Gönderen Konu: ogul fiyatları nekadardır  (Okunma sayısı 19600 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı ercüment

• Boş Petek
ogul fiyatları nekadardır
« : Şubat 08, 2008, 12:59:12 »
ben bu sene olacak olan oğul fiyatlarını öğrenmek istiyorum ban yardımcı olumusunuz geçen sene 2 arı baktım bir arıcıyada yardım ettim ve bir iki kitap okudum bu sene biraz daha büyütmek istiyorum

Egehan

• Ziyaretçi
Ynt: ogul fiyatları nekadardır
« Yanıtla #1 : Şubat 08, 2008, 19:07:15 »
Oğul fiyatları ?

Ülkemizde maalesef henüz bu soruya cevap verebilecek düzeyde değiliz ki gerçek anlamda bu tür satılan arı bulmakta zordur.

Yurtdışı örneklerine baktığımızda özellikle arı satın almak üzere 2 çeşit sistem var ve yoğun biçimde kullanılıyor.

Bunlardan birincisi paket arı denen sistem ve uzun mesafeli nakillerde tercih edilen bölüm ve fiyatlandırma çok kolay, çünkü arı ağırlığı ile belirleniyor.

1 ve 1,5 kg. işçi arı ağırlığı şeklinde paketlenmiş paket arılar mevcut. Paket arı alan kişiler genellikle bu arıları sönmüş kovanlarındaki kabarmış peteklere dökerek sezona yetiştiriyorlar.Eğer petek kabartılması isteniyorsa, ağır paket arı ve iyi bir besleme ile sağlanıyor. ("Package bee" olarak Google'da aratabilirsiniz.)

Diğeri ise 5 çerçeveli ruşetlerde hazırlanmış ve çerçevede yavru faaliyeti devam eden küçük kolonilerdir. Her iki sistemde de tarihler genellikle Nisan ayı başlarında başlıyor ve önceden sipariş sistemine göre çalışılıyor. ("5 Frame Nuc" olarak Google'da aratabilirsiniz.)

Fiyatlar ise paket arılar doğal olarak 5'li ruşet küçük kolonilere göre daha ucuz.

Ülkemizde ise arı satışları genellikle çerçeve esasına göre yapılmakta. Ana arıların özellikleri konusunda hiç bir bilgi alamaz iken; yurtdışındaki her 2 örnekte de aldığınız ana arı hakkında ayrıntılı bilgiler mevcut ve istediğiniz ana arı ırkını belirtebiliyorsunuz.

Yurtdışındaki örnekleri gördükten sonra, ülkemizde arı almak arzusunda olanların işi çok zor bu anlamda.

Arı kolonisinin geçtiğimiz yıl fiyatları zamana bağlı olarak çerçeve hesabı 10-18 Ytl. arası değişmekte idi.

Oğul arısı fiyatı diye bir ifade kullanılmasının doğru olmadığını düşünüyorum. Çünkü 1. oğul anasının yaşlı ana olacağı konusu ile diğer oğulların kadro güçlerinin az olduğundan hareketle oğul arısı ifadesini fiyatlandırmak doğru değildir.

Şu an itibarıyla ülkemizde geçerli fiyatlandırma koloni hesabı veya çerçeve hesabından öteye geçemiyor.

Bazı durumlarda da bir başka türlü yöntem kullanılıyor. Geçtiğimiz yıldan bir örnek vereyim. Mayıs ayı başları...

Arılıkta koloni sayısı 250 civarı...

Fiyatlandırma...

İstediğini beğen al fiyatı hepsinin aynı.

Haydi buyurun.. En güzel yöntemde bu gibime geliyor.

Çevrimdışı e1

• Boş Petek
« Yanıtla #2 : Şubat 10, 2008, 19:27:43 »
             Merhabalar;  arı fiatlarını soruyorsunuz tabii bu ülkemizde yere ve arının cinsine göre değişiyor. Ben İznik te oturuyorum burada oğul arı fiatları 70-80 ytl, Artvin-Ardahan da kafkas arı oğulu 150 -170 ytl ayrıca ananın yaşlı ve genç olması o kadarda önemli değil bence, çünkü onlar böyle durumları kendileri ayarlıyor.Yaşlı ve çalışamaz anaları koloni zeten kendi yeniler.İyi bir bakım ve beslemeyle düzeltilir.Verim için bence önemli olan arının ırkı.Egehan bu konuda bilimsel yaklaşmış tabii.

Egehan

• Ziyaretçi
« Yanıtla #3 : Şubat 10, 2008, 20:31:07 »
             ayrıca ananın yaşlı ve genç olması o kadarda önemli değil bence

Bu konu sadece ama sadece sizce önemli değil.

Çevrimdışı Murat Çakır

• Murat Çakır
  • Administrator
  • Ana Arı
  • Yer: İstanbul
    • www.beyazkovan.com
  • Arıcılık Şekli: Amatör
  • Arıcılık Tecrübesi: 10-15 yıl
  • Kovan Sayısı: 20
  • Rakım: 63
« Yanıtla #4 : Şubat 11, 2008, 00:57:02 »
Burada Egehanın takıldığı noktayı anlıyorum.

Yapay oğullar üretip onlara kendi ürettiğimiz ya da satın aldığımız anaları verdiğimizde, ana arının yaşının önemi var. Ve bu konuda bir standart koyup sıfır yaş ana, 5 çıta arının fiyatı şudur diyebiliriz.

Ama toplumumuzda oğul denilince anlaşılan şey genelde doğal oğul. Bir çok kişi oğul mevsiminde yakaladığı doğal oğulları satışa çıkartıyor.

Eskilerin bu konuda kendilerine göre geliştirdikleri yöntemler var, işte oğul at başı kadar olunca şu kadar fiyat, koyun başı kadar olunca bu kadar fiyat gibi standartlar kendine göre belirlenmiş.

Oluşan teamüllere göre doğal oğul olayında ana arının yaşı önemli değil. Fiyatlandırma genelde oğulun büyüklüğüne göre yapılıyor. Ve anası yaşlı olmasına rağmen de ilk çıkan oğullar her zaman daha değerli kabul ediliyor.

Çevrimdışı e1

• Boş Petek
« Yanıtla #5 : Şubat 16, 2008, 22:05:12 »
doğru katılıyorum

Çevrimdışı celal77

• Boş Petek
« Yanıtla #6 : Mart 21, 2008, 13:55:20 »
selamın aleyküm deyerli arkadaşlar benim fazla bilgim olmadığı için hepinizi dinliyorum ve katılıyorum ben arıcılık yapmaya geçen sene başladım 5 adet arı aldım malum herkesinki gibi benimde hepsi öldü  bu senede araştırdım bi abim artık bezmiş 7 adet arısı kalmış bende hepsini satın aldım  aldım ama etrafımda arının bakımı hakkında herkes başka önerilerde bulunuyor  artı bu arılara bu sene hiç bir bakım yapılmamış benim ilk etapta ne yapmam gerekir sizlerdene fikir edinmek istiyorum  saygılarla

abadile

• Ziyaretçi
« Yanıtla #7 : Mart 21, 2008, 14:31:15 »
ilkbahar bakımı komusu incele. Oradan sormak istediklerin olursa yardımcı oluruz.

Egehan

• Ziyaretçi
« Yanıtla #8 : Mart 21, 2008, 18:52:14 »
selamın aleyküm deyerli arkadaşlar benim fazla bilgim olmadığı için hepinizi dinliyorum ve katılıyorum ben arıcılık yapmaya geçen sene başladım 5 adet arı aldım malum herkesinki gibi benimde hepsi öldü  bu senede araştırdım bi abim artık bezmiş 7 adet arısı kalmış bende hepsini satın aldım  aldım ama etrafımda arının bakımı hakkında herkes başka önerilerde bulunuyor  artı bu arılara bu sene hiç bir bakım yapılmamış benim ilk etapta ne yapmam gerekir sizlerdene fikir edinmek istiyorum  saygılarla

Öncelikle elinizde boş kovanlar varsa hemen bu boş kovanları temizle ve hazırla...
Daha sonra bu boş kovanları aldığın arıların bulunduğu kovanların yerine koy.
Daha sonra aldığın arıların bulunduğu çerçeveleri hem yavru hem de günlük yumurta açısından kontrol ederek yeni kovana aktarın ve sıkıştırma işlemini gerçekleştirin.
Sıkıştırma işlemi olarak arıların bastığı çerçeve sayısı ve yavrulu çerçeve sayısı etkili olacaktır.
Diyelim ki 3 çerçeve yavrulu var..
En dışa ballı 1 çerçeve ortada yavrulu 3 çerçeve ve dışına tekrar 1 ballı çerçeve olacak şekilde 5 çerçeveye sıkıştır. En dışına da bölme tahtanız varsa onu koyun.
Bu işlemi yaptıktan sonra varroa mücadelesini de yapınız. Bulunduğunuz bölgede gece sıcaklıkları yüksekse sıvı besleme, eğer gece sıcaklıklar 4-5C altında ise katı beslemeye başlayınız.

Problemli koloniniz varsa o yine başka bir anlatım gerektirir ki ilk yapılacak işlemler bunlardır.

Çevrimdışı bodad

• Pupa
  • Yer: BODRUM
« Yanıtla #9 : Mart 26, 2008, 17:26:44 »
Sevgili  Arkadaşlar,
Kovan kontrolü sırasında karşılaştığım 2 soruyu sormak isterim.
İlki kovandaki ilk 2 petek boş ne bal var nede üstünde arı,üçüncü petekten itibaren bal ve yavru var.Birde kovanın ilk peteğinin kovan tahtasına doğru olan bölümü rutubet yapmış, bu rutubet den midir nedir kovanın içerisinde güveyi tırtıl olarak görüp öldürdüm.ben nedenini çözemedim bilen tecrübeli arkadaşlarımın düşüncelerini ve yapmam gerekenleri yazmalarını rica ederim.selam ve saygılarımla. 8) 

Çevrimdışı apismellifera

• Larva
  • **
  • Yer: burdur
  • ASİL AZMAZ BAL BOZULMAZ
« Yanıtla #10 : Mart 27, 2008, 00:05:45 »
bodad kardeş şimdi o bahsettiğin 2 çıtayı arıdan alıyorsun.arı kaç çıtalı bilmiyorum ama yavrulu çıtanın yanına ballı çıta koy.bu tip taraftaki rutubet yapmış petekte eğer yavru yoksa onu alıp yerine kabarmış hatta ballı olması daha makbuldür bu çıtaları koyabilirsin.tahminim yavru yoktur.güvenin olma sebebide arının zayıflığından dır.saygılarımla

Çevrimdışı bodad

• Pupa
« Yanıtla #11 : Mart 28, 2008, 00:43:53 »
Sevgili Apismellifera,
Cevabın için teşekkürler.dün cevabını okudum fakat yazmak için zamanım olmadı.bugün kovan kontrolü yaptım .Önerdiğin gibi rutubetli peteği aldım.petekleri birer sıra kaydırdım.kovanlarda 5 er petek var.daha petek isteyen olmadı.ben önceleri 2şeker/1 su  şerbet hazırlıyordum.sonra buradan bunun kış için olduğunu okudum şimdi 1/1 şerbet veriyorum.içine vitamix de katıyorum.2 günde bir veriyorum.birde pudra şekeri ile neo terramycin'i karıştırıp peteklerin üzerine serptim.onu almışlar fakat aynı gün akşam verdiğim şerbeti bir kaçı almamış.bende döktüm.daha arılara bu sene hiç ilaç vermedim.arılar zayıf diyorsun başka yapabileceğim bir önerin varmı?şerbeti yaparken suyu kaynatıyorum şekeri karışrtırıp eritiyorum.suyla beraber şekeride kaynatmak gerekirmi?birde arısı ölen ve kovan içinde rutubetlenmiş petekler için ne yapabilirim?çok soru sordum galiba inşallah seni sıkmamışımdır.senin ve diğer arkadaşların tecrübe ve önerilerinize güveniyorum.selam ve saygılarımla. 8)

Çevrimdışı apismellifera

• Larva
  • **
« Yanıtla #12 : Mart 28, 2008, 16:50:33 »
sevgili bodad kardeş kovanlarda 5 er petek var diyorsun ama 5 peteğin hepsinede arı basıyormu yani petek lerin üzeri arı ile dolumu. eğer üzerinde tek tük arı varsa o petekleride al.arıyı fazla dağıtmamış olursun böylelikle arı yavrulu alanı daha sıcak tutar.şurubu yaparken suyu ısıt hatta kaynat FAKAT şekerle birlikte değil.şekeri su ılıyınca şeker eriyecek sıcaklıkta olunca katarak erit.şekerle birlikte suyu ısıtmak ve kaynatmak arılar için sakıncaa doğurur.çünkü şeker kaynatılırsa kimyasal değişimlere uğrar buda arılara iyi geelmez.mesala bazı arııcılar üzüm pekmezi verir sakıncalı.şurubuda arılara azar azar ver alışsınlar.ilaç işini doğru yapmışsın ama biraz erken gibi.

Çevrimdışı bodad

• Pupa
« Yanıtla #13 : Mart 28, 2008, 22:08:11 »
Sevgili Apismellifera,
Merhaba, cevabını okudum.Önerilerin ve zaman ayırdığın için teşekkürler.bu 5 erli peteklerde arı miktarı güzel bir kısım günlük bal(bir kısmı sırlı),günlük sirke ve maşallah bol miktarda kapalı yavru var.İnşallah bu sezon güzel geçer.Yağmurlarda oluyor.Etraf çiçek dolu,arılar güzel bir çalışma ortamı buldu.Şerbete vitamin(vitamix,arı polivit vs...) karıştırmak faydalı olurmu?selam ve saygılarımla. 8)

Çevrimdışı apismellifera

• Larva
  • **
« Yanıtla #14 : Mart 28, 2008, 23:27:10 »
şuruba katman faydalı olur yalnız arıların şurubu aynı günde yemesine dikkat et aynı gün yemeli.ertesi güne kalırsa ilaç sıvıyla karıştığından hemen kullanılması lazım.eğer arılar aynı gün yemez ise arılar için risk oluşturabilir.şurubuda havaların sıcak olduğu günlerde ver