Gönderen Konu: Sahte Bal Tartışmaları  (Okunma sayısı 8221 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı bekir albaş

  • İşçi Arı
  • ****
  • İleti: 317
  • Yer: seferihisar -izmir
    Yaş: 50
  • Arıcılık Şekli: Amatör
  • Arıcılık Tecrübesi: 1-5 yıl
  • Kovan Sayısı: kış sonrası 4 de düşmüştü şimdi8 oldu haziran 12 yeter
Sahte Bal Tartışmaları
« : Mayıs 27, 2009, 08:06:47 »
arkadaşlar  dogal baldan bahsedirsunuz ama tüm okudugum sitelerde kek vaya şerbetten bahsediliyor nasıl dogal bal oluyor. tabi ben 1 senedir bu işin içindeyim bal yemedim daha inş bu sene başarcem ama hiç şerbet veya kek vermedim tamamen dogal olacak oyle oluncada mahsül az oluyor buişin ticaretini yapan için zor tabi ama keke ve şerbete karşıyım eldeki balın hepsini satmayıp kışın sadece bal verilse arıya omazmı sygılar

Çevrimdışı Murat Çakır

  • Murat Çakır
  • Administrator
  • Ana Arı
  • *****
  • İleti: 3962
  • Yer: İstanbul
    Yaş: 53
    • www.beyazkovan.com
  • Arıcılık Şekli: Amatör
  • Arıcılık Tecrübesi: 10-15 yıl
  • Kovan Sayısı: 20
  • Rakım: 63
Sahte Bal Tartışmaları
« Yanıtla #1 : Mayıs 27, 2009, 11:41:32 »
Sayın Seferihisarlı,

Arıcılıkla hiç ilgisi olmayanların, arı besini olarak kullanılan şekerler ile balın doğallığı arasında bağ kurmalarını doğal karşılıyorum. Ve tüketiciye bu durumu anlatamayışımızı arıcılık camiasının bir eksikliği olarak görüyorum.

Ama şahıs olarak, arıcılığa bir şekilde bulaşmış olanların da aynı mantıkta olmasını bir türlü anlayamıyorum.

Sonbaharda ya da ilkbaharda arıyı teşvik ya da gıda yetersizliğini ikame için verilen 1 kg kek, 5-10 litre şurup ile balın doğallığı arasında kurulan bağın mantığını birileri izah etse biz de anlasak.

15 Mart - 3 Mayıs arasında koloni başına verdiğim toplam şeker ortalama 8 kilo.

En son Nisan 25 gibi verdim ve artık bu son dedim. 3 mayısta kovanları kontrol ettiğimde ciddi bir gıda problemi olduğunu, arının yavruyu kesme eğilimine girdiğini, dış duvar peteklerde az miktarda olmak üzere yavrulu çerçevelerin hiçbirisinde nektar olmadığını gördüm.

Panik içinde yeniden şerbet yapıp arıların gıdasını ikame ettim.

Şimdi ilkbaharda açlıktan öldürmemek için verdiğimiz ve ne kadar verirsek verelim yine de arının dişinin kovuğuna gitmeyen şurup ya da kekin, Temmuz ayında süzdüğümüz balın doğallığını nasıl etkilediğini bir anlatın hele.

Türk tüketicisi arıya şeker verilmesi konusuna kafayı fena takmış, evde şerbet yapıp arılığa götürmeye çekiniyoruz gören olur diye.

Ama asıl sağlık riski ruhsatsız ve uygun olmayan ilaçların kullanımı. Peteklerdeki naftalin oranının yüksekliği. Kimse böcek ilacı bulaşmış, antibiyotik katkılı, naftalinli bal mı yiyoruz gerçek tehlikesinin farkında değil.

Arıcılığa bir şekilde bulaşmış insanlara durumu anlatamazsak, normal tüketiciye nasıl anlatacağız?

Çevrimdışı albatros

  • Günlük Yumurta
  • *
  • İleti: 48
  • Yer: Çorum
    Yaş: 36
  • Arıcılık Şekli: Amatör
  • Arıcılık Tecrübesi: 5-10 yıl
  • Kovan Sayısı: 74
  • Rakım: 1080
Sahte Bal Tartışmaları
« Yanıtla #2 : Mayıs 27, 2009, 12:15:25 »
     sayın hocam verimli bir koloni bir yılda ortalama 450kg bal üretir ve tüketir. bunun koloni sadece ufak bir kısmını peteklerde stoklar.bizde bu ufak bölümün bir kısmını hasat ederiz.
     şerbet zamanında tekniğine göre verildiğinde bala karışması imkansıza yakındır. arı bunu yavru faaliyetinde kullanır. o da zaten Arıbeyinin dediği gibi dişinin kovuğuna gitmez.
     ben şerbet vermeyi bırakalı 1 aya yakın oldu. bu fotograf 1 hafta öncesine ait. fotoğrafta arının açlık sınırında yaşarken nektar akımının başlamasıyla yeni stok yapmaya başladığı görülüyor.(Polenin yanında kenarlarda gözlerde ham bal var)


      bu resimdende  anlaşılacağı gibi hasattan yaklaşık 2-3 ay önce verilmesi bırakılan şerbetin bala karışma ihtimali yok.


bu resimde aynı tarihte çekilmiştir.şerbet bırakıldığından yaklaşık 3 hafta sonra. arının çıta büyüklüğünde dalak yaptığı görülüyor. 2 gün içinde.

      Allahın Fransızı bir yılda ortamala 15kg şeker veriyormuş. şerbet değil. ve bu adamların balları her türlü tahlilde temiz çıkıyor. elin oğlu yapınca "ne kadar teknik, ne kadar modern çalışıyor" deniliyor biz yapınca "hilekar , düzenbaz" oluyoruz.

saygılar
    

Çevrimdışı bekir albaş

  • İşçi Arı
  • ****
  • İleti: 317
  • Yer: seferihisar -izmir
    Yaş: 50
  • Arıcılık Şekli: Amatör
  • Arıcılık Tecrübesi: 1-5 yıl
  • Kovan Sayısı: kış sonrası 4 de düşmüştü şimdi8 oldu haziran 12 yeter
Sahte Bal Tartışmaları
« Yanıtla #3 : Mayıs 27, 2009, 13:43:37 »
yaw arkadaşlar ben mantıgımla bir soru sordum bir dövmediginiz kaldı yani bumu paylaşım bumu yeni başlayanlara
ögüt vermek anlayamadım
ben diyorumki
kışın arıya 5cıta kendi balından bıraksanız içinde 8 cıtalık arıya rahatlıkla yeter giç şerbet veya kek vermeseniz tamamen arı dogal calıssa ne olur. 
şerbet arının ömrünü kısaltıyorbenden daha iyi bilirsiniz

Çevrimdışı albatros

  • Günlük Yumurta
  • *
  • İleti: 48
  • Yer: Çorum
    Yaş: 36
  • Arıcılık Şekli: Amatör
  • Arıcılık Tecrübesi: 5-10 yıl
  • Kovan Sayısı: 74
  • Rakım: 1080
Sahte Bal Tartışmaları
« Yanıtla #4 : Mayıs 27, 2009, 14:12:46 »
Alıntı
arkadaşlar  dogal baldan bahsedirsunuz ama tüm okudugum sitelerde kek vaya şerbetten bahsediliyor nasıl dogal bal oluyor.
Alıntı
keke ve şerbete karşıyım
Alıntı
ama hiç şerbet veya kek vermedim tamamen dogal olacak

ben bu cümlelerden mantıklı bir sorudan çok suçlama sezinledim. sorudan ziyade keke ve şerbete karşı olduğunuzu belirtmişsiniz. benim balım tamamen doğal olacak diyerekte bizim balların tamamen doğal olmadığı suçlamasında bulunmuşsunuz. yada ben öyle algıladım.

kışın arıya kendi katkısız balını bıraksanız genelde birşey olmayabilir. ama çiçek balları salgı balı olmadığı için hemen donarlar. petek bu donmayı geciktirir. ama mevsim çok soğuk geçtiğinde kovanın içinde petekte bulunan balın büyük kısmı donar. arıda donan balı kullanamaz ve açlıktan ölür. böyle durumlarda büyük koloni kayıpları yaşanır.sonbaharda kovan başına yeterli bal stoğu olsun yada olmasın 8-10 kg yakın şeker içeren şerbet verildiğinde(mümkünse küçük partiler halinde) şeker balın donmasını geciktirir(yaygın kanının aksine) ve bu risk büyük ölçüde ortadan kalkar. arı ayrıca güzün verilen şerbeti direk salkıma gireceği peteklerde depolar. buda başka bir artı. en geç baharda da zaten bu balı yavru faaliyetinin tavan yaptığı dönemde tükettiği için (yukarıda resimde görüldüğü gibi)  bala karışma ihtimali ortadan kalkar.

soru sorduysanız umarım cevap verebilmişizidir. Yanlış anlayıp kalbinizi kırdıysam da özürdilerim.

abadile

  • Ziyaretçi
Sahte Bal Tartışmaları
« Yanıtla #5 : Mayıs 27, 2009, 14:21:55 »
Arıyı şekerle beslemek , kek takviyesinde bulunmak ile bala şeker katmak birbirindsen farklı konulardır. Bu formda sözkonusu olan arı beslemesidir. Arıcılık konusunu iyice kavradığınızda ne kadar yersiz bir yazı yazdığınızı fark edecek ve doğal bal üretiyoruz diyen arkadaşlarımızı itham etmenizden dolayı utanacaksınız.
Arıyı şekerle ve kekle beslemeye evet. bala şeker katmaya hayır.inşallah konu anlaşılmıştır.

Çevrimdışı Halil BİLEN

  • Administrator
  • Ana Arı
  • *****
  • İleti: 22802
  • Yer: Mustafakemalpaşa
    Yaş: 49
    • http://www.halilbilen.com/
  • Arıcılık Şekli: Profesyonel
  • Arıcılık Tecrübesi: 20 yıl üstü
  • Kovan Sayısı: 350
  • Rakım: Rakım Kirmasti Çayı ile bir.
Sahte Bal Tartışmaları
« Yanıtla #6 : Mayıs 27, 2009, 20:59:35 »
Sayın Seferihisarlı kesinlikle haklı...

1 senedir işin içinde ve balı da henüz yiyememiş.

Bu durumda ve doğal bal beklentisi ile yiyeceği de kesin değil gelecek 3-5 yılda.

Ama bende katılıyor kendilerine ve söylüyorum ki hepinizin balı doğal değil.

Bu forumu takip eden ve paylaşımda bulunanların balı doğal değilse, vay benim ülkeme vay...
 
http://www.halilbilen.com/

http://halilbilen.blogspot.com/

http://www.facebook.com/halilbilen

halilbilen2@hotmail.com


Yola Çıktıklarını, Yolda Bulduklarına Değişirsen; Yolunu Kaybedersin.

Yanlış trene bindiysen, koridorda ters yöne koşmanın bir faydası yoktur.

Çevrimdışı bekir albaş

  • İşçi Arı
  • ****
  • İleti: 317
  • Yer: seferihisar -izmir
    Yaş: 50
  • Arıcılık Şekli: Amatör
  • Arıcılık Tecrübesi: 1-5 yıl
  • Kovan Sayısı: kış sonrası 4 de düşmüştü şimdi8 oldu haziran 12 yeter
Sahte Bal Tartışmaları
« Yanıtla #7 : Mayıs 28, 2009, 06:52:58 »
arkadaşlar verdiginiz bilgiler için hepinize tşk ederim.herk insan gibi benimde düşüncelerim vardı cözmeme yardımcı oldunuz sagolunbiraz andınlanmak istemiştimolduda ( ama sorun büyük )kim yapar bilmiyorum ama insanları şekersiz vaya keksiz balyedigine inandırmanız lazım sizler bu konuda konferanslar falan  yapmanız gerek halkımız cok bilinsiz benim gibi bilmem anlata biliyormuyum.saygılar.

Çevrimdışı bekir albaş

  • İşçi Arı
  • ****
  • İleti: 317
  • Yer: seferihisar -izmir
    Yaş: 50
  • Arıcılık Şekli: Amatör
  • Arıcılık Tecrübesi: 1-5 yıl
  • Kovan Sayısı: kış sonrası 4 de düşmüştü şimdi8 oldu haziran 12 yeter
Sahte Bal Tartışmaları
« Yanıtla #8 : Mayıs 28, 2009, 07:06:11 »
ayrıca gecen hafta pazardan bal adım  :)paraylada olsa bal yiyelimdiye kücük cıtalardan evde actımcıtanın alt tahtasinda şeker var petege şeker spmiş resmen tahtanın neresini tutarsam şeker kırıntısı elime geldi oyüzden kızdıgım için bunları yazdımtabi balıda arılara verdim cıtır cıtır şekerdi.

Çevrimiçi Murat AKIN

  • Genel Moderator
  • Ana Arı
  • *****
  • İleti: 11423
  • Yer: Tekirdağ
    Yaş: 71
  • Arıcılık Şekli: Amatör
  • Arıcılık Tecrübesi: 20 yıl üstü
  • Kovan Sayısı: --- adet kayıtlı
  • Rakım: 74 metre
Sahte Bal Tartışmaları
« Yanıtla #9 : Mayıs 28, 2009, 10:12:49 »
 Sayın seferhisarlı:

O balı satan kişinini o kadar alçalacağını sanmam.
Sanırım siz balın kristalleşmesi konusunu biraz araştırmalısınız.
Sizin o gördüklerininiz kristalleşmiş bal olmalı sanırım.

Saygılar.

Çevrimdışı Halil BİLEN

  • Administrator
  • Ana Arı
  • *****
  • İleti: 22802
  • Yer: Mustafakemalpaşa
    Yaş: 49
    • http://www.halilbilen.com/
  • Arıcılık Şekli: Profesyonel
  • Arıcılık Tecrübesi: 20 yıl üstü
  • Kovan Sayısı: 350
  • Rakım: Rakım Kirmasti Çayı ile bir.
Sahte Bal Tartışmaları
« Yanıtla #10 : Mayıs 28, 2009, 18:53:20 »
arkadaşlar verdiginiz bilgiler için hepinize tşk ederim.herk insan gibi benimde düşüncelerim vardı cözmeme yardımcı oldunuz sagolunbiraz andınlanmak istemiştimolduda ( ama sorun büyük )kim yapar bilmiyorum ama insanları şekersiz vaya keksiz balyedigine inandırmanız lazım sizler bu konuda konferanslar falan  yapmanız gerek halkımız cok bilinsiz benim gibi bilmem anlata biliyormuyum.saygılar.

Bizler devamlı yazıyoruz, söylüyoruz. Hemen toplumun bal tüketicisi olanlarının tamamını bilgilendirmek mümkün değil.

Bırakın toplumun bal tüketicilerini, siz bile tedirginsiniz.

Sizin kışın arılara çok bal bırakalım teklifinizi zamanında bir çoğumuz düşündük ve dile getirdik. Ancak kolonide değil 20 kilo bal, 1 ton bal olsa ana arıyı teşvik etmiyor. Bazı ırklar bu bala dokunup yavru alanı bile açmıyorlar.

Bunun için besleme yapılması bir zorunluluk. Ancak sizin kast ettiğiniz gibi balı sadece besleme ile yaptıranların varlığını hepimiz biliyoruz ama bunun da bir talebi var ki arzı oluyor. Şarküterilerde 5-7 TL. arası fiyatlara satılan üstelik petekli balları talep eden toplumu mu bilgilendirmeyi düşünüyorsunuz?

Üstelik o ballar hiç kristalleşmiyor...
http://www.halilbilen.com/

http://halilbilen.blogspot.com/

http://www.facebook.com/halilbilen

halilbilen2@hotmail.com


Yola Çıktıklarını, Yolda Bulduklarına Değişirsen; Yolunu Kaybedersin.

Yanlış trene bindiysen, koridorda ters yöne koşmanın bir faydası yoktur.