Gönderen Konu: Zeytinyağı  (Okunma sayısı 16484 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı can53

  • Pupa
  • ***
  • İleti: 112
  • Yer: Manavgat
    Yaş: 49
  • Arıcılık Şekli: Amatör
  • Arıcılık Tecrübesi: 10-15 yıl
  • Kovan Sayısı: 40
  • Rakım: 10
Ynt: Zeytinyağı
« Yanıtla #30 : Kasım 20, 2013, 11:22:02 »
Evet Halil bey soğuk sıkma kesinlikle tavsiyedir. Biraz zeytinyağcılık var bizdede.  Isıya maruz kalan yağdaki mineraller doğal olarak etkileniyor. Patronumun zeytinyağı fabrikası var. İster istemez bizde birşeyler öğreniyoruz zeytinyağı hakkında. Natürel zeytinyağı tavsiyemdir kesinlikle. Sızma olması çok önemli değil. Yağı bir kapta ağzı tülbent ile örtülü bir süre örtülü bırakılırsa acılık daha çabuk kaybolacaktır. Ve tortu kabın dibine çökecektir. Eğer bir fabrikadan yağ alma imkanınız varsa tadarak alabilirsiniz. Fabrikalarda elde edilen yağlar asit durumuna göre krom kaplara depolanıyor. Çok asitli yağlar rafineriye gönderilir. Ve daha sonra gerekli işlemlerden sonra rivyera yağ olarak piyasaya sürülür. Saygılarımla

Çevrimdışı Göksel PEKYUREK

  • Ana Arı
  • *****
  • İleti: 2868
  • Yer: Ankara
    Yaş: 52
  • .
  • Arıcılık Şekli: Amatör
  • Arıcılık Tecrübesi: 5-10 yıl
  • Kovan Sayısı: 60
  • Rakım: 1000
Ynt: Zeytinyağı
« Yanıtla #31 : Kasım 26, 2013, 19:57:20 »
Evet Halil bey soğuk sıkma kesinlikle tavsiyedir. Biraz zeytinyağcılık var bizdede.  Isıya maruz kalan yağdaki mineraller doğal olarak etkileniyor.

Isıya maruz kalan minarellerin etkilendiğine dair bilimsel bir veri mevcut mu?
Başka bir deyişle zeytinyağı hangi ısıda zarar görmeye başlıyor

Çevrimdışı Ali Doğaner

  • Ana Arı
  • *****
  • İleti: 2373
  • Yer: Kıbrıs
    Yaş: 42
  • Arıcılık Şekli: Meraklı
Ynt: Zeytinyağı
« Yanıtla #32 : Kasım 26, 2013, 20:15:23 »
Göksel abi, tıpkı balda olduğu gibi 45-50 üzeri ısı önerilmiyor...

Zeytin yağıda tıpkı balda olduğu gibi vitamin deposudur. Yüksek ısıya maruz kaldınmı vitamin, mineral ve antioksidant değerlerini yitirir...

Zeytinyağında, E vitamini ve polifenoller (antioksidan) vardır. Zeytinyağının her 10 gramı, 5 mg kadar polifenol içerirken, diğer bitkisel yağların pek çoğu hiç polifenol içermez.

Vitamin K: En zengin K vitamini kaynakları, yeşil yapraklı sebzelerdir. Zeytinyağı gibi bitkisel yağlar, ikinci en önemli kaynaktır.

A vitamini, D vitamini, az miktarda fitoserol maddesi, zeytinyağında bulunur. Ayrıca zeytinyağında bulunan; Kalsiyum, fosfor, potasyum, kükürt, magnezyum, demir, bakır ve değişik minerallerde vardır...
Sanırım hayal kurarken malzemeden çalıyoruz,
Çünkü sürekli yıkılıyor...

Çevrimdışı Göksel PEKYUREK

  • Ana Arı
  • *****
  • İleti: 2868
  • Yer: Ankara
    Yaş: 52
  • .
  • Arıcılık Şekli: Amatör
  • Arıcılık Tecrübesi: 5-10 yıl
  • Kovan Sayısı: 60
  • Rakım: 1000
Ynt: Zeytinyağı
« Yanıtla #33 : Kasım 26, 2013, 20:21:52 »
Ali bey
Bu yazdıklarınız fazlasıyla zeytinyağında mevcut erolopyn adında bir madde daha var ki
hayati bir öneme sahip
Fakat 250 dereceye kadar zeytinyağının yapısının bozulmadığını o nedenle diğer yağlar yerine zeytinyağı öneriliyor.
Asıl öğrenmek istediğim 50 derecede veya 100 derecede bozulma olduğuna dair bilimsel bir gerçek var mı?.

Çevrimdışı Ali Doğaner

  • Ana Arı
  • *****
  • İleti: 2373
  • Yer: Kıbrıs
    Yaş: 42
  • Arıcılık Şekli: Meraklı
Ynt: Zeytinyağı
« Yanıtla #34 : Kasım 26, 2013, 20:39:42 »
Son sistem olan soğuk sıkımı, zeytin yağının vitamin değerlerini yitirmediğinden öneriyorlar, tek bildiğim bu malesef...

eski model fabrikalarda su yağdan ayrıştırılırken akan suyun altına elini sokamazsın, ortalık dumandan gözükmez boğazın yanar...

Soğuk sistem olan fabrikada 2 senedir yağ çıkartıyorum ve fabrika sadece yağ kokuyor.

Diğital termostatlardanda dinlerdinme, sıkma ve en son sudan yağı ayrıştırma aşamalarında verilen suyun ısı değerlerini görebiliyorsun.

Bilimadamlarının çalışmaları nazarında ihtiyaç doğrultusunda bu sistemlerin üretildiğini göz önünde bulundurursak yüksek ısıda vitamin kaybının gerçek payının olduğuna ben inanıyorum...

Sanırım hayal kurarken malzemeden çalıyoruz,
Çünkü sürekli yıkılıyor...

Çevrimdışı Mehmet Gençünal

  • Ana Arı
  • *****
  • İleti: 3500
  • Yer: Orhangazi / Bursa
    Yaş: 62
    • Oksalik Asit Buharlaştırma Aparatı
  • Arıcılık Şekli: Profesyonel
  • Arıcılık Tecrübesi: 10-15 yıl
  • Kovan Sayısı: 40
  • Rakım: 290
Ynt: Zeytinyağı
« Yanıtla #35 : Kasım 26, 2013, 21:06:39 »
Zeytin yağı ilk çağlardan bu yana taş silindirlerle ezilip çul denen torbalara konularak pres altında sıkılarak üretildi.

Çuldan sızan yağ sıcak su ile ayrıştırılıp dinlendirme tanklarına alınarak kullanılmaya hazır hale gelir.

Suyun kaynama sıcaklığında yağın özelliği bozulmuş olsaydı bu zamana kadar kimse bu yağın şifa özelliğinden bahsetmezdi.

Gelişen teknolojiyle eski usul üretim metotları terkedilmeye, kontinü sistem dedikleri sürekli sıkma esasına göre üretilmeye başlandı.

Geleneksel metotla üretilen yağla kontinü sistem üretilen yağlar arasında nefaset farkı var.

Bunu marketten alış veriş yapan kişilerin anlaması mümkün değil.

Filtre edilerek asit oranı düşürülmüş zeytin yağı bize su gibi geliyor.

Kendi ürettiğimiz yağlar ise alışmayana ağır geliyor.

Zeytin yağında kalite ve nefaseti etkileyen en önemli faktör sıkma öncesi beklemesidir.

Çuval veya kasalarda bekletilen zeytinler kızışma yapıp küflenmeye başladığında asit oranı artar ve acılaşır.

Ne kadar erken işlem görürse o kadar nefis olur.

Sıkıldıktan sonra iyi dinlendirilmemiş, tortu ve bir miktar kara su dedikleri sulu kısım dibe çökmeden tenekelere veya saklama kaplarına alınırsa bir süre sonunda yağın içeriğinde değişikliğe ve kokuşup acılaşmasına sebep olur.

Bu yüzden uzun süre saklanacak yağlar tabandaki sulu tortulu kısım karışmadan alınıp öyle muhafaza edilir, veya her tenekeye bir yemek kaşığı kadar tuz atılarak muhafaza edilir.
http://www.oxalicacidvaporizer.com
http://mgencunal-mgencunal.blogspot.com/
http://www.gurlearicilik.com
Olgun bir adamı dost edinmek isterseniz, eleştirin; basit bir adamı dost edinmek isterseniz methedin.

Çevrimdışı HAKAN İNANÇ

  • Ana Arı
  • *****
  • İleti: 1183
  • Yer: kayseri-tomarza
    Yaş: 36
  • Arıcılık Şekli: Amatör
  • Arıcılık Tecrübesi: 1-5 yıl
  • Kovan Sayısı: 20-25 arası
  • Rakım: Erciyes e yakın.
Ynt: Zeytinyağı
« Yanıtla #36 : Kasım 26, 2013, 21:16:17 »
kızartmalarda,yemeklerde riviera ziytinyağı kullanıyoruz,
salata,kısır gibi soğuk yiyeceklerde sızma zeytinyağı kullanıyoruz...

ayçiçek yağına göre riviera da olsa zeytin yağı daha iyidir diye düşünüyorum.
Gönül kazanmak istiyorsan, sevgi tohumu ek. Cenneti kazanmak istiyorsan, yollara diken serpmekten vazgeç.!
MEVLANA

Çevrimdışı Göksel PEKYUREK

  • Ana Arı
  • *****
  • İleti: 2868
  • Yer: Ankara
    Yaş: 52
  • .
  • Arıcılık Şekli: Amatör
  • Arıcılık Tecrübesi: 5-10 yıl
  • Kovan Sayısı: 60
  • Rakım: 1000
Ynt: Zeytinyağı
« Yanıtla #37 : Kasım 26, 2013, 21:16:57 »
Zeytinyağının dışındaki yağların 100 veya üzeri derecelerde özelliklerini kaybettiği biliniyor oysa zeytinyağı 250 derecelerde sağlıklı kalabiliyor.
Başka bir ifadeyle yeryüzünde 1000 sene yaşayan zeytin ağaçları olduğuda düşünüldüğünde ülkemizin elinde öylersine kartlar var ki
masada uyun oynayanların şansları yok yeterki biz katrlarımızı kaptırmayalım.

Çevrimdışı Göksel PEKYUREK

  • Ana Arı
  • *****
  • İleti: 2868
  • Yer: Ankara
    Yaş: 52
  • .
  • Arıcılık Şekli: Amatör
  • Arıcılık Tecrübesi: 5-10 yıl
  • Kovan Sayısı: 60
  • Rakım: 1000
Ynt: Zeytinyağı
« Yanıtla #38 : Kasım 26, 2013, 21:24:47 »
Zeytinyağı doymamış yağ asitleri içerir
Vucuda zararı yoktur.
Zeytinyağınıda gereğinden fazla kullanmak yersizdir anlatılmak istenen yağ kullanılacaksa bitkisel yağ olan zeytinyağını tercih etmek gerekir.
Ayrıca kutuya girmiş paketlenmiş işlemden  geçmiş her türlü yiyecekten uzak durun çok pişirilen yiyeceklerden uzak durun.
Mümkünse çiğ yiyeceklere yönelin.

Çevrimdışı Bekir ARSAN

  • BEKİR ARSAN
  • Ana Arı
  • *****
  • İleti: 6845
  • Yer: BANDIRMA
    Yaş: 53
  • Arıcılık Şekli: Meraklı
Ynt: Zeytinyağı
« Yanıtla #39 : Kasım 26, 2013, 21:29:01 »
şu anda hicbir yağ kaynamadan elde edilmiyor aycicek mısır kanola işleyen yağ fabrikası var bizim köyde suyundan külünden bıktıkta yapıcak bişey yok
BEKİR ARSAN  BANDIRMA BEZİRCİ KÖYÜ
DT 03.07.1965   
0Rh +
 beklenen    gün gelicekse cekilenler kutsaldır

Çevrimdışı Ali Doğaner

  • Ana Arı
  • *****
  • İleti: 2373
  • Yer: Kıbrıs
    Yaş: 42
  • Arıcılık Şekli: Meraklı
Ynt: Zeytinyağı
« Yanıtla #40 : Kasım 26, 2013, 21:32:25 »
Zeytinyağını araştırdıkça öyle ince detayler çıkıyor ki inanamazsınız...

Zeytin yağının en kalitelisi olan ekstra virgin olive oil bile üretildikten 2 ay sonra yıpranmaya başlıyor ve 12 ay sonra sahip olduğu değerlerin büyük bir çoğunluğunu yitiriyor. Hatta saklama, depolama şartlarına özen gösterilse dahi eskimenin önüne pek geçilemiyor...

Diğer bulduğum bilgi, zeytin çekirdeğinde bulunan omega 3 yüksek ısıda kayboluyor...

Zeytin yağının bırakın sıcağa maruz kalmasını buzdolabında saklamak öneriliyor...

Tüm kurallara dikkat ettiğimizde sağlık açısından en değerli yağı tüketmiş oluyoruz...

Tüm bunlara rağmen zeytinyağı tüketmenin diğer yağlardan daha sağlıklı olduğu ise kesin...
Sanırım hayal kurarken malzemeden çalıyoruz,
Çünkü sürekli yıkılıyor...

Hüseyin KAYA

  • Ziyaretçi
Ynt: Zeytinyağı
« Yanıtla #41 : Kasım 26, 2013, 21:41:26 »
Bu sene biraz zor bulacağız galiba, geçen yıl boldu ama bu yıl çok az malesef.

Çevrimdışı Bekir ARSAN

  • BEKİR ARSAN
  • Ana Arı
  • *****
  • İleti: 6845
  • Yer: BANDIRMA
    Yaş: 53
  • Arıcılık Şekli: Meraklı
Ynt: Zeytinyağı
« Yanıtla #42 : Kasım 26, 2013, 22:53:30 »
Bu sene biraz zor bulacağız galiba, geçen yıl boldu ama bu yıl çok az malesef.
bakın size bir tiyo marmara birlikten alın yağlarınızı neden marmara birlikte benimgibi alt zeytin almıyor sadece üst zeytin yağı satıyor
BEKİR ARSAN  BANDIRMA BEZİRCİ KÖYÜ
DT 03.07.1965   
0Rh +
 beklenen    gün gelicekse cekilenler kutsaldır

Çevrimdışı istemi pektaş

  • Ana Arı
  • *****
  • İleti: 2457
  • Yer: Ankara
    Yaş: 53
  • Ankara - Ayaş - Başayaş Köyü 01.01.1965
  • Arıcılık Şekli: Amatör
  • Arıcılık Tecrübesi: 5-10 yıl
  • Kovan Sayısı: 100 + ( 1 Ortak )
  • Rakım: 1200
Ynt: Zeytinyağı
« Yanıtla #43 : Kasım 27, 2013, 13:49:17 »
Arkadaşlar bir soruda ben sorayım.

Zeytin yağı ısıya maruz kalmasın diyorsunuz.

Pişirilen yemeklerde ısıya maruz kalmayacak mı ?

Dünyayı sarmalayan hastalığın ilacı sevgidir. Bu reçete oldukça sık verilir ama, çok ender kullanılır.

Çevrimdışı erdal yatkın

  • İşçi Arı
  • ****
  • İleti: 374
  • Yer: İZMİR - Bornova
    Yaş: 60
  • Arıcılık Şekli: Meraklı
  • Arıcılık Tecrübesi: 1-5 yıl
  • Kovan Sayısı: 15
Ynt: Zeytinyağı
« Yanıtla #44 : Kasım 27, 2013, 14:16:12 »
Benim'de büyüklerimden duyduğum,  bal ve  zeytinyağı asla buzdolabına girmez. :(
İyilik yapar gibi görünmeyin.
İyilik yapın,  görünmeyin.