3Boyutlu yazıcıyla basılabilen 25 Tl maliyetli Suni Tohumlama Cihazı
Selam dostlar,
Yapılan iş, tahminen dünyada ilk olan birşey…
Çünki epey araştırdım ve bulamadım.
Olabileceğine kanaat getirince de ilk olarak 3D yazıcı yapmak gerekti.
Ondan sonra hiç bilmediğin - yakından bile görmediğin bir cihazı tarif üzere tasarlamak süreci başladı.
Facebook üzerinde Suni Tohumlama Grubunda cihaz kullanan arkadaşların fikirleriyle ve yönlendirmeleriyle ortaya böyle bir cihaz çıktı.
Bu noktada Umut Özer, İzzet Akçay, Kasım Baytüre, Zülfü Bey (Stuttgart’da Arıcılık) ve diğer adını şimdi hatırlayamadığım arkadaşlara teşekkürlerimi sunmak isterim.
Başlarkenki amaç, çoğu projemde olduğu gibi, açık kaynaklı ve kolay erişilebilir bir aparat olması idi.
3D Yazıcıların yaygınlaşması ile dünyanın her yerinde basılabilecek ve kullanılabilecek bir cihaz tasarlamak istedik.
Bugün tohumlama işinde kullanılan cihazlar hep metalden ve ağır bir torna işçiliği içeriyor.
Dolayısıyla fiyatlar da sıradan bir arıcının erişiminin çok üstünde.
Sadece aparat hem Türkiye’de hem de yurtdışında 5000 TL’nin üzerinde satılıyor.
Biraz da beni bu konuya iten bu aparatın bu kadar pahalı olmaması gerekliliği idi.
Nitekim biraz araştırınca yıllar içinde insanların çok çok basit aparatlarla tohumlama yaptıkları cihazların fotoğraflarını gördüm.
O zaman zaten kafada ışık yandı.
3 Boyutlu yazıcı ile bunun yapılabileceği fikri böyle ortaya çıktı.
Önce yazıcıyı yapmak gerekti… O da ayrı bir macera zaten
Daha sonra tasarım işi başladı…
Önümüzde bir cihaz yoktu…
Sadece daha önce yapılmış cihazların fotoğrafları vardı.
Bir yandan da telif haklarına tecavüz etmemek adına özgün bir tasarım yapmak gerekti.
Yarın öbürgün birileri çıkıp da bu benim tasarımım diyemesin.
Benzer bir olayı kovan takip sisteminde yaşadım çünki…
Birisi bu benim fikrim deyip duruyor. Fikir için patent almış
Güler misin - ağlar mısın’ lık bir durum …
Cihaz açık kaynak olarak yayınlanacak.
Creative Commons Lisansı ile patentli.
Yani çizim dosyalarını indirip, bir yerde bastırıp, kendinize bir cihaz yapabilirsiniz. (kaynak göstermek şartıyla).
Ama cihazı satamazsınız.
Ticari kullanıma kapalı.
Bu gibi tasarımların hem patentlendiği hem de kullanıma sunulduğu thingiverse sitesine parçaların çizim dosyalarını yüklemeye başladım.
Yükleme işi tamamlanınca, devam eden projeler başlığı ile yayına başlayacağım.
Zaman içindeki düzeltmeler , yine oradan takip edilebilecek.
Cihazın bana maliyeti 100 metre PLA ya da ABS filamente mal oldu.
Yani 25 lira civarı…
Tabi bunu kimse bu fiyata basmaz…
O aşamaya gelince baskı almak isteyen arkadaşları, bu işi yapan profesyonellere yönlendiriz.
Paylaşımların ve düzenlemelerin toplu olarak bulunması adına facebook’da bir sayfa açtım.
Linki bu: 3D Suni Tohumlama Cihazı
İlgilenenler buradan takip edebilir.
Yakında bir blogda da bu cihazla ilgili bir bölüm açmayı düşünüyorum. Şu anda site aktif değil.
Ne diyelim vatana millete hayırlı olsun.
Biraz resim paylaşıyorum…