iyi akşamlar.
Başlık: Ynt: şurup nasıl hazırlanır
Gönderen: Halil BİLEN - Nisan 28, 2010, 22:30:33
Sonbahardan bugüne 25 kg. şeker verdiğinizi belirtmişsiniz.

Benim öğrenmek istediğim koloniyi aldığınızdan bu yana verdiğiniz miktar değil...

İlkbaharda ne kadarını verdiniz?

Ayrıca bu tür beslemelerde kolonilere verilen miktarlar sonbahar ve ilkbahar şeklinde ayrı ayrı takip edilmelidir.

Başlık: Ynt: şurup nasıl hazırlanır
Gönderen: Hüseyin.DİNER - Nisan 29, 2010, 09:31:27
23 nisan da böldüğüm kovanlara 28 nisan günü bir bahaneyle açtım.Kovanın birinden üç çıta çalmıştım yerinede ham petek koymuştum fakat birde ne göreyim iki el büyüklüğünde petek örmüşler petektede günlük yumurtalar var.
  -Bu durum ESKİŞEHİR şartlarında benim iyi beslememden kaynaklanan birşemi?
 -Normal bir durummu?
 -5 günde ham petekleri kabartabilirmi?
 -Ben kaç gün arayla ham petek vermeliyim.
Başlık: Ynt: şurup nasıl hazırlanır
Gönderen: Halil BİLEN - Nisan 29, 2010, 21:44:55
23 nisan da böldüğüm kovanlara 28 nisan günü bir bahaneyle açtım.Kovanın birinden üç çıta çalmıştım yerinede ham petek koymuştum fakat birde ne göreyim iki el büyüklüğünde petek örmüşler petektede günlük yumurtalar var.
  -Bu durum ESKİŞEHİR şartlarında benim iyi beslememden kaynaklanan birşemi?
 -Normal bir durummu?
 -5 günde ham petekleri kabartabilirmi?
 -Ben kaç gün arayla ham petek vermeliyim.

Ham petekleri koyduktan sonra kovanda boşluk mu kaldı?

Ham petekleri işlemeden boşluğa mı dalak örmüşler?

Arı kadrosu güçlü ise normal bir durum ama besleme ile daha da belirginleşir...

Arıcılıkta gün hesabı ile petek verme konusunda bilgi vermek mümkün değil...

Koloni istedikçe vereceksiniz.



Başlık: Ynt: şurup nasıl hazırlanır
Gönderen: Hüseyin.DİNER - Nisan 30, 2010, 08:35:19
Bir peteklik boşluk vardı.Dalak orda oluşmuş.Anladğım kovanda boşluk bırakmayacağız.Halil abi ben arılarımı alalı bir ayı geçti ama daha iki kez kovan açabildim.Havalar müsait olmuyor bende zaten akşam saatinde gidiyorum hava serin oluyor.Arı zarar görmesin diye kurcalamıyorum.
Başlık: Ynt: şurup nasıl hazırlanır
Gönderen: ünsal - Nisan 30, 2010, 20:43:49
selam arkadaşlar.yarın arı yanına gidecem. bu hafta hiç şurup veremedim. ilk işim şurup vermek 2lt.verecem.acaba pazar günü de versem bir şey olurmu. iki günde 4 lt çok olursa az verecem.arı 7 çerçevede.2 lt.yi bir günde alıyor. iyi akşamlar.
Başlık: Ynt: şurup nasıl hazırlanır
Gönderen: yusuf okur - Kasım 11, 2012, 05:23:35
Hoşgeldiniz,

Hazırladığınız şurubu nasıl hazırladığınızı belirmenizde fayda var.

Bugün için... Kayseri şartlarında...

1 birim su kaynatılır ve ısı kaynağı kapatılır.

1 birim şeker katılarak eritilir.

Soğumaya bırakılır.

Eğer arılara verdiniz ve arttı ise temiz bir kapta olmak şartıyla bu şurubu ertesi haftada kullanabilirsiniz.

Bizlere şuruplara hiçbir katkı maddesi katmamayı tercih ediyoruz.

En iyi vitamin doğadaki taze polende değil midir?

Konuyla ne alakası var diyeceksiniz belki ama Muhsin Doğaroğlu hocayla doğan arıcılık arasında bir bağ varmı.

Neden sordunuz derseniz şerbet hazırlamayı sizin anlattığınız gibi öğrenmiştim ve forumunuza katılmadan önceki bilgilerimi sizlerden aldığım bilgilerle teyit ettiğimden doğru deyip bir kenara yazdım.

Yanlış anlaşılmasın şüphem yokta başka yerlerden bilgi alıp kafamı karıştırmak pek istemiyorum yeterli tartışma ve bilgi burada olduğundan bana kafi geliyor hatta yetişemiyorum.

Sorum şu şöyle bariz bir farklı anlatım okudum Doğaroğlu hocanın konferans cd leri varmı acaba diye ararken

"MALZEME LİSTESİ    :

5 KG ŞEKER
5 LT SU
3 ÇAY KAŞIĞI KREM TARTAR

YAPILIŞI                       :

5 LT SU KAYNATILIR. KAYNAYAN SUYA 5 KG ŞEKER İLAVE EDİLİR KARIŞTIRILIR. ŞEKERLİ SUYUMUZ KAYNADIKTAN SONRA 3 ÇAY KAŞIĞI KREM TARTARIMIZ İLAVE EDİLİR VE KISIK ATEŞTE 20 DK KADAR KARIŞTIRARAK KAYNATILIR...  "

Bu krem tartar nedir katayımmı diye sormuyorum şekerle beraber kaynatma işini soruyorum bana enteresan geldi Saygılar
Başlık: Ynt: şurup nasıl hazırlanır
Gönderen: Ali Doğaner - Kasım 11, 2012, 08:29:52
Benimde bir sorum olacak... Verdiğim şerbet şekerleniyor. Kaynayan suya şekeri koyduktan sonra eriyene kadar karıştırıp ocağı söndürüyorum, yani şerbetin kaynamasını beklemiyorum... Şerbetin kaynatılıp kaynatılmaması konusunda net bilgiye sahip değilim :-X

Bu durum önceki koyduğum şerbetin üzerine ekleme yaptığımda daha çok oluyor...

Yeni yaptığım kavanozla şerbetlemede şekerlenme kapak üzerinde tabaka halinde olduğundan arı şerbeti alamıyor... Kışta arıyı rahatsız etmeden beslemek için tüm kovanlarıma bu düzeni kurdum fakat şekerlenme büyük bir engel olarak önüme çıktı  :-X
(http://img202.imageshack.us/img202/6716/007gbd.jpg) (http://imageshack.us/photo/my-images/202/007gbd.jpg/)
(http://img138.imageshack.us/img138/2212/011ugs.jpg) (http://imageshack.us/photo/my-images/138/011ugs.jpg/)

Buda eski kullandığım kayık yemlik... Şekerlenme olsada arı aradan şekerlenmemiş şurubu alabiliyordu...
(http://img805.imageshack.us/img805/3055/001scg.jpg) (http://imageshack.us/photo/my-images/805/001scg.jpg/)
Başlık: Ynt: şurup nasıl hazırlanır
Gönderen: Murat AKIN - Kasım 11, 2012, 09:00:29
Sayın Ali Doğaner:

Görünüşe göre aşırı besleme yapmışsınız.

Arılar verdiğniz şerbeti almakta zorlanıyorlar.

Uygun ölçüde yapılan şerbetlerde sizin ki gibi kristalleşme olmaması gerekir.

Şerbetteki şeker - su oranını gözden geçirseniz derim.
Başlık: Ynt: şurup nasıl hazırlanır
Gönderen: Murat AKIN - Kasım 11, 2012, 09:19:17
Konuyla ne alakası var diyeceksiniz belki ama Muhsin Doğaroğlu hocayla doğan arıcılık arasında bir bağ varmı.
"MALZEME LİSTESİ    :

5 KG ŞEKER
5 LT SU
3 ÇAY KAŞIĞI KREM TARTAR

YAPILIŞI                       :

5 LT SU KAYNATILIR. KAYNAYAN SUYA 5 KG ŞEKER İLAVE EDİLİR KARIŞTIRILIR. ŞEKERLİ SUYUMUZ KAYNADIKTAN SONRA 3 ÇAY KAŞIĞI KREM TARTARIMIZ İLAVE EDİLİR VE KISIK ATEŞTE 20 DK KADAR KARIŞTIRARAK KAYNATILIR...  "

Bu krem tartar nedir katayımmı diye sormuyorum şekerle beraber kaynatma işini soruyorum bana enteresan geldi Saygılar

Sayın yusuf okur:

Bildiğim kadarıyla şu an Sayın Muhsin Doğaroğlunun  arılığı ve arı yetiştirmeyle ilgisi yok.
Yazılışı farklı da olsa o firmayla ilgili olacağını sanmıyorum.

Doğaroğlu arıcılık olarak arı ürüneri satan bir işyeri var, sanırım onunla da oğlu ilgileniyordu, zaten kendisi de oraya pek uğramaz.

Toplantıdan, toplantıya koştuğundan iş yeriyle uğaşacak zamanı olacağını sanmıyorum.

Formülünü verdiğiniz o şerbetin; yüksek sıcaklıkta kaynamasından, içine katılan kimyasallardan dolayı arılara zararlı olduğu çok tartışıldı.

Şeker ve su karışımından başka şerbet vermeseniz iyi olur.
Başlık: Ynt: şurup nasıl hazırlanır
Gönderen: Ali Doğaner - Kasım 11, 2012, 09:26:16
Murat abi merhaba.

Haftada 1, 1:1 şerbet veriyorum... Hijyen desem, buzdolabı poşetindede verdiğimde bazen oluyordu...
Başlık: Ynt: şurup nasıl hazırlanır
Gönderen: Murat AKIN - Kasım 11, 2012, 09:43:00
Murat abi merhaba.

Haftada 1, 1:1 şerbet veriyorum... Hijyen desem, buzdolabı poşetindede verdiğimde bazen oluyordu...

(http://img801.imageshack.us/img801/5622/13610112012cumartesikpk.jpg)

İlk çerçevenin gürünüşü diğer çerçeveler aynıysa aşırı besleme gibi duruyor.

Her nekadar sıcak bölgede olsanızda o kadar temiz çerçeve olmaz.

Bu fotoyu dün çektim, bakın bizimkiler ne kadar balmumu kabartılı...
Başlık: Ynt: şurup nasıl hazırlanır
Gönderen: Halil BİLEN - Kasım 11, 2012, 09:55:22
Hocam, olan var olmayan var...

Maşallah, nazar değmesin ...
Başlık: Ynt: şurup nasıl hazırlanır
Gönderen: Ali Doğaner - Kasım 11, 2012, 10:05:36
Murat abi çerçeveleri sağımdan sonra düzenlemiştim, kenara başka kovandan ballı koyup bir içindeki kabartılmış boş çerçevedir... Bu resim ağustos sonuna ait olup yemlikteki şekerlenmeyi görüntülemek için ekledim  :-[
Başlık: Ynt: şurup nasıl hazırlanır
Gönderen: yusuf okur - Kasım 11, 2012, 10:17:52
Sayın yusuf okur:

Formülünü verdiğiniz o şerbetin; yüksek sıcaklıkta kaynamasından, içine katılan kimyasallardan dolayı arılara zararlı olduğu çok tartışıldı.

Şeker ve su karışımından başka şerbet vermeseniz iyi olur.

Özür dilerim burada  " yüksek sıcakta kaynatılmasından " dedikten sonra virgül var onun için hem kaynatılmaz hemde o kimyasal atılmaz diye anladım doğrumudur.

Yoksa o kimyasalla kaynatılmaz o olmasa kaynatılır anlasam yanlış olur deyilmi.

Başlık: Ynt: şurup nasıl hazırlanır
Gönderen: Murat AKIN - Kasım 11, 2012, 10:25:41
Şekerli su kaynatılınca kramelleşme olur.
Kramelleşmiş şerbette, arıların sindirim sistemi için sorundur.

Burada kimyasal bitim anına yakın atılıyor veya bazıları kimyasallarla beraber de kaynatıyor.

Sonuç olarak arılara: su kaynatılıp ocak kapatıldıktan sonra içine şeker dökülerek yapılan şerbeti vermek daha uygundur.
Başlık: Ynt: şurup nasıl hazırlanır
Gönderen: yusuf okur - Kasım 11, 2012, 10:34:28
Teşekkür ediyorum Murat bey
Başlık: Ynt: şurup nasıl hazırlanır
Gönderen: Murat Çakır - Kasım 11, 2012, 10:52:01
Yusuf Bey,

Verdiğiniz tarif, arıcı efsanelerinden oluyor.

Ali Doğaner arkadaşımızın sorusuyla da ilgisi var. Bağlantıyı açıklayayım.

Normal çay şekerinden (sakkaroz) dan yapılan şerbet uzun süre sıvı homojen sıvı olarak kalamıyor ve kristalleşiyor.

Bunun kimyasal açıklaması da var.

İçine limon sıkılmayan reçel ya da baklava şerbetinin de kristalleşmesi gibi.

Bu yüzden arı yemi ya da baklava şerbeti üreticilerinin, sakkoruzu doğrudan şerbet yapıp ambalajlayarak satma imkanı yok.

Bunun çözümü ise, sakkarozun parçalanarak, glikoz ve fruktoza indirgenmesi. Buna inversiyon deniliyor.

Yüksek ısıya maruz kalan sakkaroz şerbetine asit katıldığında bu parçalanma gerçekleşiyor.

Bu şerbet artık kristalleşmiyor.

Geçmişi 1930'lu yıllara dayanan hikayeye göre, yem üreticileri yüksek ısılarda kaynattıkları şerbetleri asitle parçalayıp arıcılara satmaya başlıyor.

1950'li yıllarda birileri de çıkıyor, kendi parçalanmış-invert şerbetinizi yapabilirsiniz diyerek, sizin yukarıda vermiş olduğunuz formülleri arıcılara öğretiyor.

Arıcılar da kaynattıkları şerbete, tartarik asit, sitrik asit, elma sirkesi, limon gibi buldukları bütün asit türevlerini atmaya başlıyor.

Bu esnada çeşitli sorunlar doğuyor.

1970'li yıllara gelindiğinde İngiliz bilimadamları ile Viyana Üniversitesindeki araştırmacılar konuyla ilgili laboratuvar araştırmaları yapıyorlar.

Bu araştırmalarda, yüksek ısıya maruz kalmış şerbetlerin, arının yaşam ömrünü kısalttığı tespit ediliyor.

O tarih itibariyle de, bilim dünyasında bu konunun defteri kapatılıyor. Devletlerin arıcılıkla ilgili karar alan mekanizmaları, arı yemi üreten şirketlere artık asit ile inversiyon yapamazsınız, başka yöntem bulun diyor.

Bugün hazır olarak aldığımız arı yemleri de, asit ile invert edilmiyor. Bu yüzden normal şekerden daha pahalılar.

Fakat internet dünyası, eskinin çöplüklerini karıştırıp, kendince hazineler bulmaya çok meraklı.

Bu asit ile şeker kaynatma formülleri de, eski çöplükler karıştırılırken ortaya çıkmış olanlardan.

Yine aynı mantık var. Arı yemine boşuna para ödemeyin, alın size arı yemi formülü şeklinde lanse ediliyo.

Arı yemi üreticilerinin ürünlerini satmak için kullandıkları reklam cümleleri var. Asit ile kaynatılmış şekerin faydaları diye anlatılan şeyler de, bu reklam cümlelerinden yola çıkılarak oluşturulmuş bilgiler.

1950 yılında asit ile inversiyon yapan bir fabrikadan arı yemi almak yerine, benzeri işlemi arıcıya önermenin iç tutarlılığı var.

Fakat 70 sene sonra arı yemi üreticilerine artık asit ile inversiyon ruhsatı verilmezken, bu yemlere alternatif olarak asit ile kaynatma yöntemini öneren arkadaşların mantığını henüz anlayabilmiş değilim.

Şu anda bütün dünyadaki arıcılık literatürünü tarayın, çok farklı uygulamalar ve öneriler göreceksiniz.

Ama hepsinin arı beslemesinde ittifak ettiği ortak nokta, ŞERBETİ KESİNLİKLE KAYNATMAYIN.
Başlık: Ynt: şurup nasıl hazırlanır
Gönderen: sufiyildiray - Kasım 11, 2012, 11:15:54
Benimde bir sorum olacak... Verdiğim şerbet şekerleniyor. Kaynayan suya şekeri koyduktan sonra eriyene kadar karıştırıp ocağı söndürüyorum, yani şerbetin kaynamasını beklemiyorum... Şerbetin kaynatılıp kaynatılmaması konusunda net bilgiye sahip değilim :-X

Bu durum önceki koyduğum şerbetin üzerine ekleme yaptığımda daha çok oluyor...

Yeni yaptığım kavanozla şerbetlemede şekerlenme kapak üzerinde tabaka halinde olduğundan arı şerbeti alamıyor... Kışta arıyı rahatsız etmeden beslemek için tüm kovanlarıma bu düzeni kurdum fakat şekerlenme büyük bir engel olarak önüme çıktı  :-X
(http://img202.imageshack.us/img202/6716/007gbd.jpg) (http://imageshack.us/photo/my-images/202/007gbd.jpg/)
(http://img138.imageshack.us/img138/2212/011ugs.jpg) (http://imageshack.us/photo/my-images/138/011ugs.jpg/)

Buda eski kullandığım kayık yemlik... Şekerlenme olsada arı aradan şekerlenmemiş şurubu alabiliyordu...
(http://img805.imageshack.us/img805/3055/001scg.jpg) (http://imageshack.us/photo/my-images/805/001scg.jpg/)
Ali bey şerbetin şekir kanatılmamasını forumda okumustum arının sindirim sistemine zararı varmıs sindirim sistemine zararı varsa arı kaynamış şerbeti almaya bilir ben susyu kaynatıorum sadece sudaki mikrop kırılsın diye sonra şeker katıyorum doğrumu yapıyorum bende bilmiyorum
Başlık: Ynt: şurup nasıl hazırlanır
Gönderen: KadirUstun - Kasım 11, 2012, 11:16:25
Benimde bir sorum olacak... Verdiğim şerbet şekerleniyor. Kaynayan suya şekeri koyduktan sonra eriyene kadar karıştırıp ocağı söndürüyorum, yani şerbetin kaynamasını beklemiyorum... Şerbetin kaynatılıp kaynatılmaması konusunda net bilgiye sahip değilim :-X

Bu durum önceki koyduğum şerbetin üzerine ekleme yaptığımda daha çok oluyor...

Yeni yaptığım kavanozla şerbetlemede şekerlenme kapak üzerinde tabaka halinde olduğundan arı şerbeti alamıyor... Kışta arıyı rahatsız etmeden beslemek için tüm kovanlarıma bu düzeni kurdum fakat şekerlenme büyük bir engel olarak önüme çıktı  :-X
(http://img202.imageshack.us/img202/6716/007gbd.jpg) (http://imageshack.us/photo/my-images/202/007gbd.jpg/)
(http://img138.imageshack.us/img138/2212/011ugs.jpg) (http://imageshack.us/photo/my-images/138/011ugs.jpg/)

Buda eski kullandığım kayık yemlik... Şekerlenme olsada arı aradan şekerlenmemiş şurubu alabiliyordu...
(http://img805.imageshack.us/img805/3055/001scg.jpg) (http://imageshack.us/photo/my-images/805/001scg.jpg/)

Ali bey o kavanozlardan şerbet akmıyormu?
Başlık: Ynt: şurup nasıl hazırlanır
Gönderen: KinDar - Kasım 11, 2012, 13:12:22
sayın doğaner sanırım şekerin tam erimesine fırsat vermeden servis ediyorsunuz!
ben çıtaları begendim maaşallah tertemiz hiç leke yok bunu nasıl başardınız.
Başlık: Ynt: şurup nasıl hazırlanır
Gönderen: Şahın Erdoğmuş - Kasım 11, 2012, 15:25:21
vallah bu kaynatma isi cok zaman aliyo karsilastirin sekerfiyati +zaman +isitma+ karistirma =  ???

hazir invert seker almak kilo  burda 0,91 €  kapinin önüne kargoyla geliyo   
280 kg almam lazim

sekerlenme yok uzun  ömürlü 
yazim da hatalar varsa kusura bakmayin
Başlık: Ynt: şurup nasıl hazırlanır
Gönderen: mustafa kemal alkoç - Kasım 11, 2012, 15:46:53


Normal şekerin kilosu ne kadar yuro Şahin?
Başlık: Ynt: şurup nasıl hazırlanır
Gönderen: Şahın Erdoğmuş - Kasım 11, 2012, 15:53:33

Normal şekerin kilosu ne kadar yuro Şahin?


0,85 €
Başlık: Ynt: şurup nasıl hazırlanır
Gönderen: mustafa kemal alkoç - Kasım 11, 2012, 16:33:40

0,85 €

 Şahin bir kilo şekere bir litre su katıp az bir balla desteklersen çok ucuza maledersin,arısı çok olanlar bazan tenekeyle alma isteği duyarlar şerbeti,yinede bu bir tembellik işaretidir,çünkü iki katına yakın para ödemek istemeyen başka bir bakışla, arısına iki kat şerbet vermek isteyen kendi şerbetini yapmalıdır derim.
Başlık: Ynt: şurup nasıl hazırlanır
Gönderen: KinDar - Kasım 11, 2012, 16:49:38

0,85 €

ucuzmuş şeker :)
Başlık: Ynt: şurup nasıl hazırlanır
Gönderen: Ali Doğaner - Kasım 11, 2012, 17:18:27
sayın doğaner sanırım şekerin tam erimesine fırsat vermeden servis ediyorsunuz!
ben çıtaları begendim maaşallah tertemiz hiç leke yok bunu nasıl başardınız.

Merhaba, bende aslen merzifonluyum  :-\  ince bir detay var çözemediğim, kavanozla verdiğimden az miktardada şekerlense kapak üzerinde sert tabaka oluştuğundan arı şerbeti alamıyor... Oysa bu yöntem gayet kullanışlı  :-X

Arıcılığa, ilkbaharda karakovan olarak aldığım arıların oğullarıyla başladım... Dolayısı ile malzeme yeni olduğundan az zamanda kirlenmedi sanırım :-\ Benim arılarım temiz ve titiz çalışır diyormuşum  8)
Başlık: Ynt: şurup nasıl hazırlanır
Gönderen: Ahmet DİKMETAŞ - Kasım 11, 2012, 17:21:04
gerçekten ucuzmuş.
Başlık: Ynt: şurup nasıl hazırlanır
Gönderen: Murat AKIN - Kasım 11, 2012, 20:32:48
  bir kilo şekere bir litre su katıp az bir balla desteklersen

Su için fark etmiyor ama bir kilo şeker daha küçük hacım kaplar.

Şerbet yapım oranları ağırlık cinsinden değil. hacim cinsinden olmalı.

1/1 şerbet yapmak için bir ölçü şekere bir ölçü su konulur.
Başlık: Ynt: şurup nasıl hazırlanır
Gönderen: bestofwesd - Nisan 15, 2016, 10:27:34
Merhaba,

şurupta 1 e 1 ölçünün mantığı nedir ?

bu aylarda teşvik için mesala 2 birim suya 1 birim şeker ile şurup hazırlanırsa ne gibi sakıncası olur ?

sonbaharda 1 birim suya 2 birim şekeri stok için anlıyorum , ama baharda neden 1e 1 ?


teşekkürler

Başlık: Ynt: şurup nasıl hazırlanır
Gönderen: Mehmet Güngör - Nisan 15, 2016, 11:04:12
Merhaba,

şurupta 1 e 1 ölçünün mantığı nedir ?

bu aylarda teşvik için mesala 2 birim suya 1 birim şeker ile şurup hazırlanırsa ne gibi sakıncası olur ?

sonbaharda 1 birim suya 2 birim şekeri stok için anlıyorum , ama baharda neden 1e 1 ?


teşekkürler

https://www.aricilik.gen.tr/index.php?topic=12635.0
Başlık: Ynt: şurup nasıl hazırlanır
Gönderen: Yusuf Güloğlu - Nisan 15, 2016, 11:04:32
Merhaba,

şurupta 1 e 1 ölçünün mantığı nedir ?

bu aylarda teşvik için mesala 2 birim suya 1 birim şeker ile şurup hazırlanırsa ne gibi sakıncası olur ?

sonbaharda 1 birim suya 2 birim şekeri stok için anlıyorum , ama baharda neden 1e 1 ?


teşekkürler
Dışardan gelen nektarın kıvamına yakın olduğu için diye hatırlıyorum. Koyu verilirse (2/1) stok yapacaklar. ( Ana bal akımı dönemindeki kıvam bu civarda)
Bu sıralar gelen nektarın kıvamına yakın olursa dışardan gelen nektara takviye olarak kovan içinde tüketilecek
Başlık: Ynt: şurup nasıl hazırlanır
Gönderen: bestofwesd - Nisan 15, 2016, 11:05:52
Dışardan gelen nektarın kıvamına yakın olduğu için diye hatırlıyorum. Koyu verilirse (2/1) stok yapacaklar. ( Ana bal akımı dönemindeki kıvam bu civarda)
Bu sıralar gelen nektarın kıvamına yakın olursa dışardan gelen nektara takviye olarak kovan içinde tüketilecek
Teşekkürler Yusuf bey peki 2 birim su 1 birim sekerin herhangi bir sakincasi varmidir?

SM-N920C cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Başlık: Ynt: şurup nasıl hazırlanır
Gönderen: Yusuf Güloğlu - Nisan 15, 2016, 11:10:28
Çok su ihtiva ettiği için arılara ekstradan su uçurma işlemi yüklemiş olursunuz. Kovanda oluşan nem de cabası.
Başlık: Ynt: şurup nasıl hazırlanır
Gönderen: H.Kaya - Nisan 15, 2016, 11:25:30
2/1 verdiniz diye mutlaka stoklanacak diye bir kaide yok. İhtiyaç varsa tüketilir, yoksa stoklanır. 2/1 yada 1/1 vermede amaç, arının yapmak istediği şey konusunda işini kolaylaştırmaktır.
Başlık: Ynt: şurup nasıl hazırlanır
Gönderen: tural55 - Nisan 15, 2016, 12:22:36
2/1 fazla miktarda verildiğinde stok yapılır,

1/1 az az her gün veya iki günde bir verilmeliki, arının pskoloji bozulmasın,herşey yolunda zannetsin.

ritimli beslemeninde mantığı bu bence.
Başlık: Ynt: şurup nasıl hazırlanır
Gönderen: Murat AKIN - Nisan 15, 2016, 15:08:50
Şurubun içindeki şeker oranına göre arılar farklı davranış gösterirler.

Çok sulu yaparsanız belki arılar o şurubu kullanmayabilirler.

Arılar doğada buldukları balözü içindeki şeker oranı % 15 den aşağı ise ilgilenmezler.

Afrika bal arıları hani şu Amerikada konu olan yaban bal arıları içindeki balözü oranı % 7.5 olan sıvlara bile gidiyormuş, örnek çevreye atılan  cola şişesi içindeki bulaşığı gibi.

Neden koyu veriyorsunuz ki?

Şimdiler de değil ama ilerde koyu verilen şurubu bal niyetine doldurabilirler.

Zaten şurup verenlerin korkusu bala karışması yönünde.
Başlık: Ynt: şurup nasıl hazırlanır
Gönderen: H.Kaya - Nisan 15, 2016, 15:30:13
Şurubun içindeki şeker oranına göre arılar farklı davranış gösterirler.

Çok sulu yaparsanız belki arılar o şurubu kullanmayabilirler.

Arılar doğada buldukları balözü içindeki şeker oranı % 15 den aşağı ise ilgilenmezler.

Afrika bal arıları hani şu Amerikada konu olan yaban bal arıları içindeki balözü oranı % 7.5 olan sıvlara bile gidiyormuş, örnek çevreye atılan  cola şişesi içindeki bulaşığı gibi.

Neden koyu veriyorsunuz ki?

Şimdiler de değil ama ilerde koyu verilen şurubu bal niyetine doldurabilirler.

Zaten şurup verenlerin korkusu bala karışması yönünde.

Murat abi, bir kaynakta arıların, % 5-%15 arası yoğunluktakilere fazla rağbet etmediklerini,  % 5'in altında şeker ihtiva edenleri ise almadıklarını okumuştum.
Başlık: Ynt: şurup nasıl hazırlanır
Gönderen: bestofwesd - Nisan 15, 2016, 15:53:56
Murat abi, bir kaynakta arıların, % 5-%15 arası yoğunluktakilere fazla rağbet etmediklerini,  % 5'in altında şeker ihtiva edenleri ise almadıklarını okumuştum.

PEKİ 2 BİRİM SU 1 BİRİM ŞEKER DE ORAN NE OLUYOR ? BU ORAN ARININ ALMASI ACISINDAN SIKINTILI BIR DURUM MU ? BUGÜN DENEYECEĞİM SONUCU BILDIRIRIM.

TABI BENIMDE SIKINTIM BALA KARISMAMASI  VE MUMKUN OLDUGUNCA AZ SEKER VE UZUN SURELI BESLEME YAPMAK
Başlık: Ynt: şurup nasıl hazırlanır
Gönderen: H.Kaya - Nisan 15, 2016, 16:20:48
PEKİ 2 BİRİM SU 1 BİRİM ŞEKER DE ORAN NE OLUYOR ? BU ORAN ARININ ALMASI ACISINDAN SIKINTILI BIR DURUM MU ? BUGÜN DENEYECEĞİM SONUCU BILDIRIRIM.

TABI BENIMDE SIKINTIM BALA KARISMAMASI  VE MUMKUN OLDUGUNCA AZ SEKER VE UZUN SURELI BESLEME YAPMAK

Öncelikle küçük harflerle yazmanızı rica edelim.

2 ölçü su bir ölçü şekerle hazırlanan şerbetin yoğunluğu çok düşük olur. Olayın mantığını kısaca izah edeyim: Arıların neye ihtiyacı olduğunu, ve bu ihtiyacı nasıl karşıladıklarını iyi anlamak lazım. Eğer şerbeti yavru üretimine teşvik için veriyorsanız 1/1 ölçüsünde vermelisiniz. Neden? Çünkü yavru için kullanılan besinin şeker oranı yaklaşık bu şekilde. Yani siz daha koyu verirseniz, arılar bunu sulandırmaya uğraşacak; daha seyreltilmiş verirseniz, bu kez de suyunu uçurmaya uğraşacaklar.
Diyelim ki arılarınızın besin depoları yetersiz. O zaman da 2/1 oranda hazırladığınız şerbetten fazla miktarda verip stoklarını tamamlatacaksınız. Neden 2/1?  Çünkü bu oran stok yapılacak orana en yakın orandır. Arılar stoklayacakları besinin su oranını ortalama %15-%20 aralığına indirerek gözlere depolarlar. Siz bu orana ne kadar yakın oranda besin verirseniz arının işini o denli kolaylaştırmış olursunuz.
Başlık: Ynt: şurup nasıl hazırlanır
Gönderen: mustafa kemal alkoç - Nisan 15, 2016, 21:09:35
Özellikle sıcak havalarda sabah on litrelik şaşallara beş kilo şeker döküp kalan kısmını su ile dolduruyorum akşama doğru şeker şerbetlenmiş

oluyor çalkalayıp veriyorum hem hazırlanış hem de oran açısından kolaylık görüyorum.Tavsiye ederim.
Başlık: Ynt: şurup nasıl hazırlanır
Gönderen: Mehmet NEVŞEHİR - Nisan 15, 2016, 22:01:43
Özellikle sıcak havalarda sabah on litrelik şaşallara beş kilo şeker döküp kalan kısmını su ile dolduruyorum akşama doğru şeker şerbetlenmiş

oluyor çalkalayıp veriyorum hem hazırlanış hem de oran açısından kolaylık görüyorum.Tavsiye ederim.

Su yarım litre fazla oluyor. :)
Başlık: Ynt: şurup nasıl hazırlanır
Gönderen: mustafa kemal alkoç - Nisan 15, 2016, 22:24:19
Su yarım litre fazla oluyor. :)
:) o fazla suylada dibinde kalan şekeri çalkalıyorum  :)
Başlık: Ynt: şurup nasıl hazırlanır
Gönderen: İbrahim 10AK - Haziran 30, 2016, 20:06:37
Zayıf, bölünen bir kovana 1e1 şerbet hazırlarken içine biraz maden suyu katmanın zararı olurmu?

ASUS_T00J cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Başlık: Ynt: şurup nasıl hazırlanır
Gönderen: mustafa kemal alkoç - Haziran 30, 2016, 22:19:52
Zayıf, bölünen bir kovana 1e1 şerbet hazırlarken içine biraz maden suyu katmanın zararı olurmu?

ASUS_T00J cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
Gaz yapar,biliyorum espirili günler değil ama öyle İbrahim insan için.

Ne faydası olacak sence hadi doğal meyva suları olabilir bir ustadan duymuştum meyva sularını.
Başlık: Ynt: şurup nasıl hazırlanır
Gönderen: İbrahim 10AK - Temmuz 01, 2016, 14:06:29
Maden suyundaki minerallerin bir faydası olmaz mı?

ASUS_T00J cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Başlık: Ynt: şurup nasıl hazırlanır
Gönderen: alp er - Temmuz 01, 2016, 15:16:24
Maden suyundaki minerallerin bir faydası olmaz mı?

ASUS_T00J cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
       arının esas mineral kaynağı polendir,  arının maden suyundaki minerale ihtiyacı olup olmadığını bilmiyoruz ki. maden suyunun faydalı olma ihtimali zararlı olma ihtimalinden daha düşük.
Başlık: Ynt: şurup nasıl hazırlanır
Gönderen: İbrahim 10AK - Temmuz 01, 2016, 15:21:53
Teşekkürler..

ASUS_T00J cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Başlık: Ynt: şurup nasıl hazırlanır
Gönderen: ersenözyılmaz - Ağustos 18, 2016, 09:34:10
Normal cesme suyuyla veriyorum ne gibi zarari olur ariya

LG-P710 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Başlık: Ynt: şurup nasıl hazırlanır
Gönderen: yigitomac1985 - Ağustos 08, 2017, 09:55:43
sevgili arıcı dostlarım bende arıcılığa yeni başlayanlardanım çok güzel ve seviyeli bir site gerçekten
benim sorum deneyimli abilerime şu olacak:geçen hafta arılarıma şurup verdim geçen hafta hazırladığım şurubun baya bi kısmı arttı artan kısmı sakladım bende o artan şurubu bu hafta tekrar versem olurmu bide sizce ideal olan şurup hazırlama tekniği nedir ve bu zamanlarda şurup verirken vitamin de vermelimiyim vereceksem neyi nasıl verecem şimdiden tşekkürler
https://youtu.be/0QZBUH1R83o arkadasim bu videoyu izlemenizi tavsiye ederim


SM-G935F cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Başlık: Ynt: şurup nasıl hazırlanır
Gönderen: Görkem Çakır - Eylül 17, 2017, 10:30:20
Yusuf Bey,

Verdiğiniz tarif, arıcı efsanelerinden oluyor.

Ali Doğaner arkadaşımızın sorusuyla da ilgisi var. Bağlantıyı açıklayayım.

Normal çay şekerinden (sakkaroz) dan yapılan şerbet uzun süre sıvı homojen sıvı olarak kalamıyor ve kristalleşiyor.

Bunun kimyasal açıklaması da var.

İçine limon sıkılmayan reçel ya da baklava şerbetinin de kristalleşmesi gibi.

Bu yüzden arı yemi ya da baklava şerbeti üreticilerinin, sakkoruzu doğrudan şerbet yapıp ambalajlayarak satma imkanı yok.

Bunun çözümü ise, sakkarozun parçalanarak, glikoz ve fruktoza indirgenmesi. Buna inversiyon deniliyor.

Yüksek ısıya maruz kalan sakkaroz şerbetine asit katıldığında bu parçalanma gerçekleşiyor.

Bu şerbet artık kristalleşmiyor.

Geçmişi 1930'lu yıllara dayanan hikayeye göre, yem üreticileri yüksek ısılarda kaynattıkları şerbetleri asitle parçalayıp arıcılara satmaya başlıyor.

1950'li yıllarda birileri de çıkıyor, kendi parçalanmış-invert şerbetinizi yapabilirsiniz diyerek, sizin yukarıda vermiş olduğunuz formülleri arıcılara öğretiyor.

Arıcılar da kaynattıkları şerbete, tartarik asit, sitrik asit, elma sirkesi, limon gibi buldukları bütün asit türevlerini atmaya başlıyor.

Bu esnada çeşitli sorunlar doğuyor.

1970'li yıllara gelindiğinde İngiliz bilimadamları ile Viyana Üniversitesindeki araştırmacılar konuyla ilgili laboratuvar araştırmaları yapıyorlar.

Bu araştırmalarda, yüksek ısıya maruz kalmış şerbetlerin, arının yaşam ömrünü kısalttığı tespit ediliyor.

O tarih itibariyle de, bilim dünyasında bu konunun defteri kapatılıyor. Devletlerin arıcılıkla ilgili karar alan mekanizmaları, arı yemi üreten şirketlere artık asit ile inversiyon yapamazsınız, başka yöntem bulun diyor.

Bugün hazır olarak aldığımız arı yemleri de, asit ile invert edilmiyor. Bu yüzden normal şekerden daha pahalılar.

Fakat internet dünyası, eskinin çöplüklerini karıştırıp, kendince hazineler bulmaya çok meraklı.

Bu asit ile şeker kaynatma formülleri de, eski çöplükler karıştırılırken ortaya çıkmış olanlardan.

Yine aynı mantık var. Arı yemine boşuna para ödemeyin, alın size arı yemi formülü şeklinde lanse ediliyo.

Arı yemi üreticilerinin ürünlerini satmak için kullandıkları reklam cümleleri var. Asit ile kaynatılmış şekerin faydaları diye anlatılan şeyler de, bu reklam cümlelerinden yola çıkılarak oluşturulmuş bilgiler.

1950 yılında asit ile inversiyon yapan bir fabrikadan arı yemi almak yerine, benzeri işlemi arıcıya önermenin iç tutarlılığı var.

Fakat 70 sene sonra arı yemi üreticilerine artık asit ile inversiyon ruhsatı verilmezken, bu yemlere alternatif olarak asit ile kaynatma yöntemini öneren arkadaşların mantığını henüz anlayabilmiş değilim.

Şu anda bütün dünyadaki arıcılık literatürünü tarayın, çok farklı uygulamalar ve öneriler göreceksiniz.

Ama hepsinin arı beslemesinde ittifak ettiği ortak nokta, ŞERBETİ KESİNLİKLE KAYNATMAYIN.

Sayın Murat Çakır oldukça güzel açıklamış. Yinede kafada oluşan soru işaretleri var. Şerbeti hazırlarken kullandığımız suyu kaynatıp vermemizin temel sebebinin şebeke suyunda bulunan zararlı organizmaları pasif hale getirmemiz. Elma sirkesi antiseptik özelliğe sahip bir sıvı. Şurup hazırlarken şebeke suyunu kaynatıp kullanmak yerine şebeke suyunu herhangi bir işlemden geçirmeden elma sirkesi karıştırarak kullanmamız uygun mu ? Bilmediğim birşey yoksa çok mantıklı.

Antiseptik: Mikroorganizmalarin coğalmasini engelleyen ve olduren madde. (Sıfat olarak)