Gönderen Konu: Körüğü yakarken  (Okunma sayısı 42172 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı mustafa kemal alkoç

  • Ana Arı
  • *****
  • İleti: 5973
  • Yer: istanbul
    Yaş: 54
  • Arıcılık Şekli: Amatör
  • Arıcılık Tecrübesi: 5-10 yıl
  • Kovan Sayısı: Bir adet teknik kütük kovan, 82 adet dolu 50 adet boş
  • Rakım: 61
Ynt: Körüğü yakarken
« Yanıtla #15 : Ekim 25, 2010, 20:56:57 »
Ankarali kardeşim teşekkür ederim ismimi babam vermiş onada atamızada minnettarım.Körüğü yakarken inanın en kolay ulaşabileçeğim yakıt kalın talaştır güleceksiniz zaman zaman tavuklarımın kümesine serpiştirmek için bulunduruyorum.Körüğü yakarken  bahceden kuru dallardan faydalanıyordum forumda anlatılanlardan anladımki en piratiği kalın talaş ve kalın karton herkeze teşekkür.
SADECE VAZGEÇENLER KAYBEDER.

İNSAN ÖZLEMEMELİ.

HAYAT BANA ARICILIK, ARICILIK BANA HAYAT VERDİ.

Arı diye bir derdim var bin dermana değişmem

Çevrimdışı hatkobi

  • Ana Arı
  • *****
  • İleti: 3129
  • Yer: Ankara
    Yaş: 76
  • Mehmet Bİ.Eskişehir
  • Arıcılık Şekli: Amatör
  • Arıcılık Tecrübesi: 10-15 yıl
Ynt: Körüğü yakarken
« Yanıtla #16 : Ekim 25, 2010, 22:23:32 »
 "fuel such as pine needles and small pine cones, broken twigs and small off cuts of wood."
  Yakıt olarak çam ibreli yapraklar ve küçük çam kozalağı ile parçalanmış ince dallar.
""  En mutlu insanlar; en güzel şeylere sahip değiller.
     Onlar, sahip oldukları her şeyi en güzel şekle sokanlardır. ""

Çevrimdışı Hayati Çağdaş

  • Ana Arı
  • *****
  • İleti: 833
  • Yer: ankara - şereflikoçhisar
    Yaş: 47
  • Arıcılık Şekli: Amatör
  • Arıcılık Tecrübesi: 5-10 yıl
  • Kovan Sayısı: 65
  • Rakım: 1007
Ynt: Körüğü yakarken
« Yanıtla #17 : Ekim 25, 2010, 23:22:55 »
Murat abi ayçekirdeği kafası acı bir duman verir insanın taaa genzini yakar yanılmıyorsam. bence kalıntı bırakabilir.
Hakkınızdan vazgeçmeyin, Zira hakkınızla beraber şerefinizi de kaybedersiniz ...! Hz. Ali


Gözleri kör olan birisine doğanın ne kadar güzel olduğunu anlatamazsınız..! Hz. Ali

Çevrimdışı karınca

  • Boş Petek
  • İleti: 15
Ynt: Körüğü yakarken
« Yanıtla #18 : Ekim 27, 2010, 13:42:57 »
Ben ağaç üzerinde oluşan bir mantar çeşidi olan KAVRAK üzerine körük yakacağı tanımıyorum.Bunu bulmak çok zor, yaşlı ormanlıklardaki meşe, kestane,fındık,kiraz... ağaçlarının yaşlanmış gövdelerinde olur. Kurutulur parçalanır körükte yakılır.Dedem kara kovan zamanında körüksüz olarak bir şiş şeklinde çubuk ucunda yakarak kovan önünden verirdi. Bunun aynı zamanda üskelek ve benzer parazitlere karşı koruyucu özelliği olduğu eski arıcılar köyümde söylüyorlar.Eskiden tek mücadele yöntemi bu maddeyle yapılan tüsü olduğunu söylüyorlar.Ben talaş, mısır koçanı ve bunların içinede az miktarda anlatığım bu mantarı katarak duman veriyorum, arılar sakin oluyor.Saygılar.

Çevrimdışı murat_e

  • İşçi Arı
  • ****
  • İleti: 495
  • Ertuğrul Murat
  • Arıcılık Şekli: Profesyonel
  • Arıcılık Tecrübesi: 20 yıl üstü
  • Kovan Sayısı: 30-50
  • Rakım: 175
Ynt: Körüğü yakarken
« Yanıtla #19 : Ekim 27, 2010, 16:03:50 »
Sayın karınca, daha kolay bulabileceğiniz yakıt var, ağustos ayında patozdan çıkan zuruflardan doldurun bir çuval kurusundan, bir sene yeter artar bile.
Yaptığını bilen. Bildiğini yapan.

Çevrimdışı Halil BİLEN

  • Administrator
  • Ana Arı
  • *****
  • İleti: 22802
  • Yer: Mustafakemalpaşa
    Yaş: 49
    • http://www.halilbilen.com/
  • Arıcılık Şekli: Profesyonel
  • Arıcılık Tecrübesi: 20 yıl üstü
  • Kovan Sayısı: 350
  • Rakım: Rakım Kirmasti Çayı ile bir.
Ynt: Körüğü yakarken
« Yanıtla #20 : Ekim 27, 2010, 17:33:29 »
Eskiden tek mücadele yöntemi bu maddeyle yapılan tüsü olduğunu söylüyorlar.

Zaman zaman bu tür ifadelerle karşılaşıyoruz eski arıcılarla konuşurken.

Öyle bir anlatıyorlar ki.

Biz eskiden körükte şunu-bunu yakardık ve hiç varroamız olmazdı.

Yıl kaç gibiydi amca?

1960'lı yıllar...

Ne körük dumanı imiş.

O zaman varroa yoktu ki.
http://www.halilbilen.com/

http://halilbilen.blogspot.com/

http://www.facebook.com/halilbilen

halilbilen2@hotmail.com


Yola Çıktıklarını, Yolda Bulduklarına Değişirsen; Yolunu Kaybedersin.

Yanlış trene bindiysen, koridorda ters yöne koşmanın bir faydası yoktur.

Çevrimiçi Murat AKIN

  • Genel Moderator
  • Ana Arı
  • *****
  • İleti: 11367
  • Yer: Tekirdağ
    Yaş: 71
  • Arıcılık Şekli: Amatör
  • Arıcılık Tecrübesi: 20 yıl üstü
  • Kovan Sayısı: --- adet kayıtlı
  • Rakım: 74 metre
Ynt: Körüğü yakarken
« Yanıtla #21 : Ekim 27, 2010, 18:26:33 »
"zuruf" nedir?

Çevrimdışı Ali Varol

  • Ana Arı
  • *****
  • İleti: 834
  • Yer: Antalya- Manavgat - Ahmetler
    • Manavgatlý Arýcý
  • Arıcılık Şekli: Amatör
  • Arıcılık Tecrübesi: 20 yıl üstü
  • Rakım: 40 m. ile 1700 m. arası
Ynt: Körüğü yakarken
« Yanıtla #22 : Ekim 27, 2010, 18:36:54 »
Ben ağaç üzerinde oluşan bir mantar çeşidi olan KAVRAK üzerine körük yakacağı tanımıyorum.Bunu bulmak çok zor, yaşlı ormanlıklardaki meşe, kestane,fındık,kiraz... ağaçlarının yaşlanmış gövdelerinde olur. Kurutulur parçalanır körükte yakılır.Dedem kara kovan zamanında körüksüz olarak bir şiş şeklinde çubuk ucunda yakarak kovan önünden verirdi. Bunun aynı zamanda üskelek ve benzer parazitlere karşı koruyucu özelliği olduğu eski arıcılar köyümde söylüyorlar.Eskiden tek mücadele yöntemi bu maddeyle yapılan tüsü olduğunu söylüyorlar.Ben talaş, mısır koçanı ve bunların içinede az miktarda anlatığım bu mantarı katarak duman veriyorum, arılar sakin oluyor.Saygılar.

Sizin kavrak dediğinize burada kav derlerdi. Daha kibrit yokken dedemin çakmak kesesinde  çakmak, çakmaktaşı ve kav olurdu. Ateş bu üçlü ile yakılırdı. Kav yanınca çok güzel bir koku verir ama şimdilerde körükte yakacak kadar çok bulunabileceğini sanmıyorum
Arıcı arkadaşlarımıza sağlık, bol ürün ve işlerinde kolaylıklar diliyorum.
http://bombusarilari1.blogspot.com/
http://manavgatliarici.blogspot.com/

Çevrimdışı hatkobi

  • Ana Arı
  • *****
  • İleti: 3129
  • Yer: Ankara
    Yaş: 76
  • Mehmet Bİ.Eskişehir
  • Arıcılık Şekli: Amatör
  • Arıcılık Tecrübesi: 10-15 yıl
Ynt: Körüğü yakarken
« Yanıtla #23 : Ekim 27, 2010, 21:03:06 »
 Sayın AKIN;Zuruf yerel bir isimlendirme veya yazılış hatası olabilir.Patoz biliyorsunuz;buğdayı sapından,fındığı kabuğundan,nohut vs.Artıklar herhalde.Selamlar.
""  En mutlu insanlar; en güzel şeylere sahip değiller.
     Onlar, sahip oldukları her şeyi en güzel şekle sokanlardır. ""

Çevrimdışı Mehmet Gençünal

  • Ana Arı
  • *****
  • İleti: 3500
  • Yer: Orhangazi / Bursa
    Yaş: 62
    • Oksalik Asit Buharlaştırma Aparatı
  • Arıcılık Şekli: Profesyonel
  • Arıcılık Tecrübesi: 10-15 yıl
  • Kovan Sayısı: 40
  • Rakım: 290
Ynt: Körüğü yakarken
« Yanıtla #24 : Ekim 28, 2010, 12:14:09 »
Bende bir tahminde bulunayım,buğday tanesinin başaklar üzerinde dizilmesini sağlayan, samana karışmayan, bizim yöremizde de kavuz diye isimlendirilen buğday zarfı olabilirmi ? acaba.

Yakıt çeşitliliği ne kadar da çokmuş, bu arada dikkat edilmesi gereken konu gözden kaçmasın.

Kullandığımız yakıtlar ne kadar doğal olursa olsun, kesinlikle, içersinde zararlı kimyasal maddeler içermeyen, yandığında zararlı maddeye dönüşmeyen yakıtlar olmalı.
 
"zuruf" nedir?
http://www.oxalicacidvaporizer.com
http://mgencunal-mgencunal.blogspot.com/
http://www.gurlearicilik.com
Olgun bir adamı dost edinmek isterseniz, eleştirin; basit bir adamı dost edinmek isterseniz methedin.

Çevrimdışı Murat Çakır

  • Murat Çakır
  • Administrator
  • Ana Arı
  • *****
  • İleti: 3962
  • Yer: İstanbul
    Yaş: 53
    • www.beyazkovan.com
  • Arıcılık Şekli: Amatör
  • Arıcılık Tecrübesi: 10-15 yıl
  • Kovan Sayısı: 20
  • Rakım: 63
Ynt: Körüğü yakarken
« Yanıtla #25 : Ekim 28, 2010, 14:29:32 »
Mehmet Abi,

Eğer fındık yetişme bölgesinde olsaydın buğdayın yerine fındığı koyunca tanım doğru olacaktı :)

İnternette zurufla ilgili değişik tanımlar var. Makalelerde de fındık zurufları sararmaya başlayınca gibi ifadeler var.

Bulduğum bir tanım aşağıdaki gibi.

"fındık meyvesini dıştan saran kısımdır. bazı çeşitlerde meyve boyunu kısmen aşmakta, bazı çeşitlerde ise meyve boyunun birkaç katı büyüklükte olabilmektedir. gelişmiş olan zuruf yeşil renkte olup hasat olumunda tabandan itibaren sarımtırak kırmızı renk olur."

Çevrimdışı Mehmet Gençünal

  • Ana Arı
  • *****
  • İleti: 3500
  • Yer: Orhangazi / Bursa
    Yaş: 62
    • Oksalik Asit Buharlaştırma Aparatı
  • Arıcılık Şekli: Profesyonel
  • Arıcılık Tecrübesi: 10-15 yıl
  • Kovan Sayısı: 40
  • Rakım: 290
Ynt: Körüğü yakarken
« Yanıtla #26 : Ekim 28, 2010, 14:41:43 »
Murat bey,
Verilen örnekte buğday geçtiği için, onunla ilgili tahminde bulundum, yine de yakın atmışım,ne de olsa serde avcılık var. :)
Mehmet Abi,

Eğer fındık yetişme bölgesinde olsaydın buğdayın yerine fındığı koyunca tanım doğru olacaktı :)

İnternette zurufla ilgili değişik tanımlar var. Makalelerde de fındık zurufları sararmaya başlayınca gibi ifadeler var.

Bulduğum bir tanım aşağıdaki gibi.

"fındık meyvesini dıştan saran kısımdır. bazı çeşitlerde meyve boyunu kısmen aşmakta, bazı çeşitlerde ise meyve boyunun birkaç katı büyüklükte olabilmektedir. gelişmiş olan zuruf yeşil renkte olup hasat olumunda tabandan itibaren sarımtırak kırmızı renk olur."
http://www.oxalicacidvaporizer.com
http://mgencunal-mgencunal.blogspot.com/
http://www.gurlearicilik.com
Olgun bir adamı dost edinmek isterseniz, eleştirin; basit bir adamı dost edinmek isterseniz methedin.

Çevrimdışı Mehmet KENAR

  • Ana Arı
  • *****
  • İleti: 855
  • Yer: çanakkale/
    Yaş: 45
  • Ç.KALE/BİGA. Etlik civciv bakımı
    • http://mekenar.blogspot.com/
  • Arıcılık Şekli: Amatör
  • Arıcılık Tecrübesi: 5-10 yıl
  • Kovan Sayısı: 80
  • Rakım: 70
Ynt: Körüğü yakarken
« Yanıtla #27 : Ekim 28, 2010, 18:28:06 »
oğul otu [Melisa]  kurutulmuşunu kısa zamandır deniyorum

olumsuz tarafı...   tek başına yanma güçlüğü

olumlu tarafı..kokusu arıları mest ediyor, sakinleştiriyor

(ama) diye söze başlamak, bir şeyler den kaçmaktır, siper almaktır

http://mekenar.blogspot.com/

Çevrimdışı Mehmet Gençünal

  • Ana Arı
  • *****
  • İleti: 3500
  • Yer: Orhangazi / Bursa
    Yaş: 62
    • Oksalik Asit Buharlaştırma Aparatı
  • Arıcılık Şekli: Profesyonel
  • Arıcılık Tecrübesi: 10-15 yıl
  • Kovan Sayısı: 40
  • Rakım: 290
Ynt: Körüğü yakarken
« Yanıtla #28 : Ekim 28, 2010, 19:10:16 »
Arkadaşım, sizin orda oğul otunun çayırı var herhalde, :D biz burada toplayıp kuruttuğumuz melisayı çay diye içiyoruz. :D
oğul otu [Melisa]  kurutulmuşunu kısa zamandır deniyorum

olumsuz tarafı...   tek başına yanma güçlüğü

olumlu tarafı..kokusu arıları mest ediyor, sakinleştiriyor


http://www.oxalicacidvaporizer.com
http://mgencunal-mgencunal.blogspot.com/
http://www.gurlearicilik.com
Olgun bir adamı dost edinmek isterseniz, eleştirin; basit bir adamı dost edinmek isterseniz methedin.

Çevrimdışı hatkobi

  • Ana Arı
  • *****
  • İleti: 3129
  • Yer: Ankara
    Yaş: 76
  • Mehmet Bİ.Eskişehir
  • Arıcılık Şekli: Amatör
  • Arıcılık Tecrübesi: 10-15 yıl
Ynt: Körüğü yakarken
« Yanıtla #29 : Ekim 28, 2010, 19:18:55 »
Hemşerim merhabalar;nasıl oluyor bu melisa çayı.Bende biberiye var.Ama çay yapmıyoruz.Şifa niyetine.Küçük mor çiçekli.Arılar konuyor.Yani kahvede melisa dersen çayı gelirmi.
""  En mutlu insanlar; en güzel şeylere sahip değiller.
     Onlar, sahip oldukları her şeyi en güzel şekle sokanlardır. ""