Mart ayının başındaki 1 haftalık bahardan sonra yaklaşık 25 günlük bir kış yaşamıştık. Artık gerçek bahar geldi sanırım, 3-4 gündür havalar güzel.
Dün gecikmeli de olsa kovanları aktardım, detaylı bir kontrol yaptım, arı mevcudu iyice artmış. Arı uçuşu güzel, iyi polen geliyor. En ufak bir saldırganlık dahi yoktu. Çekmecelerde mum güvesi gördüm, çerçevelerde, kovan içinde herhangi bir izine rastlamadım ama takip gerek.
Kafkas melezinde yemliğin dışına bir ballı çerçeve koymuştum, ona kadar yayılmış, iyice sıkışmıştı. Onu içeri aldım bir de kabarmış petek ekledim, 8 çerçeve oldu. Anayı göremedim ama günlük yumurta vardı. Kafkasa da bir kabarmış ekledim, 6 çerçeve oldu. Ana arısını gördüm, günlük yumurta var.
Kafkas melezinde erkek arılar tek tük görünmeye başladı, Kafkas'ta henüz yok.
Yalnız şöyle bir problem var, günlük yumurta ve 1-2 günlük larva dışında açık ve kapalı yavru kalmamış. Çok çok az kapalı yavru ve tek tük erkek gözü var. Bütün yavrular çıkmış, mevcut artmış ama yerleri boş. Bu 25 günlük soğuk havadan olsa gerek yavru faaliyetini tamamen kesmişler. Şimdi tekrar başladılar. Kuluçkadaki bu aksama inşallah ileride büyük sorun olmaz.
Hazır yavrusuz dönem bulmuşken oksalik asit yapsam mı diye düşündüm., sonra vazgeçtim. Dün hava sıcaklığı 18-20 derecelerdeydi, hava durumu raporlarına göre bir hafta böyle gidecekmiş. Bu ara da bir tur formik asit uygulayayım dedim, dün başladım. İlk uygulamada çok tepki verdikleri için tek buharlaştırma aparatı koydum, normalde 4 tane koyuyorum. Fazla tepki vermediler.
Bu sene geçen yıla göre oldukça geriden gidiyoruz. Geçen yıl 1 nisanda kat atamadığım için sıkışıklıktan oğul vermişti, şu anda daha 8 çerçevedeler ve kuluçka yok.
Kutudaki anayı bir an önce devreye sokup, takviye amaçlı kullansam iyi olacak.