Selamlar
2 çerçeve anası yeni olan kolonimi 4 çerçeve anası çıkmamış koloni ile birleştirme yaptım.Forumdan okuduklarımla hareketle.
Uygulama şöyle oldu.
2 çerçeve analı koloninin üzerine 4 çerçeve anasız koloniyi ballıkla birlikte üstüne koydum.
Araya 2 kat gazete kağıdı serdim.
Kuluçkalığa da ballığa da gül suyu sıktım.
Gazeteyi belirli yerlerinden deldim.
1 gün öyle beklettim.
Sonra gazeteyi çıkardım. 2 saat kadar bekledim.
Sonra da kuluçkalığı düzenledim.
İnşallah bir sıkıntı olmaz kanaatindeyim.
Anası çıkmamış koloni derken!
Memeleri kestiniz umarım birleştirmeden önce…
Birde, yine birleştirme yaparsanız, gazeteyi almayın, bırakın arılar birleşirler kendileri, birkaç gün sonra kalan gazete parçalarını temizlersiniz…
Ana çıkmamıştı 4 çıtalık kolonide.
Yalancı ana 3-4 yumurta bırakmıştı gözlere.
Daha sonra yalancı ananın ömrü doldu herhalde. Yaklaşık 10 gündür hiç yumurta yoktu gözlerde.
Önceki yumurtalarda hep erkek gözü olmuştu. Onları bi güzel tıraşladım.
Ve böyle birleştirdim.
Gazete kağıdını almamam lazımmış şimdi daha detaylı okuyorum ama geçti artık.
Bundan sonra öyle yaparım.
İnşallah anayı kesmezler.
Bugün bol bol dua edin…
Dua her zaman ediyoruz ama
Eşeği sağlam kazığa bağlamak var bir de
Enver bey merhaba
Eğer ben arılğa her gün gitme durumum olursa öyle bir durumda uygulamayı şöyle yapardım.
Analı kovana her gün anasız kovandan bir çıta arısı ile destek verirdim.
Arı birleştirmede acele edilmeden uygulama yapılırsa risk yok denecek kadar azdır.
Başarısız olmak son derece zordur.
Enver bey, yaptığınız prosedür olarak doğru, fakat uygulama olarak yanlış.
Birleştirileçek kolonilerde her zaman analı koloni diğerinden güçlü olmalı.
Yaptığınız birleştirmede anayı tehlikeye atmışsınız, İstemi beyinde dediği gibi
veya iki, üç güne, birer çerçeve vererek birleştirebilirdiniz.
Araya koyduğunuz gazete kağıdı bir sayfa yeterli olur, bırakın üç, dört gün öyle kalsınlar.
Başka bir deyimle, sindire, sindire verin, ilk verdiğiniz çerçeve diğerleri tarafından kabul
görsün’ki koloni kendini güçlü hissetsin, güçlüye zayıfın boyun eğmesi çabuk olur.
Artık olan oldu
Yarın kontrol edecez
Kolonide ana duruyor ve günlük yumurtaya devam ediyor.
Ananın görevinin başında olduğuna sevindim.
Değerli Abilerim Elimde 2 adet koloni var bir tanesi 5 çıta diğeri ise 2 çıta. Bunlarda bal stoğu var yavruda kendi çapında var.
Bunlara diğer 10 çıtalık güçlü kolonilerden yavru takviyesi yaparsam bunlar kendini toparlayabilir mi?
Yoksa uğraşmayıp diğerlerinide zayıflatmayayım mı?
Ana arı durumları önemli…
Bence ikisini birleştirmek gibisi yok.
Tabi elinizde kaç tane 10 çerçeveli koloni olduğununda önemi var, bu zayıf olarak değerlendirdiğiniz kolonilerin ana arıları genç ise…
Teşekkür ederim. Ben en iyisi birleştireyim tek koloni yapayım.
Nefsine hakim olamıyor işte insanoğlu. 8)
katılıyorum
hatta ben iki çıta arısı olan kovana gündüzün tarlacı arıların hemen hemen dışarda olduğu zamanda başka kovandan bir çıta arıyı o iki çıtalı kovanın zaten boş olan uzak kısmına koydum yaklaşık 1 saat bekledikten sonra kontrollü olarak yaklaştırdım biraz gariple karşılamalarına rağmen hiç bir kavganın olmadığını gördüm ama bu her durumda böyle olmayabilir kotrollü yapmak gerekir Zamanı müsait olanlar için uygulanabilecek bir yöntem bence böylelikle günde 2-3 çerceveyi diğer kovana zamanla taşımak mümkün
tabii bu benim dediğim zayıf kovanı destek için yapılacak uygulama birleştirme ise temamen farklı çünkü o konumda bütün arıların taşınması söz konusu
zayıf kovanlara basit tedbirlerle verilen takviyelere genelde itiraz gelmez.
Kuvvetli kovanlara takviye veya birleştirme yapılacaksa risk artar dikkatli olmak gerekir.
Eğer kovan çoğaltmak gerekmiyorsa kovan birleştirmeye gerek yok haziran ayında.Zaten bal yaptırmak için birleştirmeye gerek varmı bilemiyorum,o tarihten itibaren güçlenecek koloni ne kadar bal yapacaktır?
Bırakın zayıf kovanlar bu ayda (haziran) gelişip kuvvetlensinler seneye bal yapsınlar bence.