Gönderen Konu: Domates...  (Okunma sayısı 13201 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı hatkobi

  • Ana Arı
  • *****
  • İleti: 3129
  • Yer: Ankara
    Yaş: 76
  • Mehmet Bİ.Eskişehir
  • Arıcılık Şekli: Amatör
  • Arıcılık Tecrübesi: 10-15 yıl
Domates...
« : Şubat 19, 2013, 23:33:02 »
   
        Domates
Lycopersicum esculantum
Bugün domates,tüm dünya mutfaklarının vazgeçilmez bir sebzesi oldu.O eşsiz lezzeti sayesinde salatalardan çorbalara,yemeklerden soslara kadar mutfağın başköşesine oturdu.Hatta neredeyse bugün,yiyeceklere katkı olmaktan çıkıp ana yiyecek oldu bir çok sofraya. Öyleki o kırmızı renginde likopen adlı antioksidan bir maddeye sahip olmakla insan sağlığına önemli katkılarıyla birlikte çok değerli vitamin ve mineralleride içinde barındıran bir sebzedir.

Domatesin ilginç bir tarihi vardır.Domatesin anavatanı Meksikadır.İlk olarak Bolivya ve Peru da yabani sarı renkli formları bulunmuş, Kolomb'un Amerika'yı keşfinden sonra Avrupa'ya gemilerle gönderilmiştir.Daha sonra kırmızı türleri de ortaya çıkmıştır.Önceleri insanlar tarafından zehirli olduğuna inanılarak yenmesede,1900 lü yıllardan sonra yavaş yavaş tüketilmeye başlandı ve bu giderek arttı.




BAHÇEDE  DOMATES YETİŞTİRİCİLİĞİ


YETİŞTİRME İSTEKLERİ:

İklim isteği: Domates ılık ve sıcak iklimlerden hoşlanır. Güneşli sıcak iklimlerde meyveleri şekerce zengin, renkleri koyu ve olgun olurlar. Yaz mevsimi serin ve çok bulutlu yerlerde tam olgunlaşamazlar.10 °C nin altında gelişimi yavaş olmakla birlikte,fidelerin sahaya dikiminde bölgede don ihtimali bulunan günlerin tamamen bitmiş olması gerekir. Domatesler en iyi gelişimlerini 15-28 o C arasındaki sıcaklıklarda gösterirler. 30 oC' nin üzerinde ve 10 °C 'nin altındaki sıcaklıklar da bitki gelişmesi devam eder fakat çiçeklerde döllenmede problemler olabilir.Çiçekler dökülüp, çekirdeksiz ve küçük meyveler meydana gelebilir.Gece-gündüz sıcaklıkları arasındaki farkın 15 °C civarında olması olgunlaşmış meyvelerde lezzeti arttırmakla birlikte, daha fazla olması hem meyve bağlamayı olumsuz yönde etkilerken hem de olgunlaşmakta olan meyvelerde kızarmayı geciktirebilir ve çatlamalara da sebebiyet verebilir.

Toprak isteği: Domates seçici olmamakla beraber süzek, humus ve organik maddece zengin, su tutma kabiliyeti iyi, tınlı topraklardan  hoşlanır.Kumlu-tınlı topraklarda erkencilik gösterir. Killi ağır topraklarda bitki gelişmesi daha yavaş ancak bitki sürekli olarak gelişip yeni sürgünler meydana getirdiğinden verim daha yüksek olur.Domates pH 5.5-7 olan topraklarda daha iyi yetişir.

Ekim Nöbeti: Temel prensip olarak aynı alanda art arda domates veya aynı familyadan olan biber ve patlıcanın yetiştiriciliğinin yapılması hastalık kontrolleri ve topraktaki besin maddelerinin tek yönlü tüketimiyle ilgili problemler oluşturmasına rağmen gerekli kültürel tedbirlerin alınması ve toprak gübrelemesinin yapılmasıyla bu problemler ortadan kaldırılabilir.

YETİŞTİRME ŞEKLİ:

Toprak Hazırlığı ve Taban Gübrelemesi:

Domates yetiştiriciliğine önce toprak hazırlığı ile başlanır. Sonbaharda  çiftlik gübresi  toprağa verildikten sonra derin toprak işlemesi yapılır. Toprak kesekli olarak bırakılır. Mümkünse ilkbaharda tekrar  sürülür. Daha sonra toprak düzeltilerek dikime hazır hale getirilir.Bu mümkün değilse iyice ayrışmış çiftlik gübresi *(15 kg./1 m2) ve 15.15.15 * (100 gr./1 m2) oranındaki kimyevi gübre karıştırılarak toprağa verilmeli ve toprak iyice işlenmelidir.


Domates fidelerinin tarlaya dikiminde dikkat edilecek hususlar;

* Fidelerin toprağa dikimi, donlar geçtikten sonra yapılmalı,
*Toprağın tavlı olmasına dikkat edilmeli bunun için dikimden birkaç gün önce işlenmiş  ve dikime hazır hale getirilmiş toprak hafifçe sulanmalıdır.
*Fideler toprağa dikilmeden önce mutlaka sulanmalı,
*Fideler kökboğazlarından değil,yaprağa yakın yerlerinden tutulmalı,
* Domates yetiştiriciliğinde sıra arası ve sıra üzeri bırakılacak aralıklar çeşidin sırık veya yer çeşidi oluşuna, büyüme ve yayılma kuvvetine ve ayrıca toprak şartlarına  göre de değişir. Genel olarak sıra araları yer domateslerinde 80-125 cm, sırık çeşitlerinde 80-120 cm, sıra üzeri mesafeler ise yer çeşitlerinde 60 cm, sırık  çeşitlerinde ise 50 cm olarak bırakılmalıdır. Yetiştiriciler fideleri tercihen kuzey-güney istikametinde hazırlanan setlerin üzerine dikmelidir.   
* Dikim sabahın erken saatlerinde veya akşam serinliğinde yapılmalıdır. Sıcak saatlerde dikim yapılmamalıdır.
*Dikimde fidelerin ilk(kotiledon) yapraklarının toprak üstünde kalmasına dikkat edilmeli ve fide kök boğazı en fazla 1 cm. olacak şekilde toprakla hafifçe sıkıştırılmadan örtülmelidir ve bütün dikim işlemlerinden sonra hafifce can suyu verilmelidir.
 


Çapalama: Genel olarak bitki köklerine zarar vermemek ve mümkün olduğu kadar bitki aralarında gezmemek için çapalama işlemi yapılmamalıdır.Eğer yabancı ot kontrolü için yolma işlemi yapılamıyorsa hafif bir çapalama yapılabilir.
 

Sulama: Sulama karık veya damla sulama yöntemi ile yapılabilir.İmkan dahilinde avantajlarından ötürü damla sulama yöntemi tercih edilmelidir. Domates yetiştiriciliğinde sulamaya çok dikkat etmek gerekir. Dikimden sonraki ilk dönemlerde fazlaca sulamanın yapılması,tembel kök oluşumuna ve obur bitki gelişimine sebebiyet verir.Bu sebeple dikimden itibaren ilk birkaç gün sulama yapılmamalıdır ve daha sonra ilk salkımdaki meyve fındık meyvesi büyüklüğüne gelene kadar çok az bir sulama yapılmalıdır.Bu dönemden itibaren yavaş yavaş sulama miktarı arttırılmalıdır ve bitki ilk hasat zamanına kadar geçen bu süre içerisinde hem bitkinin büyümesi hemde havaların ısınmasıyla birlikte daha çok suya ihtiyaç duyar.İlk salkımlarda olgunlaşma için renk değişimi başladığı andan itibaren su miktarı azaltılmalıdır.Bu meyvelerin olgunlaşmasını ve daha lezzetli bir hale gelmesini sağlar.Bu dönemde fazlaca su vermek olgun meyveleri yumuşatırken,olgunlaşmamış yeşil iri meyvelerin çatlamasına sebebiyet verebilir. Sulama tercihen sabah erken saatlerde veya  akşam saatlerde yapılmalıdır.Sulamanın toprak yüzeyinde bitki gövdesinden en az 30 cm. uzağından yapılması ve hiçbir şekilde bitki aksamına temas ettirilmemesi gerekir.

Sırığa Alma: Sırık domatesi yetiştiriciliğinde en çok kullanılan yöntemdir Bu amaçla tercihen kamış yada ağaç aksamlı 2 m uzunluğunda düzgün dallar hazırlanır. Bitkiler yaklaşık 20-25 cm. boya ulaştığında bitkinin  10 cm kadar uzağına gelecek şekilde herek toprağa sıkıca sokulur. Bitkinin dip kısmından itibaren 2. ve 3. yaprağın dibinden sağlam yumuşak bir pamuk ipliği ile ? şeklinde bağlanır. Bağlama işi bitkiler boylandıkça 30-35 cm'de bir tekrarlanır.

Sırık Domateslerde Budama: Sırığa  alınmış bitkilerde budama yapmak lüzumludur.Çünkü bu yapılmaz ise sırık domates bitkisi boylanmayıp,yeni sürgünler verdikçe çalı bitkisi formunu alırlar ve neticede bitkiden ürün alınamaz. Budama koltuk alma ve uç alma olmak üzere iki şekilde uygulanır.En önemli budama koltuk alma budama işlemidir.

Koltuk Alma Budaması: Domateslerde bitki gövdesi ile ana yaprakların birleştiği  koltuk denilen kısımlardan uzayan sürgünlerin alınmasına koltuk alma denir.Bu işlem sürgün henüz çok küçük iken yapılmalı ve bu sayede mümkün olan en küçük yara açılmalıdır.Bu işlem sayesinde domates bitkisi tek bir ana dal üzerine bindirilerek yukarıya doğru bitkinin gelişimi sağlanır.

Uç Alma Budaması: Bitkilerin istenilen boya ulaşmalarıyla birlikte,büyüme noktalarının alınarak budanmasıdır.Genel olarak bitki 6. ve 7. çiçek salkımına ulaştığında hasat zamanıda yaklaşmış dönemdedir bu yüzden uç sürgün buması yapılmalıdır.Bu işlem bırakılması istenen son salkımın iki yaprak üstünden bitkinin tepe sürgününün koparılması suretiyle yapılır.

OLGUNLUK VE HASAT


Hasat sırasında dikkat edilecek hususlar:
•   Tarla yaşken hiçbir zaman hasat yapılmamalıdır.
•   Hasatta sıralar arasında mümkün olduğu kadar az gezilmelidir.
•   Tarla hasattan sonra hemen sulanmalı ve hırpalanan bitkinin kendisini çabucak toparlaması sağlanmalıdır.
     
       
HASTALIK ve ZARARLILAR

Domates bitkisinde birçok hastalık oluşabilmekte isede,daha çok görülebilenler şunlardır:
Mildiyö
Karaleke
Külleme



Mineral ve vitamin kaynağı 100 gramında 19 kalori bulunan domates, doyurucu etkisi nedeniyle özellikle diyet programlarının vazgeçilmez sebzelerinden biridir. Çok zengin bir içeriğe sahip. A ve C vitaminleri, mineral tuzlar özellikle de potasyum, kalsiyum, fosfor ve sodyum deposudur.Ayrıca domateste, likopen denilen ve bazı kanser türlerinin önlenmesinde yardımcı olduğu düşünülen önemli bir antioksidant  madde vardır. Araştırmalar, likopenin pişirilen domateste ısı nedeniyle daha etkili bir hale geldiği ve  vücudumuzun daha kolay yararlanacağı bir yapıya dönüştüğünü gösteriyor.
Antioksidanların hastalıklara karşı savunma sistemini harekete geçirip güçlenmesini sağlayan özellikleri vardır. Antioksidanlar, vücut hücrelerinin enerji temini için oksijeni yakarken oluşan serbest radikalleri etkisiz hale getirirler. Serbest radikaller denen maddeler hücrelere zarar verip yaşlanmayı hızlandırdığı gibi bazı kanserler ve kalp damar hastalıkları için risk oluştururlar.. Yine antioksidanlar, bağışıklık sisteminin sağlıklı kalmasında, kanser ve başka bazı hastalık risklerinin azalmasında yardımcı olabilir.*

DOMATES ÇEŞİTLERİ:
   
   Kullanım alanlarına göre:

1-Sofralık
2-Sanayilik olmak üzere iki gruba,

    Morfolojik durumlarına göre:

1-Bodur-yer
2-Sırık çeşitler
3-Yarısırık çeşitler olmak üzere üç gruba

Yetiştirme alanlarına  göre:   

1-Açık sahada
2-Turfanda (örtüaltı seralarda) olmak üzere iki gruba ayrılır.
""  En mutlu insanlar; en güzel şeylere sahip değiller.
     Onlar, sahip oldukları her şeyi en güzel şekle sokanlardır. ""

Çevrimdışı Onur Baş

  • Pupa
  • ***
  • İleti: 122
  • Yer: samsun
    Yaş: 25
  • Arıcılık Şekli: Amatör
  • Arıcılık Tecrübesi: 1-5 yıl
  • Kovan Sayısı: 40
  • Rakım: 752
Ynt: Domates...
« Yanıtla #1 : Şubat 19, 2013, 23:47:10 »
Bu sene bende domatesinden hıyarına kadar güzel bir bahçe yapacağım inşallah. Satın aldığımız çoğu domatesin, salatalığın nede bi başkasının gidayla alakası yok
Başlamak için mükemmel olmak zorunda değilsin; fakat mükemmel olmak için başlamak zorundasın.

Çevrimdışı Murat AKIN

  • Genel Moderator
  • Ana Arı
  • *****
  • İleti: 11367
  • Yer: Tekirdağ
    Yaş: 71
  • Arıcılık Şekli: Amatör
  • Arıcılık Tecrübesi: 20 yıl üstü
  • Kovan Sayısı: --- adet kayıtlı
  • Rakım: 74 metre
Ynt: Domates...
« Yanıtla #2 : Şubat 19, 2013, 23:48:20 »
Sayın Mehmet Bi:

Yazının ön kısmını okudum kırmızı domatesi görünce aklıma bir şey geldi.

Fatih Sultan Mehmet domates çorbasını severmiş desek ne kadar doğru olur.
************************************************************

Osmanlı mutfağında ve Anadolu da 80 - 90 yıl öncesine kadar yeşil domates yenirmiş ve domates kızarınca çürümüş denilip atılırmış.

Balkanlardan gelenlerin örnek olmasıyla kırmızı domates yenilmeye başlanmış.

Çevrimdışı Ahmet DİKMETAŞ

  • Ana Arı
  • *****
  • İleti: 1025
  • Yer: ERDEMLİ / MERSİN
    Yaş: 48
  • EMEKLİ
  • Arıcılık Şekli: Meraklı
  • Arıcılık Tecrübesi: 1-5 yıl
  • Kovan Sayısı: 200
  • Rakım: 50
Ynt: Domates...
« Yanıtla #3 : Şubat 20, 2013, 06:03:52 »
Mehmet abi aydınlatıcı bilgi için teşekkür ederim...

Domates konusunda ben kendimi biraz şanslı hissediyorum...( annanem hala kendi tohumundan kendi domatesini yetiştirir..)

Genelde kırsal kesimde görev yaptığımdan hemen hemen her yöremizin köy/ yayla domatesini yeme şansına eriştim...

Dalından kopardığında kendine has domates kokusu... Kendine has Ekşiliği... gerisini siz düşünün... ;D
kanatlı hayvan beslemeye önce tavuktan mı başlasaydım acaba:))

Çevrimdışı hatkobi

  • Ana Arı
  • *****
  • İleti: 3129
  • Yer: Ankara
    Yaş: 76
  • Mehmet Bİ.Eskişehir
  • Arıcılık Şekli: Amatör
  • Arıcılık Tecrübesi: 10-15 yıl
Ynt: Domates...
« Yanıtla #4 : Şubat 20, 2013, 22:49:42 »

   " Osmanlı mutfağında ve Anadolu da 80 - 90 yıl öncesine kadar yeşil domates yenirmiş ve domates kızarınca çürümüş denilip atılırmış.

Balkanlardan gelenlerin örnek olmasıyla kırmızı domates yenilmeye başlanmış."
    Sayın Akın, bildiğim kadarıyla yeşil domates çiğ yenirse zehirliymiş. Ya turşuda veya yemekte kullanılacak. Evelki sene fazla topraklı fide ekmiştim. Çok güzel olmuştu. Biraz geç kaldığım için çok yeşil arttı. Turşu yaptım. Yemeğini merak ettim, buldum. Bir defa pişirip yemiştim.
    Can suyu verildikten sonra çiçek açana kadar sulanmıyacakmış. Öyle yaptım.
""  En mutlu insanlar; en güzel şeylere sahip değiller.
     Onlar, sahip oldukları her şeyi en güzel şekle sokanlardır. ""

Çevrimdışı KadirUstun

  • Ana Arı
  • *****
  • İleti: 1095
  • Yer: Kütahya
    Yaş: 34
  • Arıcılık Şekli: Amatör
  • Arıcılık Tecrübesi: 5-10 yıl
  • Kovan Sayısı: 150 (+ - %10)
  • Rakım: 340
Ynt: Domates...
« Yanıtla #5 : Şubat 20, 2013, 23:15:58 »
Dedem bilgiler için teşekkürler. Kısmetse bu sene yaklaşık 3 dekarlık bir alanda sebze bahçesi kurmayı planlıyorum. Bu bölümde izin verilirse gelişmeleri paylaşırım.

Çevrimdışı hatkobi

  • Ana Arı
  • *****
  • İleti: 3129
  • Yer: Ankara
    Yaş: 76
  • Mehmet Bİ.Eskişehir
  • Arıcılık Şekli: Amatör
  • Arıcılık Tecrübesi: 10-15 yıl
Ynt: Domates...
« Yanıtla #6 : Şubat 20, 2013, 23:18:27 »

   Hayırlı bereketli olsun kardeşim.
""  En mutlu insanlar; en güzel şeylere sahip değiller.
     Onlar, sahip oldukları her şeyi en güzel şekle sokanlardır. ""

Çevrimdışı yalçın meriç

  • Ana Arı
  • *****
  • İleti: 2391
  • Yer: kdz.ereğli
    Yaş: 73
  • Arıcılık Şekli: Amatör
  • Arıcılık Tecrübesi: 20 yıl üstü
  • Kovan Sayısı: 15+3 kutu
  • Rakım: 100m.
Ynt: Domates...
« Yanıtla #7 : Şubat 21, 2013, 01:56:32 »
   Sayın Hatkobi,domates hakkında verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim. Her yaz bende bahçemde domates biber gibi bitkileri ekerim. Bizler yerli cinsi dediğimiz (köy domatesi) ekeriz. Bu sene tesadüfen bir cins domates fidanı elime geçti daha doğrusu komşuda varmış ta onlar tohumunu kaybetmişler ve hayvanlarının gübresi vasıtasıyla bana geçmiş. Bu domates küçük fakat geç ekilmesi gereken bir cins.Geçen yıl  tesadüfen erken ekilmişti ve meyvasını geç vermişti. Bu sezon geç ekeceğim bakalım nasıl olacak? Tadı çok güzel. :D
Eğer bir güzelliğin yoksa,ben sana nasıl derim çok güzelsin diye.!

Çevrimdışı Halil BİLEN

  • Administrator
  • Ana Arı
  • *****
  • İleti: 22802
  • Yer: Mustafakemalpaşa
    Yaş: 49
    • http://www.halilbilen.com/
  • Arıcılık Şekli: Profesyonel
  • Arıcılık Tecrübesi: 20 yıl üstü
  • Kovan Sayısı: 350
  • Rakım: Rakım Kirmasti Çayı ile bir.
Ynt: Domates...
« Yanıtla #8 : Şubat 21, 2013, 10:56:03 »
Hiç domates ekmeye uğraşamam...

MKP ve Karacabey ovası komple domates.

Envai çeşit.

Yemeyeni dövüyorlar.
http://www.halilbilen.com/

http://halilbilen.blogspot.com/

http://www.facebook.com/halilbilen

halilbilen2@hotmail.com


Yola Çıktıklarını, Yolda Bulduklarına Değişirsen; Yolunu Kaybedersin.

Yanlış trene bindiysen, koridorda ters yöne koşmanın bir faydası yoktur.

Çevrimdışı ademselvi

  • İşçi Arı
  • ****
  • İleti: 292
  • Yer: tosya
    Yaş: 54
    • tosyadaaricilik
  • Arıcılık Şekli: Amatör
  • Arıcılık Tecrübesi: 20 yıl üstü
  • Kovan Sayısı: 28
  • Rakım: 900
Ynt: Domates...
« Yanıtla #9 : Şubat 21, 2013, 11:24:25 »
mehmet abi, ben arılıkta arıcılık, inşaat ve marangozluk işlerine bakıyorum. Hanımda domates, biber, fasulye, maydonoz, pırasa yetiştiriyor. Sulama , belleme işleri falan zor. Yalnız üzüm bağıma kendim bakıyom. Meyvelerimede. Ama bağ küçük. zorlanmıyorum.

Çevrimdışı Ömer Ekemen

  • Pupa
  • ***
  • İleti: 135
  • Yer: Bursa
    Yaş: 55
  • Arıcılık Şekli: Amatör
  • Kovan Sayısı: Başlangıç bu sezon 2 kovanla sonrası Allah kerim
  • Rakım: 155
Ynt: Domates...
« Yanıtla #10 : Şubat 21, 2013, 11:41:00 »
Mart ayında pembe domatesi arılığın sebzelik bölümüne ekmek için çimlendirme kabına ekme zamanı geldi. :)
'Gerçeklerin bir gün ortaya çıkmak gibi kötü bir huyu vardır'

omerekemen@gmail.com

Çevrimdışı hatkobi

  • Ana Arı
  • *****
  • İleti: 3129
  • Yer: Ankara
    Yaş: 76
  • Mehmet Bİ.Eskişehir
  • Arıcılık Şekli: Amatör
  • Arıcılık Tecrübesi: 10-15 yıl
Ynt: Domates...
« Yanıtla #11 : Şubat 21, 2013, 12:06:47 »
  Ademselvi kardeşim. Orası Tosya, bereketli topraklar. Bahçeye çapa makinası ve damlatma sulama eşinizin işini kolaylaştırır. Selamlar.
""  En mutlu insanlar; en güzel şeylere sahip değiller.
     Onlar, sahip oldukları her şeyi en güzel şekle sokanlardır. ""

Çevrimdışı Göksel PEKYUREK

  • Ana Arı
  • *****
  • İleti: 2868
  • Yer: Ankara
    Yaş: 52
  • .
  • Arıcılık Şekli: Amatör
  • Arıcılık Tecrübesi: 5-10 yıl
  • Kovan Sayısı: 60
  • Rakım: 1000
Ynt: Domates...
« Yanıtla #12 : Şubat 28, 2013, 23:48:24 »




Geçen yıl büyük saksılarda evde yetiştirmiştim ama fide sayısı yeterli olmadı bu sene 21 mattan sonra bahçeye ekeceğim
mayıs 15 ise fideleri yerlerine yerleştiririz umarım tarihlerde sıkıntı olmaz

Çevrimdışı Adem ALTINOK

  • Moderator
  • Ana Arı
  • *****
  • İleti: 3286
  • Yer: Ankara Ayaş
    Yaş: 43
  • Kan Grubu BRh+
  • Arıcılık Şekli: Profesyonel
  • Arıcılık Tecrübesi: 10-15 yıl
  • Kovan Sayısı: 70
  • Rakım: Kızılcahamam-Sazak 1220 m;Ayaş- 1000 m
Ynt: Domates...
« Yanıtla #13 : Mart 01, 2013, 00:18:35 »
Göksel abi,

10 Nisan'da ektiğin tohumu 10 Mayıs'ta ekebilirsin.

21 Mart'ta ekersen 15 Mayıs'a kadar fideler kavaklar.

Fidelikten fideyi alıp tarlaya dikmeye "şaşırtma" denir.

Mart'ta ektiğin tohumla yetişen fideleri Nisan'da tarlaya kurulan tünel altına şaşırtabilirsin.

Ayaş'ta tüneli hava geçiren tül gibi kumaşla yapıyorlar. 1 metrelik plastik boruları gibi büküp üzerine kumaşı çekiyorlar. Kenarlarını toprakla kapatıyorlar. Üşüme olmazsa erken verim elde ediliyor.

Naylon olmuyor çünkü gece dış ortam havası soğuyunca tünel içi hava soğuyor, gündüz bulutlu havada güneş olmadığı için ısınmıyor. Dış ortam ısınsa bile iç ortama hava hareketi olmadığı için tünel içi dışarıdan soğuk oluyor.

Naylon kullanılacaksa bulutlu havalarda tünelin kenarını açmak gerekiyor.

Naylonda bulutsuz havalarda da havalandırmak gerekiyor. Nem artışı hastalıklara neden oluyor.

Bu yüzden hava geçiren tül kumaş kullanılıyor.
aa
Problemi anlamak çözümün yarısıdır.

Çevrimdışı fehim

  • Pupa
  • ***
  • İleti: 128
  • Yer: gönen
  • Arıcılık Şekli: Meraklı
  • Kovan Sayısı: 15
Ynt: Domates...
« Yanıtla #14 : Mart 01, 2013, 09:52:25 »
kumaş olduğu zaman üşüme olmayacak mı yani anlamadım