20'lik Çerçeveyi 24'lük Çerçeveye Aktarmak

Değerli arkadaşlar nasip olursa bu günlerde yakın bir akrabamdan 3 koloni arı alacağım. Özellikle ondan almak istiyorum. Çünkü ona güveniyorum ve bir sıkıntı olursa arkasında duracağını biliyorum.

Ancak akrabamın kullandığı çerçeveler 20’lik (18 cm’lik temel petek ve 21 cm çerçeve yüksekliği)

Ben ise sıfır kovan yaptırıp standart ölçülerle çalışmak istiyorum. Yani 24’lük çerçeve. (22 cm’lik temel petek ve 25 cm çerçeve yüksekliği)

Bu durumda ben akrabamdan arısız 20’lik çerçeveli kolonilerden alsam, bunları 24’lük kovanlara koysam,
Bu durumda çerçeve alt çıtası ile kovan tabanı arasında fazladan 4 cm boşluk kalmış olacak.
Bu boşluğu çıta eklemesi yaparak kapatmayı düşündüm ama arılı, yavrulu, yumurtalı çerçeveye bu eklemeyi yapmak zor olacak.

Şimdi sorum şu; Bu geçişi nasıl yapabilirim? Geçiş sonunda 18’lik çerçeveler imha edilecek. Bu konuda tavsiyeleriniz ne olur? Nasıl bir yol izlemeliyim?

Yaş 18 Adem,Oltuya gelmeden Özdere köyü var iki gün kaldım okul arkadaşımla Fikret Macit ismi oradan Oltuya gectik o zamanlar pek gelişmiş değildi oltu.

Şimdi Adem sen standart kovandan standart cerceveden vaz gecme bu bir,nasıl arı alaçağını tam öğren bu iki bu şu demektir yarın öbür gün çok iyi arıcı olursun kolonilerini çoğaltırsın,canın sıkılır,tanıdıktır komşudur iyi arı verir doğrudur ama sen iyi arı almasını bilmiyorsan bu hiç olmaz.

Yazışmaya devam et Adem.

sayın adem yeşilyurt bence hic sorun olmaz büyükten kücüğe gecmek zor kücükten büyüğe kolay bırak dalak yapsınlar üc santim dalağın zararı olmaz petek kabarttıkca yavru bittikce deyiştirirsin kat atınca araya ızgara koyarsın kücükleri yukarı koyarsın hepsi hallolur

Adem bey, Bekir abiye katılıyorum.

Kuluçka olarak eskiyene kadar kullanabilirsin, zararı olmaz.

Arı alt çitanın altındaki boşluğa petek örüyor, erkek gözü ise varroa mücadelesi içinde iyi olur.

Şimdiden hayırlı olsun diyelim :slight_smile:

Teşekkür ederim. Uyarılarınızı dikkate alacağım. Düşüncelerimi desteklemeniz bana cesaret verdi.

altında fazla boşluk olması Meme dikmesini kolaylaştırmıyormu