selamın aleyküm deyerli arkadaşlar benim fazla bilgim olmadığı için hepinizi dinliyorum ve katılıyorum ben arıcılık yapmaya geçen sene başladım 5 adet arı aldım malum herkesinki gibi benimde hepsi öldü bu senede araştırdım bi abim artık bezmiş 7 adet arısı kalmış bende hepsini satın aldım aldım ama etrafımda arının bakımı hakkında herkes başka önerilerde bulunuyor artı bu arılara bu sene hiç bir bakım yapılmamış benim ilk etapta ne yapmam gerekir sizlerdene fikir edinmek istiyorum saygılarla
Öncelikle elinizde boş kovanlar varsa hemen bu boş kovanları temizle ve hazırla...
Daha sonra bu boş kovanları aldığın arıların bulunduğu kovanların yerine koy.
Daha sonra aldığın arıların bulunduğu çerçeveleri hem yavru hem de günlük yumurta açısından kontrol ederek yeni kovana aktarın ve sıkıştırma işlemini gerçekleştirin.
Sıkıştırma işlemi olarak arıların bastığı çerçeve sayısı ve yavrulu çerçeve sayısı etkili olacaktır.
Diyelim ki 3 çerçeve yavrulu var..
En dışa ballı 1 çerçeve ortada yavrulu 3 çerçeve ve dışına tekrar 1 ballı çerçeve olacak şekilde 5 çerçeveye sıkıştır. En dışına da bölme tahtanız varsa onu koyun.
Bu işlemi yaptıktan sonra varroa mücadelesini de yapınız. Bulunduğunuz bölgede gece sıcaklıkları yüksekse sıvı besleme, eğer gece sıcaklıklar 4-5C altında ise katı beslemeye başlayınız.
Problemli koloniniz varsa o yine başka bir anlatım gerektirir ki ilk yapılacak işlemler bunlardır.