Arı Çayı (
http://www.naturallygrown.org/documents/BeeTea.pdf adresinden)
Özellikle Varroa, nosema, Amerikan ve Avrupa yavru çürüklüğü için antibiyotik ile mücadelede kovan içerisindeki tüm yararlı bakteriler ölür. Aynen bizim antibiyotik kullanımımız da bağırsaklarda ki tüm laktik asit bakterilerinin ölmesi gibi.
Bir kovan içinde ve arının bağırsaklarında yaşayan mikroplar 8000 türü geçmektedir. Bunlardan çoğu yararlı laktik asit bakterileri, mayalar ve diğer bakterilerdir. Az miktarda patojen dediğimiz zararlı bakteri de bulunur fakat arılar tarafından kontrol altına alınmıştır. İyi bakterilerden tanınanlarını listelersek; yüzlerce çeşidi olan ve polenler ile gelen maya bakterileri, 107 adet küf bakterisi, 81 adet diğer maya bakterisi ve polenlerin sindirilmesi sırasında yardımcı olan 29 diğer maya bakterisini sayabiliriz. (Kaynak ing:
http://www.beeuntoothers.com/NoBeeIsAnIsland.pdf)
Polen, arı tarafından çiçekten toplandığı gibi sindirilemiyor. Önce maya bakterileri ile fermante edilmeleri gerekiyor ki polen tozunun dış kabuğu yırtılsın ve içindeki yararlı protein ve vitaminler ortaya çıksın. Maya bakterileri zaten polen de mevcut fakat yaptığımız entegre hastalık mücadelesi bu mikro-florayı ortadan kaldırabiliyor. Yada piyasadan satın aldığımız polenler radyasyona maruz bırakılarak temizlendiği için bu yararlı maya bakterilerinin hiç biri olmuyor.
Çeşitli nedenlerle kovanlarımızda antibiyotik tedavisi veya organik asit buharlaştırması yapıyorsak kovan içindeki mikro-florayı tahrip ettiğimizi ve akabinde de arının bağışıklık sistemini zayıflattığımızı unutmayalım. Bağışıklık sistemi zayıflayan arı ise hastalıkları daha çabuk kapar.
Arı çayı arının bağışıklık sistemini güçlendirir.
Malzemeler2 ölçü su (dinlendirilmiş ve klorsuz (kaynatılıp soğutulmuş olur))
3 ölçü şeker (%10 veya daha fazlası kendi balınız ile değiştirilebilir)
Kekik - 1 küçük ölçü kaşığı veya daha fazla (Varroa sayısını azalttığı gözlemlenmiştir.)
2 çimdik tuz
Papatya Çayı (Organik ürün satan yerlerden poşet olarak)
Karahindiba Çayı (Organik ürün satan yerlerden poşet olarak)
Diğer bitkilerden kuru olarak ada çayı, sedef otu (
http://www.yemex.com/bitki/sedefotu.html), civan perçemi (
http://en.wikipedia.org/wiki/Achillea_millefolium), zufa otu (
http://en.wikipedia.org/wiki/Hyssopus_officinalis), anason, ısırgan otu ve melis otu (
http://en.wikipedia.org/wiki/Melissa_officinalis) kullanılabilir.
HazırlanmasıSu, tuz ve kekiği karıştırarak kaynatın.
Altını kapatın.
Şekeri ekleyin ve karıştırarak eritin.
Daha önce hazırlanmış bitkisel çaydan ekleyin (
ayrıntısı aşağıda)
Eğer %10 bal ekliyorsanız sıcaklık 34C'nin altına düşünce ekleyin.
Steril cam kavanozlarda ve buzdolabında saklayın.
Bitki Çayının HazırlanmasıBir bardağa bir poşet bitki çayı koyun (Papatya veya karahindiba), bir tutam kekik ekleyin ve üzerine kaynar suyu dökün. 10 dakika kendi halinde demlensin.
Bir bardak bitki çayı 19 litre arı çayına yeter. Bir bardak yaklaşık 250ml dir.
Hazırlanmış arı çayı bulanık olmamalı ve rengi berrak amber olmalıdır. Kekik parçalarını süzmenize gerek yok.
Hazırladığınız çaydan sizde için ve taze halinin tadına alışın. Sakladığınız arı çayı kavanozlarında tortu veya bulanma olursa bunları kullanmayın. Arılara çayı vermeden tadına bakın, ekşimiş ise vermeyin. Arı çayını sakladığınız kavanozların steril olmasına özen gösterin.
Dikkat: Arı çayı yukarıdaki ölçü ile Sonbahar destek beslemesi için uygundur.Eğer bahar başı veya yaz beslemesi için kullanacaksanız, su/şeker oranını 50/50 yapın.