Gönderen Konu: Evde Zeytin Nasıl Olgunlaştırılır?  (Okunma sayısı 10871 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı ERCİ

  • Günlük Yumurta
  • *
  • İleti: 35
  • Yer: istanbul
    Yaş: 40
  • Arıcılık Şekli: Amatör
  • Arıcılık Tecrübesi: 1-5 yıl
  • Kovan Sayısı: 11
  • Rakım: 230
Evde Zeytin Nasıl Olgunlaştırılır?
« : Aralık 15, 2013, 16:11:39 »
Herkese hayırlı pazarlar 
Bugün pazardan olmamış  siyah zeytin aldım 3kg fakat nasıl olgunlaştıracağımı bilmiyorum bilgisi olan arkadaşlar yardımcı olurlarsa sevinirim.
BİR İŞİ;BİLEN YAPAR,AZ BİLEN AKIL VERİR,BİLMEYEN ELEŞTİRİR.

Çevrimdışı Ali Doğaner

  • Ana Arı
  • *****
  • İleti: 2373
  • Yer: Kıbrıs
    Yaş: 42
  • Arıcılık Şekli: Meraklı
Ynt: Evde zeytin yapmı nasıl
« Yanıtla #1 : Aralık 15, 2013, 16:35:23 »
Önce zeytin güzelce yıkanır.

Alacağı kadar ağzı geniş bir bidon, teneke yada kavanoz ayarlanır, yıkanır.

İki el yordamı ile avuçlanabildiği kadar Zeytin avuçlanıp bidona dökülür.

Daha sonra elimizin alaçağı kadar kaya tuzu avuçlanıp bidondaki zeytin üzerine serpelenir.

Tüm zeytin bitene kadar bu işlem tekrarlanır.

En son kapak kapatılıp bidon yere yan yatırılıp yuvarlanarak tuz ile zeytinin karışması sağlanır.

Bidon bir köşeye konur ve 3-4 günde bir yuvarlanır, bu arada salınan suyu takip edilir ve yan devrilerek boşaltılır.

Bu süreç sonrasında olgunlanan zeytin afiyetle tüketilir  ;)
Sanırım hayal kurarken malzemeden çalıyoruz,
Çünkü sürekli yıkılıyor...

Çevrimdışı İbrahim ÖZTÜRK(BOLU)

  • Ana Arı
  • *****
  • İleti: 3085
  • Yer: BOLU
    Yaş: 44
  • BOLU/Yeniçağa Rakım:726 Yaş:40 Öğretmen
  • Arıcılık Şekli: Amatör
  • Arıcılık Tecrübesi: 1-5 yıl
  • Kovan Sayısı: 27+20 Ana Çiftleştirme Kutusu
  • Rakım: 726
Ynt: Evde Zeytin Nasıl Olgunlaştırılır?
« Yanıtla #2 : Aralık 15, 2013, 17:16:58 »
Herkese hayırlı pazarlar 
Bugün pazardan olmamış  siyah zeytin aldım 3kg fakat nasıl olgunlaştıracağımı bilmiyorum bilgisi olan arkadaşlar yardımcı olurlarsa sevinirim.

Önce zeytin güzelce yıkanır.

Alacağı kadar ağzı geniş bir bidon, teneke yada kavanoz ayarlanır, yıkanır.

İki el yordamı ile avuçlanabildiği kadar Zeytin avuçlanıp bidona dökülür.

Daha sonra elimizin alaçağı kadar kaya tuzu avuçlanıp bidondaki zeytin üzerine serpelenir.

Tüm zeytin bitene kadar bu işlem tekrarlanır.

En son kapak kapatılıp bidon yere yan yatırılıp yuvarlanarak tuz ile zeytinin karışması sağlanır.

Bidon bir köşeye konur ve 3-4 günde bir yuvarlanır, bu arada salınan suyu takip edilir ve yan devrilerek boşaltılır.

Bu süreç sonrasında olgunlanan zeytin afiyetle tüketilir  ;)

Konu Çiftlik Etkinlikleri Bölümüne taşınmıştır. :-\

Çevrimdışı İdris ÖZDEMİR

  • Ana Arı
  • *****
  • İleti: 537
  • Yer: Ayvalık - BALIKESİR (memleket Dikili-İzmir)
    Yaş: 55
  • Arıcılık Şekli: Amatör
  • Arıcılık Tecrübesi: 1-5 yıl
  • Kovan Sayısı: 4
  • Rakım: 28 m.
Ynt: Evde Zeytin Nasıl Olgunlaştırılır?
« Yanıtla #3 : Aralık 15, 2013, 18:24:30 »
sele zeytin yapılacaksa  sele,sepet,çuval içine yapılır.
en alta  tuz, sonra  zeytin bir kat tuz şeklinde doldurulur.
altı yerden kesilir ki sızan su zeytine temas etmeden sızıp aksın.

"bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olunmaz"

Çevrimdışı Bekir ARSAN

  • BEKİR ARSAN
  • Ana Arı
  • *****
  • İleti: 6845
  • Yer: BANDIRMA
    Yaş: 53
  • Arıcılık Şekli: Meraklı
Ynt: Evde Zeytin Nasıl Olgunlaştırılır?
« Yanıtla #4 : Aralık 15, 2013, 18:38:45 »
ückilo zeytin beş litrelik bidona doldurulur bir cay bardağı  aycicek  yağı kesinlikle zeytin yağı deyil yumuşatır zeytini  bir cay bardağı billür tuz bir şeker kaşığı limon tozu ağzı kapanır erken yencekse sıcak yerde üc ayda soğuk yerde altı arda tüketime hazır afiyet olsun
BEKİR ARSAN  BANDIRMA BEZİRCİ KÖYÜ
DT 03.07.1965   
0Rh +
 beklenen    gün gelicekse cekilenler kutsaldır

Çevrimdışı İdris ÖZDEMİR

  • Ana Arı
  • *****
  • İleti: 537
  • Yer: Ayvalık - BALIKESİR (memleket Dikili-İzmir)
    Yaş: 55
  • Arıcılık Şekli: Amatör
  • Arıcılık Tecrübesi: 1-5 yıl
  • Kovan Sayısı: 4
  • Rakım: 28 m.
Ynt: Evde Zeytin Nasıl Olgunlaştırılır?
« Yanıtla #5 : Aralık 15, 2013, 18:39:03 »
YUVARLAMA SİYAH ZEYTİN YAPIMI:
malzemeler :
-1 adet 17 litrelik teneke(kapağında plastik tıpalı olursa çok iyi olur)
-13 kg. siyah sert sırık zeytini.
-1 su bardağı üzüm sirkesi.
-1,5 su bardağı sıvı çiçek yağı (zeytinyağı yoksa).
-1 su bardağı hazır limon suyu (ya da muadili).
-1 kg. ince kaya tuzu.
-4-5 adet defne yaprağı( isteğe göre.hoş bir tat verir).
YAPILIŞI:
Zeytinler yıkanarak suyu iyice süzülür.
tenekenin içine bir kat zeytin bir kat tuz şeklinde doldurulur(defne yaprakları arada eklenir).
diğer malzemeler en üstüne dökülür.
kapak kapatılır(hava almamalı)
5-7 günde bir teneke çevrilir(yan yatırılır)
her çevirmede kapaktaki tıpa açılarak havası alınır(ihmal edilmemeli)
3-4 ayda olgunlaşır.
afiyet olsun ( yapılarak tecrübe edilmiştir)  ;)
"bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olunmaz"

Çevrimdışı Halil BİLEN

  • Administrator
  • Ana Arı
  • *****
  • İleti: 22802
  • Yer: Mustafakemalpaşa
    Yaş: 49
    • http://www.halilbilen.com/
  • Arıcılık Şekli: Profesyonel
  • Arıcılık Tecrübesi: 20 yıl üstü
  • Kovan Sayısı: 350
  • Rakım: Rakım Kirmasti Çayı ile bir.
Ynt: Evde Zeytin Nasıl Olgunlaştırılır?
« Yanıtla #6 : Aralık 15, 2013, 19:19:30 »
Zafer Cura, Bekir Arsan ve Nihat Çakmak'ı tanımak daha garanti yöntem.
http://www.halilbilen.com/

http://halilbilen.blogspot.com/

http://www.facebook.com/halilbilen

halilbilen2@hotmail.com


Yola Çıktıklarını, Yolda Bulduklarına Değişirsen; Yolunu Kaybedersin.

Yanlış trene bindiysen, koridorda ters yöne koşmanın bir faydası yoktur.

Çevrimdışı Zafer CURA

  • Zafer Cura
  • İşçi Arı
  • ****
  • İleti: 335
  • Yer: Bursa
    Yaş: 58
  • Bursa-Tirilye
  • Arıcılık Şekli: Amatör
  • Arıcılık Tecrübesi: 1-5 yıl
  • Kovan Sayısı: 34
Ynt: Evde Zeytin Nasıl Olgunlaştırılır?
« Yanıtla #7 : Aralık 15, 2013, 20:18:36 »
Sele zeytini hariç Diğerleri icin:

Fermantasyon olacağından dolayı, gaz çıkması için;

Sibop'lu tenekeler var,

Eğer bulunamazsa zeytinlerin koyulduğu kap: cam çivisi ile üst kenarın ortasından(kapağın olduğu kenarın) delinip,
Üzerine bı parça cam macunu kapayın teneke şiştikçe macunu kenara çekip,
Havanın çıkmasını sağlayın, gaz biterken tekrar macunu deliğin üstüne kapayın
içeri oksijen girmemesi gerekir. ;)


iyi olmazsa kötü hazır

Çevrimdışı Bekir ARSAN

  • BEKİR ARSAN
  • Ana Arı
  • *****
  • İleti: 6845
  • Yer: BANDIRMA
    Yaş: 53
  • Arıcılık Şekli: Meraklı
Ynt: Evde Zeytin Nasıl Olgunlaştırılır?
« Yanıtla #8 : Aralık 15, 2013, 20:47:04 »
Sele zeytini hariç Diğerleri icin:

Fermantasyon olacağından dolayı, gaz çıkması için;

Sibop'lu tenekeler var,

Eğer bulunamazsa zeytinlerin koyulduğu kap: cam çivisi ile üst kenarın ortasından(kapağın olduğu kenarın) delinip,
Üzerine bı parça cam macunu kapayın teneke şiştikçe macunu kenara çekip,
Havanın çıkmasını sağlayın, gaz biterken tekrar macunu deliğin üstüne kapayın
içeri oksijen girmemesi gerekir. ;)



evet esaz zeytinci gelmiş zetinde karbondioksit cıkıcak okşijen girmicek uzun yıllar yaşar yoksa bozulur
BEKİR ARSAN  BANDIRMA BEZİRCİ KÖYÜ
DT 03.07.1965   
0Rh +
 beklenen    gün gelicekse cekilenler kutsaldır

Çevrimdışı Ali Doğaner

  • Ana Arı
  • *****
  • İleti: 2373
  • Yer: Kıbrıs
    Yaş: 42
  • Arıcılık Şekli: Meraklı
Ynt: Evde Zeytin Nasıl Olgunlaştırılır?
« Yanıtla #9 : Aralık 15, 2013, 20:51:52 »
Yeni birşey öğrendik ama uygulamada zorluklar yaşanacak  :-X
Sanırım hayal kurarken malzemeden çalıyoruz,
Çünkü sürekli yıkılıyor...

Çevrimdışı Murat AKIN

  • Genel Moderator
  • Ana Arı
  • *****
  • İleti: 11367
  • Yer: Tekirdağ
    Yaş: 71
  • Arıcılık Şekli: Amatör
  • Arıcılık Tecrübesi: 20 yıl üstü
  • Kovan Sayısı: --- adet kayıtlı
  • Rakım: 74 metre
Ynt: Evde Zeytin Nasıl Olgunlaştırılır?
« Yanıtla #10 : Aralık 15, 2013, 20:53:30 »
Sele zeytini hariç Diğerleri icin:

Fermantasyon olacağından dolayı, gaz çıkması için;

Sibop'lu tenekeler var,

Eğer bulunamazsa zeytinlerin koyulduğu kap: cam çivisi ile üst kenarın ortasından(kapağın olduğu kenarın) delinip,
Üzerine bı parça cam macunu kapayın teneke şiştikçe macunu kenara çekip,
Havanın çıkmasını sağlayın, gaz biterken tekrar macunu deliğin üstüne kapayın
içeri oksijen girmemesi gerekir. ;)

Sayın zafer CURA:

Sizin ürettiğiniz şahane zeytinlerin tadına 1 ay önce bakmıştık.

Çevrimdışı Bekir ARSAN

  • BEKİR ARSAN
  • Ana Arı
  • *****
  • İleti: 6845
  • Yer: BANDIRMA
    Yaş: 53
  • Arıcılık Şekli: Meraklı
Ynt: Evde Zeytin Nasıl Olgunlaştırılır?
« Yanıtla #11 : Aralık 15, 2013, 20:55:25 »
birde şöyle bir sistem var elli kilo zeytin 15  kilo iri  tuz  ici laklı sağlık acısından tse almış zeytin bidonu var üst kapak civata biciminde
bir cay bardağı limon tuzu koyup ağzı kapanıyor su yaptıkca suyu süzülüyor her süzdüğünüzde biriki tadına bakılıyor bu olmuş tuzu yeter dediğiniz zaman tuzdan ayırıp beşer kiloluk  tenekelere basıp kapat kaldır yemek icin actığında bir  cay bardağı cicek yağ dök afiyet olsun cok güzel kıvırcık oluyor
BEKİR ARSAN  BANDIRMA BEZİRCİ KÖYÜ
DT 03.07.1965   
0Rh +
 beklenen    gün gelicekse cekilenler kutsaldır

Çevrimdışı Zafer CURA

  • Zafer Cura
  • İşçi Arı
  • ****
  • İleti: 335
  • Yer: Bursa
    Yaş: 58
  • Bursa-Tirilye
  • Arıcılık Şekli: Amatör
  • Arıcılık Tecrübesi: 1-5 yıl
  • Kovan Sayısı: 34
Ynt: Evde Zeytin Nasıl Olgunlaştırılır?
« Yanıtla #12 : Aralık 15, 2013, 21:01:17 »
Afiyet olsun canım Abi'm
Bizim arıcılar herşeyin iyisine layık ,
bal üretirken,
Onca iğneyi yedikten sonra... ;)
iyi olmazsa kötü hazır

Çevrimdışı Ali Doğaner

  • Ana Arı
  • *****
  • İleti: 2373
  • Yer: Kıbrıs
    Yaş: 42
  • Arıcılık Şekli: Meraklı
Ynt: Evde Zeytin Nasıl Olgunlaştırılır?
« Yanıtla #13 : Aralık 15, 2013, 21:22:58 »
Siyah zeytine biraz yağ, limon, pul biber ve ince sarımsak doğranırsa tadına doyum olmaz...

Ekmek hamuru yogurulup mayalandıktan sonra bol yeşillik doğranıp zeytin ile tekrar yoğrulduktan sonra dinlendirip fırına sürüldüğünde zeytinli ekmek olur, katılsız çay ile tadına doyum olmaz. Olsada yesek  :)
Sanırım hayal kurarken malzemeden çalıyoruz,
Çünkü sürekli yıkılıyor...

Çevrimdışı Murat AKIN

  • Genel Moderator
  • Ana Arı
  • *****
  • İleti: 11367
  • Yer: Tekirdağ
    Yaş: 71
  • Arıcılık Şekli: Amatör
  • Arıcılık Tecrübesi: 20 yıl üstü
  • Kovan Sayısı: --- adet kayıtlı
  • Rakım: 74 metre
Ynt: Evde Zeytin Nasıl Olgunlaştırılır?
« Yanıtla #14 : Aralık 15, 2013, 21:28:15 »
Zeytinden ekmeğe geçtik...

Pasta, börek faslı başlayacak galiba, yanına bir cam kase içinde bal koymayı da unutmayın.