Gönderen Konu: Balın Kristalleşmesi, Çözülmesi ve Depolanması  (Okunma sayısı 67377 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı M. Cahit SÜMER

  • mcsumer
  • Genel Moderator
  • Ana Arı
  • *****
  • İleti: 3337
  • Yer: Amasya
    Yaş: 67
  • Arıcılık Şekli: Amatör
  • Rakım: 533
Ynt: Balın Kristalleşmesi, Çözülmesi ve Depolanması
« Yanıtla #30 : Ocak 02, 2013, 13:06:29 »
Yapma Halil Bey,

Konu arıcılar açısından olduğu kadar tüketiciler açısından da önemli.

Konunun ele alınış biçimi de çok hoşuma gitti.  (Kenan Bey’e teşekkürler)

Yine kalıcı ve çok başvurulan bir yazılar bütünü olacak…

Titizlik göstermemin nedeni bunlar.
''Bu kış arılarım soğuktan donacak, açlıktan sönecek endişesiyle arıcılık yapılmaz.'' 
''Arıcılıkta da bilimsel bilgi çoğaldıkça gizemler azalır.''
http://mcsumer.blogspot.com/

Çevrimdışı M. Cahit SÜMER

  • mcsumer
  • Genel Moderator
  • Ana Arı
  • *****
  • İleti: 3337
  • Yer: Amasya
    Yaş: 67
  • Arıcılık Şekli: Amatör
  • Rakım: 533
Ynt: Balın Kristalleşmesi, Çözülmesi ve Depolanması
« Yanıtla #31 : Ocak 02, 2013, 13:25:21 »
...
 
        Baldaki glikoz  oranı  fruktozdan  fazla  ise  bal  kristalize  olur.

 Glikoz  kristalize  olurkende  suyunu  bırakır  ve  fruktozu  zamanla  bozarak  bal  ekşimesi  olur.
...


Şeref Bey,
Mesajınızın alıntıladığım kısmındaki birinci cümle iyi de ikinci cümle biraz netameli...
Umarım kimseyi küstürmeyiz.
Çünkü artık ''bal bozulmaz'' deyip kestirip atamayacağız.

Anlaşılan bundan sonra kristalleşmiş balların saklanmasını, dayanıklılığını artırma yöntemlerini de tartışacağız.
''Bu kış arılarım soğuktan donacak, açlıktan sönecek endişesiyle arıcılık yapılmaz.'' 
''Arıcılıkta da bilimsel bilgi çoğaldıkça gizemler azalır.''
http://mcsumer.blogspot.com/

Çevrimdışı Hasan YAVUZ

  • Ana Arı
  • *****
  • İleti: 1202
  • Yer: ISPARTA/Merkez
    Yaş: 60
  • Arıcılık Şekli: Amatör
  • Arıcılık Tecrübesi: 10-15 yıl
  • Kovan Sayısı: 60
  • Rakım: 1043
Ynt: Balın Kristalleşmesi, Çözülmesi ve Depolanması
« Yanıtla #32 : Ocak 02, 2013, 14:35:48 »
Ahh Hasan Beyciğim, ah!

Benim açıklamalarımın ''açık ve doyurucu'' olmasından çok sizin bu konuları zaten biliyor olmanızdan kaynaklanan bir durum sözkonusu olmasın... Ortak derdimiz bu.

Meccanen, bedava, karşılıksız, hediye olarak bal verirken anlatmakta zorlandığımı hissediyorum.  :)

Arıcılar eskiden ''bal kristalleşir'' diyemiyorlardı. Şimdi çam balının kristalleşebildiği hem de çam balı kongresinde dillendirilmiş.

Cümlemize sağlıklı ömürler, mutlu yıllar dilerim.

Cahit abi; doğru bilgileri biz buradan forumdan öğrendik, öğrenmeyede devam ediyoruz.
Öğrendiklerimizi uygulamaya koyunca, doğru  veriler elde ediyoruz, buda hem öğrendiklerimizin doğruluğunu kanıtlıyor, hemde bizi mutlu ediyor.
Siz ve sizin gibi, değerli bilgi ve araştırmalarını, burada paylaşan abiler, üstadlar var olduğu sürece benim gibi acemilerin yürüyeçeği  daha çokkk yol var diye düşünüyorum.
Ayrıca anlatımlar; anlaşılır, akışkan ve düzgün cümlelerden oluşunca, anlamak daha çabuk oluyor.
Kulakları çinlesin Ahmet VAROL hocamın, forumda dilbilgisi üzerinde bu kadar çok durduğunun nedenini, şimdi daha iyi anlıyorum.................!
Cahit abi, anlayana değil, anlatana bakaçaksın, bilgi ve araştırmalarını paylaşanlardan Allah razı olsun.
İnsan olarak dünya'ya gelen, bunun bilincinde olan, tüm insanlara merhaba.

Çevrimdışı hatemdede

  • İşçi Arı
  • ****
  • İleti: 269
  • Yer: Yozgat
    Yaş: 32
  • HaTeM
  • Arıcılık Şekli: Amatör
  • Arıcılık Tecrübesi: 5-10 yıl
  • Kovan Sayısı: 22
  • Rakım: 1400
Ynt: Balın Kristalleşmesi, Çözülmesi ve Depolanması
« Yanıtla #33 : Ocak 02, 2013, 14:51:41 »
Saygıdeğer tecrübeli abiler, amatör bir arıcı olarak deneme yanılma yoluyla keşfettiğim bir bilgiyi paylaşmak isteddim. 2011 bal hasadını geç yaptım hatta eylül ayında bayramdan sonra sağım yaptım... balların büyük bir bölümü sırlıydı. O yıl balım Mart ayından sonra kristalleşmeye başlamıştı. Bu yıl ise Ağustos da sağım yaptım... sağma makinasında süzdüğüm peteklerin bir çoğu sırlanmamıştı. kristalleşme ise kasım ayında başladı. Şunu gördüm ki yağmayı önleyebilirsek geç hasat yaparsak yada peteklerin tamamı sırlnırsa daha geç kristalleşiyor diyebilirim. saygılar
Kuduretten verdi balı,
Bahanesi oldu arı,
Şimdi dinle ahuzarı,
Allah Allah Allah Allah Arı inler bal içinde...

Çevrimdışı Murat Çakır

  • Murat Çakır
  • Administrator
  • Ana Arı
  • *****
  • İleti: 3962
  • Yer: İstanbul
    Yaş: 53
    • www.beyazkovan.com
  • Arıcılık Şekli: Amatör
  • Arıcılık Tecrübesi: 10-15 yıl
  • Kovan Sayısı: 20
  • Rakım: 63
Ynt: Balın Kristalleşmesi, Çözülmesi ve Depolanması
« Yanıtla #34 : Ocak 02, 2013, 15:14:58 »
Geç dönem sağılan bala salgı balı karıştığı için daha geç granülleşiyor.

Çevrimdışı Nurettin ÖKSÜZ 41

  • Pupa
  • ***
  • İleti: 113
  • Yer: kocaeli
    Yaş: 48
  • YUVACIK-KOCAELİ
  • Arıcılık Şekli: Profesyonel
  • Arıcılık Tecrübesi: 20 yıl üstü
  • Kovan Sayısı: 100+
  • Rakım: 250
Ynt: Balın Kristalleşmesi, Çözülmesi ve Depolanması
« Yanıtla #35 : Ocak 02, 2013, 16:06:15 »
Hatemdede
sizin tespitinizin tam tersi gerçekleşir
sırlı balın su oranı az olur daha çabuk donar
Haram deniz suyu gibidir içtikçe susarsın

Çevrimdışı hatemdede

  • İşçi Arı
  • ****
  • İleti: 269
  • Yer: Yozgat
    Yaş: 32
  • HaTeM
  • Arıcılık Şekli: Amatör
  • Arıcılık Tecrübesi: 5-10 yıl
  • Kovan Sayısı: 22
  • Rakım: 1400
Ynt: Balın Kristalleşmesi, Çözülmesi ve Depolanması
« Yanıtla #36 : Ocak 02, 2013, 16:19:37 »
Mrb Nurettin Bey demek ki doğru bir tecrübe değilmiş. ;)
Kuduretten verdi balı,
Bahanesi oldu arı,
Şimdi dinle ahuzarı,
Allah Allah Allah Allah Arı inler bal içinde...

Çevrimdışı Ahmet Çetinkaya

  • Pupa
  • ***
  • İleti: 212
  • Yer: konya / ılgın
    Yaş: 40
    • Arıcılık bir sevda
  • Arıcılık Şekli: Amatör
  • Arıcılık Tecrübesi: 1-5 yıl
  • Kovan Sayısı: 5
Ynt: Balın Kristalleşmesi, Çözülmesi ve Depolanması
« Yanıtla #37 : Ocak 02, 2013, 16:36:38 »
Anason balının da kristalleşme özelliği tartışılabilir.
Büyük işlerin küçüğü olmak mı? Küçük işlerin büyüğü olmak mı?

Çevrimdışı Kenan GİŞAN

  • Ana Arı
  • *****
  • İleti: 3007
  • Yer: Bursa - Yalova
    Yaş: 53
    • http://kenangisan.blogspot.com/
  • Arıcılık Şekli: Amatör
  • Arıcılık Tecrübesi: 5-10 yıl
  • Kovan Sayısı: 40
  • Rakım: 400
Ynt: Balın Kristalleşmesi, Çözülmesi ve Depolanması
« Yanıtla #38 : Ocak 02, 2013, 17:20:34 »
Yapma Halil Bey,

Konu arıcılar açısından olduğu kadar tüketiciler açısından da önemli.

Konunun ele alınış biçimi de çok hoşuma gitti.  (Kenan Bey’e teşekkürler)

Yine kalıcı ve çok başvurulan bir yazılar bütünü olacak…

Titizlik göstermemin nedeni bunlar.

Cahit abi,

Titizliğinizi anlıyorum ve memnun oluyorum.

Bu konu, forumda eksik gördüğüm bazı konulardan biriydi, onu yazmaya çalıştım. Sizler ve arkadaşların katkılarıyla, gerektiğinde başvurulacak bir konu olacağına ben de inanıyorum.

Forumda olmasının gerekli olduğunu düşündüğüm başka konularda var, sırayla onları da yazmaya çalışacağım.

Konu bence de önemli. Bu konuda tüketicimizin ön yargıları olduğu gibi, bazı arıcılarımızın eksik bilgisi, bazı arıcılarımızın da yanlış bilgisi var.

Balın kristalleşmiş olmasının, balın kalitesi konusunda bir fikir vermediğini artık bal tüketicisi de bilmeli. Bu bilgilendirme işinde de arıcıya çok iş düşüyor. Balın kalitesi hakkında beş duyumuzla karar veremeyeceğimizi, sahte balı yakarak, koklayarak, yazarak, tadarak anlayabilmenin mümkün olmadığını, baldaki sahteciliğin sadece ileri analiz yöntemleriyle anlaşılabileceğini anlatmalıyız.

Arıcımız bunları anlatmadan önce, balın tüketiciye en sağlıklı şekilde ve koşullarda nasıl üreteceğini de bilmeli ve ona göre üretim yapması gerekir. Bundan sonra da ürettiği balı kavanoza koyarak ve etiketini yapıştırarak göğsünü gererek satabilmeli.

Çevrimdışı Halil BİLEN

  • Administrator
  • Ana Arı
  • *****
  • İleti: 22802
  • Yer: Mustafakemalpaşa
    Yaş: 49
    • http://www.halilbilen.com/
  • Arıcılık Şekli: Profesyonel
  • Arıcılık Tecrübesi: 20 yıl üstü
  • Kovan Sayısı: 350
  • Rakım: Rakım Kirmasti Çayı ile bir.
Ynt: Balın Kristalleşmesi, Çözülmesi ve Depolanması
« Yanıtla #39 : Ocak 02, 2013, 17:51:12 »
Avrupalı gibi olacağız Kenan abi, neden gelişmelere açık değilsin sen bakayım... :P
http://www.halilbilen.com/

http://halilbilen.blogspot.com/

http://www.facebook.com/halilbilen

halilbilen2@hotmail.com


Yola Çıktıklarını, Yolda Bulduklarına Değişirsen; Yolunu Kaybedersin.

Yanlış trene bindiysen, koridorda ters yöne koşmanın bir faydası yoktur.

Çevrimdışı Çetin ŞAHİN

  • Pupa
  • ***
  • İleti: 228
  • Yer: Ankara
    Yaş: 39
    • www.yaylakkoyu.com
  • Arıcılık Şekli: Amatör
  • Arıcılık Tecrübesi: 1-5 yıl
  • Kovan Sayısı: 67
  • Rakım: 1308
Ynt: Balın Kristalleşmesi, Çözülmesi ve Depolanması
« Yanıtla #40 : Ocak 02, 2013, 18:41:25 »


Uploaded with ImageShack.us




Uploaded with ImageShack.us

konu üzerine fotoğraf eklemek istedim.
1. sıradaki : 2012 yılına ait Isıtma işlemine tabi tutulmamış, (Tek Geçerim, herkese tavsiye ederim)
2. sıradaki : 2012 yılına 45 C ile ısıtılarak satışa sunulmuş, (tadı güzel ama 1. numaradan vazgeçmem)
3. sıradaki : 2011 yılına ait derecesiz ısıtma işlemine tabi tutulmuş, (arıcıda bal nasıl bulunmaz denilmesin diye bekletilen, ancak yüzüne bakılmayan)

saygılarımla
www.yaylakkoyu.com
0505 706 43 61

tural55

  • Ziyaretçi
Ynt: Balın Kristalleşmesi, Çözülmesi ve Depolanması
« Yanıtla #41 : Ocak 02, 2013, 21:48:48 »
Bugün bu üç kavanoz satışa sunulsa 100 kişiden 90 tanesi ortadaki balı alır.(benim düşüncem)

Çevrimdışı Hüseyin Basri ÇALIŞKAN

  • Hüseyin Basri ÇALIŞKAN
  • Ana Arı
  • *****
  • İleti: 2487
  • Yer: AYDIN ÇİNE
    Yaş: 36
    • Arıcılık bilgi paylaşımı bloğum
  • Arıcılık Şekli: Amatör
  • Arıcılık Tecrübesi: 10-15 yıl
  • Kovan Sayısı: 90
  • Rakım: 90
Ynt: Balın Kristalleşmesi, Çözülmesi ve Depolanması
« Yanıtla #42 : Ocak 04, 2013, 02:36:53 »
Balın kristalleşmesi ile ilgili Muhsin DOĞAROĞLU hocamızın bir videosu var. Tarım Türk TV Modern arıcılık programında yayınlanmış.

Ben cumartesi günü tekrar yayının birazını izleyebildim.

İnternet üzerinde o videoyu bulamadım.

Bulan varsa paylaşırsa çok sevinirim.





Adnan Menderes Üniversitesi Çine Meslek Yüksek Okulu Arıcılık Proğramı 2010 mezunu .. Arıcılık Teknikeri.

Çevrimdışı M. Cahit SÜMER

  • mcsumer
  • Genel Moderator
  • Ana Arı
  • *****
  • İleti: 3337
  • Yer: Amasya
    Yaş: 67
  • Arıcılık Şekli: Amatör
  • Rakım: 533
Ynt: Balın Kristalleşmesi, Çözülmesi ve Depolanması
« Yanıtla #43 : Ocak 04, 2013, 13:39:53 »
Balın kristalleşmesi ile ilgili Muhsin DOĞAROĞLU hocamızın bir videosu var. Tarım Türk TV Modern arıcılık programında yayınlanmış.

Ben cumartesi günü tekrar yayının birazını izleyebildim.

İnternet üzerinde o videoyu bulamadım.

Bulan varsa paylaşırsa çok sevinirim.

İlgili programın Kasım 2012’de yayınlanan ilk dört bölümü Youtube'a yüklenmiş... Sonrakileri herhalde televizyonun arşivinden izleyebileceğiz. Video arşivi hazırlık aşamasındaymış.

***

Sözü edilen bölümde kristalleşme ile ilgili söylenenlerden anladığım ve hatırladığım:
Glukozun kristalleşmesi fruktoza göre çok hızlı olur…
Kristalleşen glukoz sudan arınmış olur…
Baldaki glukoz sudan arındığına göre, balın diğer kısımlarındaki su oranı yükselmiş olur… 

Bir kavanozdaki kristalleşmiş baldan bir kaşık bal aldığımızda oluşan çukurun dibinde ertesi gün akışkan bir bal görürüz. Aldığımız balın yerini doldurmaya çalışan balın hem su hem de fruktoz oranının, kavanoza koyduğumuz bala göre yüksek olduğu kolayca saptanabilir.

Anlatılanı kendimce tamamlamak isterim:
Kavanozdaki kristalleşmiş baldan alınan bir-iki kaşık bal nedeniyle oluşan çukurda biriken balın su oranı yüksek olacağından dayanıklılığı, kayda değer bir derecede olmasa da, azalır.

***

Arıcılar olarak tartışıyor ve en iyiyi bulmaya çabalıyoruz… (Bir iletide yazılanlar tamamen doğru olsa bile...) Tüketici konumundaki kişilerin rastlantı sonucu bir-iki yazıyı okuyup da bir hükme varmaları yanlış olur. Yukarıdaki ifademin yanlış anlaşılma riskini gidermek için bu açıklamayı yapmak gereğini duyuyorum: Kavanozdan bir kaşık bal aldıysanız herhalde kavanozda kalan balı beş yıl sonra yemek üzere saklamazsınız. Yani baldaki dayanıklılık azalsa bile bunu tüketicinin herhangi bir biçimde algılaması mümkün olmaz. Bu olay nedeniyle örneğin, balınız on yıl yerine dokuz yıl boyunca kalitesini koruyabilecekse bunun tüketici olarak sizin açınızdan pek de önemi olmayacaktır. 
''Bu kış arılarım soğuktan donacak, açlıktan sönecek endişesiyle arıcılık yapılmaz.'' 
''Arıcılıkta da bilimsel bilgi çoğaldıkça gizemler azalır.''
http://mcsumer.blogspot.com/

dellal78

  • Ziyaretçi
Ynt: Balın Kristalleşmesi, Çözülmesi ve Depolanması
« Yanıtla #44 : Ocak 10, 2013, 22:36:26 »
Almanya'da %90 kristalize olmuş bal tüketiliyor. Makina veya matkap yardımıyla belirli aralıklarla karıştırılıyor, daha çabuk kristalleşmesi için 1 teneke balın icine 500gr. glikoz oranı yüksek bal aşılanıyor. Karıştırma aşamasında kristaller ufak parçalara bölündüğü icin bal krem gibi oluyor. Baştan iyi gözle bakmıyordum bu ballara ama şu anda evimden eksik etmiyorum.