2017 yılı için...

Herkese merhaba,
2016 yılı hasat sonuçlarım tam bir hüsrandı. bu sebeple 2017 yılına şimdiden hazırlıklı girmek ve 2017 yılında daha fazla bal alabilmem için ( Allah nasip ederse ) yapmam gerekenleri aşağıda sıralamak istiyorum ki sizce eksik yada yanlışım var mı bileyim…

• öncelikle kış gelmeden 2 yıl dolduğu için 5 kovanımda ki ana arıları değiştirmek.
  • 5 kovanım var. her kovana 1-2 çıta arı takviyesi yapmak. kışı rahat çıkartsın diye.
  • arılığımı sabah güneşini alacak şekilde konumlandırmıştım. yönlerini Güney e çevirmek.
  • arılığımın üstüne kontplaktan koruyucu koymak ( otobüs durağı şeklinde ).hem kış hem de aşırı sıcaklardan korumak için.
  • bahar gelince faselya tohumlarını arılığımın önünde yaklaşık 1000 m2 lik boş alan var. orayı temizleyip tohumları ekmek.
    kovanlarımın temizliğini yapmak ve varao ilacını vermek.
  • tüm sonbahar ve kış için konya şekerin şerbetinden sürekli vererek arıları 2017 ilkbaharına hazırlamak.

şu an için aklıma gelenler bunlar. bu planlamalarımı yaparsam 2017 de daha iyi sonuç alabileceğimi düşünüyorum.
sizin düşünceleriniz

Bu 1-2 çerçeve arı takviyesini nereden yapacaksınız onu anlamadım.

merhaba,
satın alırım diye düşünmüştüm :slight_smile:

5 kovanınız var.
Ama kovanlardaki çerçeve sayısı önemli.
3 çerçeve arılı kovan kışı atlatamayabilir. Birleştirmek gerekebilir.

bende birleştirmek yerine takviye arı alarak desteklemek istedim.
derdim kışı geçirip artık en az 10 kg bal almak için ilk mailimde yazanları yapmam

Arılarım çam ormanında şu an.
Çama girerken 32 kovanım vardı.
30 gün sonra 24 kovanım kaldı.
5-6 gün sonra bir sağım daha yapacağım.
Sonra 24 kovanı kışa hazırlamak için birleştireceğim. 20-19-18…15 kovan arı yapacağım.
Canlı arı satın almak denemeye değer mi ?
Siz yapın belki olur bende yaparım.

8 kovana ne oldu

GT-I9060 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

İki aylık uyeyiz.
12 ileti
5 konu
7 saat forum okuma.

Biraz daha okumaliyiz galiba.

İlk yapman gerekeni sonlara yazmışsın.

İlk önce Varoa mücadelesini yap.

Arıları sıkıştır.

Sonra teşvik ve stok beslemesi ve bitti.Kış gelebilir.

Arıların yönüyle falan oynaman gereksiz. Fayda yerine zararı olabilir.

1 dönüm ekilen Faselya tohumunun arılara çok bir etkisi olmaz ama görüntü ve seyir için hoştur.

Ana değiştirmek bu zamandan sonra riskler içerir, elinde hazır, zamanında döllenmiş iyi kalite ana varsa denemelisin yoksa kalkışma bence.

Kolay gelsin.

elimden geldiğince okumaya çalışıyorum. ama azimliyim okuyacağım.
işim gereği çok yoğunum. bu kadar vakit buluyorum.

merhaba,
teşvik ve stok beslemesini sadece konya şeker şerbetle yapsam yeterli olur mu ?
Ana arı değişikliğini ilkbaharda mı yapmalıyım o zaman.
teşekkürler

Floranın daha iyi olduğu bir yere arıları nakil et,pek çok sorunun düzelecek.

Arıcılık,tamamen floraya bağlı.

En önemlisini atlamışşsınız varroa mücadelesi.

sayın lergün77,

ben de senin gibiyim yeni başladım
bu yaz haziranda 2 kovan aldım. Aldığım arkadaş iyi niyetli ama formu okuduktan sonra bir çok şeyi yanlış yaptığımızı öğrendim. ( koloniyi gündüz alınca tarlacılar dışarda kalmış)
hani forum rütbelerinde ana arı felan yazanlar ve moderatörler varya ( halil bilen, murat akın, ve diğer usta arıcılar isimlerini tek tek yazamayacağım için kusura bakmasınlar benim için herbiri çok değerli)
forumdaki yazıları oku dediklerinden çıkma,
1000 tl verdim yarım kavanoz bal aldım
ama pes etmek yok dedim
ustaların dediği gibi şimdi varoa ilaçlaması yaptım şerit taktım
yukarıda 20 koloniden 15 kolonilere düşme planlaması yapan bir usta varken bizim gibi acemi arıcıların çerçeve satın alarak koloniye ekleme yaparak arıyı güçlendirmen pek mümkün gibi gözükmüyor
ilaçlama ve arıları besleme (şurup) öncelikli olmalı

• 4 çerçeve olan zayıf kovanıma şunu yaptım.
  1. Kovan giriş deliğini bayağı daralttım (Sarıca arı ve şurup yağmalaması için) tek arı girece şekilde.
  2. Activar varoa önlemesi için besleme keki koydum sonra bunun ilaç olmadığını öğrenince bayvarol tarzı şerit koydum
  3. Koloniyi sıkıştırdım. Sıkıştırma tahtası ile
  4. Şurup 1 şeker /1 su ile AKŞAMLARI ezan okunmadan önce veriyorum 2-3 hattı 4 günde bir (diğer kovanada veriyorum ki yağma yapmasın)

birleştirme konusunu da bende yapmak istiyorum ama senin gibi bir kolonim eksilecek diye korkuyorum. Ama ustalar baharda güçlü bir koloniden 3 koloni üretilebileceğini ifade ediyorlar
kovanın giriş deliği yönü zaten doğuya doğru olması gerekiyordu

senin halinden en iyi ben anlarım aynı şeyleri yaşadım yaşıyorum.Ama yanlış birşey yazmaktanda çekiniyorum. Ustalarımın affına sığınarak

Forumun en güzel yanı her merak ettiğin konu başlıklar halinde mevcut
güncel okursan daha iyi ama bizim için biraz zaman gerek galiba bahara kolonilerimizi sağlam çıkarmamız lazım tek düşüncem bu

1. Kovan giriş deliğini bayağı daralttım (Sarıca arı ve şurup yağmalaması için) tek arı girece şekilde.
    Gündüzleri hava sıcaklığı 30 dereceyi buluyor ise kovanda havalandırma sorunu meydana gelir günlük yumurtalar çatlamadan kurur.Bulunduğunuz bölge sıcak oluyor ise böyle bir girişimde bulunmayın faydadan çok zarar getir.Kovan havalandırması son derece önemli dikkat edin.4 çerceve arıya tek arı girecek şekilde delik bırakmak iyi fikir değil bu uygulamayı aralık-ocak ayında yapsanız mantıklı olur.

Daha önce böyle bişe yaşadım 3 çerceve olan kovanımı 2 arı girecek şekilde daralttım günlük yumurtalı çerceveyi 1 hafta sonra kontrol ettiğimde çercevede hiç yavru olmaması dikkatimi çekmişti.5-10 adet arının kovan önünde kanat çırpıp havalandırma yapması sonucunda uçuş deliğini genişletip kovanı takibe aldım bir sonraki kontrolümde günlük yumurtaları larvaları gördüm kovan önünde deli gibi pervane yapan arılarda yoktu.

tamam bugün bir şey daha öğrendik
hafta sonu bakıyım biraz daha genişletiyim