Gönderen Konu: şurup nasıl hazırlanır  (Okunma sayısı 43253 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Hüseyin.DİNER

  • Ana Arı
  • *****
  • İleti: 1041
  • Yer: ESKİŞEHİR
    Yaş: 45
  • SÜNDİKENARICILIK http://huseyindiner.blogspot.com
    • H.DÝNER
  • Arıcılık Şekli: Meraklı
  • Arıcılık Tecrübesi: 1-5 yıl
  • Kovan Sayısı: 80+...
  • Rakım: 230-1300
Ynt: şurup nasıl hazırlanır
« Yanıtla #15 : Nisan 14, 2010, 14:34:02 »
MERHABALAR ARANIZA YENİ KATILIYORUM.ARICILIĞADA DOĞAL OLARAK YENİ BAŞLADIM HENÜZ 15 GÜN OLDU.ESKİŞEHİRDE HAVALAR SOĞUK YA DA YAĞIŞLI GİDİYOR. GÜNLÜK ŞURUP İLE BESLEME YAPIYORUM.KOVANIMIN BİRİ ŞURUBU BERGÜN BİTİREMİYOR.GÜÇSÜZMÜ ACABA.VE DE YAPTIĞIM UYGULAMA DOĞRUMU TEŞEKKÜRLER.
Dostluk;illa yan yana ,diz dize olmak değildir

Asıl can cana ,kalp kalbe olmaktır.(Hz.Mevlana)

SÜNDİKEN ARICILIK

http://huseyindiner.blogspot.com

505 843 28 48

Çevrimdışı Halil BİLEN

  • Administrator
  • Ana Arı
  • *****
  • İleti: 22802
  • Yer: Mustafakemalpaşa
    Yaş: 49
    • http://www.halilbilen.com/
  • Arıcılık Şekli: Profesyonel
  • Arıcılık Tecrübesi: 20 yıl üstü
  • Kovan Sayısı: 350
  • Rakım: Rakım Kirmasti Çayı ile bir.
Ynt: şurup nasıl hazırlanır
« Yanıtla #16 : Nisan 14, 2010, 19:07:00 »
Hoşgeldiniz Hüseyin bey...

Eskişehir'desiniz demek. :P

Kovanımın biri dediğinize göre sayı 1'den fazla olmalı...

Besleme konusu özellikle soğuk bölgelerde çok önemli.

Eskişehir bu anlamda çok riskli bir bölge.

Sorularım olacak haliyle...

Şurubu nasıl hazırlıyorsunuz ve şeker/su oranını kaç yapıyorsunuz?

Hergün şurup verdiğinize göre arılarınız yakınınızda bir yerde. Bu büyük avantaj Eskişehir için...

Arılarınızın güçlerini öğrenmeliyiz öneriler için.

Bunu anlamak yeni başlayan birisi için çok zor olabilir ama arının işgal etmediği veya çok az işgal ettiği çerçeveler eğer kovanda ise bu durum Eskişehir'de olmaması gereken bir durum...

Eğer bu şekilde arının az işgal ettiği çerçeve/çerçeveler varsa onları alınız ve bölme tahtası kullanınız. Bölme tahtası olarak straforda kullanabilirsiniz.

Koloniyi sıkışık çalıştırmalısınız erken baharda..

Koloniyi sıkıştırdık.

Varroa mücadelesi ne yapıyorsunuz ya da yaptınız?

Gelelim beslemeye...

Eskişehir için hala sıvı besleme ürününde 1 birim su / 1,5 - 2 birim şeker oranını yani koyu sıvı beslemeyi kullanmalısınız.

Her gün ulaştığınıza göre her akşam 1 su bardağı verebilirsiniz.

15-20 gün sonra sıvıyı daha duru hale yani 1/1 oranında verebilirsiniz.

Eskişehir'de balözü akımı Mayıs 20 gibi yavaş yavaş başlar. Besleme rejimini bu tarihe göre belirleyiniz.

Eğer bir koloni şurubu bitiremiyorsa.

*Zayıftır.
*Kovan içerisinde çok fazla petek vardır.
*Ana arı ile ilgili bir sıkıntı vardır.
*Yavru hastalığı olma ihtimali vardır.

Bu problemlerden hangisi olduğuna ise iyi bir kontrol ile karar verilebilir.

Şurup almayan koloniye çok az verin ve aldıkça arttırın miktarı...

http://www.halilbilen.com/

http://halilbilen.blogspot.com/

http://www.facebook.com/halilbilen

halilbilen2@hotmail.com


Yola Çıktıklarını, Yolda Bulduklarına Değişirsen; Yolunu Kaybedersin.

Yanlış trene bindiysen, koridorda ters yöne koşmanın bir faydası yoktur.

Çevrimdışı Murat AKIN

  • Genel Moderator
  • Ana Arı
  • *****
  • İleti: 11362
  • Yer: Tekirdağ
    Yaş: 71
  • Arıcılık Şekli: Amatör
  • Arıcılık Tecrübesi: 20 yıl üstü
  • Kovan Sayısı: --- adet kayıtlı
  • Rakım: 74 metre
Ynt: şurup nasıl hazırlanır
« Yanıtla #17 : Nisan 14, 2010, 21:41:39 »
Sayın Halil Bilen:

Yeni başladığımda bana bu kadar çok soru sorulsaydı ve cevapları verilseydi şaşırır kalırdım.

Bütün arıcılık bahar proğramını bir yere toplayıp, hap haline getirmişsiniz.

Çevrimdışı Halil BİLEN

  • Administrator
  • Ana Arı
  • *****
  • İleti: 22802
  • Yer: Mustafakemalpaşa
    Yaş: 49
    • http://www.halilbilen.com/
  • Arıcılık Şekli: Profesyonel
  • Arıcılık Tecrübesi: 20 yıl üstü
  • Kovan Sayısı: 350
  • Rakım: Rakım Kirmasti Çayı ile bir.
Ynt: şurup nasıl hazırlanır
« Yanıtla #18 : Nisan 14, 2010, 22:01:26 »
Aslında hocam, o şurubu içmeyen koloni nerde? Gelip bakalım diyecektim ama uzattık gitti işte lafı...
http://www.halilbilen.com/

http://halilbilen.blogspot.com/

http://www.facebook.com/halilbilen

halilbilen2@hotmail.com


Yola Çıktıklarını, Yolda Bulduklarına Değişirsen; Yolunu Kaybedersin.

Yanlış trene bindiysen, koridorda ters yöne koşmanın bir faydası yoktur.

Çevrimdışı Hüseyin.DİNER

  • Ana Arı
  • *****
  • İleti: 1041
  • Yer: ESKİŞEHİR
    Yaş: 45
  • SÜNDİKENARICILIK http://huseyindiner.blogspot.com
    • H.DÝNER
  • Arıcılık Şekli: Meraklı
  • Arıcılık Tecrübesi: 1-5 yıl
  • Kovan Sayısı: 80+...
  • Rakım: 230-1300
Ynt: şurup nasıl hazırlanır
« Yanıtla #19 : Nisan 15, 2010, 15:04:24 »
Halil Bey bana döndüğünüz için çok teşekkür ediyorum.Benim 3 kovan arım var.Arılaları bir arkadaş sayesinde aldım.Kovanlarımı ben yokken onlar aktardı.Benim vardğımda havalar hep soğuk oldu kovanların kapağını hiç açamadım.Onların bana dedeği arılar 7 çıta ikisi güzel 3.cüsü bakarsan onlara yetişir cevabı.Ben şuruplama yaparken arının giriş çıkışlardan huylanndım birde şurubu bitiremiyor kaygılarım bu yüzden. Kovanı açıp aıların kontrolünü yapamadım.Bir müdahale yapılacaksa geç kalmak istemiyorum.Arılar şehir kenarında ama ben iş çkışı akşam saatlerinde uğrayabiliyorum.Yanımdaki arıcılar kuluçkalığa ilave peteklerini koymayı tamamladılar ,4 ,5 gündür ballıklarını koymaya başladılar.Yanımdaki amca bir hikaye ile bana ilk sene geli gideceksin,ikinci sene gelip göreceksin, üçüncü sene öğreneceksin dedi.BENİM SABIRSIZLIĞILA ALAY ETTİ.Bu iş gerçekten böylemidir.Onların elide geçenseneden işlenmiş petekler var hatta çıta çıta bal dolu petekler var.zaman zaman bu nlarla arıyı müdahale ediyolar.Ooo biz daha hazır petek alıp takacağız kuluçkalık tamamlanacak ballığı koyacağız KAFAM KARIŞMAYA BAŞLADI.Birde akşam otobüse yetşeyim diye şerbeti kaynatamadan yapıyorum.bir gün önceden kalan şerbetle karıştırıp  veriyorum ertei günde kalanı veriyorum uygunmu.Haftalık şerbet vermek gibi birşeyle okudum sitenizde ulaşımdanmı yoksa böylede beslenebilirmi.
Dostluk;illa yan yana ,diz dize olmak değildir

Asıl can cana ,kalp kalbe olmaktır.(Hz.Mevlana)

SÜNDİKEN ARICILIK

http://huseyindiner.blogspot.com

505 843 28 48

Çevrimdışı azureli

  • Larva
  • **
  • İleti: 55
Ynt: şurup nasıl hazırlanır
« Yanıtla #20 : Nisan 15, 2010, 16:08:47 »
size bunları söyleyen amca keşke banada söylemiş olsaydı. bir yılı doldurdum bugün ve hala öğreneceğim ve uygulayacağım çok şey var. bir yılda açtığım kapak sayısı bile bir elin parmaklarını geçmedi henüz. en azından gelip gitme faslını geçmiş oluyorum :) .

Çevrimdışı Hüseyin.DİNER

  • Ana Arı
  • *****
  • İleti: 1041
  • Yer: ESKİŞEHİR
    Yaş: 45
  • SÜNDİKENARICILIK http://huseyindiner.blogspot.com
    • H.DÝNER
  • Arıcılık Şekli: Meraklı
  • Arıcılık Tecrübesi: 1-5 yıl
  • Kovan Sayısı: 80+...
  • Rakım: 230-1300
Ynt: şurup nasıl hazırlanır
« Yanıtla #21 : Nisan 15, 2010, 16:47:22 »
YANİ BU DENİLENLER DOĞRUMU.BEN BU İŞİN PİRİ OLAYIM DİYE BAŞLAMADIM KENDİ YİYECEĞİM BALI YETİŞTİRSEM YETER.EMEĞİMİ KURTARAYIM O KADAR.
Dostluk;illa yan yana ,diz dize olmak değildir

Asıl can cana ,kalp kalbe olmaktır.(Hz.Mevlana)

SÜNDİKEN ARICILIK

http://huseyindiner.blogspot.com

505 843 28 48

Çevrimdışı azureli

  • Larva
  • **
  • İleti: 55
Ynt: şurup nasıl hazırlanır
« Yanıtla #22 : Nisan 15, 2010, 17:06:20 »
doğru bir kovan arıya bakmakla 10 kovan arıya bakmak arasında bir fark yok. sonuçta öğrenmek ve tecrübe etmek zorundasın. bende sizin gibi soframa koyacak balım olsa yeter die girdim. o kadar işin içine daldımki forumlar bloglar her yeri araştırıyorum yaptığım birşeyden sonrada acaba yanlışmı yaptım die tereddütlere düşüyorum bunlar geçen yıl daha çoktu bu sene biraz hafifledi sonuçta arı doğal hayatta kendi başına yaşayabilen bir canlı biz sadece ev sahipliği yapıyoruz düzenini bozmadıktan sonra o zaten kendi yolunu çiziyor. ama ne olursa olsun usta arıcıları dinlemekte fayda var tabi işinin ehli usta arıcıları. şurup olayında yardımcı olmak isterdim ama ustalarımıza sahayı bırakıp biz dinleyici kısmına geçelim :)

Çevrimdışı Murat Çakır

  • Murat Çakır
  • Administrator
  • Ana Arı
  • *****
  • İleti: 3962
  • Yer: İstanbul
    Yaş: 53
    • www.beyazkovan.com
  • Arıcılık Şekli: Amatör
  • Arıcılık Tecrübesi: 10-15 yıl
  • Kovan Sayısı: 20
  • Rakım: 63
Ynt: şurup nasıl hazırlanır
« Yanıtla #23 : Nisan 15, 2010, 17:43:54 »
Arıcılık bilgisi okuyarak öğrenilebiliyor fakat arıcılık becerisi için fiili olarak arıcılık yapmak gerekiyor.

Merak etmeyin bir kaç dönem arka arkaya arıcılık yapıp vazgeçmezseniz, bu gün yaşadığınız sıkıntıların hiç birisini yaşamayacaksınız.

Her şeye rağmen etrafınızdaki arıcılarla diyalog içinde olun.

Halil Bilen Eskişehir'de arıcılık yapıyor. Ekip olarak hareket ettikleri bir çok arıcı arkadaşı da var.

Hüseyin bey kendisiyle diyaloga geçerseniz, müsait bir zamanda gelip bir problem olup olmadığına bakar.

Arıcılığa yeni başladığımız dönemlerde bizler de ayrıntılara çok fazla kafa takıyor, gözümüze çarpan bir durumun problem olup olmadığını epey düşünüyorduk.

Çevrimdışı Halil BİLEN

  • Administrator
  • Ana Arı
  • *****
  • İleti: 22802
  • Yer: Mustafakemalpaşa
    Yaş: 49
    • http://www.halilbilen.com/
  • Arıcılık Şekli: Profesyonel
  • Arıcılık Tecrübesi: 20 yıl üstü
  • Kovan Sayısı: 350
  • Rakım: Rakım Kirmasti Çayı ile bir.
Ynt: şurup nasıl hazırlanır
« Yanıtla #24 : Nisan 15, 2010, 18:59:59 »
Halil Bey bana döndüğünüz için çok teşekkür ediyorum.Benim 3 kovan arım var.Arılaları bir arkadaş sayesinde aldım.Kovanlarımı ben yokken onlar aktardı.Benim vardğımda havalar hep soğuk oldu kovanların kapağını hiç açamadım.Onların bana dedeği arılar 7 çıta ikisi güzel 3.cüsü bakarsan onlara yetişir cevabı.Ben şuruplama yaparken arının giriş çıkışlardan huylanndım birde şurubu bitiremiyor kaygılarım bu yüzden. Kovanı açıp aıların kontrolünü yapamadım.Bir müdahale yapılacaksa geç kalmak istemiyorum.Arılar şehir kenarında ama ben iş çkışı akşam saatlerinde uğrayabiliyorum.Yanımdaki arıcılar kuluçkalığa ilave peteklerini koymayı tamamladılar ,4 ,5 gündür ballıklarını koymaya başladılar.Yanımdaki amca bir hikaye ile bana ilk sene geli gideceksin,ikinci sene gelip göreceksin, üçüncü sene öğreneceksin dedi.BENİM SABIRSIZLIĞILA ALAY ETTİ.Bu iş gerçekten böylemidir.Onların elide geçenseneden işlenmiş petekler var hatta çıta çıta bal dolu petekler var.zaman zaman bu nlarla arıyı müdahale ediyolar.Ooo biz daha hazır petek alıp takacağız kuluçkalık tamamlanacak ballığı koyacağız KAFAM KARIŞMAYA BAŞLADI.Birde akşam otobüse yetşeyim diye şerbeti kaynatamadan yapıyorum.bir gün önceden kalan şerbetle karıştırıp  veriyorum ertei günde kalanı veriyorum uygunmu.Haftalık şerbet vermek gibi birşeyle okudum sitenizde ulaşımdanmı yoksa böylede beslenebilirmi.

3 kovan arı…

Başlamak için ideal bir sayı. Yazdıklarınızdan arıcılık konusunda deneyiminiz olmadığı anlaşılıyor.

En güzel dönemdesiniz işte…

Kim ne derse aklınız karışır.

Sabırsızlıkla alay edilmemiş aslında, gerçekler söylenmiş.

Nasıl merak ediyor ve azmediyorsak o kadar da sabırlı olacağız.

Gelelim sıvı besleme olayına…

Yapmanız gerekenin en optimum olanını yazacağım.

Diyelim yarın arıya gideceksiniz.

Şurubu bu akşamdan hazırlayın.

Soğuduktan sonra 1,5 litrelik temiz ve kuru pet şişeye doldurun.

Hatta yanınızda götürün ertesi gün ki otobüse yetişmek gibi durumunuz olmasın.

Dolayısı ile bir akşam hazırlık ertesi akşam servis.

Temiz kaba konulduğu sürece şurup o kadar sürede bozulmaz.

Bir koloninin sıvı beslemeye ilgi azlığı kesinlikle kontrol edilmelidir.

Bunu size yapın desek bile ilk etapta çok zor. Daha az miktarda verin bu koloniye ilk tedbir olarak.

Haftalık besleme tabi ki yapılabilir ama arıya ulaşabiliyorsanız gün aşırı daha verimli olur.

Biz haftalık yapıyoruz ama arılar 55 km. uzaklıkta.

Her şeye rağmen etrafınızdaki arıcılarla diyalog içinde olun.

Halil Bilen Eskişehir'de arıcılık yapıyor. Ekip olarak hareket ettikleri birçok arıcı arkadaşı da var.

Hüseyin Bey, kendisiyle diyaloga geçerseniz, müsait bir zamanda gelip bir problem olup olmadığına bakar.


Fatura kesilmiş bile...

Eğer ulaşırsanız bizlere, ekip olarak hangimiz uygun isek gözümüzün ucuyla bakıveririz anladığımız kadarıyla.

Yani bu denilenler doğrumu. Ben bu işin piri olayım diye başlamadım kendi yiyeceğim balı yetiştirsem yeter. Emeğimi kurtarayım o kadar.

Kendi balınız ise hedef, buna ulaşırsınız şu anda 7 çerçeve ise kolonileriniz.

Emeğimi kurtarayım derseniz bu mümkün değil. 3 koloni ile emek kurtarma gibi bir durum olamaz.

3 koloni ile arıcılık altyapısı geliştirilir.

Bunu 3 yıl sonra anlayacaksınız.

Ben sizin yerinizde olsam, “arıcılık bilgi altyapımı geliştireyim yeter.” derdim.
http://www.halilbilen.com/

http://halilbilen.blogspot.com/

http://www.facebook.com/halilbilen

halilbilen2@hotmail.com


Yola Çıktıklarını, Yolda Bulduklarına Değişirsen; Yolunu Kaybedersin.

Yanlış trene bindiysen, koridorda ters yöne koşmanın bir faydası yoktur.

Çevrimdışı Hasan Yücel (malkoç22)

  • Pupa
  • ***
  • İleti: 120
  • Yer: EDİRNE
    Yaş: 55
Ynt: şurup nasıl hazırlanır
« Yanıtla #25 : Nisan 15, 2010, 19:46:05 »
       ''Haftalık besleme tabi ki yapılabilir ama arıya ulaşabiliyorsanız gün aşırı daha verimli olur.''
       
       ''Biz haftalık yapıyoruz ama arılar 55 km. uzaklıkta.''

Haftalık besleme yapılıyor deniyor. Peki bu süre içerisinde ekşime olmuyor mu?

Yoksa; şerbet yapılırken ekşimemesi için bilinmeyen bir uygulama mı var?

Yol sormakla bulunur.
Bir işe kalkışan ama nasıl yapılacağını bilmeyen kişi, takip etmesi gereken yolu bilenlere sorarak öğrenip bulur.

Çevrimdışı frnk70

  • Günlük Yumurta
  • *
  • İleti: 35
Ynt: şurup nasıl hazırlanır
« Yanıtla #26 : Nisan 15, 2010, 20:11:53 »
9 çitalık arılarıma 0,500gr lık şerbet verdimişim bugun gittigimde hiç kalmamiş tekrar verdim 0,500gr normal mi?

Çevrimdışı Halil BİLEN

  • Administrator
  • Ana Arı
  • *****
  • İleti: 22802
  • Yer: Mustafakemalpaşa
    Yaş: 49
    • http://www.halilbilen.com/
  • Arıcılık Şekli: Profesyonel
  • Arıcılık Tecrübesi: 20 yıl üstü
  • Kovan Sayısı: 350
  • Rakım: Rakım Kirmasti Çayı ile bir.
Ynt: şurup nasıl hazırlanır
« Yanıtla #27 : Nisan 15, 2010, 20:24:15 »
      ''Haftalık besleme tabi ki yapılabilir ama arıya ulaşabiliyorsanız gün aşırı daha verimli olur.''
       
       ''Biz haftalık yapıyoruz ama arılar 55 km. uzaklıkta.''


Haftalık besleme yapılıyor deniyor. Peki bu süre içerisinde ekşime olmuyor mu?

Yoksa; şerbet yapılırken ekşimemesi için bilinmeyen bir uygulama mı var?

Akvaryum sahibi olduğumuz zamanlarda tatil yemleri vardı, izine çıkarken o yemlerden takardık akvaryum camına...

Arılar...

Haftalık besleme denildiğinde arılara 7/24 sıvı verdiğimiz mi anlaşıldı?

Cumartesi gidiyoruz, veriyoruz 1 litre civarı...

Ertesi hafta gidiyoruz tekrar...

Buna da kalkıp haftalık besleme diyoruz işte.

Bu 1 litreyi Cumartesi günü vermektense, Cumartesi / Pazartesi / Çarşamba şeklinde aynı miktarı 3'e bölerek versek marjinal faydası çok daha yüksek olur.

Daha da abartayım...

Her gün akşam 150-200 ml. verme imkanı olsa keşke...
http://www.halilbilen.com/

http://halilbilen.blogspot.com/

http://www.facebook.com/halilbilen

halilbilen2@hotmail.com


Yola Çıktıklarını, Yolda Bulduklarına Değişirsen; Yolunu Kaybedersin.

Yanlış trene bindiysen, koridorda ters yöne koşmanın bir faydası yoktur.

Çevrimdışı Hasan Yücel (malkoç22)

  • Pupa
  • ***
  • İleti: 120
  • Yer: EDİRNE
    Yaş: 55
Ynt: şurup nasıl hazırlanır
« Yanıtla #28 : Nisan 15, 2010, 20:54:53 »
      Gün aşırı besi imkanımız olduğu ve gün aşırı besi yaptığımız için, haftalık besi olayını yanlış algılamışız. Ayrıca, tatil yemleri akvaryum içerisindeki her canlı için geçerli olmayabilir. Biraz abartılı olsa da,aynen arılarda olduğu gibi her gün veya gün aşırı besi yapmak zorunda olabilirsiniz. O zaman tatile çıkarken ya akvaryumu yada evin anahtarını komşuya bırakmak zorundasınız.
Yol sormakla bulunur.
Bir işe kalkışan ama nasıl yapılacağını bilmeyen kişi, takip etmesi gereken yolu bilenlere sorarak öğrenip bulur.

Çevrimdışı Murat Çakır

  • Murat Çakır
  • Administrator
  • Ana Arı
  • *****
  • İleti: 3962
  • Yer: İstanbul
    Yaş: 53
    • www.beyazkovan.com
  • Arıcılık Şekli: Amatör
  • Arıcılık Tecrübesi: 10-15 yıl
  • Kovan Sayısı: 20
  • Rakım: 63
Ynt: şurup nasıl hazırlanır
« Yanıtla #29 : Nisan 15, 2010, 20:56:11 »
Arıcılar arasında şurup ekşir mi, ekşimez mi muhabbetinin sebebini çok anlayamıyorum.

Ben şimdiye kadar kendi uygulamalarımda hiç şerbet ekşidiğini görmedim.

Çevremdeki arıcılardan sadece 1 kişi de, ağustos ayında verdiği şerbetlerin ekşidiğini gördüm.

Polen akımı olmadığı bir dönemde, tavuklar için kullanılan vitamini şerbete katarsa arının yavruya yatacağı söylenmiş.

Arkadaşımız şerbete o vitamini atıyordu. Yaptığı şerbet aynı eski hastaneler gibi kokuyordu.

Bu şerbeti arılar çok nazlanarak alıyordu ve 1 litre şerbet bakıyorsunuz 5 gün sonra ekşimiş kokusu daha beter olmuş.

Ekşimeyi sağlayan şey, ortamda yaşayan mikroorganizmalar.

Eğer şerbeti içme suyundan yaparsanız, şerbet yapmadan önce güzelce kaynatırsanız, temiz kaplara ve temiz yemliklere koyarsanız, ekşime olmaz.

Ama arıcılarımızın çoğu şerbetliklerini kirli tutuyor, özellikle üstten verilen şerbetliklerin içi bir süre sonra simsiyah oluyor.

Bu şekildeki şerbetliklere ne koyarsanız koyun kısa sürede ekşir.

Bir de şerbet ekşir mi, kristalleşir mi sorunları aslında Türk arıcısını da çok ilgilendirmiyor.

Çünkü, en baba arıcımız tek seferde arısına 3 litre şerbet veriyor. Güçlü bir koloni zaten 3 litre şerbeti 24 saatte hallediveriyor.

Dikkat ettiyseniz yabancı ülkelerde, arılara 20 litrelik kovalarla servis yapıyorlar.

Arı 20 litre şerbeti 1 haftada belki 10 günde alabileceği için, ekşidi mi kristalleşti mi problemi onları ilgilendiriyor.

Bizler de niyeyse bilgi olarak, orada yapılan uygulamaları değil de, çıkan problemleri alıyoruz ve gündemimize sokuyoruz.