Teknik Arıcılık Bilgi Paylaşma Forumu

ARICILIK EKİPMANLARI => Körükler ve Körük Kullanımı => Konuyu başlatan: mustafa kemal alkoç - Ekim 24, 2010, 21:21:08

Başlık: Körüğü yakarken
Gönderen: mustafa kemal alkoç - Ekim 24, 2010, 21:21:08
en sağlıklı yakılacaklar nelerdir.
Başlık: Ynt: Körüğü yakarken
Gönderen: Hayati Çağdaş - Ekim 24, 2010, 21:36:13
merhabalar sayın abim. öncelikle şunu söyleyim ismini çok ama çok beğendim. Ulu Önderimiz ATATÜRK' ümüzün ismi. bana göre en sağlıklı yakıt planya talaşı. hem arıdan ürettiğimiz bütün gıdalar için hijyen bir yakıt hemde bol duman veriyor. tek olumsuz yanı körükte biraz fazla zift yapıyor onuda arada sırada pürmüzle yakıp temizlemek suretiyle giderebiliyoruz.
Başlık: Ynt: Körüğü yakarken
Gönderen: Abdullah Bulca - Ekim 24, 2010, 21:37:10
daha öncede tartışılmıştı ve genel olarak kalın talaşın en uygun yakıt oldugu konusunda cogunluk görüşü sağlanmıştı

şahsen bende kalın talaş kullanıyorum ve sıkıntı ile karşılaşmadım

yalnız benim haddime değil ama  başlık acarken forumda ki kendi bölümüne acma konusunda özen gösterilse sanırım daha  iyi olacak

burası alalım satalım forumu
Başlık: Ynt: Körüğü yakarken
Gönderen: Bekir ARSAN - Ekim 24, 2010, 21:40:01
i akşamlar valla ben kuru tezek yakıyorum hem bedava hem dumanlı
Başlık: Ynt: Körüğü yakarken
Gönderen: Murat ALTUN - Ekim 24, 2010, 21:52:53
Evet daha önce bu konu başlığı açılmış ve Bolkar beyin dediği gibi kalın talaş türü yakacaklar öngörülmüş. Kullanılacak maddeler balda kalıntı bırakmayacak temiz ve hijyen maddeler olmasına dikkat edilmesi gerektiği savunulmuştu.

   Sayın Camgöz10 tezek kullanılmaması konusunda uygun görüşler çıktı. Saygılarımla
Başlık: Ynt: Körüğü yakarken
Gönderen: Halil BİLEN - Ekim 24, 2010, 21:59:16
Bezirci'de de tezek çoktur be...
Başlık: Ynt: Körüğü yakarken
Gönderen: Bekir ARSAN - Ekim 24, 2010, 22:39:53
bizde tezek cok beleş diye kullanalım dedik murat arkadaşım kullanılmaması yönünde görüş belirtti  karton kutu rulo halinde körüğe koyup yakıyorum bazen o nasıl halil bey bizim oraları iyi tanıyosun galiba
Başlık: Ynt: Körüğü yakarken
Gönderen: Halil BİLEN - Ekim 24, 2010, 22:48:29
Allah Allah...

Memleketim Bandırma benim be...
Başlık: Ynt: Körüğü yakarken
Gönderen: GaziBarış - Ekim 25, 2010, 00:59:46
 Ben mısır koçanını tercih ediyorum, keser ile vurduğumuzda 4-5 parçaya ayırlıyor yeterince kuruysa hemen yanıyor. Gayıt güzel duman veriyor bunu yanında hoş ta bir kokusu var ve bundan daha doğalınıda düşünemiyorum. Ayrıca para ile satıldığını da hiç görmedim, biçilmiş mısır tarlasına gidiyorsunuz 15 dk da bir çuval toplayabilirsiniz, herkeze kullanmasını tavsiye ederim.
Başlık: Ynt: Körüğü yakarken
Gönderen: hatkobi - Ekim 25, 2010, 11:03:39
 İyi günler. Hepimiz insan ve çevre sağlığına zararlı her şeyden sakınılması gerekliliğinde hemfikiriz.Ancak aramızda çok kardeşimiz kırsalda,dağ köylerinde karakovan balı üreten kişilere rastlamıştır.
 Çok kovan daldan yapılıp,içleri dışları mayısla(Sığır dışkısı) sıvanmaktadır.Körükleri varmı, yokmu bilmiyoruz.Dumanlamayıda hemen bitmediği için tezekle yapıyorlardır.Tezek dumanı elbette zararlı.Ama, bildikleri budur.Üstelik karakovan balı genelde psikolojikman revaçtadır.Öyle değimi.
 Teknik arıcıların alternatifleri çoktur.Uygununu uygulıyabilirler.Selamlar.
Başlık: Ynt: Körüğü yakarken
Gönderen: zaruret - Ekim 25, 2010, 14:22:02
portakal kabuğunu kaloriferin üzerinde kurut çok güzel yanıyor.
Başlık: Ynt: Körüğü yakarken
Gönderen: Ali Varol - Ekim 25, 2010, 15:06:19
 Arkadaşlar çok sağolun ihtiyaç duyarsak körükte yakabileceğimiz birçok yakıt çeşidi anlattınız.

Ben tezek ve çürüyüp mantarlaşmış ağaç kökü yakıyorum. Tezeklerden sığır tezeğinin kırlardan toplanmışı iyi yanıyor ve arı sakinleşiyor. Ahırdan alınmış sığır tezeğine kuru ot karıştığı zaman yanması zor oluyor. Hele hele ıslanıp kuruyarak kararmaya başlamış tezek zor yanıyor.

At ve eşek tezeğini zorunlu kalmadıkça kullanmıyoruz. Çünkü bu tezeğin dumanından arılar hırçınlaşıyor.

Ama en iyisi birkaç sene önce kesilmiş ağaç (çam, söğüt...) ların toprak seviyesindeki ya da toprağın içinde kalan gövde ve kökleri mantarlaşıp yumuşadı ise, yani el ile koparılıp kırılabiliyorsa ondan iyisi yoktur. Dumanında hem arılar sakinleşir hem de insan üzerinde tezek gibi kötü koku bırakmaz.
Başlık: Ynt: Körüğü yakarken
Gönderen: ismail koca - Ekim 25, 2010, 20:36:40
merhaba
 Ben mazı yaprağı,tohumu yakıyorum 1-1.5 saat sorunsuz yanıyor.bol duman veriyor.çok kolay yanıyor.

daha ne ister insan
Başlık: Ynt: Körüğü yakarken
Gönderen: hatkobi - Ekim 25, 2010, 20:47:54
 Bir körük yakıp, duman tüttüreceğiz.AB standartı yokmu.Yarın onuda dayatırlar.
Başlık: Ynt: Körüğü yakarken
Gönderen: Murat AKIN - Ekim 25, 2010, 20:56:13
 İlk önce düşüncemiz; Körükte kullandığımız yakıtın insan ve arı sağlığına zararlı etkisi olmamalı.

Yakıtın özellikleri:

1 - Çevrede bol bulunmalı
2 - İnsan ve arı sağlığına kötü etki yapmamalı
3 - Doğal olmalı
4 - Uzun süre yanmalı
5 - İyi duman çıkarmalı
6 - Kolay tutuşmalı
7 - Maliyeti düşük olmalı

Ben bu maddeleri içinde bulunduran en uygun yakıtın söğüt ağacı çürüğü olduğunu düşünüyorum ve onu kullanıyorum.
Bulamazsam desem hiç olmadı ama ara sıra ayçiçeği kafası ve mısır koçanı kullanıyorum.

Başlık: Ynt: Körüğü yakarken
Gönderen: mustafa kemal alkoç - Ekim 25, 2010, 20:56:57
Ankarali kardeşim teşekkür ederim ismimi babam vermiş onada atamızada minnettarım.Körüğü yakarken inanın en kolay ulaşabileçeğim yakıt kalın talaştır güleceksiniz zaman zaman tavuklarımın kümesine serpiştirmek için bulunduruyorum.Körüğü yakarken  bahceden kuru dallardan faydalanıyordum forumda anlatılanlardan anladımki en piratiği kalın talaş ve kalın karton herkeze teşekkür.
Başlık: Ynt: Körüğü yakarken
Gönderen: hatkobi - Ekim 25, 2010, 22:23:32
 "fuel such as pine needles and small pine cones, broken twigs and small off cuts of wood."
  Yakıt olarak çam ibreli yapraklar ve küçük çam kozalağı ile parçalanmış ince dallar.
Başlık: Ynt: Körüğü yakarken
Gönderen: Hayati Çağdaş - Ekim 25, 2010, 23:22:55
Murat abi ayçekirdeği kafası acı bir duman verir insanın taaa genzini yakar yanılmıyorsam. bence kalıntı bırakabilir.
Başlık: Ynt: Körüğü yakarken
Gönderen: karınca - Ekim 27, 2010, 13:42:57
Ben ağaç üzerinde oluşan bir mantar çeşidi olan KAVRAK üzerine körük yakacağı tanımıyorum.Bunu bulmak çok zor, yaşlı ormanlıklardaki meşe, kestane,fındık,kiraz... ağaçlarının yaşlanmış gövdelerinde olur. Kurutulur parçalanır körükte yakılır.Dedem kara kovan zamanında körüksüz olarak bir şiş şeklinde çubuk ucunda yakarak kovan önünden verirdi. Bunun aynı zamanda üskelek ve benzer parazitlere karşı koruyucu özelliği olduğu eski arıcılar köyümde söylüyorlar.Eskiden tek mücadele yöntemi bu maddeyle yapılan tüsü olduğunu söylüyorlar.Ben talaş, mısır koçanı ve bunların içinede az miktarda anlatığım bu mantarı katarak duman veriyorum, arılar sakin oluyor.Saygılar.
Başlık: Ynt: Körüğü yakarken
Gönderen: murat_e - Ekim 27, 2010, 16:03:50
Sayın karınca, daha kolay bulabileceğiniz yakıt var, ağustos ayında patozdan çıkan zuruflardan doldurun bir çuval kurusundan, bir sene yeter artar bile.
Başlık: Ynt: Körüğü yakarken
Gönderen: Halil BİLEN - Ekim 27, 2010, 17:33:29
Eskiden tek mücadele yöntemi bu maddeyle yapılan tüsü olduğunu söylüyorlar.

Zaman zaman bu tür ifadelerle karşılaşıyoruz eski arıcılarla konuşurken.

Öyle bir anlatıyorlar ki.

Biz eskiden körükte şunu-bunu yakardık ve hiç varroamız olmazdı.

Yıl kaç gibiydi amca?

1960'lı yıllar...

Ne körük dumanı imiş.

O zaman varroa yoktu ki.
Başlık: Ynt: Körüğü yakarken
Gönderen: Murat AKIN - Ekim 27, 2010, 18:26:33
"zuruf" nedir?
Başlık: Ynt: Körüğü yakarken
Gönderen: Ali Varol - Ekim 27, 2010, 18:36:54
Ben ağaç üzerinde oluşan bir mantar çeşidi olan KAVRAK üzerine körük yakacağı tanımıyorum.Bunu bulmak çok zor, yaşlı ormanlıklardaki meşe, kestane,fındık,kiraz... ağaçlarının yaşlanmış gövdelerinde olur. Kurutulur parçalanır körükte yakılır.Dedem kara kovan zamanında körüksüz olarak bir şiş şeklinde çubuk ucunda yakarak kovan önünden verirdi. Bunun aynı zamanda üskelek ve benzer parazitlere karşı koruyucu özelliği olduğu eski arıcılar köyümde söylüyorlar.Eskiden tek mücadele yöntemi bu maddeyle yapılan tüsü olduğunu söylüyorlar.Ben talaş, mısır koçanı ve bunların içinede az miktarda anlatığım bu mantarı katarak duman veriyorum, arılar sakin oluyor.Saygılar.

Sizin kavrak dediğinize burada kav derlerdi. Daha kibrit yokken dedemin çakmak kesesinde  çakmak, çakmaktaşı ve kav olurdu. Ateş bu üçlü ile yakılırdı. Kav yanınca çok güzel bir koku verir ama şimdilerde körükte yakacak kadar çok bulunabileceğini sanmıyorum
Başlık: Ynt: Körüğü yakarken
Gönderen: hatkobi - Ekim 27, 2010, 21:03:06
 Sayın AKIN;Zuruf yerel bir isimlendirme veya yazılış hatası olabilir.Patoz biliyorsunuz;buğdayı sapından,fındığı kabuğundan,nohut vs.Artıklar herhalde.Selamlar.
Başlık: Ynt: Körüğü yakarken
Gönderen: Mehmet Gençünal - Ekim 28, 2010, 12:14:09
Bende bir tahminde bulunayım,buğday tanesinin başaklar üzerinde dizilmesini sağlayan, samana karışmayan, bizim yöremizde de kavuz diye isimlendirilen buğday zarfı olabilirmi ? acaba.

Yakıt çeşitliliği ne kadar da çokmuş, bu arada dikkat edilmesi gereken konu gözden kaçmasın.

Kullandığımız yakıtlar ne kadar doğal olursa olsun, kesinlikle, içersinde zararlı kimyasal maddeler içermeyen, yandığında zararlı maddeye dönüşmeyen yakıtlar olmalı.
 
"zuruf" nedir?
Başlık: Ynt: Körüğü yakarken
Gönderen: Murat Çakır - Ekim 28, 2010, 14:29:32
Mehmet Abi,

Eğer fındık yetişme bölgesinde olsaydın buğdayın yerine fındığı koyunca tanım doğru olacaktı :)

İnternette zurufla ilgili değişik tanımlar var. Makalelerde de fındık zurufları sararmaya başlayınca gibi ifadeler var.

Bulduğum bir tanım aşağıdaki gibi.

"fındık meyvesini dıştan saran kısımdır. bazı çeşitlerde meyve boyunu kısmen aşmakta, bazı çeşitlerde ise meyve boyunun birkaç katı büyüklükte olabilmektedir. gelişmiş olan zuruf yeşil renkte olup hasat olumunda tabandan itibaren sarımtırak kırmızı renk olur."
Başlık: Ynt: Körüğü yakarken
Gönderen: Mehmet Gençünal - Ekim 28, 2010, 14:41:43
Murat bey,
Verilen örnekte buğday geçtiği için, onunla ilgili tahminde bulundum, yine de yakın atmışım,ne de olsa serde avcılık var. :)
Mehmet Abi,

Eğer fındık yetişme bölgesinde olsaydın buğdayın yerine fındığı koyunca tanım doğru olacaktı :)

İnternette zurufla ilgili değişik tanımlar var. Makalelerde de fındık zurufları sararmaya başlayınca gibi ifadeler var.

Bulduğum bir tanım aşağıdaki gibi.

"fındık meyvesini dıştan saran kısımdır. bazı çeşitlerde meyve boyunu kısmen aşmakta, bazı çeşitlerde ise meyve boyunun birkaç katı büyüklükte olabilmektedir. gelişmiş olan zuruf yeşil renkte olup hasat olumunda tabandan itibaren sarımtırak kırmızı renk olur."
Başlık: Ynt: Körüğü yakarken
Gönderen: Mehmet KENAR - Ekim 28, 2010, 18:28:06
oğul otu [Melisa]  kurutulmuşunu kısa zamandır deniyorum

olumsuz tarafı...   tek başına yanma güçlüğü

olumlu tarafı..kokusu arıları mest ediyor, sakinleştiriyor

Başlık: Ynt: Körüğü yakarken
Gönderen: Mehmet Gençünal - Ekim 28, 2010, 19:10:16
Arkadaşım, sizin orda oğul otunun çayırı var herhalde, :D biz burada toplayıp kuruttuğumuz melisayı çay diye içiyoruz. :D
oğul otu [Melisa]  kurutulmuşunu kısa zamandır deniyorum

olumsuz tarafı...   tek başına yanma güçlüğü

olumlu tarafı..kokusu arıları mest ediyor, sakinleştiriyor


Başlık: Ynt: Körüğü yakarken
Gönderen: hatkobi - Ekim 28, 2010, 19:18:55
Hemşerim merhabalar;nasıl oluyor bu melisa çayı.Bende biberiye var.Ama çay yapmıyoruz.Şifa niyetine.Küçük mor çiçekli.Arılar konuyor.Yani kahvede melisa dersen çayı gelirmi.
Başlık: Ynt: Körüğü yakarken
Gönderen: Mehmet Gençünal - Ekim 28, 2010, 19:49:07
Hemşerim, benim söylediğim de şifa niyetine.

Oğul otunun taze sürgünlerini, baharda toplayıp kurutuyorum, kaynamış suda demleyip içiyorum.

İçersine bir miktar karabaş otu da katarsan, ikisi birlikte kullanıldığında, damar açıcı özelliğini artırıyor.

Selamlar.
Hemşerim merhabalar;nasıl oluyor bu melisa çayı.Bende biberiye var.Ama çay yapmıyoruz.Şifa niyetine.Küçük mor çiçekli.Arılar konuyor.Yani kahvede melisa dersen çayı gelirmi.
Başlık: Ynt: Körüğü yakarken
Gönderen: hatkobi - Ekim 28, 2010, 19:59:22
 Teşekkürler.Oğul otu tohumu bulursam baçemde az bir miktar denerim.Tutarsa ötesi kolay.Sulama istermi.
Başlık: Ynt: Körüğü yakarken
Gönderen: Mehmet KENAR - Ekim 28, 2010, 21:54:49
sayın mgencunal,

bazen öyle yoğun yerleri oluyorki, kosa, bazı yerde tırpan derler, onlarla  biçersin

çayına gelince tabi bizde içiyoruz,  anlıcanız hepimize yetecek miktarlarda  var...  şimdilik..

bölgemizde yeni yeni tanınmaya başladı, birde ticareti başlarsa

o zaman sizin dediğinize geliriz herhalde


Başlık: Ynt: Körüğü yakarken
Gönderen: Mehmet Gençünal - Ekim 29, 2010, 10:36:36
Hemşerim, kökü suladıkça tazeleniyor, çok yıllık bir bitki, tohuma bıraktıklarımı tekrar bahçeye silkeledim.

Bursaya döndüğünde fide olarak temin ederim, şu anda bahçede bol miktarda fide mevcut, tabiki Mehmet Kenar kardeşin söylediği, kosayla biçilecek kadar değil.
Teşekkürler.Oğul otu tohumu bulursam baçemde az bir miktar denerim.Tutarsa ötesi kolay.Sulama istermi.
Başlık: Ynt: Körüğü yakarken
Gönderen: hatkobi - Ekim 29, 2010, 10:49:59
 İnşallah tanışıp görüşürüz.Sağlık ve işlerinde kolaylıklar dilerim.Selamlar.
Başlık: Ynt: Körüğü yakarken
Gönderen: Halil BİLEN - Ekim 29, 2010, 11:58:44
Bende de var oğul otu tohumu az miktarda. Arabada bir yerde idi...

Bulduğumda Eskişehir'deki dükkanınıza uğrar, bırakırım.
Başlık: Ynt: Körüğü yakarken
Gönderen: hatkobi - Ekim 29, 2010, 12:29:06
 Vay kardeşim.Sağ olun.Tohum küçükmüş,az bir şey yeter.Ne zaman ekeceğim.Bahardamı.
 
Başlık: Ynt: Körüğü yakarken
Gönderen: abadile - Ekim 29, 2010, 13:41:50
Ben oluklu mukavvvayı rulo haline getirip kullanıyorum. Bol ve soğuk dumanı var.Tutuşturulması pratik. Tek olumsuz yanı bazen çıtaların ve arıların  üzarine zift akıtıyor olması.
Başlık: Ynt: Körüğü yakarken
Gönderen: Mehmet Gençünal - Ekim 29, 2010, 14:28:16
Erdal bey merhaba,

Alevsiz yaktığınız her yakıt, içersinde barındırdığı bazı maddeleri körüğün soğuk bölgesinde (ucunda)yoğunlaştırarak ayrıştırır, bazı yakıt türlerinde bu daha fazladır.

Oluklu mukavva, yumurta viyolu gibi, hamur halinde şekillendirilen malzemelerin içersinde, yapıştırıcı ve boya kullanılıyor.

Bu kullanılan yapıştırıcı ve boyanın doğal olmadığı malum, kalıntı riski araştırmaya değer sanırım.

Bu arada bende, körüğü tutuşturmak için küçük bir parça yumurta viyolu  kullanıyorum, fakat çok az miktarda, ana malzeme olarakta, çürümüş, kavak kökleri kullanıyorum,bazen içersine defne yaprağı da katıyorum.

Defne yaprağı kattığımda körük delikleri kısa sürede tıkanacak kadar kurum yapıyor, fakat damlama olmuyor.

Onu da, körüğü yakmadan önce döktürüp, kullanmaya devam ediyorum.
 
Ben oluklu mukavvvayı rulo haline getirip kullanıyorum. Bol ve soğuk dumanı var.Tutuşturulması pratik. Tek olumsuz yanı bazen çıtaların ve arıların  üzarine zift akıtıyor olması.
Başlık: Ynt: Körüğü yakarken
Gönderen: abadile - Ekim 29, 2010, 15:06:02
Sağol Mehmet Abi. Uyarınız dikkate değer.Sanırıım organik firması da oluklu mukavva kullnmamıza müsade etmez.Doğaldan şaşmamak gerek.
Başlık: Ynt: Körüğü yakarken
Gönderen: Halil BİLEN - Ekim 29, 2010, 15:16:01
Sanırıım organik firması da oluklu mukavva kullnmamıza müsade etmez.

Erdal hocam, körük yakıtı vesilesi ile organik arıcılık konusunda çalışmalarınıza çağrıştırma yapmanız çok ince idi... :)
Başlık: Ynt: Körüğü yakarken
Gönderen: abadile - Ekim 29, 2010, 15:32:04
 :)
 ;D
Başlık: Ynt: Körüğü yakarken
Gönderen: Mehmet Gençünal - Ekim 29, 2010, 16:12:17
Erdal bey, hayırlı olsun, bu arada organik arıcılığa geçiş yaptınız herhalde.

 
Sağol Mehmet Abi. Uyarınız dikkate değer.Sanırıım organik firması da oluklu mukavva kullnmamıza müsade etmez.Doğaldan şaşmamak gerek.
Başlık: Ynt: Körüğü yakarken
Gönderen: Halil BİLEN - Ekim 29, 2010, 19:06:49
Körükle ilgili güzel paylaşımları görsellerle süsleyelim.

Kendi adıma körüğü kırpılmış kağıtlarla tutuşturup, şu anda mısır koçanı yakıyorum.

Yakında yine söğüt ağacı kurusu operasyonu yaparız.

(http://img594.imageshack.us/img594/5622/1006434.jpg) (http://img594.imageshack.us/my.php?image=1006434.jpg)

Körüğü yakarken en önce güzel bir çakmak lazım. Çinli arkadaşlar sağolsunlar bunu yapmışlar. Kayseri'den Fatih Mutlu arkadaşımız 2006 yılında bu fotoyu atmıştı bana...

(http://img248.imageshack.us/img248/5363/2007kurban135.jpg) (http://img248.imageshack.us/my.php?image=2007kurban135.jpg)

Bu fotoğrafı dayımın orada çekmiştim ki işi çabuk bitecekse kalın talaş kullanır, genelde de bıraktırmaya uğraşsam da tezek kullanır.

(http://img534.imageshack.us/img534/8065/1904200815.jpg) (http://img534.imageshack.us/my.php?image=1904200815.jpg)

Bu fotoğrafta vadide çekildi... Dağdan arı aldığımız yörük amcanın oradan ardıç talaşı getirmiştik. Belki biraz hurafe durumu gibi ama o dönem bu talaşı kullandığımızda varroamız az idi...

(http://img844.imageshack.us/img844/5800/200420083.jpg) (http://img844.imageshack.us/my.php?image=200420083.jpg)

Bu da benim söğüt kaynağım... Zaman zaman buradan kazıyarak alıyoruz kuru bölümleri...

(http://img27.imageshack.us/img27/5930/280320083.jpg) (http://img27.imageshack.us/my.php?image=280320083.jpg)

Yine aynı bölgede daha önceleri kesilmiş kavak kökleri... Kavak kurusu da güzel duman veriyor ama çabuk yandığından sıcak duman veriyor.

(http://img824.imageshack.us/img824/3507/28042009.jpg) (http://img824.imageshack.us/my.php?image=28042009.jpg)

Keşke böyle temiz kalsalar.

(http://img207.imageshack.us/img207/1971/img5778y.jpg) (http://img207.imageshack.us/my.php?image=img5778y.jpg)

Yine dayımın arılıkta çektiğim körük mezarlığı fotoğrafı...

Körüklerin çabuk eskimesine biraz da bizler sebep oluyoruz.

Eğer körük yanacak ve başka işler yapacaksak mutlaka kapağını emniyetle açmalıyız.

Kapalı bırakılan ve uzun süre yanan körük kapağı sıkışır ve açmaya kalktığımızda hele soğudu ise mutlaka koparırız bir yerleri...

İş bitimi de mutlaka emniyetle boşaltıp, yine hafif bir kazıma yapmak gerekir.

Körük fiyatları uygun sayılır ama sonuçta milli serveti heba etmemek lazım.




Başlık: Ynt: Körüğü yakarken
Gönderen: Murat AKIN - Ekim 29, 2010, 20:33:27
Körüğü alırken nelere dikkat edeceeğiz?

Eğer varsa gövdesi paslanmaz çelik olanını almalı, Paslanmaz çelik ısıya dayanıklıdır.

Değme ile arıcının bir yerini yakmaması için dışında ikinci bir koruma sacı olmalı.

Körük doğal deri olmalı, arada bir yağlanıp dayanımı arttırılmalı.

körük yayı kolay sıkılmalı bileği yormamalı.

Körük yukarıdan bakılınca simetrik olmalı.

Körük altında hava çıkış deliği ile karşısındaki delik aynı hizada olmalı.

İçindeki elek hava deliğinin üst hizasında olmalı.

Bu iki delik birbirine yarım boruyla bağlanmalı, tam kapalı olursa gönderdiği havayı geri çeker hatta bazen ateşi bile geri çekip körük kısmının yakıp çabuk eskimesine neden olur.

Kapak menteşeli olursa iyi olur, kapak içinde alev çıkışını engelleyen elek olmalı.

Körük sıkılınca içindeki ne çok zor çıkmalı nede çok ses çıkarmalı.

Körüğün uzun ömürlü olması için son yıllarda yapılanlarda olduğu gibi içinde ikinci bir altı delikli kutu olmalı.

Başlık: Ynt: Körüğü yakarken
Gönderen: abadile - Ekim 30, 2010, 14:27:17
Erdal bey, hayırlı olsun, bu arada organik arıcılığa geçiş yaptınız herhalde.

 
Sağol Mehmet Abi. Uyarınız dikkate değer.Sanırıım organik firması da oluklu mukavva kullnmamıza müsade etmez.Doğaldan şaşmamak gerek.
Sağol Mehmet Abi.Kervan yola çıktı.Önce geçiş sürecini yaşayacağız.
Başlık: Ynt: Körüğü yakarken
Gönderen: hatkobi - Ekim 30, 2010, 20:29:41
 Artık doğal yaşamakta siparişle olacak.Yakında doğal yaşam bölgeleri açılır.Medeniyete bak.
Başlık: Ynt: Körüğü yakarken
Gönderen: Mehmet Gençünal - Ekim 31, 2010, 10:55:29
Allah muvaffak etsin, emeklerinin karşılığını alırsın inşallah.
Erdal bey, hayırlı olsun, bu arada organik arıcılığa geçiş yaptınız herhalde.

 
Sağol Mehmet Abi. Uyarınız dikkate değer.Sanırıım organik firması da oluklu mukavva kullnmamıza müsade etmez.Doğaldan şaşmamak gerek.
Sağol Mehmet Abi.Kervan yola çıktı.Önce geçiş sürecini yaşayacağız.
Başlık: Ynt: Körüğü yakarken
Gönderen: karınca - Ekim 31, 2010, 22:39:29
Aman ne kadar körük yakıtı varmış, yakında kok kömürüde yakarsak şaşımayalım. Böyle her arıcı ayrı teldem çaldığı için Türkiye'de sattığımız bala vatandaş güvenmiyor.Pazar bulamıyoruz. Bazı arkadaşlar, fındığın yeşil kabuğuna duymadığım isimleri kullanmışlar, öyle biliyor olabilirde ben Giresun'lu olarak buna fındık talaşı deriz. Benim Kavrak dediğim mantar türüde bu bölgede olur, kav ile kavrak biribirine benzesede koku, yanış ve tip itibarıyla ayrıdır.Bol kazançlar.
Başlık: Ynt: Körüğü yakarken
Gönderen: Halil BİLEN - Ekim 31, 2010, 22:42:34
Ülkemin insanları, Türkiye'de satılan bala güvensizliğin körükte yakılan yakıt ile bağlantısını kuracak düzeyine ulaştığında emin olun hiç sorun kalmaz.

Başlık: Ynt: Körüğü yakarken
Gönderen: abadile - Ekim 31, 2010, 22:51:31
Vatandaşın  arıcılara güvenmemesinin iki boyutu var. Her iki boyutun içinde  körük yakıtı olarak kullanılan malzemenin farklı olması  neden olarakak bulunmamakta.
Birincisi arıcılarla ilgili kısmı:
Arıcıların sorumluluklarının neler olduğu burada zaten anlatılmakta. Bu konuya girmeyeceğim.
Diğeri vatandaşın bal konusundaki bilgi ve bilinç düzeyinin düşük olması maalesef.
Genel kanaat olarak vatandaş sahte bal ile hahki balı birbirine karıştırır.
Haikiye sahte, sahteyede gerçek bal der.
Tek temel ölçüsü de kırıstalleşmedir. Namı meşhur  şekerleme.
Kalpazanlar, merdiven altı imalatçıları,şeker katkılı bal üreten kimseler  bu kanaatlerin oluşmasında pay sahibi ise de vatandaş masum değil.
Hiç olmasza bilmediğini bilmeli.
Başlık: Ynt: Körüğü yakarken
Gönderen: Mehmet KENAR - Ekim 31, 2010, 23:31:48
zaten gerçek bal satmak isteyen arkadaşlar bile

kulaktan dolma deneylere tabi tutulduğunda  o kişinin balının sınavdan geçmesi imkansız

köyümüze gelen satıcının düştüğü duruma şahit olmuştum,  arı ile alakam yok idi

her kafadan ayrı ses çıkıyor, herkes bildiği uygulamayı kavonozdan aldığı bala uyguluyor

kimisi yakıyor, yakmaya çalışıyor[ yanmaması gerekiyormuş]

kimisi alıyor kaşığa, yukarıdan aşağı salıyor  [kesik kesik akmaması gerekiyormuş]

diğeri atıyor ağzına boğazının yanıp yanmadığını, hissetmeye  çalışıyor [yanması gerekiyormuş]

velhasıl bala teşhis konuyor,  evet bal gerçek

bu kişilere itibar edenler alıyor balını, gidiyor   ertesi gün kahvede feryat,  şişenin altı ağda çıktı, bu gün bizlere bu durumların üzerinden ön yargıda bulunup kalbimizi kıracak kadar ileriye gidebiliyorlar

Başlık: Ynt: Körüğü yakarken
Gönderen: hatkobi - Kasım 01, 2010, 09:12:58
 Bir körük dumanı deyip geçmeyin; bakın nerelere götürüyor.Bir yerde hekes ekspertörse,her kafadan ekspertiz yapılıyosa araba yürüdüğü müddetçe şöförün halini düşünün.Araba devrildimi şöförle muavininden başkasını bulamazsınız.Bu sefer başka ekspertörler yığılmaya başlar.Arada uyanıklar geçinir gider.
Başlık: Ynt: Körüğü yakarken
Gönderen: Mehmet Gençünal - Kasım 01, 2010, 10:10:26
Sn karınca,yakıtın çeşitli olması da bir zenginlik göstergesi.

Yedi bölgede, dört mevsimin yaşandığı ülkemizde, insanlarımızın beslenme alışkanlıklarından tutun, arının yapmış olduğu baldada, yöreye göre değişen farklı, tat ve lezzetler var.

Bitki örtüsüde, iklim şartlarına göre farklılık göstermekte bu yüzdende, zenginlik artmakta.

Bu farklılıklardan istifade eden arıcılarımız da, kendi bölgesinde bol bulunan malzemeleri değerlendirmekteler.

Her ne, kadar bu malzemelere isim koyarken size sormadıysalar bile, bunun kötü yanı nedir açıklarsanız bizlerde, bilgilenmiş oluruz.

Daha körük içersinde ne yaktığımızı soran bir tüketiciyle karşılaşmadım, çünkü hala körük yakıtı olarak sadece tezeği biliyorlar.

Nasıl bir ortamda bal sağıyorsun, temizliğe dikkat ediyormusun? diyene hiç rastlamadım, (belkide bu konuda  bana,güvendikleri içindir  :D)

Zararlıyla mücadeleyi ne ile yapıyorsun? diyene hiç rastlamadım.

Arıya şeker veriyormusun diye soranlar birinci sırada geliyor.

Hazır petek kullanıyormusun, diyenlerde çok

Temmuzda bal sağımı yaptığımı söylediğimde, olmaz erken çıkarmışsın diyenler oldu.

Çünkü, kara kovanlarda bal sağımı, kestane karasında yapılırdı.

Sebebi de , kış için, arıya bırakılacak balın miktarını tesbit edip, ona göre bal çıkarmak.

Eğer yeterli bal yoksa hiç almamak.

Vatandaşın kafasına, bu uygulama, kural olarak yerleşmiş, hala arıcılığı kara kovan usulü yapılıyor zannediyor, almadığın balın, nektarın gelmediği dönemde tüketileceğini hesap etmiyor.

Eğitilmesi gereken kesim o kadar çokki, kosayla biçsen bitmez.

Tüketicilerimizin, Halil bey'in vurguladığı, bilgi düzeyine  ulaşması için de, daha, çok fırın ekmek yemesi lazım.

 
Aman ne kadar körük yakıtı varmış, yakında kok kömürüde yakarsak şaşımayalım. Böyle her arıcı ayrı teldem çaldığı için Türkiye'de sattığımız bala vatandaş güvenmiyor.Pazar bulamıyoruz. Bazı arkadaşlar, fındığın yeşil kabuğuna duymadığım isimleri kullanmışlar, öyle biliyor olabilirde ben Giresun'lu olarak buna fındık talaşı deriz. Benim Kavrak dediğim mantar türüde bu bölgede olur, kav ile kavrak biribirine benzesede koku, yanış ve tip itibarıyla ayrıdır.Bol kazançlar.
Başlık: Ynt: Körüğü yakarken
Gönderen: karınca - Kasım 01, 2010, 18:40:53
Sn. mgencunal kadeş, yazdıklarımı yanlış anlamışsınız yada ben anlatamadım. Arıcılıkta ne tür duman yakıtı kullandığımızı elbette müşteri sormaz. Bu konuyu arıcılık yapan profesiyonel arıcıların aynı tür duman yakıtı kullanmadıkları, herkesin bildiği yakıtı kullandığı bu forumdan anlıyorum, bunun bir standartı (kaliteli duman türü) yokmuş demek istedim. Tabibiki balı satın alan vatandaş bilmez vede sormaz.Ama dumandaki yakıt türünün balda tat bıraktığını biliyorum. Bu konuyu bu şekilde noktalamak istiyorum.Saygılar.
Başlık: Ynt: Körüğü yakarken
Gönderen: Halil BİLEN - Kasım 01, 2010, 20:30:41
Konu ile alakası yok ama...

Bugünlerde TV haberlerinde bal haberleri çıkıyor nedense...

Bu akşam Rize'de Komar balı ile ilgili bir program verildi haberlerde.

Muhabir soruyor arıcı kılığındaki adama...

Balın fiyatı etkili midir kalitesinde.

Arıcı kılığındaki diyor ki batıda 15-20 liradan satılan ballar bal değil, fabrikasyon ürün onlar.

Sizin ballar kaç para diye sorduğunda muhabir, arıcı kılığındaki düşük işlemcili adam 100'den başlıyor, 300'e kadar gidiyor diyor.

Bulmuşlar bir konu mankeni ablayı da ikide bir bal kaşığını kaldırıp indiriyor bir standta...

Ve bu adam TV'de konuşuyor işte.

Bu tür adamlar hala aramızda olduğu sürece körükte ne yakarsak yakalım...

Arıcılar, sattıkları balın fiyatı ile değil de kovan başına ürettikleri bal verimi ile övünseler keşke...

Bir de aynı adam Kafkas arısından bahsedince...

Sanki hiç Kafkas arısı görmedik.
Başlık: Ynt: Körüğü yakarken
Gönderen: mustafa kemal alkoç - Kasım 01, 2010, 21:07:25
Bu tür adamlar hala aramızda olduğu sürece körükte ne yakarsak yakalım...

Arıcılar, sattıkları balın fiyatı ile değil de kovan başına ürettikleri bal verimi ile övünseler keşke...

Bir de aynı adam Kafkas arısından bahsedince...

Sanki hiç Kafkas arısı görmedik. HALİL BİLEN beye ayit  bu sözler beni derin düşünçelere sevketti  arıcıların emeğinin çalındığı duygusu oluştu bende birde çaresizlik
Başlık: Ynt: Körüğü yakarken
Gönderen: Mehmet KENAR - Kasım 01, 2010, 22:00:30
[arıcı kılığındaki adam]

halil bey ağzınıza sağlık,   ben bu lafı sevdim

o arıcı kılığındaki adam,  kendi balını överken,  diğer bölgenin [kişilerin] ballarını karalamasa şaşardım doğrusu
Başlık: Ynt: Körüğü yakarken
Gönderen: Hüseyin Basri ÇALIŞKAN - Aralık 03, 2010, 09:12:58
[arıcı kılığındaki adam]

halil bey ağzınıza sağlık,   ben bu lafı sevdim

o arıcı kılığındaki adam,  kendi balını överken,  diğer bölgenin [kişilerin] ballarını karalamasa şaşardım doğrusu


Bu konu : Tüm arı ürünleri için geçerli. Ne satarsan sat diğeri kötüdür bizim insanımızda.
Sadece başka bölge balları değil ki olay. Az miktarda bal üretenden bal istersiniz, adamın balı bitmiştir, komşusunda arı varsa bile yok abi onunkine güvenilmez der. Halbuki aynı bölge aynı ürün. Biz zamanında aynı kovandan sağdığımız ürünü bölüşüp öyle satalım dedik, kahve köşelerinde o bal iyi değil, lafını kim yaptı dersiniz...Buna başka başlık gerek

Körük yakıtı olarak yeni denediğim şey. Yabani hurma ağacının dallarının dip kısmı. Bildiğimiz palmiyeye benziyor bu hurma. Dalları kesildikçe gövdede kalan yerleri bir zaman sonra rahatlıkla kopuyor.  Körüğe girecek hale geritip tutuşturdum mu,  hem çabuk sönmüyor, çok fazlada kalıntı yapıp körüğü kirletmiyor, ayrıca epeyde uzun süre içten içe yanıyor ve nispeten daha az sıcak duman veriyor. kapınının önünde var. bir kaç zamandır kullanıyorum.
Başlık: Ynt: Körüğü yakarken
Gönderen: hatkobi - Aralık 03, 2010, 12:26:42
 Hacıdan gelirken hurma zemzem getirirler,sizde yabanisinin talaşını göderin bari.(Çaktırma;ek bir yere dalından talaş yap,paketle TSEliolsun.Pazarla.Mangal kömürü nasıl gidiyorsa,oda gider.İlk müşteri ben olayım).Selamlar.
Başlık: Ynt: Körüğü yakarken
Gönderen: Hüseyin Basri ÇALIŞKAN - Aralık 03, 2010, 12:56:45
Müşteriye, ticarete dökülecek kadar çok değil dedem. Ama sen denemek istersen yollarım.  Fide olarak ekmek gerek.. Pek çabuk büyümüyor ki
Başlık: Ynt: Körüğü yakarken
Gönderen: hatkobi - Aralık 03, 2010, 14:10:00
 Bir zamanlar torunduk,dede olduk şükür.Ceviz tohumu ektim.Yiyebilecekmiyim bakalım.Torunlarla beraber gelecekte önemli.Kapınızın önündeki ağacı kim yetiştirdiyse Allah razı olsun.Bir şeyler bırakmalı.Especially trees & flowers with honey bees.Wright?
Başlık: Ynt: Körüğü yakarken
Gönderen: hatkobi - Aralık 03, 2010, 14:31:55
 İlaç körükte nasıl yakılır.Kovana nasıl ne şekilde ve hangi aralıklarla ne zaman dumanlanır?
Başlık: Ynt: Körüğü yakarken
Gönderen: Halil BİLEN - Aralık 03, 2010, 19:24:01
Hangi ilaç? Ben tahmin ediyorum da. :P
Başlık: Ynt: Körüğü yakarken
Gönderen: hatkobi - Aralık 03, 2010, 19:35:25
 Genel bilgi babından.Bir bilen vardır Bilenden gayri. :-X
Başlık: Ynt: Körüğü yakarken
Gönderen: Hüseyin Basri ÇALIŞKAN - Aralık 03, 2010, 19:37:35
İnsanlar için, arılar için canlılar için lazım ağaçlar ve çiçekler.. Ekmeli ve korumalıyız. İlaç deyince duraksamak lazım.. ne olursa olsun o dumanı solumayında..
Başlık: Ynt: Körüğü yakarken
Gönderen: mustafa kemal alkoç - Şubat 21, 2011, 23:42:41
   
           

                       Sanırım burada tartışılan konu sezon acılışında gerekli katkıyı sağlayacaktır.
Başlık: Ynt: Körüğü yakarken
Gönderen: Ethem - Mart 15, 2012, 22:39:35
Arılar giriş deliklerini daraltıyorlar.Ayrıca rüzgarlı havalarda da duman dışa kaçıyor.Körük ucuna yapılacak 8 cm.kadar bir ekleme ile bu sorun çözülebilir.Henüz kovanlarda kullanmadım.


(http://img585.imageshack.us/img585/3250/fotoraf1466.jpg) (http://img585.imageshack.us/i/fotoraf1466.jpg/)

Başlık: Ynt: Körüğü yakarken
Gönderen: Scuba - Mart 15, 2012, 23:19:43
Bende kış sezonunda fanlı körük yaptım.Şarjlı pille çalışıyor.
(http://img715.imageshack.us/img715/3832/dsc02678s.jpg) (http://imageshack.us/photo/my-images/715/dsc02678s.jpg/)

Hava çıkış hızı 3,4 m/sn
(http://img36.imageshack.us/img36/7774/dsc02670h.jpg) (http://imageshack.us/photo/my-images/36/dsc02670h.jpg/)
Başlık: Ynt: Körüğü yakarken
Gönderen: Halil BİLEN - Mart 16, 2012, 00:05:02
Arılar giriş deliklerini daraltıyorlar.Ayrıca rüzgarlı havalarda da duman dışa kaçıyor.Körük ucuna yapılacak 8 cm.kadar bir ekleme ile bu sorun çözülebilir.Henüz kovanlarda kullanmadım.


(http://img585.imageshack.us/img585/3250/fotoraf1466.jpg) (http://img585.imageshack.us/i/fotoraf1466.jpg/)


Ethem hocam, o körük üretim amacı aslında Amitraz etken maddeli duman formundaki ilaçları koloniye vermek içindir. Ancak normal körük olarakta kullanılabilir tabi ki.
Başlık: Ynt: Körüğü yakarken
Gönderen: KadirUstun - Mart 17, 2012, 10:29:00
Bende kış sezonunda fanlı körük yaptım.Şarjlı pille çalışıyor.
(http://img715.imageshack.us/img715/3832/dsc02678s.jpg) (http://imageshack.us/photo/my-images/715/dsc02678s.jpg/)

Hava çıkış hızı 3,4 m/sn
(http://img36.imageshack.us/img36/7774/dsc02670h.jpg) (http://imageshack.us/photo/my-images/36/dsc02670h.jpg/)


Mucit ruhlu insanlarımız olmasa acımızdan ölücez. Güzel iş çıkartmışsınız kullanımı nasıl deneme şansınız oldumu. Zekanıza hayran kaldım açıkçası. Tebrikler
Başlık: Ynt: Körüğü yakarken
Gönderen: Abdurrahim sarik - Mart 18, 2012, 00:29:52
ağaç çürüğü çok güzel yanıyo ve uzun sürede idare ediyor.portakal kabuğuda güzel yanıyor tavsiye derim   
Başlık: Ynt: Körüğü yakarken
Gönderen: Mustafa Akdağ - Mart 18, 2012, 20:46:25
       Birkaç gün önce sadece bir arısı olan keçi üreticisi arkadaşımızın arısına bakarken yumurta konan artık kartonları yaktığını gördüm. Sonra bizzat denedim gerçekten beğendim,iyi bir alternatif olduğunu düşünüyorum.İçin için uzun zamanda sönmeden yanıyor .Denmedi demeyin... :)
Başlık: Ynt: Körüğü yakarken
Gönderen: OSMAN60 - Mart 18, 2012, 20:49:34
kardeş yanlıs plastık veya laylon karışımı olmasın o kartonlar  eğer karışım varsa arıya çok zararlı kardeş. :)
Başlık: Ynt: Körüğü yakarken
Gönderen: Mustafa Akdağ - Mart 18, 2012, 21:02:07
          Yok yok ,sadece selülozdan yapılmış olan ve yumurtaları 30'luk ,şimdilerde 15'lik veya 10'luk olarak satın alabildiğimiz artık kağıtlardan yapılmış olan  sert karton kaplardan bahsediyorum,Osman Bey.
Başlık: Ynt: Körüğü yakarken
Gönderen: OSMAN60 - Mart 18, 2012, 21:06:24
yandığı zaman laylon tıpı maddelerın kokusu zaten değişik olur anlaşılır. aslında körük yakmakta ben mısır somağı kullanıyorum sız ne dersınız bılmıyorum mısırın tohumunu ayırdıktan sonra kalan kısım. hem arıya zarar vermıyor hemde dumanı çok çok fazla kardeş. :)
Başlık: Ynt: Körüğü yakarken
Gönderen: Mustafa Akdağ - Mart 18, 2012, 21:17:40
       Ben de sizin gibi bu 3. yılım arıcılıkta bunu da yazıyorum hafızama , bulur bulmaz deneyeceğim. :)
Başlık: Ynt: Körüğü yakarken
Gönderen: Murat AKIN - Mart 18, 2012, 21:17:47
Yumurta kartonları ( viyoller ) yapıldığı madde olarak selüloz olan kimyasal bir ürün.

Kağıt üretiminde selüloz değişik kimyasal tepkimelerden geçirilip üretiliyor.

Belki az da olsa zararlı tarafı vardır.

Ama NAYLON dediğimiz değişik plastikler de kimyasal tepkimelerden geçirilip üretilir, genelde yanarken pis bir kokusu vardır.

Körükte yakıt olarak doğallıktan uzaklaşmayalım.
Kullanılacak yakıt bölgesel olarak çok değişiklik gösterir.
Başlık: Ynt: Körüğü yakarken
Gönderen: Hasan İNAL - Mart 18, 2012, 22:22:14

      Osman bey mısır somağı güzel yanar fakat körüğü çok ısıtır sıcaklık arıları biraz hırçınlaştırır bizim bölgede genelde büyükbaş hayvan gübresi kullanılır özelliklede
      eşek gübresi hem çok ısınmıyor hemde çok iyi duman çıkarıyor.
Başlık: Ynt: Körüğü yakarken
Gönderen: m.mutlu - Mart 18, 2012, 22:26:56
Ben yakıt olarak marangoz dan aldığım kalın talaşı kullanıyorum.
Bulması da kolay taşımasıda  :)
Başlık: Ynt: Körüğü yakarken
Gönderen: istemi pektaş - Mart 18, 2012, 22:29:23
Arkadaşlar biz iki yıldır oluklu karton kullanıyoruz

Olukları körüğe dikine gelecek şekilde rulo haline getirilip katlıyoruz.
Yandıktan sonra yaklaşık 3-4 saat yanıyor.
Başlık: Ynt: Körüğü yakarken
Gönderen: Abdurrahim sarik - Mart 18, 2012, 22:30:17

      Osman bey mısır somağı güzel yanar fakat körüğü çok ısıtır sıcaklık arıları biraz hırçınlaştırır bizim bölgede genelde büyükbaş hayvan gübresi kullanılır özelliklede
      eşek gübresi hem çok ısınmıyor hemde çok iyi duman çıkarıyor.
slm Hasan abi ilkkez sizde duyuyom eşek gübresini iyi güzelde abi bizim burda eşek kalmadı ya
Başlık: Ynt: Körüğü yakarken
Gönderen: Mustafa SÜNGÜ - Mart 18, 2012, 22:33:31
Arkadaşlar bende oluklu karton kullanıyorum hem uzun yanıyor hemde hijyen olduğunu düşünüyorum.
Başlık: Ynt: Körüğü yakarken
Gönderen: Rıdvan Oktay - Mart 18, 2012, 22:35:08
eşşeğide arar olduk ya sonunda :D
doğanın dengesini korumalıyız.
bende körükte yumurta kolisi ve oluklu karton yakıyorum bence bir numara.
Başlık: Ynt: Körüğü yakarken
Gönderen: Bekir ARSAN - Mart 18, 2012, 22:37:23
hasan ağbi iyi akşamlar bizde önceleri hayvan gübresi kullanıyorduk fakat foruma geldikten sonra  bunun kalıntı bıraktığını ve bakteri ürettiğini duyduk  şimdi ağac cürüğü yakıyoruz genelde söğüt ağaclarının cürüklerini cok ta güzel duman veriyor  körüğü yakıp ağzınıda kapatırsan beş altı saat sönmüyor  selamlar
Başlık: Ynt: Körüğü yakarken
Gönderen: Murat AKIN - Mart 18, 2012, 22:40:13
Günümüzde artık çeşitli ilaç kalıntısı olmayan büyük baş gübresi bulmak zor, hele piyasada kalmayan eşek gübresini bulmak daha güç.

Reçineli ağaç talaşı kullanım anında kovana katran damlatır.( çam talaşı yerine, gürgen talaşı kullanılabilir)
Başlık: Ynt: Körüğü yakarken
Gönderen: Rıdvan Oktay - Mart 18, 2012, 22:43:08
Ağzına sağlık Bekir abi ağaç cürüğüde cok uzun süre sönmuyo ve iyi duman veriyor.
Gecen senen evin önünde bir kök çürümüş sanki hazine sandığı gibi kesip kesip yaktım.
yani karton +ağaç çürüğü bir numara.
Başlık: Ynt: Körüğü yakarken
Gönderen: OSMAN60 - Mart 18, 2012, 22:44:27

      Osman bey mısır somağı güzel yanar fakat körüğü çok ısıtır sıcaklık arıları biraz hırçınlaştırır bizim bölgede genelde büyükbaş hayvan gübresi kullanılır özelliklede
      eşek gübresi hem çok ısınmıyor hemde çok iyi duman çıkarıyor.
çok güzel abım ya mal gübresınıde kullanırız bız hatta kara kovanın etrafınıda onunla sıvarız kardeş :)
Başlık: Ynt: Körüğü yakarken
Gönderen: istemi pektaş - Mart 18, 2012, 22:44:36
Günümüzde artık çeşitli ilaç kalıntısı olmayan büyük baş gübresi bulmak zor, hele piyasada kalmayan eşek gübresini bulmak daha güç.

Reçineli ağaç talaşı kullanım anında kovana katran damlatır.( çam talaşı yerine, gürgen talaşı kullanılabilir)

Murat bey
Oluklu kartonda bir olumsuzluk varmı ?
Başlık: Ynt: Körüğü yakarken
Gönderen: H.SÜLEYMAN UYSAL - Mart 18, 2012, 22:47:36
Benim bir gözlemimde arılığın etrafında bulunan materyalle körüğü yaktığımda arıların daha sakin olduğu ve hemen kafaları peteklere gömdüğünü gördüm. Örneğin yaylada etrafta çam vs yok , orda çam kozalağı çam iğneleri falan yakıyordum arı hırçınlaşıyordu tezek denedim talaş denedim her seferinde aynı. Tesadüfen yanımda yakacak birşey yok etraftan kuru ot dal parçaları topladım yaktım epey sakinlerdi.Aynı şekilde çam a götürdüğümde çam püreni kozalağı yaktım yine sakinler.kışlamak üzere getirdiğim Antalya Serik teki Bahçemizde Talaş,çam iğneleri ,tezek ve bahçenin kendi kuru otlarıyla yaptığım denemede en sakin yine bahçenin otları oldu.Yada bal akımı dönemi havanın rüzgarı vs. gibi etkenlerde önemli olmuş olabilir ama bende böyle bir his oluştu.
Başlık: Ynt: Körüğü yakarken
Gönderen: Hasan İNAL - Mart 18, 2012, 22:48:12
  Bekir bey sizede iyi akşamlar ben hernekadarki tavsiye ettiysemde bizdede zaten hayvan kalmadıki gübrede olsun bende çok kez selvi ve söğüt çürüğü kullanıyorum
  fakat her zaman bulamıyorum ne bulursak onunla idare ediyoruz.
Başlık: Ynt: Körüğü yakarken
Gönderen: ZAFER60 - Mart 18, 2012, 22:53:42
Kaba talaş gayet iyi tutuşması kolay.
Başlık: Ynt: Körüğü yakarken
Gönderen: Murat AKIN - Mart 18, 2012, 22:56:27
Sayın İstemi pektaş:

Oluklu mukavva da bir kağıt ürünü olduğuna göre, birde karton ikinci ürün selüloz ürünü olduğuna göre düşünmek gerekir.

Ben o yüzden karton kullanmıyorum.

Benim için körük yakıtında öncelik söğüt ağacı çürüğü, sonra ayçiçeği kafası, mısır koçanı, ayçiçeği sapı, çok az olarakta yaprak kurusu kullanıyorum.
Başlık: Ynt: Körüğü yakarken
Gönderen: Ahmet Arslan - Mart 18, 2012, 22:57:35
Tam zurnanın zırt dediği yerde körük söndümü iş bitmiştir.Ne yakarsak yakalım körüğün sönmemesi lazım ustalar söylemiş duman sıcak olmayacak ve arıyı hırçınlaştırmayacak.
Susurluk ormanda çalışan bir arkadaşım var yani yangıncı.
Ağaç gövdelerinde yetişen bir çeşit mantar olan kav getiriyor bana,iki yıldır kullanıyorum,memnunum.
Başlık: Ynt: Körüğü yakarken
Gönderen: OSMAN60 - Mart 18, 2012, 23:00:47
Sayın İstemi pektaş:

Oluklu mukavva da bir kağıt ürünü olduğuna göre, birde karton ikinci ürün selüloz ürünü olduğuna göre düşünmek gerekir.

Ben o yüzden karton kullanmıyorum.

Benim için körük yakıtında öncelik söğüt ağacı çürüğü, sonra ayçiçeği kafası, mısır koçanı, ayçiçeği sapı, çok az olarakta yaprak kurusu kullanıyorum.
murat bey sıze katılıyorum karton rulo  bıraz rızklı geldı bana :)
Başlık: Ynt: Körüğü yakarken
Gönderen: Murat AKIN - Mart 18, 2012, 23:05:44
Körük kullanırken dik olacak, eğer körüğü yan koyarsanız körük çabuk söner.

Körükte yanma, yarım yanma olduğundan körük ağzı açılınca veya dik dursa bile körük içindeki yakıt yanıp biter.

Körük içindeki yakıtı bir sonraki bakımda kullanmak için körüğün üfleme deliği kağıtla tıkanırsa söner ve içindeki yakıt bitmez.
Başlık: Ynt: Körüğü yakarken
Gönderen: hkn - Mart 18, 2012, 23:07:38
naçizane ben de kendi yakıtımı söyleyeyim; söğüt ağacının çürümüş iç kısmı. saatlerce bol duman... sönme riski % 0.
Başlık: Ynt: Körüğü yakarken
Gönderen: ilhami akyol - Mart 18, 2012, 23:42:05
değerli ustalarım bizde söğüt çürüğü yok yada ben rastlamadım fındık kabuğu iş görürmü kullanan varmı karadenizli abilerim
Başlık: Ynt: Körüğü yakarken
Gönderen: istemi pektaş - Mart 18, 2012, 23:44:48
Arılığın çevresi söğütle dolu.
Biraz mesai sarf edeceğiz herhalde  :)
Başlık: Ynt: Körüğü yakarken
Gönderen: hkn - Mart 18, 2012, 23:50:49
Arılığın çevresi söğütle dolu.
Biraz mesai sarf edeceğiz herhalde  :)
Abicim valla şiddetle tavsiye ediyorum. malzeme çok hafif (kuruysa) ayrıca...  mesaiye değer.
Başlık: Ynt: Körüğü yakarken
Gönderen: bulutlu - Mart 20, 2012, 11:13:29
Sayın İlhami Akyol fındık kabuğu değil de, fındıkları yazın patoza verdiğimizde kalan posası yani kavsalını kurutup saklarsan körükte duman sorunun olmaz.Ayrıca mısır koçanı da duman yönünden çok iyi.Fakat sen en iyisi fındığın kavsalını düşün.Memnun kalacaksın.Yazdan kuru olarak torbalara doldur.Karadeniz köylüsü genelde patozdan çıkan bu posayı yakarlar.Aslında buradan şunu söylemek istiyorum.Bu Kavsal dediğimiz patoztan çıkan artık hayvanlara kışın altlarına serilerek ve bahçelere gübre olarak da kullanılabilir.Toprak sürülmeden önce bahçeye serilirse sürüldükten sonra toprak pamuk gibi oluyor ve üründe bayağı artış oluyor.
Başlık: Ynt: Körüğü yakarken
Gönderen: mustafa kemal alkoç - Mart 20, 2012, 20:03:27
Fıdığın futuşunu,körükte yakacak olarak kullanmayı neden akıl etmedim bende şaşırdım,sayın bulutluya teşekkür ederim denemek gerekiyor.
Başlık: Ynt: Körüğü yakarken
Gönderen: Şeref ULAŞ - Mart 20, 2012, 20:23:09
Arıcı arkadaşlarım zor'u (bende dahil)çok seviyor. :)
Karton kutular için çok şey söylensede,
Alın marketlerden oluklu karton kutuları,rolo yapıp ve kullanın. :D
Başlık: Ynt: Körüğü yakarken
Gönderen: Mehmet KENAR - Mart 20, 2012, 20:52:08
Ceviz talaşı,

 planyadan çıkan,iri talaş, varroa ların rahatsız olduğunuda gözlemlemek mümkün
Başlık: Ynt: Körüğü yakarken
Gönderen: Murat AKIN - Mart 20, 2012, 22:06:06
Bütün arıcılar bulundukları bölgede yetişen, arılara zararlı olmayan, üretilen balda ilaç kalıntısı bırakmayan körük yakıtını bulmalılar.

Bir örnek:

Balla şekerin bileşimi birbirine çok yakın.

Bal doğal olduğundan tüketilince sorun pek olmuyor.

Şeker Tüketilince vücuda zararlı durum oluşuyor, çünkü işlenirken kimyasallar kullanılmıştır.

Aynı dumanı çıkarıyor deyip işlenmiş ürün kullanmak uygun olmasa gerek.
Başlık: Ynt: Körüğü yakarken
Gönderen: Bekir ARSAN - Mart 20, 2012, 22:10:25
murat hocam tebrik ederim cok güzel bir yorum
gerisi teferruat diyorum ben
Başlık: Ynt: Körüğü yakarken
Gönderen: Mahmut ORHAN - Mart 23, 2012, 08:57:50
Kurumuş Portakal kabuğu ve defne yaprağı arıları sakinleştiriyor ve varova ya etkili olduğunu düşünüyorum
Başlık: Ynt: Körüğü yakarken
Gönderen: İbrahim ÖZTÜRK(BOLU) - Mart 23, 2012, 09:22:27
Ben geçen sezon ardıç dallarından bir sezon yetecek kadar kesip kuruttum.Çok güzel duman veriyor.Bu kış bütün portakal,mandalina,limon kabuklarını kuruttum.Bir de bunları deneyeceğim.
Başlık: Ynt: Körüğü yakarken
Gönderen: Murat Çakır - Mart 23, 2012, 09:58:25
Bazı yakacaklar bir kaç kullanımda körüğü zift içinde bırakıyor. Özellikle bazı koli mukavvaları kullanıldığında delikler hemen tıkanıyor.

Yakacaklar için az kurum bırakan çok kurum bırakan şeklinde de bir ayrıma gidilebilir.

Az kurum bırakan, arıcıyı kötü kokutmayan, doğal yakıtlar her zaman tercih edilmeli.
Başlık: Ynt: Körüğü yakarken
Gönderen: ersinceyhan11 - Mart 23, 2012, 13:47:13
Ben geçen sezon ardıç dallarından bir sezon yetecek kadar kesip kuruttum.Çok güzel duman veriyor.Bu kış bütün portakal,mandalina,limon kabuklarını kuruttum.Bir de bunları deneyeceğim.
evet hocam portakal,madalina limon,ayva kabuğu bende kurttum.inanın körüğün ağzı vapur bacası gibi.hemde rahatsız etmeyen hoş bir kokusu var.aynı zamanda varrao için az da olsa etkili oluyor değişik kokulu körük yakıtları.
Başlık: Ynt: Körüğü yakarken
Gönderen: ercanguler - Nisan 12, 2012, 11:07:48
Biz kekik ve ağaç çürükü yakıyoruz en iyisi kekik
Başlık: Ynt: Körüğü yakarken
Gönderen: Hüseyin.DİNER - Nisan 12, 2012, 11:43:46
Ben geçen sezon ardıç dallarından bir sezon yetecek kadar kesip kuruttum.Çok güzel duman veriyor.Bu kış bütün portakal,mandalina,limon kabuklarını kuruttum.Bir de bunları deneyeceğim.
evet hocam portakal,madalina limon,ayva kabuğu bende kurttum.inanın körüğün ağzı vapur bacası gibi.hemde rahatsız etmeyen hoş bir kokusu var.aynı zamanda varrao için az da olsa etkili oluyor değişik kokulu körük yakıtları.
Bende portakal kabuğu kuruttum,dumanı hoş kokuyor.
Başlık: Ynt: Körüğü yakarken
Gönderen: KadirUstun - Nisan 12, 2012, 16:20:04
çok ince dilinmiş kavak çıtaları vardı elimde onlardan deneme amaçlı attım körüğün içine. Saatlerce bitmedi dumanı üstelik arıyı rahatsız edici birşeyde görmedim
Başlık: Ynt: Körüğü yakarken
Gönderen: Mestan BESLER - Nisan 13, 2012, 08:53:38
Bende mısır koçanı kullanıyorum birazda kurutulmuş portakal kabuğu ekledinmi gerçektende mis gibi kokulu bol duman veriyor.Tabi koçanları çekiç yardımıyla ezdiğimizde daha çabuk tutuşuyor.
Başlık: Ynt: Körüğü yakarken
Gönderen: mustafa kemal alkoç - Ağustos 17, 2012, 23:43:38
        Fıdık futuşlarını atmadım bu yıl tam kurumamış olsada duman verişi ve kokusu  göz yakmayışı acısından gecer not aldı benden.(http://e1208.hizliresim.com/10/k/c07ud.jpg) (http://bit.ly/c25MCx)
Başlık: Ynt: Körüğü yakarken
Gönderen: Zafer AKÇAY - Nisan 07, 2013, 00:30:24
i akşamlar valla ben kuru tezek yakıyorum hem bedava hem dumanlı
Moderatör tezek yakarsa  ::)

Başlık: Ynt: Körüğü yakarken
Gönderen: Bekir ARSAN - Nisan 07, 2013, 23:15:27
Moderatör tezek yakarsa  ::)


zafer sen kac yaşındasın ben sen kücükkene tezek yakıyordum foruma gelince öyrendik ne yakılacağını
ceşmenin  orda ağacın altında arılara ne verdiğiniz kayıtlı bende
Başlık: Ynt: Körüğü yakarken
Gönderen: Zafer AKÇAY - Nisan 07, 2013, 23:58:54
Ben masumum beni kandırdılar yoksa yanından geçmem ben zeytinyağlı dolmanın  :)

Hem neydi o dolmanın ismi bir işe yaramadı zaten
Başlık: Ynt: Körüğü yakarken
Gönderen: Bekir ARSAN - Nisan 08, 2013, 00:02:36
ben zetin yağlı dolma yiyemem kolosturolum var  :) :)ben ozaman Moderatör deyildim
Başlık: Ynt: Körüğü yakarken
Gönderen: mehmet aydemir - Nisan 08, 2013, 00:04:10
"Körüğü Yakarken" ne çok şey oluyormuş ya...
Başlık: Ynt: Körüğü yakarken
Gönderen: Mustafa AK - Nisan 08, 2013, 00:05:43
Ben masumum beni kandırdılar yoksa yanından geçmem ben zeytinyağlı dolmanın  :)

Hem neydi o dolmanın ismi bir işe yaramadı zaten

Bizde zamanında o dolmadan yerdik :D :D
Başlık: Ynt: Körüğü yakarken
Gönderen: Zafer AKÇAY - Nisan 08, 2013, 00:08:23
"Körüğü Yakarken" ne çok şey oluyormuş ya...

Ihlamurun planyadan çıkan talaşını hiç bir yakıta değişmem

Çam talaşı gibi is yapmaz arıların üzerine akmaz

Yakması kolay dumanı bol

Bir depo ile yarım saat yol alınır

:)
Başlık: Ynt: Körüğü yakarken
Gönderen: tural55 - Nisan 08, 2013, 00:15:41
Dün arkadaşla arı almaya gittik,
arıcı bizden uzakta bir yerde körüğü yaktı geldi,arkadaşım ben bu körük yakma işini soracam dedi,biz körük yakmak için bayağı uğraşıyoruz sen bir dakika içinde bu körüğü nasıl yaktın dedi,meslek sırrı söylenmez dedi ne kadar uğraştıysada nafile söylemedi.
Başlık: Ynt: Körüğü yakarken
Gönderen: Bekir ARSAN - Nisan 08, 2013, 00:18:18
bizim pulanyadan cıkmıyoki söğüt cürüğüne devam


ibrahim hocam burda burda bilgi paylaşanların kıymetini daha cok anlıyoruz o zaman
Başlık: Ynt: Körüğü yakarken
Gönderen: tural55 - Nisan 08, 2013, 00:32:15
bizim pulanyadan cıkmıyoki söğüt cürüğüne devam


ibrahim hocam burda burda bilgi paylaşanların kıymetini daha cok anlıyoruz o zaman
Bekir bey,ben zaten adamın söylemeyeceğini biliyordum,arkadaş sordu işte.

ben forumumdan memnunum allah eksikliğini göstermesin,en acemisinden en profesyoneline kadar herkeze minnettarım,
Başlık: Ynt: Körüğü yakarken
Gönderen: kızıklı-1959 - Nisan 08, 2013, 10:14:37
Bekir bey,ben zaten adamın söylemeyeceğini biliyordum,arkadaş sordu işte.

ben forumumdan memnunum allah eksikliğini göstermesin,en acemisinden en profesyoneline kadar herkeze minnettarım,

Bu konuda çok haklısınız İbrahim  Bey
Allah hepisisinden razı olsun.
Paylaşılan bilgi değerlidir bence
Başlık: Ynt: Körüğü yakarken
Gönderen: Yeşil Çay'lı - Nisan 08, 2013, 15:35:09
ben pürmüz yardımı ile yakıyorum.3-5 dk içinde hazır oluyor
Başlık: Ynt: Körüğü yakarken
Gönderen: i.yiğit - Nisan 11, 2013, 13:02:39
hiç kimse varrova ya etki eden bir yakıtı konuşmuyor 
Başlık: Ynt: Körüğü yakarken
Gönderen: M. Cahit SÜMER - Nisan 11, 2013, 15:05:55
Sayın i.yiğit,
Foruma yeniden hoşgeldiniz.

***

hiç kimse varrova ya etki eden bir yakıtı konuşmuyor
Çok konuşulmuş bir konu; en azından Şubat 2008’den bu yana…
Körüklerle doğrudan doğruya ilişkili olan konu başlıkları altındaki ilgili linklerden iki dakikada bulabildiklerim şunlar:
https://www.aricilik.gen.tr/index.php?topic=2743.msg88299#msg88299
https://www.aricilik.gen.tr/index.php?topic=7505.msg107127#msg107127
https://www.aricilik.gen.tr/index.php?topic=984.msg7786#msg7786

Genellikle varroa mücadelesiyle ilgili konu başlıkları altında konuşulmuş.

Yeni bilgileriniz varsa buyurun…
Başlık: Ynt: Körüğü yakarken
Gönderen: Caner Büyükçoban - Nisan 19, 2013, 22:53:21
Tüm Usta'lara sormak istedim.

Örneğin kozalak yaksak çam kozalağı hem yakması kolay hem dumanı bol, hem de doğal bir sakıncası var mıdır?
Başlık: Ynt: Körüğü yakarken
Gönderen: tural55 - Nisan 19, 2013, 22:56:29
Tüm Usta'lara sormak istedim.

Örneğin kozalak yaksak çam kozalağı hem yakması kolay hem dumanı bol, hem de doğal bir sakıncası var mıdır?

caner bey,yanmaz kapağı kapattığınız an söner.

ayrıca tüm ustalara diye yazdığın zaman ustalar yazmaz.
Başlık: Ynt: Körüğü yakarken
Gönderen: Caner Büyükçoban - Nisan 19, 2013, 23:59:51
caner bey,yanmaz kapağı kapattığınız an söner.

ayrıca tüm ustalara diye yazdığın zaman ustalar yazmaz.

İbrahim bey,

forum üslubuna uyarılarınızla ve yönlendirmelerinizle alışıcaz yavaş yavaş.

Ben sadece geçen hafta sonu bakımları yaparken öncelikle çam ağaıcının kabuklarıyla başlayan körük yakımını daha sonra arılıkta yukarıdaki kovanlara bakarken aşağıya inmeye vakit kaybetmemek için yakında bulduğum kurumuş kozalaklarala devam ettim. Dediğiniz gibi sönmedi hemen ama belkide önceden içinde yanmış ağaç kabukları közü olduğu içindir. Dumanı da gayet yeterliydi.

Körük yakma konusunu okurken hem doğal hem de kolay bulunabilecek bir materyal olabilir mi diye sormak istedim. Zira çam kozalağı konusunda yoruma rastlayamadım. Yine de yardımlarınız ve yorumlarınız için teşekkürler...Okudukça ve sordukça öğrenecek çok şey var... 
Başlık: Ynt: Körüğü yakarken
Gönderen: tiran_06 - Nisan 20, 2013, 00:41:54
Çam kozalağıyla hiç uğraşmayın...

Denemiş bi kişi olarak tavsiyemdir...
Başlık: Ynt: Körüğü yakarken
Gönderen: Caner Büyükçoban - Nisan 20, 2013, 10:14:50
Çam kozalağıyla hiç uğraşmayın...

Denemiş bi kişi olarak tavsiyemdir...

İki kişiden üst üste olmaz yorumu geliyorsa bir bildikleri vardır diyorum. Bir daha zorda kalmadıkça çam kozalağı denemiyorum :)
Başlık: Ynt: Körüğü yakarken
Gönderen: Adem ALTINOK - Nisan 20, 2013, 10:25:02
Ben de körük tutuşturmada denedim. Hiç işe yaramadı.
Başlık: Ynt: Körüğü yakarken
Gönderen: Mehmet Alper - Nisan 20, 2013, 13:26:18
Ülkemizin çok yerinde bulunur , ucuz ve kaliteli körük yakıtı :  Yaşlı söğüt çürüğü (kav) , pürmüzle hemen tutuşur.Yandıktan sonra içine birkaç kurutulmuş narerciye kabuğu konursa deyme keyfine..Benim körük yakıtım bu.  Memnunum.
Başlık: Ynt: Körüğü yakarken
Gönderen: yunus031206 - Temmuz 06, 2017, 10:59:58
Murat abi kekik nasıl olur dağdan topladım