Gönderen Konu: Arı Sütü  (Okunma sayısı 47952 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

abadile

  • Ziyaretçi
Arı Sütü
« : Nisan 27, 2008, 11:53:53 »
Arı Ürünleri: Arı Sütü

Arı sütü, 6-12 günlük genç işçi arıların başlarındaki salgı bezlerinden salgılanan, besin değeri oldukça yüksek, beyaz renkli, peltemsi, hafif acımtırak bir arı ürünüdür. Bugün için hem dünyada hem de Ülkemizde insan sağlığında bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi ve korunmasında kullanıldığı gibi kolesterol ve tansiyon düşürmede, cinsel fonksiyonları iyileştirmede, hücre yenileyici ve onarıcı etkisinden dolayı cilt ve saç problemlerinde kullanılmaktadır. Bu çerçevede tüm dünyada ve özellikle Çin’de tonlarca arı sütü üretilmekte ve ticareti yapılmaktadır. Polen üretimi gibi arı sütü üretimi de arıcılıktan elde edilen kazancı artırmaktadır.

Teknik arı sütü üretimi, ana arı üretimine benzer olarak “Doolittle yöntemi” olarak adlandırılan “larva transferi yöntemi” ile yapılmaktadır. Bu yöntemde; boş bir çerçeveye, kendi etrafında dönebilen 2 veya 3 çıta monte edilerek transfer (aşılama) çerçevesi hazırlanır. Bu işlemden daha önce veya sonra 8-9 mm çaplı tahta kalıp yardımıyla eritilmiş bal mumundan 8-9 mm uzunluğunda temel ana arı yüksükleri yapılır veya fabrikasyon olarak plastikten yapılmış olanlar temin edilir. Bal mumundan veya plastikten yapılmış bu temel ana arı yüksükleri eritilmiş bal mumu yardımıyla çerçeve üzerindeki çıtalara yapıştırılır. Arılıkta bulunan kolonilerden bolca günlük larva (1 gün yaşlı larva) içeren açık yavrulu bir petek çıkartılıp, günlük larvalar transfer iğnesi ile temel ana arı yüksüklerine transfer edilir. Transfer işlemine müteakip, aşılama çerçevesi transfer işleminin 1-2 gün öncesinden düzenlenen üretim kolonisine verilir. Transfer çerçevesinin üretim kolonisine verilmesinden 2.5-3 gün sonra ana arı yüksüklerindeki larva dışarı atılıp yüksüklerdeki arı sütleri tahta bir kaşıkçık yardımıyla koyu renkli cam kavanozlara alınır. Arı sütünün alındığı yüksüklere tekrar larva transferi yapılıp üretim kolonisine verilmesiyle arı sütü üretimi devam ettirilir. Renkli cam kavanozlara alınan arı sütü hemen, buzdolabı gibi soğuk bir ortama getirilmeli ve burada saklanmalıdır.

Arı sütü üretim kolonileri diğer adıyla bakıcı koloniler, ana arısız veya ana arılı olarak düzenlenebileceği gibi bolca genç işçi arı içeren “oğul kutusu” olarak ta hazırlanabilir. Üretim, ana arısız kolonilerde yapıldığında; koloninin ana arısı larva transferinden 1-2 gün önceden alınmalı, koloni bol miktarda genç işçi arı, polen, bal ve kapalı yavru içermelidir. Koloni mevsim boyunca şeker şurubu beslenmeli ve haftada bir olmak üzere bu koloniye genç işçi arı veya kapalı yavru petek takviyesi yapılmalıdır. Üretim kolonisinin gücüne bağlı olarak koloniye 100-300 adet hücre içeren 1-3 adet arasında veya daha fazla sayıda transfer çerçevesi verilebilir. 5 hücreden ortalama 1 gram arı sütü elde edilebilir.

Mutlak surette soğuk ortamlarda saklanması gereken arı sütünün tüketimi; sabahları aç karnına, kahvaltıdan yarım saat önce ve tahta bir kaşıkçık yardımıyla saf olarak dil altından alınması şeklinde tavsiye edilmektedir. Yetişkin bir insanda günlük doz 500 mg (yarım gram) olabileceği gibi vücut ağırlığının her kilogramı için 3 miligram olarak da hesaplanabilir.

Kaynak www.tarim.gov.tr

abadile

  • Ziyaretçi
Ynt: Arı Sütü
« Yanıtla #1 : Nisan 27, 2008, 11:56:01 »
ARI SÜTÜnün, etkili olduğu hastalıklar aşağıda verilmiştir.
         Dermatit (isilik)
1.    Akne (Sivilce)    2.    
3.    Sedef hastalığı    4.    Fluid retention (Su toplaması)
5.    Alerjiler    6.    Anjin
7.    Astım    8.    Bronşit
9.    Soğuk algınlığı    10. Anorexia neruosa (isteksizlik, iştahsızlık)
11. Arteriosclerosis (Damar sertliği)    12. Artiritis (Eklem yangısı, Romatizma)
13. Siyatik    14. Anemi (kansızlık)
15. İlaç düzensizliği    16. Glandular fever (salgı bezlerinin yaptığı ateş)
17. Böbrek rahatsızlıkları    18. Yüksek ve düşük tansiyon
19. İnce bağırsak ülseri    20. Gastroenterit (ishal)
21. Hepatit (Karaciger iltahabı)    22. Yüksek ve düşük şeker hastalığı
23. Adet sancıları    24. Adet öncesi depresyon
25. Doğum ve doğum öncesi depresyon    26. Hamilelik sabah yorgunluğu

Çevrimdışı bodad

  • Pupa
  • ***
  • İleti: 125
  • Yer: BODRUM
    Yaş: 48
Ynt: Arı Sütü
« Yanıtla #2 : Nisan 27, 2008, 20:26:16 »
SEVGİLİ DOSTUM,
BİZİM MUĞLA VE ÇEVRESİNDE ÖZELLİKLE MARMARİS VE CİVARINDA KÜÇÜK ŞİŞELERDE SIVISI İÇERİSİNDE SATILIR.ÖZELLİKLE AÇ KARNINA, SABAH BİR KEREDE İÇİLİR.BİLGİLERİNİZE.... 8)

abadile

  • Ziyaretçi
Ynt: Arı Sütü
« Yanıtla #3 : Nisan 27, 2008, 22:33:54 »
Afiyet olsun.

Çevrimdışı kerimcoşkun

  • Pupa
  • ***
  • İleti: 129
  • Yaş: 47
Ynt: Arı Sütü
« Yanıtla #4 : Nisan 27, 2008, 23:06:18 »
Sevgili abadile, artık arı sütü almak ta son derece kolaylaştı. Piyasada satılan plastikten ana gözü var. Hem de defalarca kullanılabiliyor. Tek yapılması gereken içlerine günlük yumurta koymak.
İzmir'li arıcılar izmir bölümüne mesaj atsın tanışalım

Egehan

  • Ziyaretçi
Ynt: Arı Sütü
« Yanıtla #5 : Nisan 27, 2008, 23:23:01 »
Sevgili abadile, artık arı sütü almak ta son derece kolaylaştı. Piyasada satılan plastikten ana gözü var. Hem de defalarca kullanılabiliyor. Tek yapılması gereken içlerine günlük yumurta koymak.

Günlük yumurta mı yoksa en küçük larva mı?

Çevrimdışı kerimcoşkun

  • Pupa
  • ***
  • İleti: 129
  • Yaş: 47
Ynt: Arı Sütü
« Yanıtla #6 : Nisan 28, 2008, 00:07:07 »
sirke diye tabir edilen günlük yumurta
İzmir'li arıcılar izmir bölümüne mesaj atsın tanışalım

Çevrimdışı Murat AKIN

  • Genel Moderator
  • Ana Arı
  • *****
  • İleti: 11375
  • Yer: Tekirdağ
    Yaş: 71
  • Arıcılık Şekli: Amatör
  • Arıcılık Tecrübesi: 20 yıl üstü
  • Kovan Sayısı: --- adet kayıtlı
  • Rakım: 74 metre
Ynt: Arı Sütü
« Yanıtla #7 : Nisan 28, 2008, 15:36:25 »
   
      Sayın Kerim Coşkun:
   Sirke kelimesine açıklık getireyim:
   Sirke: Daha çok kullanım şekliyle Bit, Pire bunun yanında arı ve benzeri böceklerin YUMURTASI dır.
   Sirke sözünü yeni kuşak pek kullanmaz çünkü haşeraları pek tanımazlar. ama yine Eğe bölgesinde arı yumurtası için kullanılan türkçe bir deyimdir ve yerinde kullanılıyor.


    Gelelim arı sütü elde edilmesine:Larva Transferi türkçe adıyla KURTÇUK AKTARIMI için yapay ana yüksüğünün içine yumurta konulmaz.
   Yumurtadan sonraki en küçük kurtçuk şekli konulur buda 16 - 24 saat yaşındaki kurtçuktur.
   Ama arı sütü amacıyla yapılan işlemlerde işin kolaylığı bakımından biraz daha büyük olan kullanılabilir.
   Saygılar.

Çevrimdışı apismellifera

  • Larva
  • **
  • İleti: 83
  • Yer: burdur
  • ASİL AZMAZ BAL BOZULMAZ
Ynt: Arı Sütü
« Yanıtla #8 : Nisan 28, 2008, 22:06:13 »
arı sütü üretiminde transferde ana yumurtladıktan sonraki 4 günlük yumurtadır buda larva olur.fakat bunu görmesi ve alması zor olduğu için 5. ve 6. günlük yumurtalar kullanılır

Çevrimdışı Murat AKIN

  • Genel Moderator
  • Ana Arı
  • *****
  • İleti: 11375
  • Yer: Tekirdağ
    Yaş: 71
  • Arıcılık Şekli: Amatör
  • Arıcılık Tecrübesi: 20 yıl üstü
  • Kovan Sayısı: --- adet kayıtlı
  • Rakım: 74 metre
Ynt: Arı Sütü
« Yanıtla #9 : Nisan 28, 2008, 23:52:22 »
   Sayın Apismellifera :
  Burada anlatım farkı var farkında değilsiniz ama düşündüğünüz doğru ama yumurta dersek yanlış olur. çünkü yumurtanın ömrü 3 gündür üçüncü gün sonunda yumurtadan kurtçuk çıkar.burda alınanlar larvalardır yani kurtçuklardır.
   Saygılar.

Çevrimdışı kerimcoşkun

  • Pupa
  • ***
  • İleti: 129
  • Yaş: 47
Ynt: Arı Sütü
« Yanıtla #10 : Nisan 29, 2008, 15:24:15 »
Sevgili murat ve apismillifera kardeşlerim, Konuştuğum arıcılar bana bu tür bilgiler vermişlerdi. Görüyorum ki, bu bilgiler yanlış veya farklı. Doğal olarak benim aklıma takıldı: Acaba farkeder mi? Yani günlük yumurta koyduğumuz zaman daha mı geç arı sütü doldururlar yoksa hiç mi doldurmazlar? Yada sizlerin dediği gibi 16-25 saatlik larva koyarsak daha mı kaliteli süt alırız.
 İlginize, verdiğiniz ve veceğiniz bilgiler için şimdiden teşekkürler.
   Saygılarımla....
İzmir'li arıcılar izmir bölümüne mesaj atsın tanışalım

Egehan

  • Ziyaretçi
Ynt: Arı Sütü
« Yanıtla #11 : Nisan 29, 2008, 21:29:09 »
Neden 4 günlük larvalar tercih edilir?

Arı sütü üretmeye hazır bir kolonide arı sütü sağmak için en uygun yaştaki larva 4 günlük larvadır.

Larva yaşı büyüdükçe arı sütü miktarı düşer. Aynı zamanda larvanın tüketimi hızlanır.

Yumurta konulursa eğer gözlere, bu yumurta eriyerek larva oluşana kadar hiç bir işlem yapılmayacağından, koloniyi 2-3 gün gereksiz yere bekler.

Çevrimdışı kerimcoşkun

  • Pupa
  • ***
  • İleti: 129
  • Yaş: 47
Ynt: Arı Sütü
« Yanıtla #12 : Nisan 30, 2008, 00:33:45 »
Verdiğin değerli bilgilerden dolayı teşekkürler egehen kardeşim
İzmir'li arıcılar izmir bölümüne mesaj atsın tanışalım

Çevrimdışı ekrem63

  • Larva
  • **
  • İleti: 97
Ynt: Arı Sütü
« Yanıtla #13 : Mayıs 26, 2008, 00:44:37 »
Sevgili arkadaşlar aslında çok değerli bilgiler veriyorsunuz.yani yumurta ve larva gibi olayları bize tanıtıyorsunuz.ama dağınık olduğu için toparlamak biraz zaman alıyor.Bu arı sütünü alan arkadaş tek bir yerde yaptığı işlemleri anlatırsa sevinirim.aslında kovana ana arı yaptırmaya yönlendiriyoruz.ama adım adım yani teferruatlı yazarsanız belki daha faydalı olacak.mesela şırınga ile çekebilirmiyim sütü.yani anlatım çok önemli.Şimdiden çok teşekkürler.Ayrıca sevgili ABADİLE Kardeşime faydalarını anlattığı için çooook teşekkür ederim

Çevrimdışı halilgüneş

  • Boş Petek
  • İleti: 17
    • Arı Sütü
  • Arıcılık Şekli: Profesyonel
  • Arıcılık Tecrübesi: 5-10 yıl
  • Kovan Sayısı: 250
  • Rakım: 0-1500
Ynt: Arı Sütü
« Yanıtla #14 : Haziran 08, 2008, 20:47:10 »
arı sütünün nasıl üretildiğini yazan arkadaşlardan arı sütü üreten varmı acaba varsa kaç arıdan ne kadar üretiyorlar?
Arı Sütü - http://www.arisutu.gen.tr
Güneş Arıcılık - http://www.gunesaricilik.com