Gönderen Konu: Bal Neden Ekşir?  (Okunma sayısı 23698 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

abadile

  • Ziyaretçi
Bal Neden Ekşir?
« : Eylül 13, 2009, 11:47:37 »
Civarımızda arıcılık yapan bir arıcı büyüğümüz bir kaç gün önce  derin bir üzüntü ile yanıma geldi. "Sorma hocam müşterilerim balları geri iade ediyorlar balım ekşi imiş. bal ekşi olur mu dedi?
Hiç başıma gelmedi ama bir kitapta okumuştum oldunlaşmadan alınan ballar hasat edileirse ekişşir diye. Erken hasat yapmışsındır da ondaır dedim.Yine de konuyu araştıracağımı söyledim kendisine?
Bal  hangi sebeblerle ekşir?

Çevrimdışı Murat Çakır

  • Murat Çakır
  • Administrator
  • Ana Arı
  • *****
  • İleti: 3962
  • Yer: İstanbul
    Yaş: 53
    • www.beyazkovan.com
  • Arıcılık Şekli: Amatör
  • Arıcılık Tecrübesi: 10-15 yıl
  • Kovan Sayısı: 20
  • Rakım: 63
Ynt: Bal Neden Ekşir?
« Yanıtla #1 : Eylül 13, 2009, 18:29:31 »
Sırlanmadan hasat edilen, ya da ağzı açık bir şekilde nemli bir ortamda bırakılan ballar, içindeki su oranının yüksek olması sebebiyle ekşiyebiliyor.

Özellikle toptan satmak için ayçiçek vs balı üretenlerden bazıları süzüm kolay olsun diye petekler hiç sırlanmadan süzüm yaptıklarında 2-3 ay içinde balları tenekede ekşiyor.

Bir kaç kere kek yapmak için trakya yöresinden satın aldığımız ballar bu şekilde ekşimişti.

Bu şekildeki balı satın alan fabrikalar, balı işleyerek içindeki su oranını azaltıyorlar.

Fakat perakende müşteriye satılacak balın muhakkak iyice olgunlaştıktan sonra hasat edilmesi lazım.

Çevrimdışı hasan44

  • Larva
  • **
  • İleti: 52
  • Yer: Malatya
    Yaş: 54
Ynt: Bal Neden Ekşir?
« Yanıtla #2 : Eylül 18, 2009, 09:56:53 »
bal ekşir söylenenler doğru ancak Trakya Ballarında erken hasat etmek zorundasınız ve su oranı yaklaşık % 20-30 arasında oluyor.Buda ekşimeye neden olabiliyor.

Ya erken hasat etmeyeceksiniz,yada başka bir çözüm bulacaksınız.

Erken hasat etmediğiniz takdirde ikinci hasat için yer açamassınız.Bal veriminiz düşer.

O zaman hasat etmek zorundasınız.Yapılması gereken hasattan sonra uygun bir depoda (Rutubetsiz,temiz,toz girmeyen) teneklerin ağzını bir kaç gün açık tutmak.

Yapabilirsek termostatlı ısıtıcılar kullanarak,45 derecede 24 saat ısıl işleme tabi tutmak.Dolum tesisleri bunu uyguluyor.Direk ve yüksek ısı uygulanması halinde HMF yükselir.HMF bir(asit) kansırojen maddedir.

Sabit veya küçük çaplı gezginci arıcılarımız hasatta biraz daha olgun bal almaya çalışmalı.

Olgun bal 2/3'ü sırlanmış baldır.Ama bal akımı devam ediyorsa boş ve açık gözlere taze bal konulabilir.Bu durumda sulu bal hasat edilirki belirli bir süre havalandırma veya kontrollü ısıl işlem gerekebilir.

Unutulmaması gereken en önemli konu ısıl işlem cok önemlidir.Çiçek balları donar onu çözümdede ısıl işlemde 45 dereceyi geçmemye ve mutlaka temostatlı ısıtıcılarla ısıl işlem uygulamaya dikkat etmeleiyiz.
Arı bir kovan dolu sırdır.
İçinde düzen birdir.

Çevrimdışı Murat AKIN

  • Genel Moderator
  • Ana Arı
  • *****
  • İleti: 11367
  • Yer: Tekirdağ
    Yaş: 71
  • Arıcılık Şekli: Amatör
  • Arıcılık Tecrübesi: 20 yıl üstü
  • Kovan Sayısı: --- adet kayıtlı
  • Rakım: 74 metre
Ynt: Bal Neden Ekşir?
« Yanıtla #3 : Eylül 18, 2009, 11:00:20 »
Trakya yöresinde erken hasat etmeye mecbur diye bir şey yok.

Neden ekşiyor arıcılar tek katlı kovanla yani ballıksız kovanla çalışıyor. bal akımı başladıktan 5 - 6 gün sonra Sırlı, sırsız, yavrulu, kurtçuklu, ne varsa kuluçkalığı sıfır süzüyor.
Bal alındığının ertesi gün kovanda balı alınmış çerçeve ve arı kalıyor.

Asıl önemlisi sır alma derdinden kurtulmak "arıcı tembelliği" işin içine giriyor.

Tabiki bunun çözümü bulunabilir.

Eskiden balın tanımını yaparken içinde % 17 su bulunan deyip yapardık,
şimdi ise içinde % 20 su bulunan deyip yapıyoruz.
Bu % 3 fark küçük ama belki Türkiye bal üretimini 10 bin ton yukarıya çıkarıyor.

turkmenistan

  • Ziyaretçi
Ynt: Bal Neden Ekşir?
« Yanıtla #4 : Ekim 04, 2009, 21:26:37 »
SELAM ARKADASLAR  BENIM KONUM DEGIL AMA BALIN EKSIMESI BENIM BOLUMUM ANA ARI URETIMI....balın eksıme degerlerı hakkında bır ıkı sey okudum bu form aynı zamanda bılgı paylasımı olması  halınde  yenı baslayan arkadaslarında kolay kolay bulamıcakları bılgı formunu oldugunu onlaraa bır sans  olarak sunuldugunu bılmelerını ıstıyorum...balın eksımesı hakında sıze bır kac konuda katılamıcam balın eksımesı aycıcek balında olmuyor her bal eksırr  balın eksımsı hakkında tek katlı bır kovanla cıft katlı kovanda dakı alakayı hala bulamıyorummm..tabıkı sız admınastor bende  gunluk yumurtayım ınsanlarr sızın  soylerınıze ırtıbat edecegı kesındırr  ...benım  dusuncem sızınkıyle tam ters dusuyor galıba...dıyelım trakyada kovanlarr arazıye ındı  ve 6 ıncı gunu sagıma baslanırsa bal eksımezz arkadalsrr  balın eksımesı sadece kovanda bıtmıyor duz ovadaaa  sagım yapan arıcılar alınlarındakı ter bıle makınaya aksa buda eksıme sebebıdır...bakın bırsey bılmemek ayıp degıl ama  dogru bılgılendırmek acısından ınsanları kesın ve net  seyler yazmak lazım derım ben  ...not BALIN EKSIMESI HAVAYLA ALAKALIDIRR ARI  EGER  KOVAR IRK KOSUL NE OLURSA OLSUN  GETIRDIGI BALIN KOVAN IICNDE YUZDELIK BIRLIKDE OLSA ICNDEKI SUYU ATAMAMISSA VAYA  UCUS KAPAKLARINDA YETERINCE HAVALANDIRMA YETERSIZSE BALIN CIVIK HALINI KATILASTIRAMAMISA BU KARMASIK OLAY BALDA EKSIMEYE YOL ACARR BUNUN  ZAMANLA ALAKASI SOYLEDIR BIR BAL ARAZSISI  VEYA MERASI NE KADAR  SICAKSA VAYA KURAKSA BAL O KADAR YOGUN VE KALITELI OLUR..SIZE  BIR IP UCU DAHA BUNU BASKA YERDEN SIZE KIMSELER SOYLEMICEKDIR HATAA  BILMIYORLARDIR FARKINDA OLSALAR BILE ACI BAL DIYE BIR BAL VAR YANI ZAKKUM CICEGI BALII  BU BAL KARADENIZE OZGU DERLER  HAYIR BU BAL AYNI ZAMANDAA  ISKENDERUN ARSUZ DIYE ILCEDEDE CIKARR BU BALIN  EKSIME ORANI DUSUKDUR  NEDENI CUKUROVA OLDUGU VE SAGIM TARIHININ KIS SONLARINA GELMESIYLE ALAKALII ...ACI BAL VEYA DELI BAL EKSI OLMA SEBEBI  HAVAYA BAGLI SIZLERDE BILIRSINIZKI  KARADENIZDE IKLIM OLARAK  SERIN VE NEMLI GECER VE KOVAN KENDI  ICINDE HAVALANIRMAYI EKSIK YAPARSAKI YAPIYOR BU BALDAKI SUYUN ATILMAMASI DEMESIDIR BUDA SOFRA OLSUN SIFA OLSUN ORGANIK ADINA SATILSIN BU BAL EKSIMSI TAT VERIR  BU  NERESI OLURSA OLSUN HER BOLGE KENDI ICINDE HAVA KOSULUYLA KENDI MAYALANMASINIDA OYLE YAPAR BUNA ARI VESILEDIR SAYGILARIMLA...TURKMENISTAN

Çevrimdışı Halil BİLEN

  • Administrator
  • Ana Arı
  • *****
  • İleti: 22802
  • Yer: Mustafakemalpaşa
    Yaş: 49
    • http://www.halilbilen.com/
  • Arıcılık Şekli: Profesyonel
  • Arıcılık Tecrübesi: 20 yıl üstü
  • Kovan Sayısı: 350
  • Rakım: Rakım Kirmasti Çayı ile bir.
Ynt: Bal Neden Ekşir?
« Yanıtla #5 : Ekim 04, 2009, 21:36:34 »
Bal ekşime konusu çok ayrıntılı bir konu.

Bir örnek vereyim bende.

Geçtiğimiz baharda bir arkadaşımız 7-8 çerçeve diye anlaşıp, arı almış.

Arılarda aslında 2 çerçeve imiş. Ve bu çerçevelerde bulunan ballarda ekşimiş.

Dolayısı ile şimdi arıların zayıflığına mı üzülsün yoksa ekşiyen balına mı?
http://www.halilbilen.com/

http://halilbilen.blogspot.com/

http://www.facebook.com/halilbilen

halilbilen2@hotmail.com


Yola Çıktıklarını, Yolda Bulduklarına Değişirsen; Yolunu Kaybedersin.

Yanlış trene bindiysen, koridorda ters yöne koşmanın bir faydası yoktur.

Çevrimdışı Murat AKIN

  • Genel Moderator
  • Ana Arı
  • *****
  • İleti: 11367
  • Yer: Tekirdağ
    Yaş: 71
  • Arıcılık Şekli: Amatör
  • Arıcılık Tecrübesi: 20 yıl üstü
  • Kovan Sayısı: --- adet kayıtlı
  • Rakım: 74 metre
Ynt: Bal Neden Ekşir?
« Yanıtla #6 : Ekim 04, 2009, 22:03:24 »
İçinde su oranı yüksek olan bal ekşir.

Sulu hasat edilmiş bir balın tenekesini açınca ekşi kokar ama tadına barsanız daha zor anlarsınız, bu ekşimenin başlangıcıdır.

Ter denilmiş bende başka bir şey anlatayım.

Babam bir olay anlattı Üzümü konuşuyorduk.
Dediki sarap yapmak için üzüm sıkılan yerin yakınına bile çoçuk sokmazlarmış.
nedeni:çoçuk üzerinde ekmek kırıntısı bulunabilir ve şıra içine düşebilir kaygısıymış, küçük bir ekmek parçası bile şıra konulan fıçıyı zamanla bomba gibi patlatırmış. Ekmek mayalı bir gıda olduğundan.

Pekiyi terden başka arıcı üzerinde ekmek parçası olmazmı?

Bal sirkeside içine su karışmış baldan oluyor bunuda düşünmelisiniz.

Çevrimdışı mithat_k

  • Ana Arı
  • *****
  • İleti: 622
  • Yer: Bursa-Karacabey
    Yaş: 33
  • Arıcılık Şekli: Meraklı
  • Arıcılık Tecrübesi: 1-5 yıl
  • Kovan Sayısı: 5+1 çiftleştirme kutusu
Ynt: Bal Neden Ekşir?
« Yanıtla #7 : Aralık 20, 2015, 08:28:20 »
SELAM ARKADASLAR  BENIM KONUM DEGIL AMA BALIN EKSIMESI BENIM BOLUMUM ANA ARI URETIMI....balın eksıme degerlerı hakkında bır ıkı sey okudum bu form aynı zamanda bılgı paylasımı olması  halınde  yenı baslayan arkadaslarında kolay kolay bulamıcakları bılgı formunu oldugunu onlaraa bır sans  olarak sunuldugunu bılmelerını ıstıyorum...balın eksımesı hakında sıze bır kac konuda katılamıcam balın eksımesı aycıcek balında olmuyor her bal eksırr  balın eksımsı hakkında tek katlı bır kovanla cıft katlı kovanda dakı alakayı hala bulamıyorummm..tabıkı sız admınastor bende  gunluk yumurtayım ınsanlarr sızın  soylerınıze ırtıbat edecegı kesındırr  ...benım  dusuncem sızınkıyle tam ters dusuyor galıba...dıyelım trakyada kovanlarr arazıye ındı  ve 6 ıncı gunu sagıma baslanırsa bal eksımezz arkadalsrr  balın eksımesı sadece kovanda bıtmıyor duz ovadaaa  sagım yapan arıcılar alınlarındakı ter bıle makınaya aksa buda eksıme sebebıdır...bakın bırsey bılmemek ayıp degıl ama  dogru bılgılendırmek acısından ınsanları kesın ve net  seyler yazmak lazım derım ben  ...not BALIN EKSIMESI HAVAYLA ALAKALIDIRR ARI  EGER  KOVAR IRK KOSUL NE OLURSA OLSUN  GETIRDIGI BALIN KOVAN IICNDE YUZDELIK BIRLIKDE OLSA ICNDEKI SUYU ATAMAMISSA VAYA  UCUS KAPAKLARINDA YETERINCE HAVALANDIRMA YETERSIZSE BALIN CIVIK HALINI KATILASTIRAMAMISA BU KARMASIK OLAY BALDA EKSIMEYE YOL ACARR BUNUN  ZAMANLA ALAKASI SOYLEDIR BIR BAL ARAZSISI  VEYA MERASI NE KADAR  SICAKSA VAYA KURAKSA BAL O KADAR YOGUN VE KALITELI OLUR..SIZE  BIR IP UCU DAHA BUNU BASKA YERDEN SIZE KIMSELER SOYLEMICEKDIR HATAA  BILMIYORLARDIR FARKINDA OLSALAR BILE ACI BAL DIYE BIR BAL VAR YANI ZAKKUM CICEGI BALII  BU BAL KARADENIZE OZGU DERLER  HAYIR BU BAL AYNI ZAMANDAA  ISKENDERUN ARSUZ DIYE ILCEDEDE CIKARR BU BALIN  EKSIME ORANI DUSUKDUR  NEDENI CUKUROVA OLDUGU VE SAGIM TARIHININ KIS SONLARINA GELMESIYLE ALAKALII ...ACI BAL VEYA DELI BAL EKSI OLMA SEBEBI  HAVAYA BAGLI SIZLERDE BILIRSINIZKI  KARADENIZDE IKLIM OLARAK  SERIN VE NEMLI GECER VE KOVAN KENDI  ICINDE HAVALANIRMAYI EKSIK YAPARSAKI YAPIYOR BU BALDAKI SUYUN ATILMAMASI DEMESIDIR BUDA SOFRA OLSUN SIFA OLSUN ORGANIK ADINA SATILSIN BU BAL EKSIMSI TAT VERIR  BU  NERESI OLURSA OLSUN HER BOLGE KENDI ICINDE HAVA KOSULUYLA KENDI MAYALANMASINIDA OYLE YAPAR BUNA ARI VESILEDIR SAYGILARIMLA...TURKMENISTAN

Ben genelde balın muhafaza edilecek sıcaklığının (18-24 derece) üstünde sıcaklıkta balın ekşiyeceğini biliyorum şu durumda örneğin bir kovandan

hasat edilmeyen ve kovanda uzun süre kalan balın ekşime olasılığı var mı arı fazla suyunu atamaz ise?

Çevrimdışı Muzaffer Tasdemir

  • Ana Arı
  • *****
  • İleti: 1585
  • Yer: Besigheim-Almanya
    Yaş: 56
  • Arıcılık Şekli: Amatör
  • Arıcılık Tecrübesi: 5-10 yıl
  • Kovan Sayısı: 20 Anakoloni(Wirtschaftsvölker)
  • Rakım: D 350
Ynt: Bal Neden Ekşir?
« Yanıtla #8 : Aralık 20, 2015, 11:07:18 »

Mithat kardes,ben henüz arili kovanda eksimis bal görmedim.

Sezonda,kestaneye götürecegim kovanlarin olgunlasmamis cervelerini,kalan kovanlarin üzerine bindiriyorum.

Sicakliktan degilde, isinin degistigi yerde baldaki su oranina bagli olarak eksime olabiliyor.

Bal rutubetli havadan etkileniyor,Petegin yüzeyindeki beyazimsi sir sulanmis bir renk aliyor,eksimenin
ilk belirtisi bu bence.
Cok selam.
Aricilik bal icin yapilirsa kar kazanir, Ari icin yapilirsa Diyar kazanir.

Çevrimdışı mustafa kemal alkoç

  • Ana Arı
  • *****
  • İleti: 5973
  • Yer: istanbul
    Yaş: 54
  • Arıcılık Şekli: Amatör
  • Arıcılık Tecrübesi: 5-10 yıl
  • Kovan Sayısı: Bir adet teknik kütük kovan, 82 adet dolu 50 adet boş
  • Rakım: 61
Ynt: Bal Neden Ekşir?
« Yanıtla #9 : Aralık 20, 2015, 12:49:43 »
Ekşimenin güncel bilgileri sıralanabilir.

Erken sağımla beraber sıcaklık.

Şekere dayalı Bal.
SADECE VAZGEÇENLER KAYBEDER.

İNSAN ÖZLEMEMELİ.

HAYAT BANA ARICILIK, ARICILIK BANA HAYAT VERDİ.

Arı diye bir derdim var bin dermana değişmem

Çevrimdışı Muzaffer Tasdemir

  • Ana Arı
  • *****
  • İleti: 1585
  • Yer: Besigheim-Almanya
    Yaş: 56
  • Arıcılık Şekli: Amatör
  • Arıcılık Tecrübesi: 5-10 yıl
  • Kovan Sayısı: 20 Anakoloni(Wirtschaftsvölker)
  • Rakım: D 350
Ynt: Bal Neden Ekşir?
« Yanıtla #10 : Aralık 20, 2015, 13:06:53 »
Ayirt edici etken,Baldaki su orani..

Bu da Halil beyin isaret ettigi gibi,Koloninin gücüyle ilgili bir durum,birazda iklim sartlari tabi.

Ve de uygun depo sartlari.

*Bunu daha öncede yazmistim,ben 1905 yilindan kalma Bal gören,inceledigini ve taddigini/yedigini, söyleyen
birine rasladim.
Aricilik bal icin yapilirsa kar kazanir, Ari icin yapilirsa Diyar kazanir.

Çevrimdışı mithat_k

  • Ana Arı
  • *****
  • İleti: 622
  • Yer: Bursa-Karacabey
    Yaş: 33
  • Arıcılık Şekli: Meraklı
  • Arıcılık Tecrübesi: 1-5 yıl
  • Kovan Sayısı: 5+1 çiftleştirme kutusu
Ynt: Bal Neden Ekşir?
« Yanıtla #11 : Aralık 20, 2015, 13:17:32 »
Bu sene ilk defa aldığım ayçiçek ballarının yarısı bile anca sırlanmıştı. Sonra bir ay kadar beklettim dedim tamamı sırlanır diye geldiğimde halen

sırlanmadığını gördüm ve kovanda bıraktım tabi hiçbir besleme yapmadan. Sonra 1 ay daha geçti çıkardım yarısı sırlanmıştı eve götürüp

süzdüğümde ekşimsi bir tat geldi ağzıma. Demek istediğim çevrede ayçiçeğinin bitmesi ve başka nektar olmaması balın arılar tarafından

sırlanmasına izin vermedi ve balın suyu yeterince uçurulamadığından ve aşırı sıcaklardan gölgelendirme de olmadığından dolayı kovandayken

bal ekşidi. Tespitim yanlış mı?

Çevrimdışı Muzaffer Tasdemir

  • Ana Arı
  • *****
  • İleti: 1585
  • Yer: Besigheim-Almanya
    Yaş: 56
  • Arıcılık Şekli: Amatör
  • Arıcılık Tecrübesi: 5-10 yıl
  • Kovan Sayısı: 20 Anakoloni(Wirtschaftsvölker)
  • Rakım: D 350
Ynt: Bal Neden Ekşir?
« Yanıtla #12 : Aralık 20, 2015, 13:22:54 »
Evet,ben yanildigini düsünüyorum.
Aricilik bal icin yapilirsa kar kazanir, Ari icin yapilirsa Diyar kazanir.

Çevrimdışı Özentemel

  • Larva
  • **
  • İleti: 85
  • Yer: Kışın izmir yazın datça
    Yaş: 53
  • ne kadar yalansız yaşarsak o kadar iyi can yücel
  • Arıcılık Şekli: Profesyonel
  • Arıcılık Tecrübesi: 20 yıl üstü
  • Kovan Sayısı: 160
Ynt: Bal Neden Ekşir?
« Yanıtla #13 : Aralık 20, 2015, 18:54:50 »
Bazen sırlı balda ekşime yapıyor başıma geldi. Bazen hiç sırlamamış bal birşey  olmuyor.

Hiç şeker verilmemiş balda ekşime yapıyor bazen.

Ben bir tane teneke ile ısıtma kabı edindim 40 derecede ısıtınca balın içinde istenmiyen ne varsa

Tenekenin üstüne çıkıyor onları alınca sorun çözülüyor.
Ne kadar yalansız yaşarsak o kadar iyi

Çevrimdışı ismail akyüz

  • Ana Arı
  • *****
  • İleti: 2699
  • Yer: hatay-defne-harbiye-<zirve>
    Yaş: 37
  • ismail akyüz
    • https://www.facebook.com/ismail.akyuz.984
  • Arıcılık Şekli: Profesyonel
  • Arıcılık Tecrübesi: 10-15 yıl
  • Kovan Sayısı: 100
  • Rakım: 240
Ynt: Bal Neden Ekşir?
« Yanıtla #14 : Ekim 16, 2017, 21:25:45 »
bu gün ben 2 kavanozda ekşime gördüm neden acaba...?