Gönderen Konu: Çiçektozunu (poleni) anlatalım  (Okunma sayısı 20815 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı said_24

  • Pupa
  • ***
  • İleti: 104
  • Yer: Erzincan
    Yaş: 39
  • Arıcılık Şekli: Amatör
  • Arıcılık Tecrübesi: 10-15 yıl
  • Kovan Sayısı: 60
  • Rakım: 1200
Ynt: Çiçektozunu (poleni) anlatalım
« Yanıtla #30 : Mart 15, 2013, 10:02:14 »
Usulüne uygun olarak kurutulumuş polen buzdolabında (+4 derecede) kalite kaybı olmadan ne kadar süre muhafaza edebiliriz?
Merak İlmin Hocasidir

Çevrimdışı Halil BİLEN

  • Administrator
  • Ana Arı
  • *****
  • İleti: 22802
  • Yer: Mustafakemalpaşa
    Yaş: 49
    • http://www.halilbilen.com/
  • Arıcılık Şekli: Profesyonel
  • Arıcılık Tecrübesi: 20 yıl üstü
  • Kovan Sayısı: 350
  • Rakım: Rakım Kirmasti Çayı ile bir.
Ynt: Çiçektozunu (poleni) anlatalım
« Yanıtla #31 : Mart 15, 2013, 10:41:25 »
Kurutulurken kayıpları daha da önemsemek gerekir.
http://www.halilbilen.com/

http://halilbilen.blogspot.com/

http://www.facebook.com/halilbilen

halilbilen2@hotmail.com


Yola Çıktıklarını, Yolda Bulduklarına Değişirsen; Yolunu Kaybedersin.

Yanlış trene bindiysen, koridorda ters yöne koşmanın bir faydası yoktur.

Çevrimdışı Erol Kızılaslan

  • İşçi Arı
  • ****
  • İleti: 250
  • Yer: Balıkesir-Sındırgı
    Yaş: 44
  • Arıcılık Şekli: Meraklı
  • Arıcılık Tecrübesi: 1-5 yıl
  • Kovan Sayısı: 2
  • Rakım: 216
Ynt: Çiçektozunu (poleni) anlatalım
« Yanıtla #32 : Aralık 19, 2014, 15:39:38 »
kurutulmadan konursa. yani temizlenip derin dondurucuda bekletildikten sonra tüketilmek üzere çıkarılınca ne kadar süre buzdolabında dayanabilir?
Olmuyorsa zorlama, Ya hayallerin kırılır ya kalbin.. Unutmuş gibi yap.. Çünkü güzel şeyler, hiç beklemediğinde gerçekleşir.. // Mevlana"

Çevrimdışı önder ablay

  • Günlük Yumurta
  • *
  • İleti: 26
  • Yer: ığdır
  • Arıcılık Şekli: Meraklı
  • Arıcılık Tecrübesi: 5-10 yıl
  • Kovan Sayısı: 100
Ynt: Çiçektozunu (poleni) anlatalım
« Yanıtla #33 : Aralık 19, 2014, 20:24:26 »
Polen kurutulmamalı hasat ettikten sonra temizlenir, hava almayacak şekilde ambalajlanıp dolapta muhafaza edilmeli.
 Kendim polenimi temizledikten sonra 5lt  su petlerine doldurup ağzını sıkıca kapatıp buz dolabına koyuyorum (buzluğa yada derin dondurucuya değil) 12 ay boyunca bozulduğunu görmedim. Tadından ve kıvamından hiç birşey kaybetmiyor.

Çevrimdışı Mümün Kula

  • Ana Arı
  • *****
  • İleti: 2108
  • Yer: kırklareli/lüleburgaz
    Yaş: 49
    • teknik arıcılık bilgi paylaşım forumu
  • Arıcılık Şekli: Amatör
  • Arıcılık Tecrübesi: 1-5 yıl
  • Kovan Sayısı: 32 kovan
Ynt: Çiçektozunu (poleni) anlatalım
« Yanıtla #34 : Aralık 19, 2014, 20:31:56 »
  Önder bey 5 lt petler yerine cam kavanozlara konulsa daha sağlıklı olmaz mı?

Çevrimdışı önder ablay

  • Günlük Yumurta
  • *
  • İleti: 26
  • Yer: ığdır
  • Arıcılık Şekli: Meraklı
  • Arıcılık Tecrübesi: 5-10 yıl
  • Kovan Sayısı: 100
Ynt: Çiçektozunu (poleni) anlatalım
« Yanıtla #35 : Aralık 19, 2014, 23:26:12 »
Sağlık açısından cam doğru seçim; ançak dolapta yer olursa neala

Çevrimdışı ismail koca

  • Ana Arı
  • *****
  • İleti: 538
  • Yer: Eskişehir
    Yaş: 55
  • Arıcılık Şekli: Meraklı
  • Arıcılık Tecrübesi: 10-15 yıl
  • Kovan Sayısı: 50+
  • Rakım: 800
Ynt: Çiçektozunu (poleni) anlatalım
« Yanıtla #36 : Aralık 20, 2014, 10:36:56 »
iyi günler

Polen intin ve ekzin olarak bilinen iki koruyucu tabaka ile çevrili bir canlı hücredir. Ekzin (dış çeper) milyonlarca yıllık fosil formlar üzerinde bile varlığını devam ettirebilen çok dayanıklı karmaşık yapıda bir tabakadır. Ekzin tabakasının gösterdiği değişik şekiller türlere özel olup, her türün poleni farklı şekildedir.

Soğutucu olanağının olmadığı koşullarda, kovandan toplanan polen doğrudan güneş ışığı almayan, temiz ve havalandırılma imkanı olan bir odaya serilen temiz ve pamuklu bir bez üzerine, en çok 2 cm kalınlıkta yayılmalı ve kısmen kurutulması sağlanmalıdır. 

Polenin genel bileşimini protein, aminoasitler, lipidler (doymuş ve doymamış yağlar ve onların türevleri) ile şekerden oluşmaktadır. Genel olarak polenin protein oranı % 7, 5 - 35 arasında değişmekte olup, oran polenin türüne göre farklılık göstermektedir.

Bozulmuyor derken bunlarıda göz önünde bulundurulmalı.Protein yapılar dondurucuda muhafaza edilir.dondurucudan çıkarıldığında 24 saat buzdolabında bulundurulabilir. daha sonra yapıları bozulur.sadece polen yeriz.almamız gerekenleri almadan
Ömür,umut dan önce bitmeli

Çevrimdışı Erol Kızılaslan

  • İşçi Arı
  • ****
  • İleti: 250
  • Yer: Balıkesir-Sındırgı
    Yaş: 44
  • Arıcılık Şekli: Meraklı
  • Arıcılık Tecrübesi: 1-5 yıl
  • Kovan Sayısı: 2
  • Rakım: 216
Ynt: Çiçektozunu (poleni) anlatalım
« Yanıtla #37 : Aralık 20, 2014, 15:05:14 »
O zaman satmak için uğraşmamalı mı? yola dayanmayacak şeyi niye satalım sonucu çıkıyor bundan
Olmuyorsa zorlama, Ya hayallerin kırılır ya kalbin.. Unutmuş gibi yap.. Çünkü güzel şeyler, hiç beklemediğinde gerçekleşir.. // Mevlana"

Çevrimdışı M. Cahit SÜMER

  • mcsumer
  • Genel Moderator
  • Ana Arı
  • *****
  • İleti: 3337
  • Yer: Amasya
    Yaş: 67
  • Arıcılık Şekli: Amatör
  • Rakım: 533
Ynt: Çiçektozunu (poleni) anlatalım
« Yanıtla #38 : Aralık 20, 2014, 18:36:21 »
O zaman satmak için uğraşmamalı mı? yola dayanmayacak şeyi niye satalım sonucu çıkıyor bundan


Öyle bir sonuç çıkarıyorsanız;

et (kırmızı et, beyaz et, balık), süt, yumurta daha da çabuk bozulur...

Üretmeyelim, yemeyelim, satmayalım, nakletmeyelim mi?  ;)
''Bu kış arılarım soğuktan donacak, açlıktan sönecek endişesiyle arıcılık yapılmaz.'' 
''Arıcılıkta da bilimsel bilgi çoğaldıkça gizemler azalır.''
http://mcsumer.blogspot.com/

Çevrimdışı Erol Kızılaslan

  • İşçi Arı
  • ****
  • İleti: 250
  • Yer: Balıkesir-Sındırgı
    Yaş: 44
  • Arıcılık Şekli: Meraklı
  • Arıcılık Tecrübesi: 1-5 yıl
  • Kovan Sayısı: 2
  • Rakım: 216
Ynt: Çiçektozunu (poleni) anlatalım
« Yanıtla #39 : Aralık 20, 2014, 19:57:53 »
Ben de onu diyorum. 48 saat sonra saman mı oluyor mübarek. Vardır elbet bir faydası.
Olmuyorsa zorlama, Ya hayallerin kırılır ya kalbin.. Unutmuş gibi yap.. Çünkü güzel şeyler, hiç beklemediğinde gerçekleşir.. // Mevlana"

Çevrimdışı M. Cahit SÜMER

  • mcsumer
  • Genel Moderator
  • Ana Arı
  • *****
  • İleti: 3337
  • Yer: Amasya
    Yaş: 67
  • Arıcılık Şekli: Amatör
  • Rakım: 533
Ynt: Çiçektozunu (poleni) anlatalım
« Yanıtla #40 : Aralık 20, 2014, 22:44:32 »
İçerdiği aminoasitler, vitaminler ve mineraller, ayrıca arıların eklediği enzimler çiçektozunun değerli bir besin olmasını sağlar.

Canlıların, canlı hücrelerinin yapı taşları olan proteinler, aminoasitlerden oluşur. ('Protein, aminoasitler toplamıdır' diyebiliriz.)

Çiçektozu bir besin olarak hem her çeşit aminoasit içermesi, hem de bunları yüksek oranda içermesi yönünden değer kazanır.

***

Gözlemlerime göre derin dondurucuda (-18 °C) iki yıl bekledikten sonra bile tazeliğini koruyor.

Kullanılacağı zaman bir-iki ay içinde tüketilecek miktardaki çiçektozu buzdolabına (+4 °C) alınır ve birkaç ay içinde yenir, tüketilir. 

***

Soğukta tutulduğunda dayanıklılığı artar; kullanılabileceği süre uzar.

Kurutulduğunda da dayanıklılığı artar; fakat, kurutma sırasında az ya da çok olsa da bir değer kaybına uğrar.

Değer kaybına uğraması tamamen bozulduğunu ve yararsız duruma düştüğünü ifade etmez...

Küflenme belirtileri görüldüyse, hattâ sadece hissedildiyse yememeli ve arılarımıza da vermemeliyiz.

***

Yediğimiz zaman sindirebilmemiz için, en üst düzeyde yararlanabilmemiz için nelere dikkat etmemiz gerektiği de ayrıca irdelenmeli.
''Bu kış arılarım soğuktan donacak, açlıktan sönecek endişesiyle arıcılık yapılmaz.'' 
''Arıcılıkta da bilimsel bilgi çoğaldıkça gizemler azalır.''
http://mcsumer.blogspot.com/

Çevrimdışı Erol Kızılaslan

  • İşçi Arı
  • ****
  • İleti: 250
  • Yer: Balıkesir-Sındırgı
    Yaş: 44
  • Arıcılık Şekli: Meraklı
  • Arıcılık Tecrübesi: 1-5 yıl
  • Kovan Sayısı: 2
  • Rakım: 216
Ynt: Çiçektozunu (poleni) anlatalım
« Yanıtla #41 : Aralık 21, 2014, 15:06:05 »
Cahit abi teşekkür ederim. Olaya ağırlığınızı ve noktayı koydunuz.
Olmuyorsa zorlama, Ya hayallerin kırılır ya kalbin.. Unutmuş gibi yap.. Çünkü güzel şeyler, hiç beklemediğinde gerçekleşir.. // Mevlana"

Çevrimdışı M. Cahit SÜMER

  • mcsumer
  • Genel Moderator
  • Ana Arı
  • *****
  • İleti: 3337
  • Yer: Amasya
    Yaş: 67
  • Arıcılık Şekli: Amatör
  • Rakım: 533
Ynt: Çiçektozunu (poleni) anlatalım
« Yanıtla #42 : Aralık 21, 2014, 18:30:26 »
Erol Bey,
Her yorum değerli...
Birlikte öğreniyoruz...

Aslında, forum sayfalarımızda çiçektozu hakkında çok ayrıntılı bilgilere ulaşmamız mümkün.

Bkz.:
https://www.aricilik.gen.tr/index.php?board=110.0
''Bu kış arılarım soğuktan donacak, açlıktan sönecek endişesiyle arıcılık yapılmaz.'' 
''Arıcılıkta da bilimsel bilgi çoğaldıkça gizemler azalır.''
http://mcsumer.blogspot.com/

Çevrimdışı FERHAT TEKİN

  • Pupa
  • ***
  • İleti: 231
  • Yer: NEVŞEHİR
    Yaş: 38
  • Arıcılık Şekli: Amatör
  • Arıcılık Tecrübesi: 1-5 yıl
  • Kovan Sayısı: 5
  • Rakım: 1100
Ynt: Çiçektozunu (poleni) anlatalım
« Yanıtla #43 : Mayıs 14, 2015, 11:12:41 »
Merhabalar,
Tüketmek için polen tuzağını bir kaçkez açtım; ilk polen çok güzeldi fakat son iki  aldığım poleni tüketirken sanki polende toprak var gibi, diş aralarında sürtünmeler oluyor. Her polen alırken polen çekmecesini temizliyorum. Ayrıca polenlerin içinde arıların kırıntıları da oluyor ayrıştırmanın bir yolu var mıdır?
İnsan kaybederken de kazanıyor bazen. Önemli olan elindekilerinin değerini bilmek.

Çevrimdışı ufuk baran

  • Pupa
  • ***
  • İleti: 171
  • Yer: bursa inegöl/sehitler koyu.
    Yaş: 41
  • Arıcılık Şekli: Amatör
  • Arıcılık Tecrübesi: 1-5 yıl
  • Kovan Sayısı: 12
  • Rakım: 270
Ynt: Çiçektozunu (poleni) anlatalım
« Yanıtla #44 : Mayıs 14, 2015, 12:39:10 »
Kurutup hafif rüzgarla savurabilirsiniz.