2 KOLONİMDEN BİRİ TAMAMEN YAĞMA OLDU YANINDA DURAN KOLONİYE NE YAPMALIYIM

öncelikle ilgilenen herkese teşekkürler
2 kolonim vardı biri bayağı güçlü 9 çerçeve diğeri ise 4 çerçeveydi
haftasonu baktım 4 çerçeveli olanın içinde 100-200 sarıca arı keki yiyor bal arısı bir tane kalmamış
diğer koloniyi korumak anlamında;
2 arı girecek şekilde deliği daralttım
şerbet verdim.
yağmalanan kovana hiç ellemedim
deliğini tam açtım keki almadım havalar soğuyana kadar sarıcalar kaybolana kadar keki anca bitirir düşüncesiyle
diğer sağlam kovana dokunmazlar ümidiyle
başka ne yapmalıyım
yağmalan kovanın yerini değiştirmelimiyim? diğer sağlam kovana bulaşmazlar belki yada bunun gibi önlemler hakkında bilgi verirseniz sevinirim.

birde ben 9 çerçeve + şurupluk olan kovanda hep arı görüyorum bu zamanda 9 çerçeve arı olurmu? yoksa silkeleyip 7 çerçeveye mi düşürmeliyim bunu nasıl anlayaabilirim?

9 cerceve ari olur elbette ama sizin kovaninizda muhtemelen degildir 9 cerceve bu oklim ve bitki ortusu ile ilgili bir durum ankaradaki arkadaslar elbette daha iyidir .
Yavrulu cerceveleri belirleyip sag ve sol taraflarina 1 er balli yahut balli polenli cerceveleri birakin ve arta kalan cerceveleri alirsaniz arinizi sıkıstırmış olursunuz
Fazla cerceveleri aldıgınızda arınız cerceve üstelerinden tasacaktır sayet tasmıyorsa yavrulu cerceve adediniz fazla anlamına gelir takip edin ve yavrular çıktıktan sonra boşalan cerceveleride alın bu şejilde kademelide olsa dogru bir sıkıstırma yapmış olursunız bütün bunları yaparkende arınızın stogunu kontrol etmeyi unutmayın kolay gelsin…

Süleyman hocam sarıca arıları ne yaptınız ?? Nasıl önlemler aldınız sarıca arılar için ? Bizim buralarda da baya sarıca yağması oluyormuş şimdiden tedbirleri alalım.

bu olay geçen sene acemiliğimdeydi. o zaman BİZİM usta sakın sarıcalara elleme o kovanı bitirsinler yoksa diğer kovanada saldırırlar dedi
şansmıdır bilmem dokunmadım kış geldi sarıcalar azaldı ama yağmalanan kovonın için sarıya boyanmışcasına sarıca doluydu sinek ilacı alsam hepsini mahvederdim ama dokunmadım
tek sağlam koloniyi bıraksınlar diye işleri bittiğinde manzara yıkıcıydı. kovan tabanı mum kırıntıları petekler bomboş vss hala canım sıkılıyor

bu seneye gelirsek banada tecrübe olacak form da bir sürü yöntem var
öncelikle bunların kraliçeleri baharda gezerken imha etmek gerekiyormuş
1-2 tane ezdim.
pet şişeden tuzaklar yapmayı düşünüyorum koloniyi sıkışık tutmak giriş deliğini daraltmak yer değiştirmek alternatifler arasında bakalım napcaz :-\

Allah kolaylık versin.

Benim de yaptığım ve tavsiye ettiğim yöntem şöyle;

Kavona hırsızlığa gelen hem sarıca hem de büyük eşek arılarını sadece seyrederim. Çaldıkları arıları alır almaz ilk işleri yuvaları doğrultusunda uçmak oluyor. Zaten kuvvetli bir saldırı varsa yaban arısının yuvasıyla sizin kovanlar arasında kuvvetli bir hava trafiği oluyor. Siz sadece yuvasına dönen yaban arılarını takip edeceksiniz. Yolun ortasında takip ettiğiniz arıyı kaybettiğinizde, oradan ayrılmadan sabırla başka bir arının gelmesini bekleyeceksiniz. Gelen arılar sizi doğruca yuvalarına götürecek. Bu şekilde geçen sene aynı gün içinde 3 adet yuvayı tespit ettim ve gece karanlıkta arıcı maskemle, sırt tulumbasına doldurduğum ilaçla bütün yaban arılarını tek vuruşta hallettim.

Yoksa bu iş tuzakla muzakla kolay kolay hallolmuyor. Hele ki benimde daha önceden yaptığım gibi kovanların başında eşek arısı avlamakla hiç olmuyor(Sinirden işte, insan düşünemiyor. Onlarca eşek arısının kovanlara çöreklendiğini görünce şalterler atıyor kafadan).

Yurt dışında yapılan bir yöntem var ama bana zor geldi. Eşek arısını diri diri yakalıyorsunuz. Belinden ince bir iple, zehir emdirilmiş kağıt şeritler bağlıyorsunuz ve salıyorsunuz. Eşek arısı korkudan doğruca yuvasına gidiyor. Yolda uçma sırasında hava cereyanından zehir arıyı etkilemiyor. Eşek arısı yuvasına girince ortalık bayram yerine dönüyor. İş, garanti olsun diye birden fazla arıya uyguluyorlar. Ben denemedim tabiki de. Tutacam derken sokulmak ta var. Ama bu da etkili bir yöntem, görüldüğü kadar.

Selamlar. Bol bereketli yıl olması dileğimle.

sarıca arıyla mücadele yöntemleri oldukça fazla fakat hiç biri kovanın telef olmasını engellemez.
Etkisi olur ama yeterli olmaz.
o halde ne yapacagız sonbaharda giriş deliğini daraltıyoruz kovan orta ve zayıf güçte ise çerçeveleri ortalıyoruz.

Sıkıntılı bir dönemde olsa kovanlar sarıcayla başedebilirler.

maşallah faruk bak neler varmış

Geçen sene bu yöntemi uyguladım.
Gayet başarılı oldum.
Ama önce akıl başa gelmesi için bi kovanın yağmalanması lazım. :slight_smile:

Aynen Süleyman abi neler yapmışlar neler değilmi o zmana bizim işimiz etrafdaki sarıca yuvalarının yok etmek kovanları güçlü tutmak.

Birde nette satılan kavanoza gecirilmiş eşşek arısı tuzakları var onlar işe yarıyormu acaba alsak ?

bence alma şimdilik çünkü sende yapabilirsin forumda tarifler vardı tam hatırlamamak la birlikte kola şişesi baş kısmı kesilip ters çevrilip içine yem yada ilaç gibi birşey atılıyordu
eylül ekimde bu konu tavan yapar o zamana bakarım senin orda çıktımı ki

Tamam abi yok bizim durda daha bişi yok amma gecen köyde köylüler soylemişdi arıları telef etti sarıca arılar diye ordan merak sardım .

ben geçen sene kullandım. arılığa her hafta sonu gittiğimde bir kavanoz ölmüş eşek arısını atıp kavanozu yine şerbetle dolduruyordum.
bana göre faydası oldu, tamamını bitirmese bile eşek arılarının kovanlara olan ilgisi bu tuzağa yöneliyor

O zaman alalım zaten 2 3 lira birşey denemek de sıkıntı yok 4 adet daha kovan altılığı almayı düşünüyoruz onlarla gelir :slight_smile:

Sarıcalara;sayılarının arttığı dönemde kovanların üstüne soda şişesine konulmuş fanta ikram ediyorum.İşe yarıyor